×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Франция изпрати Жан-Пол Белмондо с Марсилезата, президентът го определи за "национално съкровище"


11 Септември 2021, Събота, 19:02 ч.
Автор: Флагман

Великият актьор бе изпратен с държавни почести

Цял ден и цяла нощ продължи поклонението пред тленните останки на великия Жан-Пол Белмондо в мемориалния комплекс Дом на инвалидите в Париж, а в петък, 10 септември, актьорът бе погребан в тесен семеен кръг. Франция го изпрати със сълзи и аплодисменти, с „Марсилезата“ и музиката на Енио Мориконе от филма „Професионалистът“, а президентът на страната Еманюел Макрон го нарече „национално съкровище“. „Ние обичаме Белмондо, защото приличаше на нас. Сбогом, Бебел“, бяха последните думи на Макрон в прощалното му слово, пише вестник Труд.

Актьорът издъхна на 6 септември на 88 г. в дома си в Париж. „Той бе много уморен от известно време. Угасна спокойно“, съобщи неговият адвокат Мишел Годест. Напоследък здравето на актьора бе влошено. На 8 август 2001 г. по време на почивка в Корсика той получава масиран кръвоизлив в мозъка, в резултат на който се парализира дясната половина на тялото му и той губи говора си. 

Шест години по-рано, когато е на 62, актьорът претърпява по-лек инсулт, от който успява да се възстанови. Затова публиката не е чак толкова изненадана, когато шест години след значително по-тежкия втори мозъчен удар Белмондо отново се появява на големия екран – във филма на режисьора Франсис Юстер „Мъж и куче“. „Исках да докажа на всички, които ме смятаха за мъртъв, че още съм тук... Искам да бъда пример на младите и на тези, които не са толкова млади, които имат слабост да се затварят в себе си в труден момент. Искам да им кажа, че трябва да се борим, да не се отпускаме и винаги трябва да се гледа напред… И едва ли филмът, който току-що завърших, ще бъде моята лебедова песен“, казва актьорът по повод „възкръсването“ си. Уви, „Мъж и куче“, където играе самотен и изхвърлен на улицата старец, наистина се оказва лебедовата му песен…

Над 80 филма и 40 роли в театъра

Целият живот на Белмондо е борба – за място под слънцето, за себеутвърждаване и доказване, за налагане на високия професионализъм, за сърцата на най-красивите жени. 

Роденият на 9 април 1933 г. в едно от парижките предградия Жан-Пол от малък „наказва“ разведените си родители и пренебрегва училището за сметка на бокса и футбола. Става дори шампион на Париж по бокс в средна категория. Редовно участва в момчешки сбивания, заради което три пъти го изключват от училище. Бяга от къщи с пътуваща трупа и накрая, решил, че ще става актьор, постъпва да следва драматично изкуство в Парижката консерватория.

В края на 50-те години на миналия век се снима в няколко филма, в един от които – „Бъди красива и мълчи“ (1958) - за първи път играе заедно с Ален Делон. Истинската звезда на актьора изгрява под режисурата на Жан-Люк Годар, който му поверява главна роля във филма „До последен дъх“ (1960). Белмондо е едва на 27 години, а вече се превръща в един от символите на „Новата вълна“ във френското кино, заляла големите екрани през 60-те години. 

Дългата половин век творческа кариера на актьора включва над 80 филма и над 40 роли в театъра. Всъщност в последните си две десетилетия, претърпял два инсулта и отказал се от киното поради невъзможността сам да изпълнява каскадите във филмите си, той се връща към сцената, но не само като актьор, а и като собственик на парижкия театър „Вариете“. 

Най-значимите му роли в киното са на бунтар, симпатичен престъпник, благороден лъжец, професионален мошеник, ченге, но никога на зализан романтик или колеблив интелектуалец. За това допринася не само мъжественият му вид – той самият се нарича „грозен красавец“, а и характерът му на борец, съперник, победител. Запомнящи се роли прави във филмите „Борсалино“ (1970), „Великолепният“ (1973), „Професионалистът“ (1981). В „Борсалино“ и “Бащи трепачи“ (1998) играе с вечния си съперник за сърцето на публиката Ален Делон.

Отказва наградата „Сезар“

През 1989 г. Белмондо е удостоен с награда “Сезар”, френския еквивалент на “Оскар”, за най-добър актьор за ролята му във филма на Клод Льолуш “Галеник на съдбата”. Той отказва да получи статуетката, защото нейният създател - скулпторът Сезар Балдачини, навремето се изказва отрицателно за творбите на баща му Пол Белмондо, също скулптор. Но актьорът не страда от липса на признание. Той е притежател на наградата “Златен лъв” за цялостно творчество от кинофестивала във Венеция и на почетна “Златна палма” от Кан. През 2019 г. е удостоен с високото френско отличие Орден на Почетния легион.

Две съпруги и много забежки

Личният живот на Жан-Пол Белмондо е не по-малко пъстър. Въпреки многобройните му забежки с колежки по време на снимки, той има само два официални брака. За първата си съпруга, танцьорката Елодия Константин, е женен от 1952 до 1968 г. От нея има три деца. Най-голямата дъщеря на актьора - Патрисия - загива при пожар през 1994 г. Синът му Пол става пилот във Формула 1. Изявява се и като актьор. Другата му дъщеря – Флоранса - е женена за американец и живее в Калифорния. 

Бракът на Белмондо с Елодия се разпада заради любовното му увлечение по актрисата Урсула Андрес, започнало през 1965-а и продължило до 1972 г. Връзката им се разпада заради безумната му ревност – случва се актьорът често да отлага ангажиментите си, за да присъства на снимките на половинката си. Когато тя е свободна, той настоява да го придружава, за да е сигурен във верността й. „Бях се превърнала в негов роб“, казва „момичето на Бонд“. 

След Урсула Белмондо има връзка с Лаура Антонели – актриса и модел от корицата на Playboy. Той живее в Париж, тя – в Рим, така че любовта им е повече „телефонна“, отколкото плътска. Тази авантюра продължава до 1980 г., когато Лаура е заменена с бразилската манекенка и певица Карлос Сото Майор. След като Белмондо я изоставя, Лаура се отдава на алкохола и наркотиците и загубва работата си. Умира през 2015 г. 

Бразилката след няколко години е изместена от Натали Тардиве, бивша манекенка на „Шанел“, която става втората официална съпруга на Белмондо. С нея актьорът се запознава през 1989 г. на Откритото първенство на Франция по тенис. Женят се на 31 декември 2001 г., но преди това имат 13-годишна връзка. Тя се грижи за него и след първия, и след втория му инсулт. На 13 август 2003 г., когато актьорът е на 70 години, се ражда дъщеря им Стела. Тя е четвърто дете за Жан-Пол Белмондо.

На 75 години, през 2008-а, актьорът иска развод от Натали, защото на Лазурния бряг, любимото му място, където е снимал осем от филмите си, е срещнал нова любов – Барбара Гандолфи. Тя е бивш модел на Playboy и финалистка на конкурса „Мис Белгия“. И е с 42 години по-млада от Белмондо! Плейбоят си е плейбой…

Барбара се оказва хитруша и измамница, която успява да измъкне от възрастния и болен актьор заем от 200 000 евро. Тя действа в комбина с мъжа си и двамата са осъдени за финансови машинации. Актьорът постъпва благородно и не търси парите си, просто се разделя с нея през 2012 г. и никога повече не говори за случая. 

През 2018 г. Жан-Пол Белмондо нарушава обичайната си дискретност и разказва любопитни случки от живота си в автобиографичната книга „Хиляда живота струват повече от един“. От нея разбираме, че „красивият грозник“ е държал в прегръдките си – пред камерата или извън полезрението й – едни от най-желаните жени на своето време. Урсула Андрес, Джина Лолобриджида, София Лорен, Катрин Деньов, Клаудия Кардинале са малка част от екранните му партньорки. А в живота той е бил такъв, какъвто ще го запомним от филмите му – естествен, отнасящ се с лека насмешка към нещата, обичащ простите, естествени удоволствия, като провансалска кървавица с лук и ориз например, или сушена риба с доматен сос, сервирани в малка гостилничка.


В категории: Животът


5
Коментара
От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
5
Коментара по темата
5.
завистник
12.09.2021 13:47:07
0
2
Да....завиждам му на смелостта да живее така както той е искал...Нека Бог те приеме такъв какъвто си !
4.
с
12.09.2021 10:48:32
2
3
Какви идиоти стоят зад клавиатурата нон стоп ...защо някой е дал дислайк на комнтар №3 ??? понякога не мога да се начудя на човекшката тъпотия и злорадство ...познавам доста такива въшки
3.
Българина
12.09.2021 06:23:09
2
8
Бог да те прости, Професионалисте.
Мир на праха ти, помним те.
2.
ФЕН
11.09.2021 20:45:25
0
11
....Един човек не може да умре. щом с обич във душите ни живее...
Сърцето му когато тъжно спре...
със спомените светли - пак ни грее....
....Велик......
Светла му памет...!!!!!
1.
Флагман
11.09.2021 19:43:20
2
7
Редактори, като пишете, мислете!
Преди 6 години Белмондо е бил на 82, а не на 62 години!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори