×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво провокира цистита


02 Септември 2021, Четвъртък, 20:40 ч.
Автор: Флагман.бг

На всички тези въпроси отговоря д-р Даниела Петрова, която е главен асистент в Клиниката по нефрология на Военномедицинска академия (ВМА) в София

Болка вместо облекчение – това носи за пациентите с цистит всяко посещение на WC-то. От горчив опит дамите знаят, че уроинфекциите „предпочитат“ нежния пол.

Защо жените са по-уязвими? Кои патогени най-често провокират възпаленията? Какви са причините с напредването на възрастта и инфекциите да зачестяват? Колко коварно е самолечението, често ли се стига до рецидиви и възможна ли е превенцията?

На всички тези въпроси отговоря д-р Даниела Петрова, която е главен асистент в Клиниката по нефрология на Военномедицинска академия (ВМА) в София.

„Циститът е възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Основните симптоми при инфекция на долните пикочни пътища са: чести позиви за уриниране, болка в областта на малкия таз и при уриниране, мътна урина, хематурия (поява на кръв в урината) и в – редки случаи – втрисане и повишена телесна температура“, обяснява д-р Даниела Петрова. И разкрива, че бактерията E.coli провокира 70-95% от възпаленията на пикочните пътища. „Други причинители на уринарни инфекции са: S. saprophyticus, Proteus species, Klebsiella species, Enterococcus faecalis, други Enterobacteriaceae и дрожди“, уточнява нефрологът от ВМА.

Бременността и менопаузата са критичен период

Причината дамите по-често да стават жертва на инфекции се „крие“ в анатомията им – по-малката дължина на пикочния канал улеснява проникването на бактерии в него, изтъква д-р Петрова. Като допълва, че честотата на възпаленията при жените се увеличава с нарастването на възрастта. При най-младите – между 18-30 години, основните причини са свързани с полов акт – т.нар. цистит на медения месец, признава нефрологът.

„Бременността също предразполага към уринарни инфекции. Висок е броят и при жените в менопауза – поради появата на множество анатомични и хормонални промени. Например, наличието на пролапс на пикочния мехур или матката, води до непълно изпразване на пикочния мехур, а загубата на естрогени с последващите промени във вагиналната флора (по-специално загуба на лактобацили) позволява периуретрална колонизация с грам-отрицателни аероби като E. coli. С нарастване на възрастта все по-чести са и придружаващите заболявания като захарен диабет”, коментира специалистът от ВМА.

Внимателно с интимните сапуни

„Рисковите фактори за инфекции на долните пикочни пътища включват аномалии и заболявания на уринарния тракт, хирургични интервенции в областта на малкия таз, катетаризация, атрофичен вагинит при жени в менопауза, захарен диабет и други заболявания, водещи до нарушения в имунния статус на пациентите“, изрежда ги д-р Петрова. „Наличието на вагинална инфекция създава риск от уринарна инфекция по съседство. По време на полов контакт може да се внесат бактерии в областта на пикочния мехур. Т.нар. цистит на медения месец е резултат на чести и бурни полови контакти. Използването на спермициди води до унищожаване не само на сперматозоидите, но и на нормалната вагинална флора, изключително важна за потискане на колонизацията с патогенни бактерии“, предупреждава нефрологът. Не само лошата хигиена обаче е предпоставка за разгръщането на възпаление. „Честото миене и използването на различни средства за интимна хигиена може предизвиква промяна в бактериалната флора и да доведе до развитие на уринарни инфекции“, подчертава специалистът от ВМА.

С едно наум в басейна

Циститът се обостря наесен, знаят препатили пациенти. Но колко значим фактор е климатът за уринарните инфекции? „Есента е сезонът от годината, при който промените в атмосферните условия са много бързи, не са редки случаите, в които излизаме облечени сякаш навън е лято, а до вечерта температурите се понижават значително. Това създава предпоставка за охлаждане на долните крайници и поясната област и повишава риска от инфекции в областта на малкия таз“, обяснява феномена д-р Петрова. Лятото пък, оказва се, е другият „критичен” сезон по отношение на цистита. „Престоят в замърсени водни басейни също повишават вероятността за проникване на бактерии в уринарния тракт“, напомня нефрологът.

Рецидиви има при всяка четвърта жена

За жалост, дори при ефективно лечение, приблизително 25% от жените с остър цистит развиват рецидивиращи инфекции на пикочните пътища, споделя опита си д-р Петрова. „Рецидивиращият цистит е хронично възпаление на пикочния мехур, проявяващо се с три епизода в годината или поне 2 епизода за период от 6 месеца. Причини могат да бъдат различни анатомични аномалии на уринарния тракт, наличието на конкременти в бъбреците и пикочния мехур и придружаващи заболявания като захарен диабет“, изрежда ги нефрологът. „Лечението с медикаменти, потискащи имунната система – като кортикостероиди, цитостатици и др., при множество автоимунни заболявания като: системен лупус еритематодес, ревматоиден артрит и други ревматологични и неврологични заболявания, също повишава риска от уринарна инфекция.. Броят на рецидивите варира за всяка жена в диапазон 0,3-7,6 епизода годишно, а рецидивите често се групират във времето“, признава специалистът от Клиниката по нефрология на ВМА.

Какви изследвания са необходими?

Как се диагностицира циститът и какво трябва да е лечението, за да е ефективно? „При поява на симптоми е най-добре да се направи консултация със специалист – нефролог или уролог. Важно е още след проява на заболяването да се проведе общо химично изследване на урина и уринен седимент, както и микробиологично изследване за изолиране на конкретния причинител и неговата антибиотична чувствителност“, подчертава д-р Петрова. Диагностиката обаче не приключва дотук. „Провеждането на образни изследвания – като ултразвук, дава възможност за установяване на различни предразполагащи фактори, които определят последващи рецидиви“, допълва нефрологът.
Неглижиране на оплакванията не бива да се допуска. „Започването на своевременно лечение с правилно подбрани антибиотични средства и елиминирането на различни предразполагащи фактори определят добрия ефект от терапията и свеждат до минимум риска от рецидиви“, изтъква нефрологът.

Самолечението може да увреди бъбреците

Не е тайна обаче, че много дами, които често стават жертва на уринарни инфекции, се изкушават сами да си „предписват“ лечение. „Това крие риск от хронифициране на инфекцията и чести рецидиви. Самолечението с антибиотици може да доведе до селектиране на високо резистентни бактерии, чието премахване е трудно впоследствие. Може да се проявят и нежелани лекарствени реакции или да се насложи гъбична инфекция“, посочва рисковете д-р Петрова. „Освен това, изборът на неподходящо за конкретния микроорганизъм антибактериално средство може да доведе до проникване на инфекцията в горния уринарен тракт и поява на усложнения (остър пиелонефрит, бъбречен абсцес)“, не крие нефрологът. Хранителните добавки и билките също не са безобидни, ако не се приемат след консултация с лекар. „Видът им и продължителността на лечението с тях следва да се съобрази с причините за инфекцията, състоянието на пациента, придружаващите му заболявания и др. Продължителното лечение с някои хранителни добавки и билки може да предизвика нарушаване функцията на бъбреците и черния дроб“, предупреждава главният асистент от екипа на Клиниката по нефрология на ВМА.

Избягвайте плътното и спарващо бельо

На финала д-р Петрова дава и препоръки към пациентите, склонни към инфекции на пикочните пътища. „Общите превантивни мерки включват повишен прием на течности, по-често уриниране и избягване на дълги периоди на задържане на урина в пикочния мехур, почистване на урогениталната област в посока отпред-назад, уриниране непосредствено след сексуален контакт – за отмиване на бактериите попаднали в уретрата, избягване на носенето на плътно прилепнало бельо от недишащи материи“, подробно обяснява нефрологът. „Хранителните добавки, съдържащи растителни екстракти, имат помощна роля в лечението на цистит и профилактика на рецидивите, тъй като съдържат някои съставки, намаляващи прикрепването на бактериите за стената на пикочните пътища и увеличават количеството на отделената урина“, отбелязва още д-р Даниела Петрова.


В категории: Здраве


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Великденско настроение завладя пазар "Краснодар" в Бургас Великденско настроение завладя пазар "Краснодар" в Бургас Пресни плодове и зеленчуци очакват домакините, подготвящи празничната трапеза 110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство 110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство Това показват наблюдения на Института за социални, синдикални изследвания и обучение Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова След призива на Корнелия Нинова Банките спечелиха 818 млн. лв. за три месеца Банките спечелиха 818 млн. лв. за три месеца Заемите надминаха 100 млрд. лв. КЗП-Бургас ще проверява агнешко, яйца и козунаци в търговските обекти преди Великден КЗП-Бургас ще проверява агнешко, яйца и козунаци в търговските обекти преди Великден С особено внимание ще се следят стоките с етикети за биопроизход Тази новина чакахме от синоптиците: Идете на Южното Черноморие, само там няма да вали! Тази новина чакахме от синоптиците: Идете на Южното Черноморие, само там няма да вали! Причината за усилване на валежите е, че България се намира под южната периферия на антициклон, позициониран над Украйна и Молдова Мъж спука от бой 19 г. момиче, после го качи в колата си и си плю на петите Мъж спука от бой 19 г. момиче, после го качи в колата си и си плю на петите Малко по-късно двете лица са открити в частен дом в града. Установени са видими следи от насилие върху момичето Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Тази вечер ще има кулинарно състезание  Те бяха една най-креативните двойки на "Денсинг старс", но напуснаха шоуто Те бяха една най-креативните двойки на "Денсинг старс", но напуснаха шоуто Танците са вълшебство, което открих. Благодаря на Михаела, че не се отказа от мен, каза Виктор Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Само в 6-ия сезон на кулинарното риалити вече има цели две съвсем нови двойки, който се залюбиха по времето на шоуто
Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази...
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори