×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Държавата прехвърля на Община Созопол собствеността върху остров Св. Кирик


Държавата прехвърля на Община Созопол собствеността върху остров Св. Кирик
Велислав Минеков, заедно със заместника си Пламен Славов, губернатора проф. Мария Нейкова, кмета на Созопол Тихомир Янакиев, археолози, е посетил остров Свети Кирик
22 Август 2021, Неделя, 22:00 ч.

Остров Свети Кирик бе обявен като един от приоритетите и на областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова

„Собствеността върху острова Свети Кирик ще бъде прехвърлена на Община Созопол. С процедурата първо трябва да започнем от министерството. На заседания на Министерския съвет, всяка сряда, прехвърляме - един, два или три обекта. Така че и това ще се случи“

Това е казал днес служебният министър на културата проф. Велислав Минеков. Той, заедно със заместник-министъра в ресорното министерство Пламен Славов, областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова, кмета на община Созопол Тихомир Янакиев, археолози, е посетил остров Свети Кирик, пише БТА.

„Едно от обещанията, които дадох в първите дни, беше да извърша пълна проверка какво се е случило тук и да вземем нещата в ръце. Отново съм натъжен. Съжалявам, че го повтарям - но всеки ден виждам нещо подобно – срутено и изоставено. А това, че старият катер дори е бил откраднат - за мен няма обяснение. Щом крадат кораби, може утре и ракети, самолети да откраднат“, е заявил министър Минеков. Той е добавил, че първо трябва да се мисли за средствата, с които да се възстанови както основната сграда, така и всичко останало.

„Тук нещата са спасяеми, може да стане нещо наистина впечатляващо. Изследванията показаха, че една реставрация е напълно възможна“, е подчертал министърът. Той е пояснил, че ще е необходимо много сериозно финансиране за реставрацията и консервацията на всички сгради и обекти на Свети Кирик. Министърът е информирал, че е разработен сериозен, добре издържан проект, но през годините островът е оставен да пустее и сградите върху него - да се рушат. По думите му, за реставрацията на сградите вероятно ще се използва финансиране по европейска програма, особено с оглед на задаващите се средства в новия финансов период.

„Много ми се иска да се започне първо с истинската сграда на Риболовното и след това - на Военноморското училище. Видях, че е толкова красива, колкото не съм предполагал. И съм развълнуван“, е казал министърът.

Остров Свети Кирик бе обявен като един от приоритетите и на областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова. Още когато пое длъжността, тя обеща да задвижи проекта, който от години залежавал в Министерството на културата.

„Аз отправих искане островът Свети Кирик да бъде прехвърлен на Община Созопол, защото поех ангажимент към жителите и кмета на града. Още на първата изнесена приемна тук, при мен дойдоха жители на града, представители на неправителствени организации, които поставиха пред мен въпроса за бъдещето на Свети Кирик. На острова има наслояване на хилядолетна култура и история, така че ще бъда много щастлива, ако той наистина бъде прехвърлен в управление на общината. Тук текат и археологически разкопки - нещо, което е чудесно, защото показва, че ние сме горди наследници на хилядолетна история и следва да се погрижим за нея. Най-вероятно парите за реставрация и консервация ще бъдат от Европейските фондове, което също е практика. Така преди години по тези фондове превърнахме рушащата се джамия в Стара Загора в храм на религиите. Ще се радвам, ако това се реализира“, е добавила Нейкова.

Свети Кирик е единственият български остров, свързан със сушата чрез вълнолом. Смята се, че на острова е бил разположен най-древният град в българските земи и че именно там е било сърцето на Аполония. Направените разкрития дават основание на учените да смятат, че това място е изпълнявало ролята на Акропол на древния гръцки град-държава Аполония Понтика. През ранното Средновековието на острова е издигната и една от първите базилики у нас, а по-късно там се е помещавал и един от най-важните за региона манастири – „Св. св. Кирик и Юлита“.

Островът е с територия от 82,5 декара. През 1924 г. на него започва строителство на рибарско училище за подготовка на професионални кадри и осъвременяване на риболова в Черно море. До 2005 г. на острова има база на българския военноморски флот. Още през 1965 г. островът е обявен за паметник на културата и е включен в границите на резервата "Созопол".

От 2009 г. на острова се извършват разкопки под ръководството на Кръстина Панайотова.




В категории: Созопол


11
Коментара
Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
11
Коментара по темата
11.
Дани
23.08.2021 16:30:32
1
2
Славе, подавай си оставката след това изявление. С кой акъл в тази ниско образована община ще направят нещо положително? Виж каква реконструкция направиха на рибарското пристанище. Виж какво тралене на прилежащите водни площи се правят и в момента включително и за бели миди. Какво очакваш от местната власт?
10.
Споко
23.08.2021 08:30:54
3
9
Правят си взаимен ПР просто:) Хем министър хем кмет....не бързайте да се радвате.
9.
местен
23.08.2021 08:18:07
3
16
Най добре е островът да си остане държавен за да има контрол върху собственоста иначе за дв три мандата и помен няма да ими от общинската собственост.
8.
Rincewind
23.08.2021 07:59:30
0
11
Този остров искаше да го прилапа Доган, но не успяха да съчинят схемата. Дано след време не се появи някой нов Рейзи и да го заграбят, както направиха със земите край Алепу, които в момента бетонират.
7.
в очите
23.08.2021 03:18:28
5
21
Областната Управителка е завършила БСУ и от нея нямам големи очаквания но ти Минеков, акъл имаш ли ? Представи си съчетанието, общински остров и Кмет като Панайот Рейзи ! Резултата ясен ли ти е или да ти го обясня ? Дайте го на концесия или безвъзмезден наем на Общината но в никакъв случай не оставяйте в ръцете на местните общински капацитети Манджата, Бард_ов или Чесъна да решават съдбата а национално богатство каквото е остров Св Кирик и Юлита ! Фалиралата Община не може да асфалтира една улица в града ще се грижи за остров. Абсолютен популизъм, добро че никога няма да се случи !
6.
Хм
23.08.2021 00:21:01
0
19
А пристанището на Несебър кога ще го върнат на общината подставените лица на Пеевски? Единственото пристанище, което не е общинско, а го прилапаха за жълти стотинки, след като беше ремонтирано с държавни средства.
5.
прос
22.08.2021 23:26:33
1
33
не искам да звуча хейтърски или негативено, но ако погледнем с дрон какво се е случило с каваци буджака германката и т.н мисля че и на този полуостров ще му **** мамата ….
4.
созополски селянин
22.08.2021 23:12:56
2
25
То това е като онзи лаф "Тате ще ми купи колело, ама някой друг път"
И какво ще го прави фалирала община като нашата този остров?Освен да го хариже за без пари на някой, както харизаха Перун или да влезе с него като апорт в някакво дружество не виждам какво друго би могла да направи.Тая плоча с еврофондовете не се ли изтърка вече?
3.
Тяни
22.08.2021 22:44:44
1
13
Лельо Мичи, спръжи ми едно мекиче
2.
Прехвърляне епизод 4652
22.08.2021 22:09:46
6
20
Няма министър на културата, независимо дали впиянчен, нечистоплътен, или с психични отклонения като сегашния, който да не е обещал на Созопол да прехвърли острова. И все не се прехвърля. Така де, щеше да е срамота и този да не обещае.
1.
Каква загуба
22.08.2021 22:09:05
3
35
Само заради това, че беше държавна собственост и доскоро се водеше стратегически обект на военното министерство опази Св.Кирик да не бъде харизан на някой от близките до властта. Отдавна има планове да се направи хотел с казино и яхтено пристанище. Яхтено пристанище вече има, но предполагам, че сега ще разкарат ретро лодките от стоянката и двама известни братя бизнесмени ще построят това за което се говори отдавна. Толкова история има на този остров, който в последствие е засипан и се е превърнал в полуостров, която ще си замине безвъзвратно
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори