×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как Румен Радев направи подарък на ДПС с въпроса "Коя е Вашата родина, г-н Карадайъ?"


Как Румен Радев направи подарък на ДПС с въпроса "Коя е Вашата родина, г-н Карадайъ?"
Румен Радев извърши рутинна политическа операция, която мнозина преди него са практикували със същия успех, смята Огнян Минчев
22 Август 2021, Неделя, 21:36 ч.
Автор: Огнян МИНЧЕВ

Първият резултат от задаването на този въпрос е поредно "циментиране" на ДПС като етнокорпоративна пирамида, вторият - президентът се показа като пламенен патриот

Задавайки публично въпроса "Коя е вашата родина, г-н Карадайъ?", Румен Радев извърши рутинна политическа операция, която мнозина преди него са практикували със същия успех. Първият резултат от задаването на този въпрос е поредно "циментиране" на ДПС като етнокорпоративна пирамида, защото обикновените избиратели на тази партия го разпознават като заплаха - или увертюра към заплаха. През последните 30 години върхът на ДПС провокира и дори организира подобни "патриотични" фойерверки, за да мобилизира и обедини своите избиратели. В случая - едва ли върхът на ДПС е инициирал подобен въпрос. Той дойде при тях като безкористен(?!) подарък от страна на Радев.

Вторият резултат от така зададения въпрос е проектирането на самия Радев като пламенен патриот, защитник на българщината - ефект, който пък ще увеличи собствения му рейтинг и шансовете му за преизбиране наесен. Практикуването на подобен род фойерверки, задяващи се с междуетническите отношения в България е особено опасно на фона на всичко, което се случва в света около нас понастоящем. За съжаление обаче, всяка разумна и наистина отговорна към националните ни интереси позиция към ДПС и към етническите отношения у нас изисква много повече интелект, познания и политически опит, отколкото стандартния български политик е готов да инвестира в своите позиции и действия.

ДПС е виртуозно изпълнен политически проект от страна на специалните служби в Москва и София в края на 80-те и началото на 90-те години. Успехът на партията да контролира мюсюлманските малцинства в България, използвайки, не на последно място, страха от рецидив на т.нар. "възродителен процес", предостави много ценен и устойчив във времето политически ресурс в ръцете на посткомунистическата олигархия в България, оперираща в тясно взаимодействие с постсъветските олигархични структури. Лидерът на ДПС и неговите партньори многократно умножиха този ресурс през годините на т.нар. преход като позциционираха партията не само като монополен политически представител на българските турци и мюсюлмани, но и като цялостна политико-корпоративна структура за посредничество между олигархичното ядро зад сцената и публичните институции на държавата. В началото на прехода тази роля бе възложена - по обясними причини - на БСП, но тя се провали в осъществяването й. Стабилният електорален потенциал, независим от политическата конюнктура, стриктната дисциплина и безмилостна йерархия, както и доверието между върха на ДПС и задкулисното ядро на олигархията превърнаха Сарая в комплексна пирамидална структура, изпълняваща три обособени типа роли. Първо - механизъм за етнически контрол. Второ - корпоративна йерархия, взаимодействаща и ръководна по отношение общите интереси на корпоративната олигархия в България. Трето, ефективен политически посредник между олигархичните задкулисни структури и публичните отношения в държавата. Третото е на практика механизъм за ефективен контрол над държавата от страна на задкулисието. НДСВ, БСП, ГЕРБ се качват и слизат от власт. ДПС - на власт или в номинална опозиция - остава в същата триединна роля и я изпълнява успешно.

Оттук следва и цялата деликатност на проблема за отношението към ДПС от страна на другите обществени и политически фактори в България. Ние не можем да се освободим от структурно заложената система на мащабна корупция, изсмукваща националния ресурс на страната и поставяща я в неизменно последното място по развитие в Европа, без да "детронираме" ДПС от позициите му на посредник и разпределител в нелегитимните отношения между олигархичната мафия и държавата. Можем да вдигаме бунтове и да "пенсионираме" Симеон, Станишев и Борисов, но докато не достигнем до ключовата роля на Сарая в практикуването на този корупционен shortcut между мафията и държавата и не я разградим - няма да реформираме завладяната държава в България. И не просто да извадим Сарая от тази роля, а да направим самата роля невъзможна за практикуване от когото и да било другиго. Тежка, непосилна - засега - задача пред българското общество.

Но решавайки тази задача в обозримо бъдеще, ние не бива и за миг да забравяме, че вакуумът в междуетническите отношения, който това "детрониране" на Сарая ще предизвика, би бил изключително опасен, предвид силната заинтересуваност на мащабни и мощни сили да го запълнят под свой контрол. Тези сили са и на Изток, и на Юг, и вътре в самото българско общество. Мнозина сред тях няма да се поколебаят да организират мащабна криза в междуетническите отношения, за да си проправят път към контрола върху тях. Затова отговорното държавническо - и гражданско поведение в интерпретиране на ролята и позицията на ДПС трябва да отчита внимателно необходимостта от съвместяване на тези две формално изключващи се цели: ограничаване и отстраняване на Сарая от неговата роля на мощен корупционно-олигархичен посредник в отношенията икономика-политика и съхраняване на стабилността и предвидимостта в развитието на междуетническите отношения в България в полза на обществената стабилност и интегритет на страната. Трудна задача, но неизбежна ако трябва да реформираме и да освободим българската държава от олигархичен контрол, и да съхраним нейната стабилност и интегритет.

Решаването на тази задача предполага внимателно прецизиране и нюансиране на отношението към ДПС в тези две негови роли - олигархичен посредник и припознат политически представител на българските турци и мюсюлмани в публичните институции на държавата. Задачата се усложнява допълнително, предвид специфичните роли, които ДПС играе и в международния контекст на България - както в отношенията с Русия, така и с отношенията с Турция. ДПС е политически фактор, който има значими позиции и в отношенията си с българските партньори в ЕС и НАТО. За да бъде решена тази задача, е необходимо да имаме политици - държавници, които носят съзнанието за собствената си легитимност единствено в резултат от доверието на българските граждани към тях. Политици и държавници, които категорично неглижират зависимостите, налагани върху българските политически актьори от олигархичното задкулисие. Не твърдя, че е лесно, не твърдя, че е безопасно. Но е единственият начин да се постигне успех в реформиране на държавата, включително и в освобождаване на междуетническите отношения от статута им на заложник на посткомунистическата олигархия - наша и чужда.

 

*Мнение на политолога Огнян Минчев, заглавието е на Флагман.бг


В категории: Политика


70% от българите нe си мият зъбите
70% от българите нe си мият зъбите 29/04/2024, Понеделник 19:36 3
Флагман.БГ Слагат и електронен подпис в личните карти Слагат и електронен подпис в личните карти 29/04/2024, Понеделник 19:16 3
Даниел Петканов стана трейдър
Даниел Петканов стана трейдър 29/04/2024, Понеделник 19:00 3
34
Коментара по темата
34.
До33
24.08.2021 08:39:44
5
2
Ако искаш бъди роб, кой ти пречи. Първият фабрикант в Българските земи през време на Османското владичество се казва Добри Желязков. Роби е бил ?f
33.
До 31
23.08.2021 15:34:47
1
3
Османско РОБСТВО!!!!
Ако е "владичество", то тогава Левски, Ботев, Бенковски, Волов какви са??
Терористи?
Мазно мекере си ти.....
32.
Вальо
23.08.2021 14:34:10
1
2
Радев си вкара голям чеп.На последните избори за президент той получи доста гласове от електората на ДПС.Сега върви мощна агитация така тихомълком че никой да не гласува за него.Имам доста турци приятели които говорят че машината антиРадев вече работи
31.
ДПС до 29
23.08.2021 12:50:19
4
7
След 500 години Османско владичество малко съмнително! Ако се направи един ДНК тест да не се окаже, че 95 % от населението на България е с еднакви гени. Важното е самосъзнанието, който се чувства Българин е Българин. Който се чувства Турчин е Турчин, останалото е ала,бала!
30.
ДНК тестовете стават все по-достъпни
23.08.2021 12:18:01
0
6
След 10-15 години масово ще навлязат ДНК тестовете и тогава ще стане интересно за много нации, които се определет за еди какви си.
29.
до 26 ДПС
23.08.2021 12:16:32
2
6
Каква прародина е Турция на така наречените български турци? Ако се направи един ДНК тест ще разберат, че не носят и 2% от гените на турците в Анадола. Имаше предаване на Дискавъри с интересно изследване - по-голямата част от турците в европейската част на Турция всъщност не са турци, а по-скоро европейци. Оттам са и сините очи и русите коси.
28.
Разбирач
23.08.2021 11:06:28
1
3
От ясна по ясно е, че Огнян Минчев изпълнява поръчка на олигарси, които искат да се докопат до властта.
27.
Орт
23.08.2021 10:46:26
3
4
До н24
Глупостите си ги писал ти.Гордееш се,че бесарабските българи говорели на български,а се дразниш когато турците си говорят на турски,е отговори ми какво е това?
26.
ДПС
23.08.2021 10:35:19
3
10
Комплексирани българи с робско самосъзнание. Ватан е родина. Анаватан е прародина /Майка родина/.Турция е анаватан на Българските турци. Цяла България, включително президента на републиката нямат компетентен преводач да им преведе изразеното на турски език от Карадайъ думата АНАВАТАН. Що се отнася за родината на Българските турци: То това е България, те са го доказали още от Балканската война до Отечествената, давайки многобройни жертви воювайки в редиците на Българската армия. По големи патриоти са от псевдо патриотите/фашисти/. Последният пример е Тайбе Хюсеин- спечелвайки бронзов медал на олимпийските игри в Токио и развявайки Българското знаме.
25.
До Огнян Минчев
23.08.2021 09:54:41
0
5
Какви доказателства има за твърдението си, че Москва е създала ДПС, като по това време, тук се вихреха настящите ни западни партньори? Обичам илитерати, особено такива, които са накичени с някаква слава, неясно от кого!
24.
До 22
23.08.2021 08:46:46
4
15
Седни и прочети малко история и не пиши откровенни простотии!!
Бесарабските българи са повече българи от много наши сънародници и се гордеят с това! При тях са запазени живи много от традициите на древна България, говорят на БЪЛГАРСКИ език и с гордост се наричат българи!!
Виждаш ли някаква разлика с турските малцинства у нас? Ако попиташ в някое турско село къде е фурната, няма кой да ти отговори на български!!
Четете и не пишете глупости!
23.
до 21
22.08.2021 23:43:13
13
21
Ще гледате и ще ревете!
Едно на ръка, че Радев има достатъчно хора, които го харесват, второ, че и дългият му удари едно рамо. С тази помощ Радев ще бие и бибитко още на първи тур!
22.
Орт
22.08.2021 23:22:23
25
12
Би ли задал същия въпрос на бесарабските българи или на българите в Македония или Западните покрайнини? Е разбира се,че не би посмял.Защо неща които са позволени и насърчавани на българите в тези изброени места са забранени на турците в България? Не е ли това фашистко държане на част от българското общество което е насърчавано от президента на републиката.
21.
истината е
22.08.2021 23:07:37
35
14
Изкуствено му се надува рейтинга.Дано се вразуми и се кандидатира ББ за президент и тогава пак ще говорим тук...
20.
Нема смисъл бате :-))))) кате л.... й
22.08.2021 22:34:47
17
49
Доверието в Радев в последните месеци на практика расте – вероятно причината са именно действията на служебния кабинет. Така Радев запазва мястото си на най-харесвана фигура в българския политически процес и на единствена фигура с положителен рейтинг, т.е. доверие, надвишаващо недоверието.

Междувременно, личното доверие в Румен Радев стигна 64,3%, а недоверието е 22,2%.

Общата оценка на служебния кабинет е положителна. 58,9% го одобряват, а 28,8% не го одобряват. Останалите се колебаят. Одобрението преобладава при всички изследвани обществени слоеве, с изключение на привържениците на ГЕРБ.
19.
Морски
22.08.2021 22:24:39
11
27
Минчеееев, освен комунисти, ДС и Москва, има ли нещо друго в главата ти? Скоро не беше се изказвал неподготвен.
18.
Не проумявам Mun4o
22.08.2021 22:14:16
28
30
Симпатичният младеж Кирил Петков се е заклел да спазва конституцията, президентът Румен Радев се е заклел да спазва конституцията. В нея ясно са написани условията, на които трябва да отговаря един министър.

Кирил Петков не отговаря на тези условия. Радев го назначава.

Двамата не изпълняват клетвата си.

Ако човек наруши правилника за движението по пътищата пред служители на КАТ, следва наказание. Двамата публично нарушават конституцията, нищо не следва.

Как ще градим правова държава?!
17.
флегми
22.08.2021 21:58:37
17
12
тази статия не е ваша и се учудвам защо ямболлиийййски простаци каментират тук- но нале теви хранят с тикви и патладжан простено ви е иначе вие сте долни..........говеда не се занимаевайте с Президента---нивото ви е за мазе на някой вход простаци миризливи.....
16.
градски
22.08.2021 21:48:14
6
22
Дано добре да си ви платили, че рязко си признахте за КОЙ работите. Валерката фалира и вие така...
15.
ALF
22.08.2021 21:46:37
18
29
Браво г-н Президент !
14.
Каза си го
22.08.2021 21:23:35
8
36
Че той сам си го каза на Ердоган че Турция му е родина.Бил българин. Но
13.
Ха ха ха
22.08.2021 20:59:28
31
16
Боливуд пикчерс не спира да снима в която главата роля винаги е Доган главореза След няколко успешни сезона със Сидеров Шкембе войвода Христо Иванов (Маджо) защо и фатмака не се възползва Когато наближат избори на Доган му се обещава всичко само да снимат един сезон Схемата работи безотказно защото Ганьо малоумно говедо Мунчо да се моли да не стане някой сакатлък че тогава един човек с каскет ще го привика да го пита коя е неговата родина
12.
Дернев
22.08.2021 20:32:57
7
8
"Третото е на практика механизъм за ефективен контрол над държавата от страна на задкулисието. " Сега се надявам, че ролите ще се обърнат и ДПС ще се осеободи от тсзи си фунция. Предполагам, че това е накарало президента да зададе този, меко казано, излишен въпрос.
11.
Манчо
22.08.2021 20:11:29
12
35
Минчев, ще видиш резултата на изборите!
Какво да го пита, той пред турския президент е казал коя е родината му?
Защо Карадайъ не отиде при Путин, да му благодари за Освобождението ?
Опорни точки , далеч си от реалността .
10.
Обективно
22.08.2021 20:07:44
20
45
Напротив,Радев задава принципен и откровен въпрос,за какъвто Боко няма топ.и да направи .
9.
етнокорпоративна пирамида
22.08.2021 19:36:01
11
56
Че да не би да е нещо по-различно?! Безумие е, че етническа партия изобщо беше създадена, а още по-голямо безумие е, че 32 години по-късно продължава да съществува!
8.
Тоз
22.08.2021 19:31:40
17
21
Огнян Минчев защо го биха?
А?
Май е имало за какво!
7.
Какъв подарък?
22.08.2021 19:27:26
21
55
А някой да попита Тиквата какво прави на циганска сватба под егидата на ДПС във варненско селО?
6.
До 5
22.08.2021 19:21:26
12
20
Ааа, не си прав Гоше, Станко баба му го къпе, а Моряка ака. То малко като стихче ми се получи
5.
Гошко
22.08.2021 19:17:34
21
39
Флагман, направихте грешка!
По това време трите гербави тролчета вечерят, бабите им са сварили боб.
Малко по-късничко пускайте такива парцалчета от фейса и веднага ще захапят!!
Вервайте ми!
4.
Тошето
22.08.2021 19:13:36
22
60
Демек, не постъпи като ПОЛИТИЧЕСКА ПРОСТИТУТКА, а зададе един нормален въпрос? В това ли го обвиняваш бе, Минчев?
Ами ние се нагледахме на всякакви куртизанки, въртигъзници и откровени подлизурковци, така че си задръж "искреното" мнение за себе си!!
А колкото до Каракъвбеше, дето името му завършва на Ъ, а ние такава дума в БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК НЯМАМЕ, и човек трябва да се напряга да му разбере българският език, даже няма смисъл да се пита коя му е родината!!!
То му го пише на СУРАТЯ, казано на родния му език....
3.
Иван
22.08.2021 19:06:19
12
63
Етническата, противоконституционна групировка ДПС трябва да се разтури, а основателите и трябва да бъдат съдени. За да има етнически мир е България, НЕ трябва да има ЕТНИЧЕСКИ партии!.
В конструкцията на република България, е записано - не трябва да има етнически партии!
Член 11
Алинея 4.
2.
Кьосев
22.08.2021 19:05:14
24
59
Трябва да пита Б. Борисов, коя е неговата родина, че преди изборите ходи при падишаха да му целува г..а!)
1.
Верно?
22.08.2021 19:02:59
14
41
Направил бил подарък?
Автор: Огнян МИНЧЕВ, ми толкова от него. какво друго да очакваме, освен опорни точки
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Мъжът е задържан за срок до 24 часа Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Слънчев бряг и Златни пясъци са най-търсените курорти за празника, Несебър и Поморие не им отстъпват Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Истината е, че вече не се касае за патова ситуация на фронта, а положението е критично и там, и в Киев ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място Други партии- по-малки, различни, от тези споменатите, които са парламентарно представени, съвкупно получават близо 8% ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт Първите четирима, дори петима от листата в Бургас, изглеждат готови за министерски постове Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Пречката важи и при сделките за имоти, от 3 май нотариусите ни проверяват в НАП за борчове Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори