×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
 • Заради скъпия ток вдигат цената и на билета на БДЖ
 • Сняг вали на връх Снежанка в Пампорово
 • ИТ предприемачът Христо Христов е новият главен изпълнителен директор на "Дарик радио"
 • От 18 лекарства за COVID само 9 са безплатни, а 3 изобщо липсват в аптечната мрежа
 • Художникът Стойко Сакалиев отбеляза 35-годишен творчески юбилей с изложба
 • 850 са положителните случаи на ковид за последното денонощие
 • Трета бустерна доза за уязвимите дози да се постави в България, препоръча проф.Ива Христова, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Чували сте го през последните години, но що е то: „Трансхуманизъм“


Чували сте го през последните години, но що е то: „Трансхуманизъм“
Своеобразното „движение“ в науката расте с невероятни темпове, но ще доведе ли до мечтаната утопия или до нейната противоположност
23 Юли 2021, Петък, 20:59 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ - превод

Редица научно-фантастични технологии започват вече да стават част от реалността в живота ни, но до къде можем да стигнем без да има последици?

Вероятно сте чували термина през последните години. Трансхуманизъм. Какво точно обаче представлява той, вероятно малко хора могат да ви отговорят конкретно, тъй като самото понятие е много илюзорно. 

И докато думата се използва от няколко десетилетия насам, до този момент тя винаги е употребявана само по външните граници на науката – дори външните външни нейни граници. Допреди няколко години буквално никой не знаеше каквто точно е трансхуманизмът. Сега обаче това „движение“ расте с невероятни темпове и е редно да хвърлим малко светлина върху понятието.

Помните ли Боргите от Стар Трек? Е, не чак толкова гротескно, но трансхуманизмът върви по подобен път, за да достигне до крайната си цел. В действителност това понятие дори вече може да се срещне нагледно в някои от аспектите на човешката култура и днес. Виждали сте човек с протеза? Според трансхуманистите, той е един от тях. Това обаче е само върхът на айсберга – истинският трансхуманист иска да види много по-напред в бъдещето. Мозъчни импланти, неврални връзки с интернет и т.н. – това е само част от крайната цел. А тя е?

Постхуманизъм.

Разликата между двете е значителна. Точно както социализмът беше пътя към комунизма, така и трансхуманизмът е пътят за достигане до постхуманизма. На кратко те са разделени по следния начин. 

Трансхуманизмът цели да използва технологични импланти в човешкото тяло, за да подобри индивида и обществото;

Постхуманизмът цели на практика да прекрати хомо сапиенс във вида му, който ни е познат днес.

Това се постига чрез „смъртта на смъртта“ – с други думи безсмъртие. А да се стигне до там е нужно човек да се превърне в машина.

Какво реално предлага трансхуманизма?

Нанотехнологии – ако сте гледали „Превъзходство“ с Джони Деп, сте видяли достатъчно. Нано роботи превръщат болните в здрави, лекуват рани, а слабите стават силни.

Молекуларни конструктори – това е процесът на създаване на жива тъкан. 3D био-принтирането може да бъде част от този процес. Така например, ако даден човек има изгаряния и се нуждае от трансплант на кожа, вече няма да е нужно тя да се взима от друга част на неговото тяло, а ще се „печата“ – специално изработена за него.

Дизайнерски бебета – и тук има аналог в киното. Ако сте гледали „Гатака“ с Итън Хоук и Ума Търман – това е. Представете си свят, в който отивате при акушер-генетик и задавате точно какви „параметри“ да има вашето отроче. Искате да е момче, със сини очи, розова коса, атлетично и интелигентно? Няма проблем. Вашият акушер-генетик ще ви сглоби ДНК кода на бъдещото ви бебе и ще го постави в ембрион.

Към тази категория на трансхуманизма има и подкатегории.

Епигенетика – процесът за подмяната на гени. Докато това се случва натурално дори и днес, чрез промяна на начина ви на живот, друго си е трансхуманистите да управляват този процес. Така например те искат активно да променят конструкцията на човешкото ДНК, за да е то по-резистентно към заболявания, да ви направи по-умни, по-силни и т.н.

Изкуствен интелект – в последно време много се говори по тази тема. Рей Курцвейл е един от мозъците зад идеята на т.нар. „технологическа сингулярност“ – моментът, в който истински изкуствен интелект бъде свързан с интернет и той придобие цялото познание на планетата и започне да се развива, ставайки в рамките на минути по-интелигентен от цялото човечество през историята взето заедно. Според трансхуманистите това ще е най-лесния процес да постигнем бърз прогрес във всеки аспект на живота. 

„Качването“ – тази концепция, също бутана от Курцвейл е идеята човечеството да стане едно с машината, влизайки във виртуален свят. Не сме много далеч от тази идея.

Морално погледнато

Има ли трансхуманизмът морални последици. Точно както всяко нещо и той има добри и лоши страни. Какво мислите вие за:

 • Дървените зъби на Джордж Вашингтон?
 • Кохлеарните импланти, позволяващи на десетки хиляди, загубили слуха си, да чуват отново?
 • Съгласни ли сте малко момче, загубило крак по нелеп начин, да получи протеза, за да има нормален живот?
 • Шините за зъби?

При всички тези ситуации имплант или нещо добавено към човешкото тяло, използващо модерни технологии, позволява решаването на даден проблем. В този смисъл е трудно да се спори, че трансхуманизмът е лош. Но може би предложенията там отиват една крачка по-напред към тънката граница до безумието.

Колко далеч действително искат да стигнат трансхуманистите?

Ще опитаме да направим разбивка на базата на по-горе описаните „свойства“ на трансхуманизма.

„Качването“ – Финалната цел е комбинирането на човек с машина – тоталното „разтапяне“ между двете понятия. Може ли обаче „душата“ да се прехвърли извън тялото към машината? По-скоро не, смятат дори и учени. В този смисъл това е масово убийство/самоубийство. Симулацията, колкото и доближаваща се до реалността да е тя, си остава просто симулация. При прехвърлянето на съзнанието към компютъра истинското ви „Аз“ реално умира.

Нанотехнология/Епигенетика – Ако нанотехнологиите трябва задължително да присъстват в живота ни, базирано на вижданията на трансхуманистите, какво става с тези от хора, които не искат това?

Молекулярни конструктори – Каква ще е цената на това да вмешателстваме в натуралните процеси на еволюцията? Кои от предизвиканите проблеми няма да можем да поправим? Можем ли да достигнем в един момент до сценарият на “Аз съм легенда“ с Уил Смит? Тези въпроси се нуждаят от отговори, защото съвмем спокойно може да се окаже, че удобствата и придобивките от технологичния прогрес могат да са много по-малко от опасностите от трансхуманизма.

А какво е бъдещето? 

Трудно е да се каже. Изглежда обаче нанотехнологиите ще са голяма част от него. Трансхуманизмът обаче няма да изчезна в скоро време. Нещо повече – в идните месеци и години той ще става все по-обсъждана тема. Хубаво е човек да бъде информиран, защото това „движение“ ще диктува промените във вашия живот занапред. 

Източник: zerohedge


В категории: Животът


Вижте кои са гадните свалки
Вижте кои са гадните свалки 23/09/2021, Четвъртък 21:40 1
Чехия излиза от ЕС?
Чехия излиза от ЕС? 23/09/2021, Четвъртък 20:20 4
Слави гневен на социолозите
Слави гневен на социолозите 23/09/2021, Четвъртък 18:42 7
10
Коментара по темата
10.
Пехливанов
24.07.2021 10:51:35
0
3
Добър превод!
9.
До номер 4
24.07.2021 09:20:02
1
1
Славуца ходи вечер в сарая да свири на кожената саралия на Почетния председател.
8.
...
23.07.2021 23:54:22
2
3
кви работи пишете е
7.
LOL
23.07.2021 23:43:05
0
5
Това творение било пак от роден източник! Много хитро име са си измислили на фирмата, ABC, и много хора в САЩ си мислят че има нещо общо с американската ABC.

Статиите, особено през последните години, са пълна боза, тип контролирана "опозиция" (то друга няма), но пък имаше интересни коментари. И сега се намират, но след като ZH си продадоха душите на Google, се цензурира здраво, почти като тук.
6.
Охооо...
23.07.2021 23:32:04
0
8
Напредваме с материала... Може би утре нещичко за неизбраните от никого по света, но тормозещи целия свят? Световният Икономически Форум и Клаус Шуаб? Срещичките в Давос? CERN? Bilderberg group? Committee of 300? Council on Foreign Relations? Tavistock Institute?
5.
Мохамед
23.07.2021 22:58:43
2
8
Анаааа мааайкоооо
Чок хараби бабаит тенеке бакър
Джангър чалгар космус типигьоз
4.
CTAHKO
23.07.2021 22:45:30
3
12
Значи на Славуца виолата ако и закрепят еда тръбичка на ноздрата за да може да шмърка по удобно белия прашец.Това ще се води трансхуманизъм?!
А пък ако и я закрепят отзаде ще се води трансджендаризъм?!
Много хубаво значи.....
3.
S
23.07.2021 21:52:14
4
8
Za nezakonnoto bardak Bedroom beach 6to nqma komentari nqma li da sa maxne ot pqsaka na plaja
2.
Mm
23.07.2021 21:12:03
6
9
Не съм чувал но мога да отговоря Това е чалгари в космоса
1.
пецата
23.07.2021 21:07:01
4
12
трансглупости
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Скорпионът може да получи неочаквано пари, а Стрелецът да ограничи разходите! Скорпионът може да получи неочаквано пари, а Стрелецът да ограничи разходите! Хороскоп за деня – 24 септември 2021, петък Димитър Атанасов-Гъбата загази, ще лежи между 5 и 15 години в затвора заради грабеж на 30 лв. Димитър Атанасов-Гъбата загази, ще лежи между 5 и 15 години в затвора заради грабеж на 30 лв. Димитър Атанасов Гъбата загази, ще лежи между 5 и 15 години в затвора заради грабеж на 30 лв. Вижте кои са гадните свалки Вижте кои са гадните свалки Знаем, че не водят до нищо добро, трайно и утвърдено във времето, но винаги сме готови да ги повтаряме Изневери ли Яница от "Един за друг" на Момчи? Изневери ли Яница от "Един за друг" на Момчи? Злите езици веднага измислиха новината, че краят на брака им настъпил след изневяра от страна на красавицата Зуека продаде палата си в София за 600 бона! Зуека продаде палата си в София за 600 бона! Малко след като се нанесъл в Испания,  Зуека  предложил апартамента си за продан на няколко агенции   Любомир Симеонов искал да убие Левон Хампарцумян, но нямало как да стигне до него Любомир Симеонов искал да убие Левон Хампарцумян, но нямало как да стигне до него Това е признание на самия Любомир Симеонов, а близките на Павлинка са възмутени от поведението на убиеца, който продължава да петни името й     Даваме Бургас за пример във ВиК сектора, 16 млрд. лв. ще трябват за инфраструктурата в цялата страна Даваме Бургас за пример във ВиК сектора, 16 млрд. лв. ще трябват за инфраструктурата в цялата страна Средно за страната може да се каже, че загубите на вода са между 60 и 70%, а около 60% от системите още са с етернитови тръби Може ли Борисов да изненада неприятно Румен Радев на президентския вот Може ли Борисов да изненада неприятно Румен Радев на президентския вот Номинация на Григор Горчев или подкрепа за евентуален кандидат на ДБ имат потенциал да доведат до обрат в нагласите НЛО хвърчало над Стара Загора и Хасково, твърди астрофизик НЛО хвърчало над Стара Загора и Хасково, твърди астрофизик Три обекта са били забелязани над Стара Загора, и то с много странно движение Въвеждат трета доза за ковид 19 в България за рисковите групи Въвеждат трета доза за ковид 19 в България за рисковите групи Ще ваксинират с Пфайзер, имунизацията ще е най-малко 6 месеца след втората доза  
Европейската комисия иска USB-C да е единственото зарядно в Съюза Европейската комисия иска USB-C да е единственото зарядно в Съюза Причината се крие не само в опазването на околната среда, но и в нуждата от по-бърз и надежден трансфер на данни Авиокомпании пуснаха полети с безплатно връщане Авиокомпании пуснаха полети с безплатно връщане За да привлекат клиенти, нискотарифните авиокомпании правят и големи намаления Спират компенсациите на неваксинираните работници Спират компенсациите на неваксинираните работници Не е честно данъкоплатците да ги субсидират, смята здравният министър на Германия Заев: Очакваме напредък със София до края на годината Заев: Очакваме напредък със София до края на годината Той изрази готовност България да стане втория партньор след Гърция, която ще пази македонското небе Смъртта на 22-годишна YouTube звезда разтърси Америка Смъртта на 22-годишна YouTube звезда разтърси Америка 22-годишната Габи Петито бе в неизвестност от края на август Опит за покушение над съветник на Володимир Зеленски Опит за покушение над съветник на Володимир Зеленски Украинският президент обеща силен отговор след нападението срещу негов съветник Въоръжен нападна сърби в автобус в Германия, затвориха магистрала Въоръжен нападна сърби в автобус в Германия, затвориха магистрала Нападателят е твърдял, че е "получил заповед от Аллах" Ердоган: Турция повече не може да възпира мигрантския натиск Ердоган: Турция повече не може да възпира мигрантския натиск Нямаме намерение да се превръщаме в "складово помещение на Европа", заяви президентът пред ООН Глобиха кафене в Кипър с 16 000 евро заради непоискан Covid сертификат Глобиха кафене в Кипър с 16 000 евро заради непоискан Covid сертификат Правителството удължи вчера всички мерки за коронавируса, които трябваше да отпаднат днес Румъния може да изравни стандарта си на живот с Франция до 2030-а Румъния може да изравни стандарта си на живот с Франция до 2030-а Прогнозата е на най-голямата банка в северната ни съседка
Йордан ЦОНЕВ за проекта Кирил Петков и Асен Василев Йордан ЦОНЕВ за проекта Кирил Петков и Асен Василев Зад тези двама млади хора, които се опитват да послъгват, стои задкулисието на Прокопиев, но можем да се разберем Виц на деня Виц на деня Учителката пита:
- Иванчо, какво означава съкращението пр. н. е.?
- Преди началото на епидемията, госпожо!
Виц на деня Виц на деня - Какво е общото между диарията и електромобилите?
- Страхът че няма да стигнеш до вкъщи...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Каква мода дойде – едно време с едни женски гащи можеше да си измиеш колата, а сега не можеш и очилата си да избършеш.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори