×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Приходите на хотелиерите се увеличиха с над 17% през март спрямо същия месец на м.г., сочи статистиката
  • Илиан Илиев повика 14 футболисти от чужбина за мачовете на националния отбор
  • Филмът "Кралството на планетата на маймуните" оглави боксофиса на Северна Америка
  • Прокуратурата иска половин милион лева гаранция за Божков, за да бъде пуснат на свобода
  • Хакерите, които пуснаха по телевизии в Латвия парада в Москва на 9 май, са ползвали сървър в България
  • Британец се ще скочи със специален костюм от 8516 м в Хималаите, това е за пръв път в бейсджъмпа
  • Бившият министър Бишинбаев от Казахстан, който закла съпругата си от ревност, е осъден на 24 г. затвор
  • Турция спира покупките на автомобили в публичния сектор за три години, почват икономии
  • Новият ковид води до гадене и диария
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Нов рекорд: Безработицата вече е под 5%


15 Септември 2021, Сряда, 19:00 ч.
Автор: Флагман.бг

През август близо 15 500 безработни са започнали работа

Равнището на регистрираната безработица в страната продължи да се понижава и през август, като достигна нова рекордно ниска стойност от 4.9%, посочиха от Агенцията по заетостта. Снижението спрямо предходния месец е с 0.1%, а спадът на годишна база е с 2.6 процентни пункта (от 7.5% през август 2020 г.).

В сравнение с края на август 2019 г. – година, като цяло рекордна по ръст на заетостта, равнището на безработица също се понижава значително – с 0.3 пункта. Регистрираните безработни в края на месец август са 160 707, което е с 4 427 по-малко от юли и с около 85 хил. или с 34.6% по-малко в сравнение с година по-рано.

В бюрата по труда през август са се регистрирали нови 19 522 безработни, като те са с 929 лица по-малко спрямо предходния месец, а спрямо август 2020 г. се наблюдава спад от 4 541 лица. Други 818 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в Агенцията по заетостта през месеца.

През август близо 15 500 безработни са започнали работа. Данните от административната статистика на АЗ отчитат намаление на броя им с близо 2 500 спрямо юли и намаление от около 8 000 спрямо същия месец на предходната година.

Други 349 лица от групите на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място чрез бюрата по труда, посочиха от АЗ. 76.3% от започналите работа през август са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост – 23,7%, следвани от търговията с 14,6%, хотелиерството и ресторантьорството с 9,5%, държавното управление – 5,8%, строителството – 5,6%, административните и спомагателните дейности – с 4.1%, хуманното здравеопазване и социалната работа с 3,6%, селското, горското и рибното стопанство – 3,5%, транспорта - с 3,2% и др.

Близо 3 700 безработни лица от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца – 720 по програми и мерки за заетост и близо 3000 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОП РЧР). Схемата „Заетост за теб” по ОП РЧР, която стартира през месец юли 2020 г. като антикризисна мярка, е осигурила работа на повече от 33 000 безработни лица, като само през август са сключени трудови договори с нови близо 1400 безработни, посочиха от АЗ.

Продължава предоставянето на средства по добре познатата вече антикризисна мярка 60/40. По нея през месеца близо 2 600 работодатели са били одобрени от Агенцията за получаване на финансова подкрепа от държавата за запазване заетостта на 76 355 работили през юни или юли.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през август са около 16 хил. или с 3.7% повече от предходния месец и с 9.8% по-малко спрямо същия месец на 2020 г. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (26.1%), следват образование (19.8%), търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (11.7%), административните и спомагателните дейности (10.0%), хотелиерство и ресторантьорство (9.3%) и държавното управление (5.4%), казаха от Агенцията.

Най-търсените от бизнеса професии през месеца са: преподаватели, продавачи, машинни оператори на стационарни машини и съоръжения, работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт, персонал, зает в сферата на персоналните услуги, персонал полагащ грижи за хората, работници по събиране на отпадъци и сродни на тях, квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни, металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии, чистачи и помощници и други, допълнига от АЗ.


В категории: Бизнес


3
Коментара
Рецепта за пай с кайма и картофи
Рецепта за пай с кайма и картофи 13/05/2024, Понеделник 21:00 0
3
Коментара по темата
3.
Зает работник
16.09.2021 07:31:56
0
0
Всички работят това да се чува
2.
Иван
16.09.2021 06:43:41
0
4
Ми то всичко се изнесе бре, даже циганите избягаха в Германия.
То хора няма, те се радват, че нямало безработица.
1.
фъктора
15.09.2021 19:42:08
0
7
А аз съм милионер... баси лъжите.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Феноменалният Влади Зомбори спечели "Капките" Феноменалният Влади Зомбори спечели "Капките" Той е победителят в 12-ия сезон на шоуто за имитации "Като две капки вода" Веско грубо нареди тази певица: Ти показа, че можеш и да мислиш Веско грубо нареди тази певица: Ти показа, че можеш и да мислиш Фолкаджийката получи висока оценка за певческите си възможности и интелекта си 4 начина да разберете дали партньорът ви крие нещо от вас 4 начина да разберете дали партньорът ви крие нещо от вас Ето кои са те  4 малки неща, които всеки мъж иска в една жена, без съмнение 4 малки неща, които всеки мъж иска в една жена, без съмнение Истинските мъже искат жена, която ги вдъхновява, защото в живота ѝ се случват страхотни неща Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Кои знаци имат безмилостен стремеж майка им и баща им да се гордеят с тях Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Ще има и празничен концерт с ефектно шоу от дронове, за да се види какво е постигнато от по Оперативна програма "Транспорт" Рецепта за пай с кайма и картофи Рецепта за пай с кайма и картофи Вкусно и засищащо ястие 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема С възрастта става особено трудно да се премахне коремът - понякога дори диетата и спортът не помагат Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Двамата изпълниха дует - обичания от всички хит "Лятна жълта рокля" Над 12% от българите нямат сметка в банка Над 12% от българите нямат сметка в банка Стотици хиляди бягат от вземане-даване с финансовите институции заради високите такси
3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Жена, всичко поскъпна. Трябва да се къпем заедно, да пестим от ток и вода.
- Аз вече се изкъпах при комшията.
Виц на деня Виц на деня При кардиолога:
- Бай Марине, колко бутилки вино изпиваш на ден?
- Две.
- Как така две, аз нали ти разреших само по една?!?
- Аз ходя и при друг доктор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
Изгубена шофьорска книжка на жена ми. Който я намери, да я изгори! Възнаграждение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори