×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Божидар Димитров се връща в НИМ


Божидар Димитров се връща в НИМ
Тема в развитие
виж още
скрий
04 Февруари 2011, Петък, 14:35 ч.
Автор: Бесове.бг

Няма да пречи на Вяра Петрова да се готви за кмет

НС осводи днес министъра без портфейл Божидар Димитров. Предложението на Министерския съвет бе подкрепено от 98 депутати, а един бе "против". Прието бе и предложението да се закрие поста министър по въпросите на българите в чужбина. Божидар Димитров подаде оставка като министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина, още на 19 декември заради принадлежността си към ДС. Протакането с повече от месец се наложи, за да се избегне действието на досегашния избирателен закон, според който освобождаването на Димитров от министерския пост щеше да доведе до предсрочни избори в Бургас, защото той бе избран като мажоритарен кандидат на ГЕРБ.

Новият Изборен кодекс, който вече е обнародван в Държавен вестник, обаче съдържа и поправка, станала известна като поправката "Божидар Димитров", според която при предсрочно прекратяване на пълномощията на мажоритарно избран народен представител от 41-то Народно събрание в парламента влиза следващият кандидат в листата на съответната партия или коалиция от този район.Обсъждането на оставката на Божидар Димитров не мина без размяната на препратки към историята, телевизионни предавания и изящни дамски остроумия. От трибуната депутатът от левицата Мая Манолова произнесе реквием за политическата кариера на Димитров и обвини за краха й както ГЕРБ, така и "ренегатството" на историка."Историята с министерстването на г-н Божидар Димитров завършва точно така, както започна.

Назначаването му и по-точно създаването на специален министерски пост беше първият знак за това, какво ще бъде управлението на ГЕРБ, каква ще бъде кадровата политика – а именно безпринципна, шуробаджанашка политика за уреждане на близки и приятели", каза Манолова. "В света има два вида кадрови политики – първият вид – има длъжност и за нея се търси подходящият човек. Това е политиката на западните цивилизации. Вторият вид кадрова политика, при която има човек и му се търси място. Тази кадрова политика е известна от времето на Чингиз хан и е много характерна за едноличните управления, каквото управление се оказа и управлението на ГЕРБ. Защото най-важният критерий се оказа – той да е приятел на премиера”, заяви Манолова.Та посочи, че в редиците на ГЕРБ има достатъчно лица с обявена принадлежност към бившата Държавна сигурност, но само Божидар Димитров си отива именно заради тази принадлежност. "Тъжна и несправедлива е съдбата на ренегатите”, заключи Манолова, напомняйки с тези думи, че преди да стане близък до ГЕРБ, Божидар Димитров бе член на БСП и на Националния партиен съвет, които напусна заради "принципни несъгласия".Думите на депутатът предизвикаха съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова да стане и да брани партията си. Тя определи иронията на Манолова по адрес на политическата кариера на бившия си съпартиец с телевизионното предаване "Най-смешните животни и хора на планетата".

 Според Фидосова изводите на парламентаристката не почивали на никакви факти.Манолова не й остана длъжна и отвърна, че е говорила за принципите в политиката и определи ПГ на ГЕРБ като олицетворение на лицемерието. "Нека българските граждани да преценят коя от нас за какво телевизионно предаване е подходяща”, завърши рунда Манолова. Два часа след като бе гласувана оставката, Божидар Димитров депозира в Народното събрание искане да бъдат прекратени предсрочно пълномощията му на народен представител. По този начин той сдържа обещанието си, дадено когато подаде оставка от министерския пост, да не се връща повече в парламента. След като бе гласувано освобождаването му от поста, Димитров автоматично бе възстановен на депутатското място. Това доведе до освобождаването на колежката му Вяра Петрова, която влезе на мястото му, когато той стана министър. Когато той бъде освободен като народен представител, тя отново ще се върне в парламента. Дотогава ще се води с прекратени правомощия.

Божидар Димитров съобщи накрая, че  смята да се върне в Националния исторически музей и да заеме отново директорското място.

Катя КАСАБОВА 

- Г-н Димитров, тези дни необяснима треска (интервюто е от вторник, б.а.) тресе претендентите за кметския стол в Созопол. Чува се, че се прибирате в родния град и ще бъдете кандидат-кмет по уговорка с Бойко Борисов. Константин Гребенаров вече не бил актуален, защото бил от крилото на Цветан Цветанов. Доколко има здрав разум в тези клюки?

- Глупости на търкалета! Законът иска минимум една година уседналост, аз съм софийски жител. От 1990 г. получавам такива предложения и съм отказвал. И защо точно пък на Созопол трябва да съм кмет?!

- Защото онзи ден отново се тиражира Вашето име затова как сте осигурил нови 250 хил.лева за църквите в тази община. От известно време често наобикаляте Созопол, това прави впечатление на политическите наблюдатели.

- За Бургас има 200 хиляди лева, защо не ме спрягат за кандидат-кмет на Бургас?! А защо да не съм и кмет на община Раковски, която също получи пари за църквата си, тази община не е малка – 28 хил.жители. Направо да ме пратят при католиците, защото Раковски е населен с католици, пък и аз съм писал дисертация за католическия епископ Петър Богдан, специализирал съм във Ватикана, ще бъде много подходящо. 

-  Как си обяснявате този болен интерес?

-  Много просто – сега все още съм в оставка като министър, в четвъртък тя ще бъде гласувана  и ще видим в петък дали се връщам в парламента като депутат или...

-   И така стигаме до другото гнездо на клюките – община Карнобат. Там ГЕРБ подготвяше своята депутатка Вяра Петрова за кандидат-кмет и ако Вие се върнете в НС, трябва нея тихомълком да си я изтеглят обратно. Тя положи огромни усилия да гради образ на бъдещ кмет на Карнобат. Буквално ще отрежете крилата й, защото трябва да я пратите у дома?

-   Да-а-а, възможно е и така да стане, ако реша да съм депутат. Честна дума - не съм решил как да постъпя!

-   Нека говорим откровено – отстраниха Ви не заради принадлежност към структурите на бившата ДС, а заради дразнещо високия Ви политически рейтинг. Съжалявате ли, че за толкова кратко време като министър свършихте толкова много работа,  В Бургаския регион трябва да са особено благодарни?

-  Парите за църквата „Св.Николай“ в Меден рудник ги обеща премиерът Бойко Борисов – той ги дава, на созополската църква „Св.св. Кирил и Методий“ парите ги обеща и ги дава Симеон Дянков. Нека бъдем точни. От мен се искаха докладите с обосновки, просто свърших техническата работа. И сега се учудвам защо още не са се сетили, че могат да ме издигнат и за президент. Преди всички избори почват да ме спрягат за какво ли не.

 - Сега можете ли да кажете на областния управител на Бургас Константин Гребенаров да спи спокойно?

-   Да, да, аз го успокоих. Той ми звънна вече и пита дали тези клюки са верни. На него от Созопол му звъняли мои симпатизанти, които искали да ме издигат, каза някакво име на представителя им, което аз изобщо не съм чувал.

-   С Панайот Рейзи приятели ли сте?

-   И с двамата съм приятел, но те се карат. Да – предизвиках интерес това лято покрай мощите на Св. Йоан Кръстител, но това ми е работата, от това разбирам. И на двамата им казвам да се разберат. Защото, ако Рейзи спечели, Гребенаров ще има с един-двама съветници по-малко от неговите и ще се наложи да стане председател на ОбС. И обратно. Те просто са обречени да работят заедно. Да се разберат за благото на града.

 -  Има още неприятни клюки около Вас – може да сте професор, ама сте стар и нямате шанс да си върнете директорския пост в Националния исторически музей. Така ли е?

-   Настоящият директор да не се е уплашил, защото сега трябва да почне работа по три огромни проекта – в Созопол, Трапезица и Плиска. Аз за кмет не ставам, но в НИМ мога да се върна, защото съм на 65 г. и съм  ст.научен сътрудник, пенсионирането ми е чак след две години. Но сега се радвам за моите родни тракийци в Меден рудник, а те са към 110 хиляди души - ще имат хубава църква. Стига сте спекулирали. Не искам да се връщам в Созопол, защото къщата ми там не става за живеене. За да я достроя трябва да крада от общината. Последното беше шега.



2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
Пагон
06.02.2011 15:55:06
0
1
ТИ ДА НЕ ИСКАШ ГЕОРГИ ДИМИТРОВ ДА ТИ Е КМЕТ ОЩЕ ЕДНА ПЕТИЛЕТКА БЕ ЧЕРВЕН БОКЛУК ТАКЪВ???!!!!
1.
az
06.02.2011 12:03:19
2
1
Вяра кмет?боже,боже.Трябва карнобатлии да са им изпили мозъка.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори