×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Приходите на хотелиерите се увеличиха с над 17% през март спрямо същия месец на м.г., сочи статистиката
  • Илиан Илиев повика 14 футболисти от чужбина за мачовете на националния отбор
  • Филмът "Кралството на планетата на маймуните" оглави боксофиса на Северна Америка
  • Прокуратурата иска половин милион лева гаранция за Божков, за да бъде пуснат на свобода
  • Хакерите, които пуснаха по телевизии в Латвия парада в Москва на 9 май, са ползвали сървър в България
  • Британец се ще скочи със специален костюм от 8516 м в Хималаите, това е за пръв път в бейсджъмпа
  • Бившият министър Бишинбаев от Казахстан, който закла съпругата си от ревност, е осъден на 24 г. затвор
  • Турция спира покупките на автомобили в публичния сектор за три години, почват икономии
  • Новият ковид води до гадене и диария
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Царят отива в Рилския манастир на битка с фалшивите новини


Царят отива в Рилския манастир на битка с фалшивите новини
Симеон прие поканата на Кирил Вълчев, домакин ще е дядо Евлогий, а Мария Златкова е автор на нова книга за Рилския манастир (отляво надясно)
28 Юни 2021, Понеделник, 15:14 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

Наесен ще открие среща на тема „Медии и истина“ по покана на генералния директор на БТА

Симеон Сакскобургготски ще открие среща на българските медии в Рилския манастир наесен. Това стана ясно на пресконференция в БТА-София, на която бе представена книгата „Рилският манастир в най-ново време /1944 – 2019 г./. Политика, идеология, вяра“ от игумена на манастира Евлогий Адрианополски и автора Мария Златкова.

Поводът бе използван от генералния директор на БТА Кирил Вълчев да съобщи, че ще възстанови световните срещи на българските медии. Той припомни, че неговият предшественик Максим Минчев е планирал да организира такава среща в Украйна миналата година. Но заради пандемията от ковид-вируса, заради който и самият той почина, тя се провалила.

„Срещата в Украйна ще се опитаме да направим през следващата година, тъй като през тази сме все още в голяма несигурност. Но се надяваме, че ситуацията ще ни позволи да организираме световната среща на българските медии в България. Тя ще бъде в Рилския манастир с благословията на игумена дядо Евлогий. Ще има и съпътстваща програма в областния град, в чиято област е Рилският манастир – Кюстендил, с любезното съдействие на кмета на града г-н Петър Паунов“, обяви Кирил Вълчев.

Срещата ще бъде в навечерието на 19 октомври – това е денят на св. Йоан Рилски, когато се смята, че са пренесени неговите мощи от Рилския манастир в Средец в края на Х век. Впрочем – време, в което вече манастирът се е превърнал в книжовно средище за България. Оттогава са и глаголическите листове, пазени в библиотеката му“, добави генералният директор на БТА.

След това в тази библиотека постепенно се натрупвали летописи и старопечатни книги, които можело да наречем предвестници на днешните медии, за да се стигне до почти пълните колекции на запазени български възрожденски вестници в Риломанастирската библиотека.

Темата избрахме да бъде „Медии и истина“, като истината, разбира се, разбираме на най-първото ниво – словото да съответства на фактите, на действителността. Противоположното на истината е лъжата. Знаете, че голямата тема на световните медии през последните години са фалшивите новини – fake news”, заяви Кирил Вълчев.

Той изрази надежда, че българските медии ще поговорят и за невидимата абсолютна истина, за която имало все повече мисъл в дните на Covid-19. За нея говорил и св. Йоан Рилски на цар Петър.

„Знаем, че в християнството Истината е самата личност на Исус Христос, олицетоворявана от Неговите думи, че „Аз съм Пътят, Истината и Животът“. Темата ще бъде как говорим в медиите за истината като факти в реалността, както и как представяме абсолютната истина, как противодействаме на лъжата, как противодействаме и на дявола. Как медиите да не крием истината заради пари, да се пазим от сребролюбието, срещу което св. Йоан говори в завета си“, добави директорът на БТА.
Как медиите да не крием истината заради властта, заради състезанието помежду си (конкуренцията), и да работим не само по отношение на разделението, а и на обединяващото българите, се надява да се дискутира още Кирил Вълчев. Може би трябвало да знаем и кога да замълчим в ерата на информационното общество.

„Поканихме да открие срещата - и аз благодаря на негово величество цар Симеон II, че прие, - по няколко причини: първо, както чухме и от разказа досега, той е лично свързан с Рилската света обител – гробът на неговия баща е там“, посочи Вълчев. Освен това срещите на българските медии започнали през 2005 г., когато Сакскобургготски беше министър-председател. Царят посрещнал и папа Йоан Павел Втори в Рилския манастир.

Самият Симеон Сакскобурготски също беше на пресконференцията и взе думата: „Благодаря Ви за Вашите думи и спомени, естествено. Но първо бих искал да благодаря специално на г-жа Мария Златкова за този ценен принос към съвременната ни история. Същевременно да Ви поздравя, драги генерален директор, за идеята Ви да се срещнем с разрешението на дядо Евлогий в Рилския манастир. И дано тази среща да има желания ефект, както Вие казахте, за истината, за разбирането за едно обединение на нашето общество, от което то толкова се нуждае в този момент. Така че, с радост приветствам Вашата инициатива и, ако е рекъл Господ, ще присъствам.“

 


В категории: Политика


Рецепта за пай с кайма и картофи
Рецепта за пай с кайма и картофи 13/05/2024, Понеделник 21:00 0
11
Коментара по темата
11.
ми то
28.06.2021 17:22:29
1
3
българите все ревем и чакаме някой да ни оправи.....
големия брат........малкия братовчед....царя..маря....и филанкишията.......
и ни оправят.....
ма все те са отзад.......
10.
do 9
28.06.2021 17:11:36
3
3
"Благодарение на царя влязохме в ЕС"

От това по-голяма трагедия аз не съм забелязала от 1989 насам!
9.
Ами в сравнение с другите
28.06.2021 16:55:02
6
3
Благодарение на царя влязохме в ЕС и сега без визи 2 милиона българи работят за европейски заплати. А другарката с хотел в Гърция и синче в Америка да я броим ли самоизгонила се от България? Тя от дядо си наследи Техноимпекс? А мис Бикини от кой наследи къщата в Барселона докато заемаше синекурна длъжност в България?
8.
любопитен
28.06.2021 16:43:13
2
6
И кое му е царството на тоя шебек?
7.
ХХ
28.06.2021 16:26:06
3
7
Този трябва да бъде изгонен завинаги (както гърците изгониха техния) и на границата да му дадем другия антибългарин - соломон паси в добавка!
6.
Българин
28.06.2021 16:13:23
3
8
Комарджия и лъжец.
Изгонете го от България.
Българите го мразим.
5.
до 4
28.06.2021 15:53:25
4
5
О, заблудений юроде...
4.
"Царят"
28.06.2021 15:46:39
5
11
Един човек, който по свое желание е станал министър-председател на република, може да бъде наричан "царят" само от индивиди, които не знаят какво приказват.
3.
ще ви оправя пак
28.06.2021 15:38:17
3
13
Кобурската смарида пак ще ни оправи за 800 дни с фалшиви новини за раята. Да живее царя царя е гол да ама не прибра си заграбените от баща му имоти от бедния селянин.
2.
царя
28.06.2021 15:28:45
3
15
Пусна фалшивата новина че ще ни оправи за 800 дни
1.
...
28.06.2021 15:22:19
3
16
И Сакскобургготски ли пак изплува като мръсната пяна на повърхността на водата?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Феноменалният Влади Зомбори спечели "Капките" Феноменалният Влади Зомбори спечели "Капките" Той е победителят в 12-ия сезон на шоуто за имитации "Като две капки вода" Веско грубо нареди тази певица: Ти показа, че можеш и да мислиш Веско грубо нареди тази певица: Ти показа, че можеш и да мислиш Фолкаджийката получи висока оценка за певческите си възможности и интелекта си 4 начина да разберете дали партньорът ви крие нещо от вас 4 начина да разберете дали партньорът ви крие нещо от вас Ето кои са те  4 малки неща, които всеки мъж иска в една жена, без съмнение 4 малки неща, които всеки мъж иска в една жена, без съмнение Истинските мъже искат жена, която ги вдъхновява, защото в живота ѝ се случват страхотни неща Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Кои знаци имат безмилостен стремеж майка им и баща им да се гордеят с тях Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Ще има и празничен концерт с ефектно шоу от дронове, за да се види какво е постигнато от по Оперативна програма "Транспорт" Рецепта за пай с кайма и картофи Рецепта за пай с кайма и картофи Вкусно и засищащо ястие 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема С възрастта става особено трудно да се премахне коремът - понякога дори диетата и спортът не помагат Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Двамата изпълниха дует - обичания от всички хит "Лятна жълта рокля" Над 12% от българите нямат сметка в банка Над 12% от българите нямат сметка в банка Стотици хиляди бягат от вземане-даване с финансовите институции заради високите такси
3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Жена, всичко поскъпна. Трябва да се къпем заедно, да пестим от ток и вода.
- Аз вече се изкъпах при комшията.
Виц на деня Виц на деня При кардиолога:
- Бай Марине, колко бутилки вино изпиваш на ден?
- Две.
- Как така две, аз нали ти разреших само по една?!?
- Аз ходя и при друг доктор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
Изгубена шофьорска книжка на жена ми. Който я намери, да я изгори! Възнаграждение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори