×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Турция вдига стени срещу мигранти от Афганистан


16 Август 2021, Понеделник, 12:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Към момента Турция строи две преградни стени - едната е на границата с Иран, откъдето минава основно нелегалният поток от Афганистан към Турция, а другата е на границата с Ирак

"Вдигаме по границите си защитни стени, за да предотвратим преминаването на нелегални мигранти, главно от Афганистан." Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в коментар във връзка с политиката на Анкара по отношение на нелегалното преминаване на афганистански бежанци, чиито размери в последно време пораждат сериозна тревога в институциите и обществото.

По думите му към момента Турция строи две преградни стени. Едната е на границата с Иран, откъдето минава основно нелегалният поток от Афганистан към Турция, а другата е на границата с Ирак. Строежът и на двете стени е пред привършване.

Защитната стена на иранската граница е с дължина 156 км, от която 109 км участък е съоръжен с осветителни системи и камери за непрекъснато наблюдение. По дългите 740 км източни граници на Турция са инсталирани електронни кули и кули за комуникация с цел интегрирано управление на границите. Допълнително са изпратени войски от редовната армия и жандармерията на източните граници, посочват експерти по сигурността. По данни на миграционните власти през 2020 г. 505 375 чужденци са били заловени при опит да влязат нелегално в Турция.

От началото на тази година е предотвратено нелегалното влизане в Турция на 253 300 души, главно афганистански граждани. Заловените мигранти се екстрадират обратно, съобщават властите.

В същото време настъплението на талибаните в Афганистан поражда голяма тревога на два адреса. Единият е на опозиционните среди, които акцентират върху заплахата за светския характер на обществото. Вторият е на близките до управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ среди и коалиционния й партньор Партията на националистическото действие /ПНД/ на Девлет Бахчели, които изразяват безпокойство на религиозна основа. Тези акценти се съдържат в проучване на общественото мнение, извършено от авторитетната социологическа агенция "Метропол".

Над половината, 56,7 на сто от анкетираните от eлектората на управляващата ПСР посочват, че "Турция и талибаните имат различно разбиране за исляма". Още по-голям е процентът на тревогата от това положение сред националистическите среди, където 80 на сто изразяват позицията, че имат различни разбирания за исляма от тези на талибаните.

Безпокойството, което изразяват близо 57 на сто от анкетираните от близките до ПСР среди, е реакция на неодобрение на цитирано неотдавна мнение на Ердоган, че "Турция не вижда нищо лошо във вярата /религиозните разбирания на талибаните .бел. авт./", което се възприело като одобрение на религиозния фанатизъм на талибаните. Междувременно нарастват антимигрантските настроения в турското общество, при това сред електората на ПСР.

Преди няколко дни 18-годишен турски младеж бе намушкан с нож в улична свада с двама мигранти в квартал Алтъндаг в Анкара. Гневни жители на квартала в отговор хвърляха камъни по жилищата, където живеят сирийци и афганистанци, плячкосаха магазини, подпалиха коли. Полицията засега успя да спре акциите на отмъщение. Но напрежението остава.

Немаловажен факт в случая е, че районът Алтъндаг в Анкара се смята за крепост на електората на Ердоган. На всички досегашни избори, общи и местни, подкрепата за ПСР тук е надхвърляла 60 процента. Главният редактор на пропрезидентския вестник "Хюриет" Ахмет Хакан в коментар по повод конфликта писа следното: Инцидентът в квартал Алтъндаг трябва да бие камбаната за тревога.

Необходимо е да се преразгледа общият подход към мигрантската политика, да се заеме позиция, която да успокои хората и да се вземат мерки, за да се гарантира, че провокациите няма да продължат. И това трябва да се направи днес. Защото утре може да е твърде късно.


В категории: Животът


5
Коментара
5
Коментара по темата
5.
Ердоган
17.08.2021 13:31:00
0
4
Май Ердоган ще опази Европа от Нашествието на новите заселници...
4.
Границата
17.08.2021 13:27:59
0
3
Ердоган не говори много като Тръмп, а действа и строи стени да си защити държавата.А,ние на границата в Малко Търново-нямаме и мрежа. Но,си имаме Динко :)))
3.
Дълбоката Държава
16.08.2021 18:38:21
3
1
Истински живият човек винаги ще се чувства несигурен. Може ли изобщо да има сигурност?
Животът не е механичен процес, той не може да бъде установен. Той е една непредвидима мистерия.
Никой не знае какво ще се случи в следващия момент. Нито дори и Бог, дори и Той - ако съществува - не знае какво ще се случи!...
защото ако знаеше, тогава животът щеше да е просто фалшив, тогава всичко щеше да е написано предварително, предопределено. Как може да знае какво ще се случи в следващия момент,
ако бъдещето е неустановено? Ако Бог знаеше какво ще се случи в следващия момент,
тогава животът щеше да е просто един мъртъв, механичен процес.
Тогава нямаше да има свобода, а как може животът да съществува без свобода?
Нищо не може да бъде сигурно, защото сигурният живот би бил по-лош и от смърт. Нищо не е установено. Животът е пълен с неустановености, пълен с изненади - в това е неговата красота! Никога не можеш да дойдеш до този момент, когато да кажеш: „Сега съм установен". Когато кажеш, че си установен, ти само оповестяваш смъртта си; просто си се самоубил.
Животът непрестанно се движи с хиляда и една неустановености. В това е неговата свобода.
Не я наричай несигурност.
Самата готовност да останеш в неустановеност е смелост, упование. Интелигентният човек е този, който остава буден в каквато и да е ситуация - и откликва на нея с цялото си сърце. Не че знае какво ще се случи; не че знае: „Направи това и ще се случи онова". Животът не е наука, той не представлява причинно-следствена верига. Като нагрееш водата до сто градуса, тя ще се изпари - това е установеност. Но в истинския живот нищо не е така установено.
Всеки индивид е свобода, една непозната свобода. Невъзможно е тя да се предскаже,
невъзможно е да се очаква. Човек трябва да живее в осъзнаване и в разбиране.
Ако имаш разбиране, несигурността се явява неотменна част от живота - и е добре, че е така, защото това превръща живота в свобода, в една непрестанна изненада.
Човек никога не знае какво ще се случи. Това те държи непрекъснато в състояние на удивление.
Не го наричай неустановеност - наречи го чудо. Не го наричай несигурност - наречи го свобода.
Мога да разбера защо умът нарича свободата „несигурност"... Живели ли сте някога в затвор в продължение на няколко месеца или няколко години? Ако сте живели няколко години в затвор,
сте забелязали, че когато наближи денят на освобождаването, затворникът започва да се чувства несигурен по отношение на бъдещето. В затвора всичко е било сигурно, всичко е било един механично установен ред. Храната му е била осигурена, защитата му е била осигурена, не се е страхувал, че на другия ден ще е гладен и няма да има храна - нищо подобно, всичко е било установено. А сега изведнъж, след много години, идва тъмничарят и му казва: „Освобождават те." Той започва да трепери. Извън стените на затвора отново ще има неустановеност; той отново ще трябва да търси, да изследва; отново ще трябва да живее в свобода.
Свободата създава страх. Хората говорят за свободата, но се страхуват. А човекът още не е човек, ако се страхува от свободата!
Не се привързвайте към никакви установености. Животът е неустановен - в самата му природа е такъв.
2.
разграден двор
16.08.2021 16:07:34
1
2
На Бойко оградата е по- здрава
1.
Един
16.08.2021 13:36:57
0
21
Добре че е Турция. Ако там нямаше здрава държава диваците щяха да ни залеят !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите Концесионерите на плажове с емоционално послание преди началото на Лято 2024 (ВИДЕО) Концесионерите на плажове с емоционално послание преди началото на Лято 2024 (ВИДЕО) Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ VI блок работи съгласно графика за електропроизводство „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни  Тя беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Камионът бил отклонен за сканиране с рентген - били забелязани зони с подозрителна плътност Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Решението на министър-председателя било в отговор на широкия обществен отзвук, свързан с проекта Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Една от причините за по-високата инфлация у нас са и банките, които доста ентусиазирано кредитират жилищното строителство, каза Левон Хампарцумян  Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Кърлежът хапе там и се напива с кръв, където е най-тънка кожата – сгъвките на краката и ръцете, ингвиналните гънки, каза проф. Кантарджиев ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите Мария Габриел няма да е кандидат за Европарламента
НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария  Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Изнудвала го за пари, а адвокатът й бил замесен и в други подобни мръсни сделки със знаменитости  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм”
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори