×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Скандал в ЦИК: Говорителите на „другарски съд“ заради „саботаж“, а Томов обиждал с „болшевики“


Скандал в ЦИК: Говорителите на „другарски съд“ заради „саботаж“, а Томов обиждал с „болшевики“
Цветозар Томов демонстративно напусна заседанието, а Георги Баханов започна да крещи
25 Юни 2021, Петък, 12:22 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Ако не сте доволни от нашата работа, моля освободете ни, обяви Росица Матева

Членове на Централната избирателна комисия си спретнаха страхотен скандал на късно заседание в четвъртък. Повод стана изказване на единия от говорителите на ЦИК – Цветозар Томов, на редовната пресконференция по-рано през деня.

След репортерски въпрос - ЦИК готова ли е да реагира на организиран саботаж на парламентарния вот на 11 юли, при който избиратели нарочно се бавят с гласуването, търсят си документите за самоличност и т.н., - г-н Томов изкоментира, че ЦИК сама не може да предотврати масови саботажи. 

Това трябвало да бъде задача на всички ангажирани институции, а и на цялото общество. Опити за саботаж, както виждал Цветозар Томов от кампанията, щяло да има.

„Ще има опити за саботаж в секционни избирателни комисии, ще има в районни избирателни комисии, има такива опити и в самата Централна избирателна комисия. Това е обстановката, при която провеждаме тези избори. Тя никак не е лесна, но ние сме поели отговорността да се справим и не бихме имали никакво извинение, ако не се справим“, обясни говорителят на ЦИК, който е излъчен от „Демократична България“. В пресконференцията участва и другият говорител на ЦИК Росица Матева – издигната от „Изправи се! Мутри вън!“.

На късното заседание на ЦИК реакция дойде от Георги Баханов – член на изборния орган, предложен от ГЕРБ. Той се заинтересува дали Томов наистина е казал, че се готвят и правят саботажи, включително от хора в ЦИК.

Говорителят потвърди и попита Баханов не съответства ли казаното на истината, като го помоли да се аргументира.

„Считам, че г-н Томов в качеството на говорител на Централната избирателна комисия не е говорител на определена политическа партия или лично на себе си, за да може да прави изявления пред медиите със своите оракулски или способности на врачка. Това считам, че е обида, не почива на никакви доказателства, още повече че секционните избирателни комисии не са започнали своята работа“, обяви Георги Баханов.

Той подчерта, че много трудно се намират членове на СИК. Затова било абсолютно нередно да се правят такива внушения от страна на говорител на ЦИК.

„И призовавам г-н Томов да се въздържа от подобни лични квалификации и негови лични виждания по определени въпроси. Той е говорител на Централната избирателна комисия и ще представя мнението на Централната избирателна комисия, както е било винаги досега от говорителите на Централната избирателна комисия“, отсече Баханов.

Цветозар Томов репликира: „Колега Баханов, първо, това беше отговор на журналистически въпрос, аз изявления на тази тема на съм правил. Колежката Матева е тук и може да потвърди. Второ, изрично подчертах, че изразявам лично мнение. Трето, никой в тази страна, в повечето страни в света, може би с изключение на Северна Корея и някоя друга, не може да ми забрани да изразявам личните си мнения публично. Ако Вие смятате, че трябва да има такава забрана, то съществува пропаст между моите и Вашите разбирания за демокрация и почтеност. Няма да давам никакви обяснения за личните си мнения, изказани в публичното пространство. И не смятам, че някой има моралното право да изисква от мен с подобен менторски тон да го правя, защото тези времена сме ги изживели, г-н Баханов, ако това не Ви е известно.“

Баханов поиска думата за дуплика, при което Томов обяви: „Няма да участвам в обсъждането на тази тема повече“.

Георги Баханов все пак отговори: „Далеч съм от мисълта да му държа менторски тон. Но държа тон на говорител на Централната избирателна комисия, а не на г-н Томов! Говорител на Централната избирателна комисия, избран за такъв от Централната избирателна комисия!... Ако обичате, не ме прекъсвайте! И трябва да изразява мнението на Централната избирателна комисия! Ако иска да изразява личното си мнение, да си свика пресконференция самостоятелно и да си изразява каквото иска лично мнение!“

Тук Цветозар Томов тръгна да излиза от залата, което предизвика яростен гняв и викове от страна на Баханов.

„Отделно от това, кой обиждаше членове на Централната избирателна комисия в коридорите вчера! Да кажа ли и това на микрофон! Какво, как наричахте членове на Централната избирателна комисия, че не Ви харесва как са гласували, в коридора“, разкрещя се Георги Баханов.

Росица Матева, която в този момент водеше заседанието, обяви, че не е нормално да се говори с такъв тон.

Макар и при изключен микрофон се чу как Баханов недоволства, че Томов наричал членове на ЦИК „болшевики“.

След това той пак си включи микрофона: „Кой досега си е позволил! Член на Централната избирателна комисия да обижда други членове на Централната избирателна... Един е имало случай в предходния мандат. Един единствен! Няма да му споменавам името.“

Росица Матева отговори: „Г-н Баханов, имало е такива случаи. Били сме пет години заедно.“

Скандалът обаче продължи, след като и секретарят на ЦИК Севинч Солакова, излъчена от ДПС, поиска думата.

Тя обяви, че „говорителите като институция“ трябва да изнасят пред медиите решения на ЦИК. Не можело да се ползва това време за лични мнения, дори и в отговор на журналистически въпроси.

Солакова упрекна говорителите, че не предоставят обратна информация на членовете на ЦИК по отношение на пресконференциите и въпросите, които се задават там.

„Обратната информация я нямаме, нямам възможност да следя, но категорично възразявам времето за пресконференции и брифинги да се използва за изразяване на лично мнение. Само решенията на Централната избирателна комисия! Който ще се изказва и ще изразява личното си мнение, има лично време, в което да го прави. Не и като говорител на Централната избирателна комисия“, отсече Севинч Солакова.

Според нея това водело до негативи както за ЦИК, така и за съответния говорител.

Росица Матева не се съгласи и обясни, че е информирала ЦИК за брифингите, включително и миналата седмица.

„Така че, считам, че не отговаря точно на истината, че никога не е получавана обратна информация какви въпроси са задавани на брифингите. Защото аз лично информирах Комисията със сигурност днес, и на миналия брифинг", каза Матева. 

Солакова отвърна, че ако информират някои от членовете на ЦИК в неформален порядък, това не означава, че информират ЦИК. Според секретаря, трябва да се въведе правило по въпроса.

Тук Росица Матева се ядоса: „Аз днес информирах в заседание Централната избирателна комисия, по време на заседание и на обсъждания. Не съм информирала някого или няколко членове на Централната избирателна комисия. Така че, много Ви моля! Считам, че формата на другарски съд на нас с колегата Томов в момента не е особено правилна. Нито тонът, с който го правите, особено колегата Баханов и начинът, по който трябваше да се вика тук. Ако не сте доволни от нашата работа като говорители, моля освободете ни!“

Спорът приключи с изказване на колоритния Ерхан Чаушев, излъчен от ДПС: „И аз да изразя лично мнение. Саботаж е самото говорене за саботаж - от ЦИК на изборите, на член на ЦИК. Най-вече от говорител! Самото говорене е самият саботаж!“

А за саботаж алармира по-рано през деня Стела Николова, кандидат за депутат от „Демократична България“.

В свой пост във „Фейсбук“ тя написа:

„Граждани ме уведомиха, че от Герб подготвят за деня на вота техните симпатизанти да гласуват до 14ч., защото след това щяло да има някакъв проблем с машините. А освен очевидният, който може да е спирането на електричеството, нарочно подбрани хора, щели да отиват след 14ч. и да се бавят по 15 минути на машината за гласуване.

Ако всичко това е вярно, то е саботаж на изборния процес и правата на гражданите, а решението е в ръцете на ЦИК, която може да приеме правила по колко време може един гражданин да гласува.

Ще ми се всички да сме наясно, че от ГЕРБ са отчаяни, а отчаянието ражда чудовищни нарушения на права и законност.

Това, което всеки един български гражданин може да направи, е да упражни правото си на глас на 11 юли, без значение какви препятствия ще се организират.

България заслужава да й отделим колкото време е нужно в този ден, за да можем да изхвърлим хората с чекмеджетата!

Моля, не се отказвайте от отговорността за освобождаване на държавата от мафията!“




6
Коментара по темата
6.
Моряка
25.06.2021 17:35:59
5
6
Абе ,глупаци усетихте се че, направихте гаф с машинното гласуване и сега Герб ви е виновен! Ако ,закона ви беше читав нямаше да мрънкате като бити гейове сега............ха ха ха!
5.
мислещ
25.06.2021 16:13:41
7
11
Мръсни гербаджии, готови са на всякакви мерзости само и само да отложат деня на разплатата!
На 11 юли гласувайте масово!!! За да не победи подлостта и плановете им за саботаж да излязат грешни!
4.
Даа
25.06.2021 16:05:06
6
10
Стана ли ви пределно ясно, че ДПС и ГЕРБ са едно цяло!? Вярно е, че ГЕРБ са в отчаяние, но не ми е ясно, каква е тази проява на безкрайна глупост, представители на ДПС да застават като "Матросов на амбразурата", в защита на ГЕРБ!? Така и слепите виждат, че ГЕРБ и ДПС са едно цяло(да не кажа точната дума " ла...но")!!!
3.
ХХ
25.06.2021 13:32:40
7
4
"Трето, никой в тази страна, в повечето страни в света, може би с изключение на Северна Корея и някоя друга, не може да ми забрани да изразявам личните си мнения публично" - хахаха... в ес можеш публично да кажещ, че си анти-гей, но после доживот ще съжляваш )като в с. корея).
2.
Парите за маргиналите на мафията под запор
25.06.2021 12:58:36
9
18
Ключовете към машините са в ДБ,за това не искат да броят отрязъците!
Губят от всякъде,само с далавера може да влязат в Парламента!
1.
Да
25.06.2021 12:45:12
19
21
Врачка или не, Томов може да се окаже прав, не са много козовете на гроб, а змията е готова да хапе, когато е притисната в ъгъла.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума
Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори