×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Само 4 камери дебнат за джигити по АМ „Тракия“, аз предлагам да станат 40-50


Само 4 камери дебнат за джигити по АМ „Тракия“, аз предлагам да станат 40-50
Ако виждаме груби нарушения на пътя, трябва да се обадим на 112, трябва да запишем регистрационния номер на колата, трябва да опишем точно къде се е случило, категоричен е Владимир Тодоров
15 Юли 2021, Четвъртък, 17:30 ч.
Автор: Източник: monitor.bg

Според мен трябва да се промени подходът, пътищата трябва да са осеяни с камери, които да засичат скоростта, трябва да се внедрят в системата на МВР камерите на тол системата

 - Г-н Тодоров, каква е обстановката с трафика в момента, настъпват ли повече катастрофи от обичайното?

- За съжаление, имаме ръст от началото на годината и то немалък. Освен това влизаме в най-кървавите месеци. През юли, август и септември загиват около 70-80 души месечно. Сами разбирате, че до края на лятото 200 души ще загинат при катастрофи, това е гарантирано, за съжаление.

- Помага ли по-засиленото полицейско присъствие на по-опасни места?

- Според мен трябва да се промени подходът, пътищата трябва да са осеяни с камери, които да засичат скоростта, трябва да се внедрят в системата на МВР камерите на тол системата. Няма смисъл навсякъде да има полицейски екипи, защото това е много скъп ресурс. В нормалните държави са го решили с камери, преди години имаше друг подход, например за оказване на спешна помощ линейките бяха разположени на определени места извън градовете, но това също е скъпо мероприятие. България продължава да бъде единствената държава без хеликоптерни линейки, което съответно коства живота на хора, защото когато не може бързо да се превози тежко ранен до лечебното заведение, този човек умира. Този проблем остава.

- На коя граница трябва шофьорите да се заредят с най-много търпение? Къде трафикът е най-интензивен?

- В общи линии се пътува най-много за Гърция. Мисля, че те отвориха втория изход на Гоце Делчев, не знам дали при Златоград са го отворили. Моят съвет е хората да минават през Гоце Делчев, ако ще ходят към Халкидики или Кавала също. Допълнителните тестове, които се правят там, забавят движението.

- Как трябва да се подготвят шофьорите, преди да тръгнат на дълъг път?

- Трябва да заредят резервоарите, защото ако попаднат в задръстване, трябва да имат достатъчно гориво. А по възможност да пътуват в не толкова натоварените часове. Добро време за път са сутрешните или вечерните часове. Много е важно да няма вътре в купето свободно стоящи предмети. Имаше смъртен случай преди време – един човек беше набил рязко спирачки и лаптоп, който стоеше на задното стъкло, беше прелетял през цялата кола и уби шофьора, удряйки го в главата. Такива предмети не трябва да има и задължително пътниците и на задните седалки да са с колани. Хубаво е на всеки час, час и половина да се правят някакви кратки почивки. Хубаво е хората да пият течности и тонизиращи напитки, за да не губят концентрация. Трябва добре да работят климатиците. Лошото е, че България е с много стар автопарк и голяма част от автомобилите не разполагат с климатици, а високата температура понижава концентрацията. При дъжд шофьорите трябва да спазват по-голяма дистанция, да не са залепени за предния автомобил. Много е важно никога да не си поставяме час за пристигане. Нека да не си фиксираме – сега тръгваме от София и след 3 часа и половина трябва да сме на морето. Слагайки си такъв краен час, хората се изнервят, правят нарушения и всъщност при влизането на една колона и задръстване кара хората да компенсират. Това обикновено се случва с висока скорост и с нарушение на правилата, а това не трябва да се случва. Тръгнали сме на почивка, спокойно, морето няма да избяга. Имаше и такъв плакат – морето няма да избяга, бирата ще бъде пак студена, цацата ще бъде пак топла, така че съвсем спокойно, да не се напрягаме и да не нарушаваме правилата.

- Горещото време, трафикът и чакането водят ли до повече случаи на агресия на пътя?

- Винаги когато има много трафик е възможно да се стигне до агресия на пътя. Ключово е да не отвръщаме на агресията с агресия. Ако някой ни святка отзад с фарове, е по-добре да го пуснем, да минем отдясно, да му дадем път. Хубаво е хората да бъдат с видеорегистратори, това е моят съвет. Един видеорегистратор възприема всичко, което се случва на пътя и, ако имаме после спор било пред КАТ, било пред застраховател, този запис спокойно би могъл да бъде представен като доказателство. Хубаво е да имат такива устройства и да използват записите, ако се наложи.

- Къде се наблюдават най-много случаи на агресия на пътя? В градска или в извънградска среда?

- Повечето са в градска среда, но това, което се наблюдава, е, че вече се случва и на магистралите. Някой като се залепи зад нас, ние караме с допустима скорост, той започва да мига, почва да изпреварва в аварийната лента. Сега лятото навсякъде се наблюдава агресия, което не е добре.

- Трябва ли да сигнализираме на телефон 112?

- Да, ако виждаме груби нарушения, трябва да се обадим на 112, трябва да запишем регистрационния номер на колата, трябва да опишем точно къде се е случило, какво се е случило. Това е добре, защото често има патрули и могат да го спрат този човек и да вземат отношение.

- Споменахме за усиления трафик към морските ни курорти. Какви са опасностите, които дебнат в самите курорти?

- В морските курорти има сериозен проблем с паркирането, често има паяци, които вдигат колите. Друг проблем е, че има много пешеходни зони, има много деца и майки с колички, велосипедисти и там трябва да сме изключително внимателни и в никакъв случай да не караме с висока скорост, защото там е оживено. Някои се изкушават да карат вечер след дискотеките почерпени и след употреба на наркотични вещества. Да имат предвид, че drug тестовете за изключително чувствителни и в обши линии хващат много широк спектър на наркотици. Дори да са минали няколко дни от употребата на дрога, също могат хората да бъдат заловени с наркотици. Друго важно, което трябва да имаме предвид в курортите, е, когато колата, като се оставя на слънце, в никакъв случай да няма малки деца или кучета в нея, защото температурата скача до 60 градуса на пек. Имало е смъртни случаи на забравени деца, на забравени бебета, на животни – на кучета и котки.

- През лятото увеличават ли се случаите на пияните и дрогираните шофьори?

- Те просто се пренасят от големите градове в курортите. Знаем, че Слънчев бряг е европейска столица на лятната фиеста, където всички забранени и незабранени удоволствия разцъфтяват, но нека хората да знаят, че могат да бъдат спрени, могат да бъдат тествани и това може да доведе до много тежки последици, включително и лишаване от свобода. Могат да бъдат обвинени в дилърство, ако у тях има намерени забранени субстанции. Призовавам да не се употребява, да не се шофира след употребата на алкохол или наркотици. Сега се свалят и регистрационните номера, независимо чия собственост е колата. Много по-добре е човек да се прибере с такси, с Drink&Drive, пеша, но да не се качва пиян дори и за 100-200 метра.

- Последният случай е отпреди няколко дни. Жена блъсна няколко коли. Оказа се, че тя е без книжка и е карала след употреба на алкохол и тежки наркотици. По чудо нямаше тежко пострадали. Често ли има подобни инциденти?

- Често срещано е, но това може да доведе не само до провал на почивката, но и да провали живота на някого. При един такъв инцидент, не дай си боже, ако има загинал или тежко пострадал, виновният отива със сигурност в затвора. Вече има ефективни присъди след употреба на алкохол и наркотици.

- Коя грешка на шофьора води най-често до фатални инциденти?

- Най-често срещаната грешка у нас, ако вярваме на статистиката на Пътна полиция, това е превишената скорост, неправилното изпреварване, навлизането в насрещното и след това употребата на алкохол и наркотици.

- Как си обяснявате – защо хората не си взимат поука?

- Специално за скоростта не си взимат поука. Давам пример - на АМ „Тракия“, която е 360 километра, има само 3-4 камери. Всички знаят къде са, там намаляват скоростта. Обаче ако имахме 40 или 50 камери, а не 4 на тези километри, тогава щяха всички да се движат с по-ниска скорост. Тези камери в общи линии ги има, защото там са камерите на АПИ – така наречените броячки, там са камерите и на тол системата. Всички тези камери могат да се използват за контрол на скоростта. Тоест тук проблемът е нежеланието на администрацията да включат всички устройства да следят за скоростта. Другото е, че пътната безопасност трябва да има политика. Трябва да има политическа воля и орган, който наистина да бъде модератор и да бъде органът, който задава добрите практики и настоява за въвеждането им. От 3 години има държавна агенция, но тя трябва да бъде по-целеустремена, по-фиксирана, по-настойчива и убедителна в провеждането на тази политика. Когато кажеш на АПИ, че имат 50 участъка, които трябва да обезопасят в рамките на 2 години, да заявиш: „Дайте ми план, дайте ми цена и Министерството на регионалното развитие трябва да подкрепи тази политика“, това ще доведе до по-голяма пътна безопасност. Този държавен орган трябва да провежда тази политика, подкрепен от правителството. Тези неща в България се случват, за съжаление, с пожелателен характер.
Проблемите при шофирането след употреба на алкохол и наркотици са, че не се разполага с достатъчно drug тестове и лаборатории. Проблемът с лабораториите наистина е страшен, защото в цялата страна има само 4-5 лаборатории, в които се правят изследвания за наркотици. Това със сигурност затруднява, а в същото време влизат стотици милиони от глоби и те не се използват по предназначение, а потъват в бюджета на МВР. Всички тези процеси трябва да се проверяват от контролния орган, който трябва да е много по-настойчив.

- Смятате ли, че едно бъдещо правителство ще наблегне повече върху пътната безопасност?

- Ние направихме преди предните избори на 4 април дискусия с колеги от НПО-та, с които събрахме всички политически партии, които влязоха в предишния и в настоящия парламент. Те се обединиха около 9-10 точки, които приехме като декларация и когато се състави правителство, ние ще напомним какво са обещали да направят, за да намалят катастрофите. В една единствена партия бяха заложили в програмата си мерки за намаляване на катастрофите и това беше „Демократична България“. Тази декларация, която приеха, ще настояваме да бъде и изпълнена, защото това е едно предизборно обещание, което беше подкрепено от всички 6 партии, които влязоха в парламента.


В категории: Бургас


13
Коментара
Би Ти Ви връща Цитиридис?
Би Ти Ви връща Цитиридис? 19/04/2024, Петък 12:14 1
13
Коментара по темата
13.
Николай
16.07.2021 08:02:07
1
0
Няма нужда от толкова камери, на всяка бензиностанция сложете по една празна кутия от камера, това стига. И на 5-6 места сложете дървени макети на патрулки, само че макетите ги местете от време на време, че ще им запомним местата.
12.
777
15.07.2021 22:54:55
1
5
Направете я снимачна площадка тази магистрала....
11.
ба си
15.07.2021 22:51:03
2
2
много олигофрени има още на държавна хранилка ..бе

само за лапане , маането го тоя ,бе

малко били камерите
ми купи си и ги нареди ,бе калмук
10.
Xaxo
15.07.2021 21:50:33
1
9
Наредете колкото искате камери по магистралата НО уволнете това безполезно племе - КАТаджията.
Сложете стационарни камери щото не съм съгласен някой който получава заплата от моите данъци по-цял ден да се мести от сянка на сянка под някой храсти и да ме дебне на малоумни ограничения.
От другите полицай има смисъл но тия търтей не заслужават нито първа категория труд, нито 20 заплати след ранното пенсиониране.
9.
Y
15.07.2021 20:36:44
1
8
Г- н Тодоров нали и вие бяхте да се кара на къси светлини нали щяха катастрофите да намалеят.Търсете причините другаде нали сте професионалисти и пари за това взимате
8.
A=Z
15.07.2021 20:01:01
1
6
Да, трябва да звъним на 112, но когато Ви видим, г-н Тодоров. За корупция, за психо...
7.
Ха
15.07.2021 19:45:49
0
15
Тоя пенкилер да каже как изнудва пострадалите от ПТП да сключват с неговите НПО договори и да им прибират 50%от обезщетението от застраховката.
6.
How to
15.07.2021 19:20:11
1
17
Тоя пич трябва да направи практически семинар на тема "Как да накараш всички да те мразят?". Бой, ебане и сръбска музика за него!
5.
Е
15.07.2021 17:58:11
0
7
4 камери !??!?! значи все едно няма нито една ...идиотщина.......а в едно заведение има поне 3,4
4.
*********
15.07.2021 17:51:12
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
3.
*********
15.07.2021 17:49:55
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
2.
Аааа
15.07.2021 17:45:54
1
22
Меко казано, олигофрен.
1.
me
15.07.2021 17:40:43
3
19
Направо 50000 хиляди камери, на всеки метър! Вместо да сложите камери за средна скорост от Бургас до София, се чудите с какви глупости да се занимавате!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
В негово присъствие тя се превръща в роб и послушно кученце В негово присъствие тя се превръща в роб и послушно кученце Развива стокхолмски синдром Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Стефани не скри и че е имала предубеждения към Симона, а причината за това бил не само външния й вид, а и поведението й – по-шумният й начин на изразяване и хаосът, който създава в „Кухнята на Ада” Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Няма да му се размине и на Асен Василев, закани се депутатът Станислав Балабанов Би Ти Ви връща Цитиридис? Би Ти Ви връща Цитиридис? Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Къщата е ултрамодерна, дворът е достатъчно голям, има и басейн. 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене По време на инцидента е имало много хора, седящи на масите Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Задържаният е Дейлън Амир Остин, състезател по американски футбол на отбора към Университета на Орегон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Министърът на туризма Евтим Милошев с важна среща  Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Те похарчат това, което предприемчивите хора са направили в хазната и са внесли с данъците си, коментира Левон Хампарцумян  Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Води се спор кой да замени "губернатора" на Бургас Пламен Янев, който е недолюбван от кметовете и бизнеса
Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Положението е отчайващо  Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби По време на пътуване до Канада започнали проблеми: задните й части станали болезнени и втвърдени Идва времето за отпуски Идва времето за отпуски Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Възрастният приятел на Маги и подсигурявал луксозен живот, докато не си намерил по-млада от нея 
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори