×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Приходите на хотелиерите се увеличиха с над 17% през март спрямо същия месец на м.г., сочи статистиката
  • Илиан Илиев повика 14 футболисти от чужбина за мачовете на националния отбор
  • Филмът "Кралството на планетата на маймуните" оглави боксофиса на Северна Америка
  • Прокуратурата иска половин милион лева гаранция за Божков, за да бъде пуснат на свобода
  • Хакерите, които пуснаха по телевизии в Латвия парада в Москва на 9 май, са ползвали сървър в България
  • Британец се ще скочи със специален костюм от 8516 м в Хималаите, това е за пръв път в бейсджъмпа
  • Бившият министър Бишинбаев от Казахстан, който закла съпругата си от ревност, е осъден на 24 г. затвор
  • Турция спира покупките на автомобили в публичния сектор за три години, почват икономии
  • Новият ковид води до гадене и диария
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какви тайни крие черната кутия на разбилия се в морето изтребител


Какви тайни крие черната кутия на разбилия се в морето изтребител
Този тип черни кутии на такива изтребители не са снабдени с излъчвателно устройство и търсенето им е изключително трудно, каза контраадмирал Кирил Михайлов
25 Юни 2021, Петък, 08:20 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов разказа как са я намерили. Скъсан лентов кабел бави свалянето на данните

Черната кутия от разбилия се в морето край Шабла изтребител едва ли би дала отговор на всички въпроси. Анализът, който трябва да се направи, обхваща всичко – както полетната информация, така и данните от радарите. Това каза в интервю за Нова телевизия командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.
 
След като водещият на „Здравей, България“ Виктор Николаев го пита дали може въпреки нарушенията на външната обвивка да е запазен записа за всички маневри и параметри, свързани с фаталния полет, висшият офицер заяви не е нужно да се правят каквито и да било спекулации. „Съвсем скоро ще знаем истината за записа, за това дали информацията е цяла и какво ще излезе от нея. Аз мога да кажа какво направиха ВМС, за да достигнем до този етап“, добави Михайлов. 

„След като прекратихме операцията за издирването на пилота от 10 часа на 10 юни започнахме издирвателна операция, за да намерим черната кутия. Тя продължи 14 дни с две прекъсвания поради неблагоприятните метеорологични условия в Черно море“, изтъкна той.

„Първоначално бе върху площ върху 80 квадратни километра, но в хода на операцията и на събраните допълнителни данни и техния анализ успяхме почти точно да локализираме мястото на падналия изтребител“, добави контраадмиралът. 

„Този тип черни кутии на такива изтребители не са снабдени с излъчвателно устройство и търсенето им е изключително трудно. Затова намирането на мястото, където е паднал самолета, беше от изключителна важност. С Божията помощ и с малко късмет успяхме да намерим черната кутия“, призна той.

„Морското дъно край мястото, където е паднал МиГ-29 е осеяно с останки от самолета. Цялата площ е обследвана и заснета“, изтъкна Кирил Михайлов.

Той поздрави своите колеги от ВМС с Международният ден на моряка. Пожелавам им да са здрави и да се връщат винаги щастливи при техните семейства, каза още контраадмирал Кирил Михайлов.

В същото време министърът на отбраната Георги Панайотов каза в "Денят започва" по БНТ, че все още не са свалени данните от черната кутия на рaзбилия се Миг-29. Скъсан лентов кабел, който трябва да бъде поръчан от Украйна, пречи това да стане, уточни той.

По думите му, ако техническият проблем не бъде отстранен преди да се обработят данните в кутията, те може да бъдат повредени. Според него този проблем може да се разреши до 2-3 дни.

Черната кутия на този МиГ-29 е произведена в Украйна и ще се търси лентов кабел от производителя, изтъкна служебният министър. 

"Опасяваме се и че има части от лентов кабел, които са разхерметизирани и са с възможни промени", каза Панайотов.

Министърът на отбраната каза, че вече е сигурно, че мишената е спусната от 7000 м височина и това е съгласно заложените параметри.

"Движела се е с 480 км/ч в момента на спускането. В началото мишената се е движена с нормална вертикална скорост, която обаче рязко се е увеличила и това е установено от наблюдателен пункт. Допустимата скорост за падане на мишената е 500км/ч", каза Панайотов.

След това мишената започва да се спуска по-бързо. Губят се последните 13 секунди от действията на майор Терзиев.

„Това, че черната кутия е разхерметизирана, означава, че резултатът от удара е явен и се се отразил върху нея. Тя всъщност е оранжева“, коментира в „Тази сутрин“ по бТВ полк. Димитър Недялков - преподавател във Военната академия „Георги Стойков Раковски“.

„Не е добра новина това, защото много се разчита на данните от черната кутия, за да се изяснят липсващите детайли за последните секунди от полета. Намаляват шансовете за извличане на цялата информация, защото там има десетки данни. Все още има шанс най-важното, което е свързано с параметрите на полета, с последните действия на пилота да бъдат разкрити“, добави той.

„Най-вече се разчита на тези данни, за да имаме пълната яснота за това, което се е случило в последните 5-6 секунди от полета. Зависи от пораженията от разхерметизацията дали ще се свалят данните“, заяви полковникът. 

„Последните думи на майора са записани на много места. В системата за командване и управление ги има. Похвални думи трябва да кажем за флота и за хората, които помагаха за изваждането на черната кутия. Това е изключително сложна операция, която бе извършена много бързо в сравнение с подобни в други държави“, подчерта той.


В категории: Животът


Флагман.БГ На всеки 10 минути един българин получава инсулт На всеки 10 минути един българин получава инсулт 13/05/2024, Понеделник 17:20 0
14
Коментара по темата
14.
Става все по-заплетено
25.06.2021 21:08:34
0
2
Цитат от друга статия:
"За съжаление имало е нарушение на здравия корпус и той е бил пълен с вода и керосин."

Наличието на керосин в кутията е притеснително. Той може да попадне там само от самолета. Тъй като е по лек от водата няма начин да попадне в кутията под вода. Това означава, че тя е била разрушена още преди падане на изтребителя във водата. Това насочва към друга версия за това какво и как се е случило. Щели да търсят помощ от Украйна, само дето се оказа, че единствено руския завод производител може да окаже помощ. Само че ако се изпрати кутията там може да излезе някоя нелицеприятна версия за братята хамерикано
13.
Брус Ли от Меден Рудник
25.06.2021 14:52:03
0
1
Ииии тез генерали хадмирали те по големи курви от катъра
12.
до 10
25.06.2021 14:33:05
1
2
"Хората на Луната стъпиха"

Мисля вече ти обясних веднъж, че стъпиха единствено и само в студиото на Кубрик, но той си отиде и явно друг не може да направи тази инсценировка вече. Не че неговата беше особено успешна... Защо няма други разходки до луната оттогава, според твоята религия?
11.
КОНСТАНТИНОВ
25.06.2021 12:48:29
0
4
ЛЪЖЕТЕ И ОВЪРТАТЕ ВАШТА МАМКА .ЧЕРНИТЕ КУТИИ ТАКА СА НАПРАВЕНИ ЧЕ ДА ОСТАНАТ НЕВРЕДИМИ ОГ ОГЪН,ВОДА И ЕКСПЛОЗИЯ.МЕ ВИ ВЪРВЯТ МАНИПОЛАЦИИТЕ И ЛЪЖИТЕ ФЕЛДФЕБЕЛИ ЗАВИСИМИ.c
10.
Още от
25.06.2021 11:52:32
0
5
падането на самолета, обилно ни подготвяха, че няма да издържи(въпросната кутия) в "агресивната" морска вода...
Хората на Луната стъпиха, от Марс предават онлайн...
9.
Баладински
25.06.2021 11:22:57
4
4
Какъвто самолета,такава и черната му кутия! Ватнишка работа.
8.
Гери никол
25.06.2021 10:24:38
1
2
За киро имам кутия пълна с тайни ела и си вземи
7.
До 6
25.06.2021 10:21:38
5
4
Ами румбата е генерал Чехъл,адмирала е Барон Кирил фон Мюнхаузен
6.
Атия
25.06.2021 09:50:47
3
9
А е, кви са тия генерали и адмирали? Румен го няма никакъв цяла седмица. Прекият командир се е набутал под полата на Габриела. Голямо криене, голямо залягане пада. Да ме извиняват, но ако са жени, няма да си вдигнат гащите!
ПС. Накрая ще изгори Бай Иван, шофьора, дето кара Чавдара на поделението. Както винаги...
5.
burgazlia
25.06.2021 09:39:01
1
12
Най гадното е, че специалистите, които могат да кажат какво реално се е случило, със сигурност ще бъдат инструктирани каква версия да обявят, такава която е най-удобна.... Но фактът, че машината се е разпаднала на толкова много и дребни парчета лично мен ме навежда на мисълта, че още във въздуха и се е случило нещо. Дано не е бил "приятелски огън", че тогава ше мълчат като .... и черната кутия ше се е повредила, и лентовия кабел ше е дефектен и ще прехвърлят всичко върху пилота както с машинистите на гара Хитрино. Жалко за човека и мир на праха му.!Съболезнования на близките му.
4.
УВО
25.06.2021 09:35:59
3
8
Поредната грандоманска изцепка. Цялата работа е, за да се изпъчи Светилото пред Американците. Нашите Мигове са по-добри от вашите каруци. Нощно време, бърза мишена, над вода. Има човешка грешка, но не е на пилота. Ако съм на Гешев, бих слухтял във Военната прокуратура в Сливен, все някой ще се обади да помоли за услуга...
3.
Няма да ни кажат !
25.06.2021 09:35:54
4
10
Истината е че Американците са го свалили и сега се чудяд как да извъртят нещата скъсан кабел още нещо ще измислят само и само да не кажат че тези кошто ни пазят уж са го думнали Терзиев лека му нощ бил е добър човек .Жалко че ще поругаят паметта му с лъжи .
2.
Много странно
25.06.2021 09:28:01
1
13
"Скъсан лентов кабел, който трябва да бъде поръчан от Украйна"

Със сигурност има повече МИГ-ове на Земята, които се използват за части, отколкото летят във въздуха. Странно е че няма друга свободна черна кутия, от която да вземат временно лентов кабел. Странно е също, че ще го поръчаме от Украйна, а не от Русия
1.
Маркони
25.06.2021 08:58:56
1
27
Даа всички знаем че си оставяте вратички като 'скъсан лентов кабел' за да може да си покриете осрания г.з когато стане ясно че вината е във вас.... Ясно е че ще ни излъжат и никога няма да излезе на яве истината.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Търговската гимназия в Бургас изпрати Випуск 2024, гейшата Жаклин събра погледите Търговската гимназия в Бургас изпрати Випуск 2024, гейшата Жаклин събра погледите Дълго право хоро се завихри в двора на икономическата гимназия, абитуриентите показаха завидни знания по народни танци Близо 400 ученика участваха във Фестивала на химията в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Близо 400 ученика участваха във Фестивала на химията в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Фестивалът премина под патронажа на проф. д-р Христо Бозов, ректор на университета Медиите в РС Македония отразиха рамахания пръст от Гърция, но неглижират България Медиите в РС Македония отразиха рамахания пръст от Гърция, но неглижират България Изданията в сграната цитират различни изказвания на гръцки предстаители Никога не е късно: Деси Слава записа висше на 42 г., Нелина на 51 г. Никога не е късно: Деси Слава записа висше на 42 г., Нелина на 51 г. 100 Кила също влезе в клуба на образованите, завърши гимназия на 37 Мъж от Твърдица простреля с арбалет свой съгражданин Мъж от Твърдица простреля с арбалет свой съгражданин Пострадалият дължал пари на извършителя Освободен е директорът на Пристанище Бургас ЕАД, вижте кой сяда в стола му Освободен е директорът на Пристанище Бургас ЕАД, вижте кой сяда в стола му Заповедта на министър Георги Гвоздейков е подадена за вписване в Търговския регистър днес  На всеки 10 минути един българин получава инсулт На всеки 10 минути един българин получава инсулт Национален план за борба с болестта все още липсва Кола падна в 40-метрова пропаст край Златоград Кола падна в 40-метрова пропаст край Златоград Тестът за употреба на алкохол на водача бил отрицателен Загиналият Кристиан Екмекчиян - с множество нарушения на пътя Загиналият Кристиан Екмекчиян - с множество нарушения на пътя Водачът е летял с много висока скорост по правия булевард, а след удар в дърво автомобилът буквално е разполовен Площад "Тройката" е епицентър на просветата, днес бургаските училища ви представят уникални специалности Площад "Тройката" е епицентър на просветата, днес бургаските училища ви представят уникални специалности Основната идея на форума е кандидат-гимназистите да направят своя правилен кариерен избор
3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Жена, всичко поскъпна. Трябва да се къпем заедно, да пестим от ток и вода.
- Аз вече се изкъпах при комшията.
Виц на деня Виц на деня При кардиолога:
- Бай Марине, колко бутилки вино изпиваш на ден?
- Две.
- Как така две, аз нали ти разреших само по една?!?
- Аз ходя и при друг доктор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
Изгубена шофьорска книжка на жена ми. Който я намери, да я изгори! Възнаграждение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори