×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес ще се подпише договор за дарение за 300 000 лв. между „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и Община Бургас
  • Гледат на второ четене забраната на рекламиране на хазарт
  • Велики вторник е! Трябва да бъдем смирени
  • Турция задържа 7 души за подготовка на терористичен акт в Истанбул
  • Слагат и електронен подпис в личните карти
  • 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен
  • Рядко природно явление причинило голямата градушка в Южна България
  • Подозират индийското разузнаване в заговори за убийства в САЩ и Канада
  • МВФ одобри финансиране за Пакистан в размер на 1,1 млрд. долара
  • 22 години затвор получи бивш служител на американската Агенция за национална сигурност, опитал да шпионира
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

6 въпроса за Афганистан, които се нуждаят от отговор


6 въпроса за Афганистан, които се нуждаят от отговор
Зад привидния хаос на случващото се може би се крие нещо на по-дълбоко ниво
19 Август 2021, Четвъртък, 20:59 ч.
Автор: Кит НАЙТЛИ

Привидната победа на талибаните може би е маска за това, което наистина се случва

Афганистан „падна“. Това е сегашната линия, по която работят политици, журналисти и социолози. Талибаните използваха изтеглянето на войниците на САЩ и НАТО и превзеха цялата държава – град след град, село след село – в рамките само на седмица на практика без изстрелян куршум. Джо Байдън в момента е обвиняван за „липса на план“, въпреки че демократите пък винят Тръмп, който обяви изтеглянето на САЩ от Афганистан преди повече от 18 месеца. Междувременно международната преса разказва стотици истории за хуманитарната криза, бежански вълни, съдбата на жените в Афганистан и разпространява „шокиращи“ видеа на отчаяни хора. 

Това е официалната история. Но какво всъщност се случва?

1.    Талибаните просто победиха?

Нека едно е ясно – САЩ не се изтеглиха напълно от Афганистан. В държавата все още има огромно количество частни наемници, а Пентагона вече на практика си е резервирал билета за завръщане.

Всъщност талибаните не победиха, а просто бяха невъзпряни. Нещо повече – директно подпомогнати. Когато САЩ изостави базата си в Баграм там останаха стотици бойни машини, оръжия и повече от 5000 талибански затворници – всичко това попадна „по случайност“ в ръцете на талибаните.

Афганистанската армия пък, под командването на президента Ашраф Гхани, се преви без пукот от пушка. Десетки хиляди тренирани и въоръжени от САЩ войници просто не направиха нищо, за да спрат настъпленията на талибаните.

Всички медийни публикации от последната седмица настрана – в официалния наратив има нещо гнило. Обикновено в такива случаи най-простото обяснение е най-вероятен кандидат за истината. И най-простото обяснение в случая е, че на афганистанската армия е било заповядано да не се намесват. 

Разбира се тук трябва да се спомене и споразумението за примирие, подписано миналата година между Тръмп и талибаните. Какви точно са били договорките там е въпрос на догадки, но е интересно да се отбележе, че в споразумението е имало точка за освобождаването на точно 5000 талибански затворници – същата бройка, която „случайно“ бе оставена във военновъздушната база в Баграм. 

Една интерпретация е, че изтеглянето на САЩ от Афганистан се е случило точно по начина, по който Тръмп е желал. А мелодрамата и „хаоса“ покрай всичко това е само част от сделката.

2.    Истински ли е хаосът?

Медиите сътвориха редица миймове*, за да продадат „хаоса“ покрай талибанското настъпление. Най-честото сравнение е падането на посолството в Сайгон, Виетнам, с това в Афганистан. Вероятно сте видели снимките с хеликоптер, който изтегля американски персонал.
В същото време сме свидетели на видеа, чийто съдържание варира от съмнително до меко казано откачено. 

 

Всичко това има цел и тя е на кратко да се създаде наратив. Идеята, че САЩ са направили „грешки“ или че са „некомпетентни“. Реално „краят“ на войната в Афганистан се използва, за да се ребрандира нейното ново начало. Талибаните отново са злодеи и асоциирани с Ал Кайда – сякаш те не са просто инструмент, използван от запада.

Маркетирането на Афганистан като „загуба“ за САЩ е само камофлаж на истината – че войната е МНОГО доходоносен бизнес

3.    А хероинът?

Дълга е историята с медийното отразяване на афганистанския хероин. Също така е изпълнена не само с лъжи, но и с тотално „изобретяване“ на нови истини. Така например през 2019 г., когато „изтекоха“ данните от „Афганистанските документи“, пресата в САЩ пишеше за „провала на САЩ да спре търговията с опиум“.
Афганистан в момента произвежда около 90% от хероина в света. Когато САЩ нахлуха в държавата през 2001 г. общото производство на наркотика там бе стигнало до почти 0 килограма на година. Тогава талибаните бяха забранили нацяло отглеждането на опиум, а до края на годината този бизнес на практика не съществуваше.

Но САЩ влязоха в Афганистан през ноември 2001 г. Оттогава досега производството на опиум там се увеличава почти всяка година. С напускането на САЩ от там обаче въпросът е какво следва?

Ще забранят ли производството на опиум новите талибани? Или производството ще продължи в същия темп?

Според пресата хероинът ще продължи да се „излива“ от Афганистан. Обяснението е, че незаконната търговия с наркотика ще подхранва тяхната политика и ще ги снабдява с необходимите средства.

Идеята обаче, че хероинът е нещо, което може да е полезно за талибаните, а САЩ иска да го спре е нещо повече от мит. А ако талибаните продължат производството, това ще е поредното доказателство за сделка между тях и Запада.

4.    Ще има ли политически последствия и виновни?

На този етап изглежда, че президентът Джо Байдън е под „обстрел“. Дори неговите крайни поддръжници в лицето на CNN изстреляха следното заглавие „Джо Байдън е изправен пред криза на компетентността“. Това обаче може и да се тълкува като ранните стъпки към подготовката на Камала Харис да заеме позицията на действащия в момента президент.

На геополитическата сцена пък вече се заговори за Русия и Китай – двете единствени в света на този етап държави, които признаха официално новото талибанско правителство в Афганистан. Това се изтъква като победа за враговете на Америка.

В същото време COVID пандемията отвори очите на хората по отношение на конфликта между държави. Тя ни показа, че когато се налага, държавите работят в една посока, използвайки едни и същи истории, водещи до един и същ резултат.

Истината е, че без значение кой политик подкрепя или не подкрепя талибаните в Афганистан, дали ще има уволнени или дори размествания на политическите пластове в световен мащаб  - парите от лития и хероина на държавата ще влязат в едни и същи джобове. На този етап държавите не са играчи в „голямата игра“, а пешки – играчки за корпоративния мегалит. Техните притежатели отвреме навреме ги карат да се бият едни с други или да се обичат. И двете обаче са еднакво безсмислени.

5.    Задава ли се нова „бежанска криза“?

Историята с Афганистан ще събуди и други добре позабравени истории. На първо място е тази с бежанската криза. Според Тобайъс Елууд тя ще е „най-лошата от Втората световна война насам“. Точно това казаха обаче и за тази през 2016 г. И още веднъж през 2019 г. Но има и други важни елементи.

Бежанците ще бъдат тикани в „хотели за карантина“, които ще заплащат на своя издръжка? Всички те ли са с две ваксини? Не знаем. Никой и не мисли за това, защото това е част от другия наратив. Днес говорим за бежанци, а COVID може да почака. И в този контекст всеки, който не подкрепя това бежанци да пристигат в държавата му заради COVID веднага ще бъде брандиран расист, а медицинските специалисти ще се наредят на опашка да говорят, че „расизмът е криза в здравеопазването по-силна от COVID”. И т.н. 

Не се говори много за това, но корпорациите обичат бежанците. Точно както нелегалните мигранти, те могат да бъдат използвани като евтина работна ръка. След това могат да бъдат обвинени за лошите стандарти на живот, безработица и стагнация в заплатите. Нещо повече – „бежанците“ без паспорт са прекрасен начин да вкараш наменици, агитатори, саботьори в страната си без да оставиш следа.

Произлизащата от това армия на недокументирани мъже в страната може да се използва като източник на „терористи“, които да бъдат „радикализирани“ и впоследствие „активирани“, за да всяват паника и хаос. Което води до...

6.    Ще видим ли голяма терористична атака?

Едва няколко дни минаха откакто Кабул „падна“, но новините за подновена терористична заплаха вече започнаха да излизат. Ню Йорк Таймс пише: „Преди десетилетие, когато САЩ се изтегли от Ирак, се отвори вратата за създаването на Ислямска държава. Ще направи ли същото сега за талибаните поредното изтегляне?“
Дали ще видим такава? Може би да, може би не. Но е факт, че международния тероризъм, точно както грипа, бяха „на почивка“ по време на пандемията. По много начини обаче самата заплаха за голям атентант има същия ефект като самия атентат. С отстъпването на страха от COVID явно идва ред на нова причина всички да бъдат държани в шах.

Снимка: AP/БТА
Превод: Георги РУСЧЕВ
Източник: https://off-guardian.org/2021/08/17/6-questions-we-need-to-ask-about-afghanistan/


В категории: Политика


7
Коментара
Флагман.БГ ПП-ДБ сглоби листите, ето кой къде ще води ПП-ДБ сглоби листите, ето кой къде ще води 30/04/2024, Вторник 15:52 0
7
Коментара по темата
7.
Наско Ментата
20.08.2021 21:49:16
0
0
Леле,токова осведомени коментатори,че чак ме е срам да пита. Абе,експерти,направи ли ви впечетление,че преди два часа Асад помоли за помощ Щатите срещу „една страна“. Нарочно не уточнявам,да не събудя троловете-те английски не знаят и няма да прочетат/стоплят скоро кво става.
А става че Сирия планира да се разберат с Изрел,Асад да се разбере с опозицията и мирно да се пенсионира. Тоест,трябва да се пита Cui Bono и кой не. Отговорът е свързан с преразпределяне на война,на трафик и на енергиен проект. Май трябва продължение на статиятя,А ?
6.
Кривогледият Безос
20.08.2021 11:12:42
1
1
5-ти,аз от 3 години съм в gab,едно от местата,от където тръгват подобни мемета и колажи :)
5.
до 3
20.08.2021 00:12:55
1
4
Да, това беше ясно от самото начало, но се смяташе/смята че ще е по "здравословни" причини, докато моето проучване ме води до мисълта, че ще го импийчнат. Всъщност, ако не се случи чудо, сигурна съм в това.

Виждал/а ли си тази снимка?;-))

https://i.imgflip.com/3wq741.jpg
4.
Стъкленото око с камера на Безос
19.08.2021 23:01:17
1
3
Samo kira Knightly i Joni Depp lipsvat i stava Karibski pirati
3.
Кривогледият Безос
19.08.2021 22:32:05
2
7
То туй,че Джо няма да изкара мандата беше запланувано от самото начало.Просто нямаше как да пробутат кариерната проститутка за кандидат-президент по простата причина,че нямаше достатъчно подкрепа дори сред демократите,затова я закачиха за вице на един ментално неадекватен кандидат,който беше по-добрия вариант за малоумните либерални избиратели.А че Джо е пътник стана ясно още когато лаптопа на Хънтър видя бял свят.Най-безобидното,което може да му се случи е да го импийчнат за изпълнения сходни с тези на Куомо.Затова и се оказа удобния кандидат-носител на Камилата,понеже има прекалено много и прекалено удобни неща,с които могат да го разкарат всеки един момент.
2.
Дернев
19.08.2021 22:04:37
2
5
Не знам дали "Ще видим ли голяма терористична атака?", но ако ударението не се премести от жаждата за печалба, към жаждата за нормален, човешки живот, където силната, социална държава е гаранта за това, до 15-тина години ще видим Европа и света унищожени от 3СВ.
1.
Колко тракане
19.08.2021 21:43:21
7
9
по клавиатури за поредното фалшиво филмче празнуващо 20-годишнината на предишното сатанинско ритуалче 9/11. Не пропускат да го напомнят! 9/11 е на надуваемия "самолет" и до 9/11 ще се изтеглят войските. Сумата на всички числа по самолетчето е 33, сиреч ни уведомяват, че е поредният им фалшимент. А снимката на мунчовците в самолета е от 2018 година. Не си правят труда дори да направят нови снимки. Не знам дали дори 5-годишно дете може да повярва, че някой се кани да виси от самолет на презокеански полет, но будалите си вярват на всякакви картинки.

Въпреки че няма смисъл човек нищо да проучва вече, защото е ясно че всичко е фалшиво, беше ми забавно да погледна нещо и според него най-вероятно Джоу ще бъде свален и ще има малко разнообразие в сценария.

А, между другото, off-guardian.org и те се водят за "опозиция"! Същите смешници като останалата контролирана "опозиция".
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Норвежците ни дадоха пари, за да открием затвор без решетки Норвежците ни дадоха пари, за да открием затвор без решетки В модерния комплекс, разположен върху обща площ от 150 дка, са изградени още нов арест, мултифукционална сграда включваща фитнес-център, медицински център, кухненски блок, зали за занимания в свободното време Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци 22 партии и 11 коалиции на изборите и трима независими кандидати за евродепутати 22 партии и 11 коалиции на изборите и трима независими кандидати за евродепутати В 9346 секции ще се гласува с машини Тази риалити звезда пак остана без мъж, кълне се, че не е меркантилна Тази риалити звезда пак остана без мъж, кълне се, че не е меркантилна Категорично отхвърля твърденията, че последният й приятел й е подарил Порше и подчертава, че няма такава кола Треньорът на футболния "Левски" е уволнен Треньорът на футболния "Левски" е уволнен Николай Костов е освободен след серията от слаби мачове, Елин Топузаков застава начело на отбора  Зрителите едва изтраеха тази лигла в "Хелс Китчън" Зрителите едва изтраеха тази лигла в "Хелс Китчън" Постоянното лигавене, сополивене и реване, дойдоха в повече на феновете на „Кухнята на Ада” Баща ми вече не съществува за мен, призна дъщерята на Том Круз Баща ми вече не съществува за мен, призна дъщерята на Том Круз В основата на тежкия разрив стои принадлежността на звездата към противоречивата сциентоложка църква – отбелязват таблоидите в САЩ Маги Халваджиян обезмисли целия сезон на Капките заради алчност Маги Халваджиян обезмисли целия сезон на Капките заради алчност Имитатроското шоу, което по мнението на зрителите вече се изчерпа обяви, че ще допусне всички участници на финал БМВ и Рено се блъснаха до Операта в Бургас, шофирайте внимателно БМВ и Рено се блъснаха до Операта в Бургас, шофирайте внимателно Щетите са само материални  Новият собственик на ЦСКА дава шампионска заявка, кани Димитър Бербатов и Любо Пенев Новият собственик на ЦСКА дава шампионска заявка, кани Димитър Бербатов и Любо Пенев Лъчезар Танев вероятно ще поеме оперативното управление 
Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Съдът прие, че думите на бившия му съратник Радостин Василев, макар груби и крайни, са политическа критика Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак 75-годишният Чарлз преустанови публичните си изяви през февруари, след като през предходния месец му беше открит рак, докато се лекуваше от увеличена простата Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър „Трябва да бъдем готови за война. Да, конвенционална война е невъзможна сега, тъй като сме защитени от мироопазващите сили на КейФОР", каза Бесник Бислими  Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Цените на жилищата в швейцарския град са с над 50% по-високи от нивото преди десет години Насметоха “Бригада нов дом” Насметоха “Бригада нов дом” Най-актуалният епизод на предаването безспорно извърши подвиг Почина модна икона Почина модна икона Юми Кацура е легенда  Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Търсят ударно стругари Ислямисти скандират "Аллах Акбар" по улиците на Хамбург, искат Халифат в Европа Ислямисти скандират "Аллах Акбар" по улиците на Хамбург, искат Халифат в Европа Според германските власти събитието е организирано от човек на име Рахим Боатенг, който е свързан с „утвърдена екстремистка група“ "Мюслим Интерактив" Арестуваха кандидат-президент в САЩ Арестуваха кандидат-президент в САЩ Каналът „Фокс нюз“ съобщи, че Стайн е задържана заедно с около сто души по време на протест Забравете всичко, което знаете - 37 градуса вече се счита за висока температура Забравете всичко, което знаете - 37 градуса вече се счита за висока температура Преди близо 150 години немски лекар анализира температурата на 25 000 пациенти и заключва, че нормалните стойности са 37 градуса
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Мъж със сериозни наранявания в спешното отделение:
- Женен ли сте?
- Не, блъсна ме кола!
Виц на деня Виц на деня Алкохолик играе в "Стани богат":
- Остана ви жокер 50 на 50, ще го използвате ли?
- Да, 50 мастика и 50 МЕНТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жените винаги имат по три възрасти: на която изглеждат, на която са в действителност и която им се приписва
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори