×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Премина ли платото Делта вълната в България? Вижте данните


Премина ли платото Делта вълната в България? Вижте данните
Огромният брой нерегистрирани преболедували ли е причината за това, че не се отчита експоненциален ръст в заболелите?
08 Септември 2021, Сряда, 21:30 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Статистиката сочи, че на 7-дневна и на 14-дневна база броят на новите случаи намалява от близо 2 седмици

Премина ли пика на поредната COVID вълна България? Този въпрос задават вече мнозина, след като от края на август досега – вече 2 седмици, броят на регистрираните нови положителни проби изглежда е влязал в плато. Нещо повече – ако приемем официалните данни, дори се наблюдава спад, както на 7-дневна средна база, така и на 14-дневна такава. 

Това наблюдение, базирано на статистиката, е в противоречие с изказано от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в Бургас, когато на 24 август той заяви „Да, ще има четвърта вълна! Да, висока ще е! Да, ще напълни болниците! Да, ще умрат доста хора!“. Данните са в противовес и на плашещите прогнози на експерти математици, които в последните седмици предполагаха, на базата на различни модели, че ще има скок до 4000 случая на ден – прогнози, които в исторически план често досега са се оказвали крайно преувеличени, но на базата на които все пак са се взимали политически решения за справяне с пандемията.

В същото време обаче статистиката поддържа изказано няколко дни по-рано от изпълнителния директор на УМБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски, че „...Бургаска област е в плато от средата на август“. По негови думи разликата между третата и четвъртата вълна в областта е драстична – сега през триажния център преминават средно по 3-4 пъти по-малко болни на ден. 

Вярно е, че с Делта варианта, възрастовата граница на заболелите спадна в сравнение с предходните щамове. Донякъде е вярно и твърдението, че в момента в болници са основно неваксинирани. За това обаче никъде не се споменава дали въпросните неваксинирани са преболедували в предходен период или не. Защото в същото време данните от Израел – една от най-ваксинираните държави в света, сочат категорично, че преминалите успешно през коронавируса имат до 13 пъти по-силен имунитет от имунизираните с две дози – факт, който наложи промяна на дефиницията в страната на понятието „напълно ваксиниран“. Днес вече такъв се счита човек, който вече е поставил третата си, бустерна доза от препарата

Интересни в този контекст са и изказванията на консултантът на Столичната община за ваксинационния процес проф. Тодор Кантарджиев, че броят на регистрираните случаи в момента не отговаря на истината, защото хората „не се регистрират при положителен тест от аптеката“. Тук ще подчертаем и припомним друго изказване на негов колега – бившият директор на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ проф. Балтов, който заяви през март т.г., че въпреки в страната да са регистрирани около 250 000 (тогава) случая, реалният брой на преболедувалите наближава 1.5-2 млн. – с поне 6 пъти повече. Ако тази прогноза е вярна, в момента, извън ваксинираните у нас, имунитет имат над 2.8 млн. човека. С ваксинираните с две дози този брой достига до 3.8 млн. човека (ако приемем, че ваксиниралите се не са преминали през болестта в предходен период) или 55% от цялостното население на страната. Ако обаче вземем съотношението предвди пълнолетнот население, което всъщност и има право да се ваксинира на този етап, числото става по-различно – около 70%. 

Може ли с това да се обясни сравнително краткият период, който бе нужен на поредната вълна да достигне до плато? Вероятно това не е единствената причина. Факт е обаче, че по всичко личи, че броят на новите случаи, поне на този етап, изглежда не съответства с апокалиптичните прогнози за нова, смъртоносна и опасна за здравната система вълна от COVID, която непременно да наложи нови мерки. А такива бяха наложени не по време на възхода на кривата, а в нейното изравняване.
 


В категории: COVID-19


Флагман.БГ Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин 07/05/2024, Вторник 19:20 4
28
Коментара по темата
28.
не ставаш
09.09.2021 12:36:00
6
1
изключително некомпетентна статийка, опитваща се да насочи към какво? да няма по строги мерки? че те и обикновените мерки не се спазваха, заради което сега си заминават хора и още си заминават, за тях какво ще кажете? и всичките ви сметки са криви. и като станат 4000 искам да седнеш на колене и да кажеш, да не съм прав!
27.
27
09.09.2021 12:34:51
3
1
Тази статия е със заблуждаваща информация и е вредна за здравето на населението.
26.
до 23
09.09.2021 12:21:23
2
4
Май и ковид е спин, само дето са го усъвършенствали и се разпространява респираторно. Нещо да сте усетили, че имунитетът ви напоследък хич не го бива? Че ви хващат лесно инфекции и минават бавно, че се обаждат стари болежки? Че са ви се обострили всички хронични заболявания, алергии и прочие?
25.
_nib_
09.09.2021 11:05:51
3
6
Ще трябва да разочаровам натровените....ааааа тъкоуту-ваксинираните....вашият идол,шефът на сзо-тедрос терористос гибриесос,е наредил да не бързате да си хакате трета ваксина....Това на нормален човек веднага трябва да му светне лампичката,че случаите със странични ефекти на набодени хипохондрици са станали толкова много,че вече не могат да ги прикрият,скрият....Очаквайте следващото му нареждане....Ако ви прати да скочите от някой мост-направете го....недейте много да му мислите....Вервайте му.Всички ви мислят само доброто.....Наивници.
24.
Флагман,
09.09.2021 10:25:00
5
7
Чакайте! Има време, ей сега като тръгнат на училище + наглите ресторантьори като не затворят въпреки забраните..чакайте...
23.
до 22
09.09.2021 10:03:37
0
11
Много си приличат наистина.

- и двата са фалшиви
- и при двата се използва един и същ "тест", който е лабораторна процедура абсолютно неподходяща за диагностика на инфекциозни заболявания и се манипулираха циклите и, в резултат на което в една държава можеше да имаш ХИВ, а в друга да нямаш
- и при двата наличието на положителен "тест" не означаваше нищо, т.е. не означаваше че си болен
- и при двата се създаде психоза, страх и разединяване на хората (в първия случай - между жените и мъжете)
- и при двата се убиха хиляди хора чрез "лечението"
- и при двата се направиха (и правят! кондомите/презервативите) милиарди от продажбата на абсолютно ненужни неща
- и при двата един от главните организатори беше йезуитският червей Антъни Фаучи
- измамата СПИН беше генералната репетиция за настоящата измама
22.
292
09.09.2021 09:26:44
0
11
До 21. Никой не отрича, че КВ 19 съществува. Ама да го сравняваш с ебола, туберколоза и чума, това е повече от прекалено. Колкото до СПИН-а си прав. Когато се появи, паниката от това как ще унищожи планетата и ще измрем до крак беше огромна. Работих в сфера, в която бяхме рисков контингент и с нас се отнасяха като с овце. Физическо отделяне, 100% изследване, две седмици изолация, отношение, като към потенциални смъртници и накрая - то нямало нищо, айде отивайте си. Та така, приличат си, особено по пропагандната истерия и неадекватността на мерките.
21.
До 17
09.09.2021 09:12:53
6
4
Глупости пишеш, българският народ винаги си е бивал разделен и настроен "един срещу друг"...
-цесекари срещу левскари;
-сини и червени;
-русофили и русофоби;
-демократи и комунисти;
-селяни и граждани;
-с лъскави коли и нелъскави коли...
мога да изброявам цял ден...
То е манталитет на комплексиран народ , злобен, завистлив...
Измама е нещо, което не съществува...
А само прости и наивни хора все още не схващат, че въпросния вирус си е нещо като еболата, като чумата, като СПИН, като туберкулозата, като тетануса ... !Да отричаш че съществува си е заравяне на главата в пясъка...Щом ти не го виждаш, значи го няма !!
Бъди си като онази умна птица, заравяй се !
20.
Боно
09.09.2021 08:34:38
0
2
Георги Ручев прилича на Хари Потър, ако Хари Потър беше герой на Тим Бъртън
19.
Burgas
09.09.2021 07:53:26
17
12
65 починали от COVID-19
Ето как премина платото.
Българите никога няма да се ядосаме.
Невероятно глупав народ.
Ваксинирайте се!
18.
Трол
09.09.2021 07:13:51
6
12
Вликите анализатори... Нищо не е преминало още...
17.
Лъжа
09.09.2021 07:05:59
14
13
Толкова прости и наивни хора има. Все още ли вярвате на измамата КОВИД. Толкова ли не прозряхте истината. Наистина ли сте толкова глупави и невежи. Стадо овце което вярва на всичко казано по медиите. Вие сте покорени роби навели ниско глави. Не мога и не искам да повярвам колко много прости хора има. Успяха да разделят народа и да го настроят един срещу друг. Брат срещу брата. Все още има будни души които се борят срещу тиранията. Дано не спират защото ако и те се откажат тогава всичко е загубено. Бог да пази България.
16.
Joan Kostadinoff
09.09.2021 02:34:02
4
10
аз само да питам - аве ко стана с нано технологиите дето пръскаха тука Бургас и дето вироса кат се докоснел до тях и си чупел шиповете и вече го нЕмало? Иновативни нано технологии от великото училище за програмисти у медния курник или от иновативното сиропителище пардон училище?
15.
Fjff
09.09.2021 02:31:17
5
4
ама кой ти говори за чипиране? :) А и не отговори на въпроса за овцете и овчаря. Бай Джон бай Чарлз и бай Гюнтер много са се загрижили да си здрав и затова ти дават безплатно "спасението"? Почти като сектантите от фенове на Ичко от Назарет ти дават "спасението"? Ама ако си препишеш апартамента на тях спасенито ще дойде по-бърже вЕрвай ми. Та и тука така - боц и болеста ще мине по-бърже. Само не се знае след кой ъпдейт на великия сертификат даващ ти "свобода" ще дойде If you understand me my young apprentice...
14.
Fjff
09.09.2021 01:32:19
5
16
Ама вярно си овчар....От ерата на смарт телефоните група хора знаят всичко заварки от нас. Ето ти един елементарен пример. Нашето МВР разполага с база, в която само като вкарат твоите лични данни да видят тези на твоите близки със снимки и телефонни номера. А нашите служби не са на световно ниво. Пробвай и да поговориш за нещо, което въобще не те интересува, в близост до своя телефон. Гаранция ще ти излизат реклами на този продукт или сходен такъв, без никога да си го търсил в интернет. 90% от приложенията ти искат достъп до микрофон и контакти....без да има логична причина. Та въпроса ми е следния, за какво им е толкова сложна операция за да чипират населението, след като хората вече са под 24 часов контрол чрез интернет?!
13.
Овчар
08.09.2021 23:53:48
10
12
въпрос с повишена трудност за овцете - овчаря като ходи да слага номерца на овцете за тях ли е загрижен или за себе си? ;)
12.
Burgas
08.09.2021 23:52:03
18
15
Добре е да погледнете смъртните случаи. Болните спадат, защото Българите нямат пари за тестове, или не искат да си правят. При ниските заплати у нас само карантина и болничен ни трябва.
Ваксинирайте се!
11.
до 10
08.09.2021 23:51:57
10
16
близо сме до превръщането на голяма част от хората в овце доброволно отиващи в кошарата да им турят индикатора че да могат да шават из кошар...пардом света. След като им турят ковид пардон id номерчето вече могат свободно да сноват из кошарката на господаря :) бееее беее ббббее ...
10.
Mangarov
08.09.2021 23:49:39
8
5
Blizo sme do stadniq imunitet
9.
*********
08.09.2021 23:45:41
3
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
8.
Бургазлия
08.09.2021 22:47:40
0
7
А дано,ама...
7.
Ако
08.09.2021 22:43:31
2
27
Ако не сте разбрали , вече се следи най-вече бройката на хората в болница и труповете , защото може да криеш че си болен ама като се сговнясаш “тичаш”към болницата и това неможе да се скрие с тест вкъщи а за теуповете се вижда ясно всеки ден средно 70 човека . Сега при заглаждане на времето и събиране на учениците ще стане ясно колко е силна вълната .
6.
*********
08.09.2021 22:09:15
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
5.
!:
08.09.2021 22:08:08
1
22
Русчев, само децата не те разбраха. Сутрин страшни вести за пандемията, вечер - една статийка и за антиваксърите. Трябва да има коментари и импресии.....
4.
до 1
08.09.2021 21:59:04
6
5
А, Тойота ли е? Защото Тойотата е сериозно кодирана в джематрията. Toyota= 96=Freemason и сума ти други неприятни думички и фрази от този сорт.

Синагогата на Сатаната говори чрез символи, цветове, числа, лого-та, показване на определени думи и т.н. Празните приказки и лъжи около тях са за будалите.
3.
Почакайте
08.09.2021 21:47:50
18
10
Другата седмица тези отпротеститепоне30% от тях ще усетя че вируса го има
2.
1
08.09.2021 21:42:13
6
11
Delta mina sq minava Epsylon prez bankq parvo posle pernik boqna novi han okolo okrag 6opia
1.
Фото мими
08.09.2021 21:39:50
3
10
Тази Тойота на всички фотографии ли трябва да е на Фокус ?!?!?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Те ще искат вашата подкрепа, вижте всички кандидат-депутати от 2 МИР Бургас Те ще искат вашата подкрепа, вижте всички кандидат-депутати от 2 МИР Бургас 29 партии и коалиции се регистрираха с листи за участие във вота Пандизчия превърна мазето си жк. "Изгрев" в нарколаборатория Пандизчия превърна мазето си жк. "Изгрев" в нарколаборатория 38-годишният бургазлия бил с влязла в сила присъда от февруари, но защо все още е бил на свобода, е загадка  Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Купонджии, готови ли сте да се събудите от зимния сън и да се насладите на цяла плеяда от фолк звезди. Запретнете ръкави, защото те идват ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи Това е най-силната ни листа до момента, може да спечелим 4 мандата от Бургаска област, обявиха от политическото обединение  Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Полицаят ми направи услуга, заяви тя "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях Ваня Григорова и Мая Манолова ще водят в софийските избирателни райони Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Записвания за приемния ден могат да бъдат направени на телефон 0889 01 09 40, както и на място в офиса на ПП ГЕРБ Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Изграждането на Национална детска болница е основен приоритет за Министерството на здравеопазването. Правим всичко възможно да ускорим процесите там, където това зависи от нас, посочи министър  д-р Галя Кондева Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето В процес на подготовка са и други проекти, с които се отприщва превръщането на бургаската Ривиера в реалност
Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите... Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Хороскоп за деня – 7 май 2024, вторник  Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма България хич не е зле като брой туристи Виц на деня Виц на деня Харалампи търси работа на жена си. Моли да е в някаква секретна служба, за да няма право да му разправя как е минал денят ѝ. Виц на деня Виц на деня - Гладна ли си?
- Да, много!
- Ай наяж се преди да дойда да те взема!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нови изследвания показват, че хората вярват на всяка простотия, ако тя започва с думите: "Нови изследвания показват, че"...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори