×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Икономически погледнато, нормално е част от фирмите в туризма да фалират при толкова сериозна криза


Икономически погледнато, нормално е част от фирмите в туризма да фалират при толкова сериозна криза
Не е сега моментът за смяна на ръководството на Министерството на туризма - то работи само месец, казва Димитрина Горанова от АБТТА
Ключови думи: АБТТА, ОБТ, БАТА
29 Юни 2021, Вторник, 14:41 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Държавата не осигури директни компенсации на клиентите за провалени почивки, това е причината за проблема сега, смята председателят на АБТТА

Казусът „Музенидис“ в Гърция стана повод за протест на българските туроператори от сдруженията ОБТ и БАТА. Вчера те дадоха пресконференция, на която поискаха оставките на служебната министърка на туризма Стела Балтова и нейните заместници. Днес направиха митинг пред президентството. От Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) обаче не са съгласни. Разговаряме по темата с председателя на АБТТА Димитрина Горанова.

- Г-жо Горанова, защо АБТТА не подкрепя протеста и не сте солидарни с ОБТ и БАТА?

- Доколкото съм в течение, протестът е във връзка с последното постановление, което регулира новата помощ от 16,5 млн. лв, но е по-скоро за искане на оставка. Ние не смятаме, че сега е моментът за смяна на ръководството на Министерството на туризма (МТ), без да заемаме позицията на защита или да правим оценка на МТ. Просто смятаме, че срокът от един месец, в който те работеха, е изключително кратък, за да се правят каквито и да е изводи. Още повече че те са част от служебното правителство, което се предполага, че ще продължи да функционира още максимум два месеца. Така че, за този кратък срок смятаме, че ще е във вреда на бранша да има непрекъсната смяна на ръководството. Това ще възпрепятства работата по проблемите на сектора.

- Виждате ли някаква партийна пристрастност в случая? Имате ли някакви съмнения?

- Не. Много Ви моля, не! В никакъв случай не искам изявленията от името на АБТТА да имат някакъв политически нюанс или пък да определят колегите дали имат пристрастия или не. Не смятам, че искането на оставка или протестът въобще е свързан с някакви предизборни кампании. По-скоро смятам, че колегите отстояват позицията си.

- Те казват, че в постановлението на Министерски съвет законът е дописан. Как гледате на този аргумент?

- Законът гласи: „Средствата по ал. 3 се предоставят при условия, критерии и ред в размер на процент от оборота, определени от Министерския съвет по предложение на министъра на туризма“. При положение че законът казва, че критериите и редът се определят от Министерски съвет, ние не виждаме нарушение на закона. В крайна сметка всяка една помощ, всеки един закон се отрегулира и конкретиката се дава с постановление, наредби и т.н.

- Те го тълкуват, че се получава дописване на закона, което силно ограничава възможностите да получат тази помощ, но това е юридически казус...

- По-скоро е юридически казус, но ние също се консултирахме с юристи. Те не смятат, че има някакво нарушение на закона с подзаконов нормативен акт.

- От ОБТ отправиха упрек към вас, че не се занимавате с реална туроператорска дейност...

- Чух го това и съм много изненадана. Нашият бизнес е много разнороден. Много колеги са чисти туроператори, които предлагат единствено и само чартърни почивки и нищо друго. Повечето от нас предлагат различни продукти. Особено сега в тази криза, когато за нас е важно да имаме някакви продажби, независимо какви са те. Разбира се, например, когато продавате само самолетен билет или само хотелско настаняване, това не е туроператорска продажба. Но съгласете се с мен, че ако един клиент, който си е купил миналия месец чартърна почивка, но днес иска да си купи от мен само хотелско настаняване или само билет, аз няма да го върна. Естествено, в дейността на някои фирми повече е изразен единият или другият вид продажби. Така че, да, те са прави, че не всички са чисти туроператори - по тяхното определение, но те казаха, че някои от нашите членове не са туроператори, защото са основно incoming агенции. Ами какви са те?! Те предлагат пакетни услуги – настаняване, транспорт, екскурзоводски услуги, посещения в музеи и т.н. И цялото това нещо го предлагат като пакет. Ако това не е туроператор, значи те имат някакво странно тълкуване и на закона за туризма, а не само на закона за извънредното положение.

И по повод на това кой е и кой не е туроператор, те в своите искания за оставка казват, че всъщност клиентите, чиито посещения в Гърция са резервирани през „Музенидис“, ще пострадат и трябва да им се върнат пари. Според закона за туризма, който се основава на европейската директива за пакетни пътувания - говорим за пакетни пътувания, туроператорът е длъжен да върне в срок от две седмици заплатената сума. Но пътуванията за Гърция не са пакетни. Точно това, което казаха и колегите вчера на пресконференцията. Това е едно чисто хотелско настаняване. Защо те тогава засягат случая с „Музенидис“, при положение че това не е туроператорска дейност в частта пакетни пътувания. Значи, един път туроператорът е едно, един път е друго. Аз в никакъв случай не искам да влизаме в конфликт и не търсим конфликт с другите организации, но просто имаме различни виждания по определени теми.

- Вчера пред БНР споменавате, че е нужно да се дадат конкретни компенсации на пострадалите туристи.

- Това беше идеята на част от бранша още миналата година. Още в началото трябваше да е такава линията, по която да работи Министерство на туризма съвместно с Министерство на финансите, разбира се. За съжаление това не се случи. Защото бяха отпуснати едни общи помощи. Всяка от фирмите ги използва за различни неща – дали за покриване на разходи, дали за връщане на пари на клиенти... Затова сме в тази ситуация, при която една година по-късно все още има невъзстановени средства. Просто двете неща не трябваше да се смесват. Оттук идва и проблемът с новата програма. При предходната програма, по която се отпускаха по 4% от оборота за 2019 г., имаше условие за приоритетно връщане първо на сумите към клиента и, ако те са по-малки от 4% от оборота, фирмата да използва отпуснатите средства за покриване на оперативни разходи. Обаче, за съжаление, се оказва, че някои от колегите тази думичка „приоритетно“ са я тълкували по различен начин.

- Проблем все пак има, но може би следващото правителство трябва да го реши.

- За съжаление, не знам дали няма да е късно, докато дойде следващото правителство. От друга страна, може би трябва да кажа, - макар че няма да се хареса на някои колеги от бранша, - че в крайна сметка толкова сериозна криза, която никога не е съществувала преди, няма как да не се отрази на някои пагубно и няма как всички да излезем сухи от бурята. Между другото, вече една година всеки един от нас очаква момента, в който някои фирми ще започнат просто да закриват дейност или просто да фалират. Това смятам, че е съвсем нормално предвид ефекта на кризата. От една година тя се отразява със спадове от над 70%, понякога стигат и до над 90% от дейността. Това е съвсем нормално, икономически погледнато, стечение на обстоятелствата. За съжаление, колкото и да не се харесва на никой от нас.

 


В категории: Бизнес , Политика


6
Коментара по темата
6.
За вас фалит, а за дръги затвор!
29.06.2021 16:31:44
1
8
Жив да не бях!
Година и половина след началото на световно блокиране на пътуванията, което на практика прекрати туристическата дейност, представител на бранша схвана, че е нормално някой от тях да фалират!
Уважаема госпожо еди коя си, от еди коя си туристическа бла бла организация - не само, че е нормално, ами трябваше да фалирате отдавна. Но вместо това без да се спазва законът за държавните помощи, т.е. без да се упражнява контрол от този, който ги отпуска (в случая министерство на туризма, което щедро раздаваще европейски и държавни пари на вас) ви се пълниха гушите под предлог, че връщате пари на хората. Вие не само, че масово не ги връщахте, а и получавахте още и още и още..от нашите данъци! Не само, че трябва да фалирате, ами ако се спазва закона, този който ви ги е давал без да контролира за какво ги харчите е за затвора! Но невнятната нова министърка смело замазва поразиите на старата. Чак след днешния ви нагъл протест се усети, че ще обере парсата и заговори за законосъобразността на държавната помощ за вас. Министерство на туризма е единственото, за което Служебния кабинет не е казал, че има нарушения... Плажове, пари за национален маркетинг, обществени поръчки...там всичко си им е наред....Случайност? Българинът отдавна не вярва на такива случайности!
5.
Само схеми
29.06.2021 16:12:14
2
8
Псилюту вярно е
Голяма грешка е да се спасяват всички
А тия които най-много реват, от Слънчака най-много заслужават да глътнат вода
4.
до 3
29.06.2021 15:38:31
2
6
Нали знаеш, че тук всяка идиотщина е "нормална"... "Нормално" е и да не върнат парите на хората! А най-голямата трагедия е, че болшинството от млекодайните биологични единици СЪЩО го смятат за нормално! Пей сърце за крадците!
3.
:)
29.06.2021 15:30:32
4
7
"Икономически погледнато, нормално е част от фирмите в туризма да фалират при толкова сериозна криза"
Really?
2.
до 1
29.06.2021 14:57:44
2
10
Иди на протеста, тулупа обещава да помогне
1.
Нагъл Тъпанароператор
29.06.2021 14:56:37
1
15
Язък, с тия малки помощи тая година няма да мога да си купя Жипка
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Сега отговорност за българската външна политика носи този, който не подписа указа, каза служебният премиер Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple”
Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори