×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще водим диалог за правителство с всички без ДПС – това диктува националният интерес в момента


Ще водим диалог за правителство с всички без ДПС – това диктува националният интерес в момента
Управлявахме с ГЕРБ, защото това бе единственият възможен модел, не сме им фенове, казва Христиан Митев от „Българските патриоти“
25 Юни 2021, Петък, 20:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Първо трябва да сменим модела в съдебната система и тогава да вървим към персонални промени, смята кандидат-депутатът

Христиан Митев е на 41 г., юрист. Водач е на листата на коалиция „Българските патриоти“ в Бургас за парламентарните избори на 11 юли. Има опит като депутат от региона в 43-ото и 44-ото Народно събрание, бил е зам.-председател на парламентарната Комисия по правни въпроси. Юридическо острие на НФСБ и председател на Националната контролна комисия на партията.

- Г-н Митев, за първи път Валери Симеонов не е водач на НФСБ в листата за Бургас, а това сега сте Вие. Как се чувствате в тази роля?

- Разбира се, аз приемам тази номинация като отговорност и ще дам всичко, което зависи от мен, за добър резултат на коалицията „Българските патриоти – ВМРО, Воля и НФСБ“.

- След като има решение лидерите на трите партии да не участват като кандидат-депутати, липсва ли Валери Симеонов в тази кампания?

- Няма как да кажем, че лидерът на „Националния фронт за спасение на България“ не липсва. Той има свой кръг от избиратели, собствена харизма и съответно няма как да не усетим липсата му. Все пак това, че лидерите не участват, не означава, че не могат да се включват в определени прояви. Така че, ние имаме неговата подкрепа, той беше на откриването на кампанията, включва се и в други мероприятия. В това отношение смятам, че кампанията върви в положителна посока.

- Какви са спецификите на тази предизборна кампания? Има ли промени в нагласите на избирателите?

- Това, което установявам при срещите си с гражданите, е, че хората до голяма степен са отегчени от политиката като цяло - не само по отношение на една или друга политическа сила, а по отношение на всички. Нещо повече, тези свръхскоростни, бих казал, избори след парламентарните избори на 4 април на практика водят до това, че имаме кампания с послания, които до голяма степен се повтарят, и до участници, които са едни и същи. И в това отношение може би до известна степен избирателят е отегчен от кампанията, която се води до момента, не е особено активен.

- Основна политическа линия през последните месеци е борбата с корупцията, „изчегъртване“ на вредни практики в управлението, реформа в прокуратурата, във ВСС. Тези теми занимават ли „Българските патриоти“ и какви са Вашите идеи в тази посока?

- Разбира се, че ни занимават. Ние смятаме, че трябва да бъде направен цялостен преглед на антикорупционното законодателство и по специално на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Смятаме, че този закон не трябва да се бори с „корупцията“ на шофьори, на хигиенистки и на служители, на практика, от ниските нива, работещи в държавната и общинската администрация. Той следва да е фокусиран върху в т. нар. високи етажи на властта. И в този смисъл трябва да бъдат направени и съответните промени. Освен това, според мен се налага да се променят и изискванията за образование и стаж на членовете на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. В момента, едва ли не, хореограф би могъл да се кандидатира и да стане член на Комисията с така заложените в закона критерии. Трябва да има изисквания за съответна специалност - примерно да си завършил „Право“, икономически или счетоводни специалности, за да може да заемеш съответната позиция.

По отношение на правосъдието – тъй като засягате и тази тема, смятам, че е крайно време да се върне доверието на гражданите, което е в една от най-ниските си точки. Тук не визирам само прокуратурата, тъй като често се говори само за нея, а визирам и съда, визирам и следствието. Гражданите като цяло, за съжаление, нямат доверие в правораздавателната система. За нас това трябва да стане с въвеждане на мерки за бързо и справедливо правораздаване. Като пример ще дам – преглед и намаляване, където е възможно, на съдебните такси, така че да имаме достъп до правосъдие. За да имаме изобщо доверие в правосъдието, трябва да имаме достъп до него. Когато не можете да подадете жалба или иск, защото таксата е прекомерно висока съобразно вашите доходи, ние стигаме до отказ от правосъдие. И оттам нататък няма как да говорим нито за бързина, нито за справедливост в правораздаването.

- Промяна на хората, които управляват тази съдебна система, трябва ли да има? Партиите на протеста са категорични, че Иван Гешев не бива да е главен прокурор. Какво е Вашето отношение?

- За мен смяната на Иван Гешев с, примерно, Иван Петров или Димитър Иванов няма да реши проблемите. Ако говорим за кардинална реформа, тя трябва да включва по-скоро промяна на правомощията. Ако ще минаваме към реформа „стани, да седна“ - т.е. да махнем едните, за да сложим другите, а системата и начинът на работа да се запазят същите, - това практически не е промяна, а, както често чуваме напоследък, е подмяна на едни хора с други. За мен трябва да се сменят системата и моделът и тогава вече да вървим и към персонални промени. В противен случай на мястото на Иван Гешев утре ще имате някакво друго лице, но проблемите ще останат същите. Ако говорим специално по отношение на главния прокурор, предполагам, че тук се визира надзорът за законност, методическият надзор. В случая ще трябва да се правят промени в Конституцията, защото без такива няма как съответно и да очаквате някакъв различен начин, някакво различно действие от страна на главния прокурор, както и да се казва той.

- Вие имате ли предложения за промяна на Конституцията?

- Нека да видим първо какви предложения ще се оформят по отношение на промяна на Конституцията, специално в главата „Съдебна власт“. Това, между другото, е най-променяната глава от началото на действие на българската Конституция. Би трябвало да се подходи внимателно към този въпрос, за да не направим поредната промяна, която след това да не се окаже действаща. Спомняте си, че през 2015 г. такава ревизия в тази част на основния закон беше направена. И тогава се смяташе, че това ще подобри съдебната система, но виждаме по-късно, че то очевидно не е достатъчно. Така че, трябва да се подхожда внимателно към такива промени. Нека първо да се направи анализ на дейността досега, да се посочи точно какви са проблемите и тогава да бъдат правени корекции. Може би следва да се мисли за промяна на въпросния методически надзор, който се упражнява от главния прокурор. Това е може би една от точките, за които следва да се проведе дискусия и обществен дебат. И съм сигурен, че всяка една такава промяна е добре да минава през такива дебати. Вие видяхте какво се случи с прословутия „Модел 4“ за прекрояване на съдебната карта – как всъщност се обединиха иначе непримирими помежду си политически партии, магистрати, адвокатурата, а и представители на общините. Тази съдебна карта бе съставена от няколко члена на ВСС – тя, за съжаление, водеше до отказ от правосъдие за част от нашите съграждани. Така че, добре е да се ползват тези обществени форуми, да се правят такива широки обществени обсъждания, преди да се пристъпва към едно или друго действие. В противен случай никога няма да сме удовлетворени от резултатите на подобни реформи.

- Доскоро „Българските патриоти“ бяхте партньори на ГЕРБ в управлението. Готови ли сте да промените вижданията си и да се включите в тази тенденция на политическа изолация на тази партия?

- Ние бяхме партньори на ГЕРБ в 44-ото Народно събрание, тъй като при тогавашната конструкция това бе единственият възможен модел за управление и за осигуряване на стабилност в държавата. А и това беше начин да изпълним ангажиментите, които бяхме поели към избирателите. Не сме обвързани, нито пък имаме някакъв съюз с ГЕРБ, нито пък сме им някакви фенове. Така че, в новото Народно събрание наша основна задача ще е да постигнем диалог с всички български партии. Тук изключвам етническата ДПС – с тях ние преговори и разговори няма как да водим, те са основен наш политически противник. Но с всички останали ще водим диалог и ще работим за съставяне на стабилно правителство на България, тъй като това в момента диктува националният интерес. Знаете, че нашият девиз е „България над всичко“, и ще се постараем с наше участие и с активни действия да направим така, че следващият парламент да не бъде, както беше предходният, безплоден, а да излъчи правителство, което да е стабилно и да управлява в интерес на гражданите.

- Т.е. партиите на протеста за вас не са някаква червена линия, която не бихте преминали?

- С всички сме готови да водим диалог, разбира се, на базата на политики. Ние ще изложим нашите виждания в различните сектори и се надявам, че на практика можем да намерим допирни точки с участниците в следващото Народно събрание, независимо как се квалифицират те. Пак казвам, в никакъв случай няма да водим преговори и разговори с ДПС. Това е нашата червена линия, която няма да прекрачим.

 




България Всички новини
Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите Концесионерите на плажове с емоционално послание преди началото на Лято 2024 (ВИДЕО) Концесионерите на плажове с емоционално послание преди началото на Лято 2024 (ВИДЕО) Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ VI блок работи съгласно графика за електропроизводство „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни  Тя беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Камионът бил отклонен за сканиране с рентген - били забелязани зони с подозрителна плътност Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Решението на министър-председателя било в отговор на широкия обществен отзвук, свързан с проекта Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Една от причините за по-високата инфлация у нас са и банките, които доста ентусиазирано кредитират жилищното строителство, каза Левон Хампарцумян  Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Кърлежът хапе там и се напива с кръв, където е най-тънка кожата – сгъвките на краката и ръцете, ингвиналните гънки, каза проф. Кантарджиев ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите Мария Габриел няма да е кандидат за Европарламента Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на  Габриела Пеева Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на Габриела Пеева Сестрата на убитият Пейо Милена Йорданова пък сподели, че няма драма, защото той никога не е твърдял, че детето е негово
НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария  Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Изнудвала го за пари, а адвокатът й бил замесен и в други подобни мръсни сделки със знаменитости  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм”
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори