×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тайни договорки, страх и корупция или защо армията на Афганистан предаде страната без бой


Тайни договорки, страх и корупция или защо армията на Афганистан предаде страната без бой
Афганистан се разпадна пред 75 хиляди бойци, повечето от които вчерашни селяни, не помирисвали военно обучение
Ключови думи: афганистан, талибани
24 Август 2021, Вторник, 17:34 ч.
Автор: Флагман.Бг

Доклад на FEE оповести, че 19 милиарда долара, предназначени за военните, са откраднати

От 2001 година досега САЩ и техните съюзници са инвестирали за създаването на способни афганистански въоръжени сили 153 милиарда долара. Тази колосална сума е еквивалентна на разходите за отбрана на Израел за седем години. На практика обаче Афганистанската национална армия (ANA) не е показала дори частица от ефективността, която израелските отбранителни сили (IDF) демонстрират по време на конфликтите в Близкия изток. Причините за такова неблагоприятно сравнение се крият във факторите, предхождащи създаването на афганистанската армия, както и в принципите на нейното комплектоване и обучение.

През 1992 г., след завземането на Кабул от моджахедините, беше унищожена не само социалистическата република Афганистан, но и нейните въоръжени сили. Страната загуби редовната си армия за девет години. След американската инвазия през 2001 г. Вашингтон беше принуден да създаде въоръжените сили на републиката от нулата.

До 2019 г. бе създадена гигантска военна машина от седем корпуса, разделени на 14 бригади и 76 батальона, наброяващи 350 хиляди бойци. В действителност обаче афганистанското правителство, въпреки всички финансови инжекции от чужбина, не можа да установи нормалното функциониране на този военен организъм.

Още през 2009 г. американски военни експерти говореха за проблемите, свързани с експлозивния растеж на въоръжените сили на страната. Администрацията на Барак Обама и афганистанските власти, в стремежа си да изградят многобройна армия, намалиха времето за обучение на войниците и офицерите, като същевременно увеличиха броя на новобранците и кадетите.

Бойната ефективност на войските се повлия негативно и от ниското ниво на грамотност на войниците. В някои периоди до 90 % от афганистанските военнослужещи са били неграмотни, а останалите 10 % - малограмотни. Сред неграмотните е имало дори офицери. В Афганистан проблемът с масовото училищно образование не е решен през цялото време на американското присъствие. Към 2018 г. процентът на грамотност в страната е едва 43,2.

Неграмотни и пристрастени към наркотиците войници няма как да работят със сложни военни системи

Ситуацията с образованието се влошава и заради масовата наркомания сред афганистанските войници. В някои части, базирани в южната част на страната, до 25 процента от военните са употребявали наркотици. Тези фактори водят до ниска ефективност на експлоатацията на американски оръжия и оборудване, изискващи сериозна техническа грамотност.

Корупцията на отделни офицери също допринася за подкопаване на дисциплината и бойната ефективност: те продават американски оръжия на талибаните, а в същото време записват в частите си „мъртви души“ и прибират заплатите им. Корупцията достига фантастични размери не само сред афганистанците, но и сред американците. През 2015 г. медиите широко отразиха скандален случай, в който американската армия обяви, че е изхарчила 43 милиона долара за строителство на бензиностанция, докато нормалната пазарна цена е 500 000 долара.

И този случай не е изолиран. Доклад за 2020 г. на Фондацията за икономическо образование (FEE) оповести, че само между 2009 и 2019 г. са откраднати или присвоени 19 милиарда долара - 30 процента от всички средства за афганистанската армия.

Дори когато парите са изразходвани целево, това не винаги носи желания резултат. За изграждането на комплекс от пречиствателни съоръжения в база на афганистанска армия са изхарчени почти 2 милиона долара. Два месеца след пускането й в експлоатация, системата се разваля непоправимо и никога повече не е използвана.

Случаите на корупция и разхищения на средства не свършват дотук. През 2010 година в провинция Хелманд е изграден команден център за 36 милиона долара. Според Daily Mail сградата никога не е била въведена в експлоатация поради негодна електрическа инсталация.

Военните униформи за афганистанската армия, разработени от американци, струват 28 милиона долара. Но поради изключително неподходящите цветове, предназначени за използване в гористи райони, се оказват изцяло непригодни, тъй като горите в Афганистан заемат само два процента от територията на страната.

Въпреки всички проблеми на афганистанските въоръжени сили, САЩ бяха уверени в способността им да удържат атаките на талибаните за дълго време. На 1 май, когато САЩ пристъпиха към изтегляне на войските си от Афганистан, обаче започна бърз процес на превземане на територии от екстремистите. Никой не би могъл да си представи, че за три месеца талибаните напълно ще превземат Афганистан. Това, което на пръв поглед изглеждаше като отделни споразумения между талибаните и местните старейшини, бързо прерасна в бягството на управители от големи градове като Херат и Кандахар и завърши с капитулацията на Кабул. В повечето провинции, веднага щом наближаваха отряди на талибаните, афганистанските сили за сигурност просто изчезнаха.

В същото време не може да се говори за някакво превъзходство на талибаните над афганистанската армия. Въпреки проблемите, това все пак беше редовната армия, превъзхождаща отрядите на екстремистите във всяко отношение, което се потвърждава от битките за Херат, които се разгърнаха в края на юли и началото на август. Тогава ислямистите се опитваха безуспешно да щурмуват града в продължение на седмица и в крайна сметка бяха принудени да се оттеглят.

Президентът Ашраф Гани спечели изборите през 2019 с корупция и изборни измами

Западните експерти обясняват краха на афганистанската армия с разочарованието на хората от политиката на президента Ашраф Гани, която се характеризира с непоследователност и корупция. Източници, близки до бившия афганистански президент, го описват като арогантен параноик, неспособен да намери общ език с правителството на страната.

В последните месеци на своето управление Гани се опита да подчини максимално афганистанското правителство, но постигна крах. Той уволни министрите на отбраната и вътрешните работи и хаотично отстрани губернаторите и началниците на местната полиция. Всичко това се случи на фона на настъплението на талибаните.

На мястото на уволнените бяха назначени хора без никаква връзка с местните, което внесе допълнителен хаос в управленския апарат. Афганистанците казваха, че страната се управлява от „бандитска тройка“: Гани, неговият съветник по национална сигурност Хамидула Мохиб и ръководителят на президентския кабинет Махмуд Фазил. Всички те са живели дълго в чужбина, имаха паспорти на чужди граждани, което също не допринесе за тяхната популярност.

В допълнение, пропагандата на талибаните ефективно удари легитимността на афганистанския лидер, като посочи множество случаи на корупция и измами по време на президентските избори през 2019 г.

Заради корупцията, забавянето на заплатите и хаоса в ръководството, много войници напуснаха армията, а други преминаха на страната на "талибаните" срещу скромни суми. Униформени започнаха масово да напускат силовите структури.

„Губихме по 5000 души всеки месец, а на тяхно място идваха между 300-500“ , казва офицер от афганистанските въоръжени сили пред Foreign Policy. Дори онези части от афганистанската армия, които искаха да се противопоставят на талибаните, на фона на масовото оголване на други военни отряди и липсата на боеприпаси, причинени от срива на централизираното снабдяване, бяха принудени да сложат оръжие.

В същото време добре обучените афганистански специални части бяха хаотично прехвърлени от една провинция в друга, докато напълно изчерпаха силите си и бяха принудени да се предадат в Кандахар. Впоследствие много войници и офицери, оказали реална съпротива на терористите, бяха екзекутирани. Афганистанската армия и правителството бяха шокирани от намаляването на американската военно-техническа помощ, както и от пълното прекратяване на всякаква въздушна подкрепа в последния етап от настъплението на талибаните.

Добре обучените и въоръжени войници практически не се сражаваха срещу талибанските селяни

Според Андрей Серенко , ръководител на Центъра за изследване на афганистанската политика (TsIAP), основните причините за поражението на афганистанската армия обаче са политически. Той припомня, че доскоро афганистанската армия успешно е отблъсквала атаките на талибаните. Битките за провинциите Херат и Кандахар продължили няколко месеца и били жестоки. И въпреки че талибаните концентрирали колосални ресурси, за да завладеят тези провинции, дълго време те не успели да постигнат значителен успех.

Според експерта рязката промяна в ситуацията, започнала в началото на август, е свързана с постигането на задкулисни споразумения между правителството на САЩ и основния спонсор на талибаните - Пакистан. Всъщност, в замяна на запазването на американското влияние, страната е прехвърлена под „протектората на Исламабад “ в лицето на талибаните. Само висшето военно-политическо ръководство на страната може да принуди афганистанската армия да изостави позициите си и да предаде успешно защитените преди това провинции и градове.

Според експертни оценки реалната численост на афганистанската армия в началото на лятната офанзива на талибаните е била 53 000 души. Поради тази причина, а също и поради отказа на САЩ да предоставят въздушна подкрепа, ислямистите успяха да си осигурят числено предимство в ключови области.

Въпреки изявленията на Байдън, че е нелепо да се правят паралели между Виетнам и Афганистан, те се налагат сами. И двете държави имаха, ако не идеална, то поне мощна армия според стандартите на своя регион, обучена и въоръжена от САЩ. И двете армии страдаха от некомпетентно политическо ръководство, драстични съкращения в логистичната помощ от Вашингтон и липса на мощна въздушна подкрепа. И двете армии се сринаха за рекордно кратко време след началото на мащабна вражеска офанзива. И ако през пролетта на 1975 г. Южен Виетнам падна под ударите на танковите на северняците, обучени от Съветския съюз и Китай, то през лятото на 2021 г. Ислямска република Афганистан се разпадна пред 75 хиляди бойци, повечето от които вчерашни селяни, не помирисвали обучение в лагерите в Пешавар.

Джо Байдън, който през 1975 г. като сенатор гласува за отказ да се предостави помощ на агонизиращия Южен Виетнам, сега е отговорен за изчезването на друг американски съюзник от картата на света.

Превод от руски от Лента.ру


В категории: Политика


11
Коментара
Кой да почерпи днес
Кой да почерпи днес 05/05/2024, Неделя 12:43 0
11
Коментара по темата
11.
*********
25.05.2022 15:47:09
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
10.
*********
08.05.2022 19:55:42
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
9.
Marywrign
23.04.2022 19:18:56
0
0
<a href="https://cialisotabs.quest/">cial</a>
8.
*********
17.04.2022 14:43:39
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
7.
*********
17.04.2022 09:10:36
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
6.
*********
16.04.2022 11:18:31
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
5.
*********
07.04.2022 15:03:39
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
4.
*********
01.04.2022 15:17:19
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
3.
Хахо
24.08.2021 21:37:58
1
6
Американците дадоха страхотен коз в ръцете на рашъни и китайци. Да си сърбат попарата като са толкова арогантни и самонадеяни....
2.
_nib_
24.08.2021 21:01:28
5
2
Некадърно,по-некадърно,най-некадърно,американец.
1.
ХХ
24.08.2021 20:19:29
2
4
Нищо чудно.
Натовците са изнесли демократичната ценност корупция и те редовните войници какво да правят - вземат пари и не излизат от казармите.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Нека винаги помним, че Исус Христос понесе страданията и отиде на Кръста, за да спаси човешкия род, каза кметът  Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Родните гимнастички разбиха конкуренцията в Баку навръх Великден Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли
Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори