×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Много от заболяванията на гръбначния стълб са предизвикани от физическо натоварване и заседнал начин на живот


Много от заболяванията на гръбначния стълб са предизвикани от физическо натоварване и заседнал начин на живот
Голямото натоварване или пълната липса на физическа активност водят до дегенеративни промени и обостряне на проблемите с гръбнака
02 Юли 2021, Петък, 15:00 ч.
Автор: Флагман.Бг

Гръбначният стълб представлява важна механична ос, благодарение на която поддържаме изправения стоеж на своето тяло

Висококвалифицираният неврохирург д-р Тони Кондев е част от екипа на УМБАЛ „Св. Марина“ гр. Варна – една от най-съвременните медицински бази в България, а от края на ноември всеки петък преглежда и консултира пациенти и в Бургас на бул. Транспортна 33 в Медицински Център „Д-р Стайков“.

Специалистът обръща специалното внимание на съвременните неврохирургични методи за лечение на дегенеративните заболявания на гръбначния стълб.

Гръбначният стълб представлява важна механична ос, благодарение на която поддържаме изправения стоеж на своето тяло. В него се разполагат гръбначния мозък и отделящите се от него гръбначномозъчни нерви. Заболяванията, които го засягат могат да доведат до тежки инвадилизиращи състояния, които да окажат влияние върху качеството на живот. Голям процент от заболяванията на гръбначния стълб се дължат на дегенеративни промени. Тези дегенеративни изменения се определят до голяма степен от физическата активност. Повишеното физическо натоварване, както и заседналия начин на живот могат да ускорят тези промени в различните отдели на гръбначния стълб. Обикновено най-често се засяга лумбалния отдел, последван от шийния (цервикалния) и торакалния отдел. Към дегенеративните заболявания на гръбначния стълб се причисляват дисковите хернии, спиналната стеноза, нетравматичната спондилолистеза и др.

Дисковата херния е заболяване, което се дължи на дегенеративни и по-рядко на травматични изменения в междупрешленните дискове, в резултат на които се притискат нервните структури разположени в гръбначния стълб. При шийни дискови хернии са характерни оплаквания свързани с тъпа или остра болка в областта на шията, която преминава по ръцете и пръстите, придружени с изтръпване. Торакалните дискови хернии са редки и често са свързани с болка започваща от гърба, която преминава по гърдите или корема. Най-разпространени са лумбалните дискови хернии. Те се характеризират с остра болка, която започва от кръста и преминава в повечето случаи по единия крак, придружена с изтръпване. При големи дискови хернии може да се появи нарушение в процеса на задържане на урина. Най-подходящото образно изследване при дискова херния е магнитният резонанс, тъй като само при това неинвазивно изследване е възможна качествена визуализация на всички компоненти на гръбначния стълб, което изключително важно при поставянето на диагнозата. Лечението на дисковата херния първоначално е консервативно, но при неповлияване на симптомите е необходимо да се предприеме хирургично лечение. При съвременното неврохирургично лечение на дискова херния се извършва премахването на хернията през малък кожен разрез. Това подпомага бързото възстановяване на пациентите, които се раздвижват на следващия ден след операцията, а изчезването на оплакванията е веднага след операцията.

Спиналната стеноза представлява дегенеративно заболяване засягащо гръбначния стълб. Най-често тези промени обхващат лумбалния отдел. Характеризира се със стесняване на гръбначно-мозъчния канал, което води до притискане на разположените в него нервни структури. Най-често засягат пациенти над 65 години. Симптомите, които съпътстват спиналната стеноза в лумбален отдел са болки в кръста или седалището, които понякога може да преминават по единия или двата крака. Най-характерния симптом е нарушение на процеса на ходене. Обикновено пациентите не успяват да извървят 50м и трябва да седнат за да получат облекчение на болките. При неповлияване от медикаментозното лечение е необходимо извършване на хирургично лечение, поради риск от тежка инвалидизация. Решението за оперативно лечение се взема на базата на оплакванията на пациента и данните от образните изследвания, като най-доброто за спинална стеноза е магнитния резонанс. Съвременния метод на лечение включва извършването на минимално инвазивно освобождаване на нервните структури от притискащите ги дегенеративни образувания чрез микрохирургична техника извършвана с оперативен микроскоп. При комбинация от спинална стеноза със спондилолистеза (приплъзване на прешлените) се поставя винтова стабилизация, която подпомага стабилността на гръбначния стълб и бързото възстановяване на пациента.

Всички тези съвременни методи на хирургично лечение са задължително подпомагани и от допълнителна терапия за възстановяване на пълната функция на засегнатите нервни тъкани като физиотерапия и рехабилитация. Като цяло лечението на тези заболявания е с мултидисциплинарен характер, включващ специалисти по неврохирургия, физиотерапия и неврология, с  които можете да се консултирате в Медицински център „Д-р Стайков“, коментира д-р Тони Кондев.

Час за преглед можете да си запишете на тел.: 056 99 60 06 и 0892 99 60 06 или на място на регистратура. Лечебното заведение се намира на бул. Транспортна 33, точно до мол Бургас Плаза.


В категории: Здраве , Несебър


България Всички новини
Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" "Алек мразеше да я целува, дори личеше, че го е гнус", коментират в нета Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Блъснали са се бус и тир Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Превенцията срещу разпространението на наркотици е на фокус в МВР Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Три патрулки са заклещили автомобил, като искат да арестуват шофьора, но той не излиза от возилото си Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! "Пиесата, която се обърка" е невероятен спектакъл  Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово По време на 6-дневния пробег с нея ще пътува видео оператор и фотограф, който ще заснеме и покаже красотата на Черно море, видяна по един различен начин Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител и генералният консул се обединиха около инициативи за социализирането и образованието на деца от семейства в затруднено положение Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Иван Анастасов е ученик в 9- ти клас в СУ "Юрий Гагарин", където негов индивидуален треньор е Георги Терзиев Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Той бе сред пионерите в създаването на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на МБАЛ „Бургасмед” още през 2012г. Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Искат вето върху промените в Закона за добавената стойност 
Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Валери Григоров говори след тримесечното предизвикателство  Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори