×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тази технология променя света бързо, къде е България


09 Юни 2021, Сряда, 13:40 ч.

Изкуствения интелект влиза в нашето ежедневие изключително бързо

По въпросите с изкуствения интелект, дали той ще измести хората и къде е България в световната надпревара с тази иновативна технология, разговаряме с проф. Александър Илиев, експерт по темата, преподавател в "Бъркли" и Берлинския университет, учен в Българската академия на науките, който провежда изследвания с интелигентни системи за машинно обучение. Основател на "Innovatia Valley".

Какво е изкуствен интелект?

Изкуствения интелект влиза в нашето ежедневие изключително бързо и това неминуемо кара хората да се запитат какво всъщност представляват тези технологии. Известно е, че много компании използват този термин без никакви задръжки, казвайки че те създават и използват изкуствен интелект (ИИ). На практика обаче повечето от тях не използват ИИ а просто правят някакъв по задълбочен анализ на данни да речем. За да има наличие на ИИ, трябва да има поне две условия най-общо казано: първото условие е да може машината не само да прави задълбочен анализ на данни, но и като резултат от това може да взима решения вместо нас. Второ условие е машината да се самообучава, в зависимост от това дали решенията които е взела са били добри според първото условие.

Бихте ли дали примери, къде се използва изкуственият интелект?

Изкуствен интелект, или поне наченки на такъв, се използва в редица индустрии и може да се каже, че почти няма сфера която да не е пряко или непряко зависима от тях. Продажбите и използването на различни продукти например е много развита сфера на приложение на ИИ системи. Поведението на клиентите постоянно се анализира и в зависимост от това се правят по успешни персонализирани продажби. В системите за финансов анализ се използва обработка на гласови и текстови информационни източници с цел алгоритмична търговия и други инвестиционни стратегии или инструменти. В сферата на медиите ИИ технологиите помагат за по добра препоръка на потреблението на персонализирано медийно съдържание. В здравеопазването, ИИ се използва за анализ на хроничните състояния на пациента, използвайки лабораторни и други медицински данни, за да се дадете възможност за ранна диагностика. Също така, ИИ се използва за изчисляване на вероятността от развитие на някои заболявания с генетични данни, както и за интегриране на правилния план за грижа и възможно намаляване или елиминиране на рисковите фактори за в бъдеще.

Правилния термин е "машинно самообучение". Това зависи на каква база се сравняват, но в най-общия случай са три основни направления: контролирано: когато имаме данни на входа на системата и знаем какво трябва да получим на изхода (пример: имаме много снимки на входа след обработката на които системата трябва да ни каже колко кучета и котки има на тях.). Неконтролирано: когато не знаем всъщност какво има в данните и не можем да очакваме точно определен отговор. И последния вид е микс между предишните две системи, който е и най-разпространен в реалния живот който се нарича полу-контролирано: тук имаме система с данни от които трябва по автоматичен път да разберем какво можем да очакваме на изхода (пр. два вида животни: котки и кучета), и чак след това можем да определим колко от тях имаме в базата от снимки.

Каква е разликата между изкуствен интелект, машинно самообучение и дълбоко самообучение?

Както споменахме ИИ системите трябва да взимат решения и да се самообучават. Те са базирани на машинното самообучение което с само средство за постигане на изкуствени интелект. Дълбокото самообучение по сложната версия на преходния термин и е най-общо казано невронна мрежа използваща множество скрити слоеве или ‚hidden layers‘ които подпомагат нелинейното взимане на решения в по сложни ситуации. Само посредством тях можем да разграничим котките от кучетата в нашия пример.

Как се тества интелигентността на машините?

Всяка система се тества различно. Повечето ИИ системи служат за решаването на определен проблем. Все още сме далеч от използването на роботи използващи ИИ с които можем да разговаряме свободно на всякакви теми. Но и това е просто въпрос на време. Най-общо казано всяка ИИ система се измерва с даден параметър на точност и се самообучава според случая спрямо него. Тук възниква въпроса какъв е този параметър и отговора е: зависи за какво служи ИИ системата и към какво се стреми по дизайн.

Как изкуственият интелект променя нашето ежедневие?

Според няколкото примера които дадохме тук, може да се види истинската същност и предимствата които носят такъв вид ИИ системи. При всички случаи ИИ са създадени за да правят живота ни по лесен. Като един базов пример бих казал, че най-малкото което могат да направят машините за нас е да отнемат от нас задачи които са досадни или твърде еднообразни и ще могат да се извършват от машини не само в модерните фабрики за коли, но и в нашето ежедневие, във всеки дом.

Какво ни очаква в бъдеще, ще заменят ли машините хората?

Това вече се случва. Има статистика която казва, че 85% от обявите за работя през 2030-та година не се знае какви ще бъдат. Само това, може да ни покаже колко много ще се промени нашият живот в следващите 5-10-15 години. Това съвсем не означава, че хората ще изчезнат. Просто означава, че начина по който работим ще бъде различен.

Къде е България в развитието на технологиите, основани на изкуствен интелект?

Иска ми се да вярвам, че България ще засили развитието си в тази насока и ще го направи час по скоро. Няма много време за губене, ако искаме да сме лидери в региона и да генерираме огромен инвестиционен интерес към страната ни. Това обаче трябва да се заложи като реална работеща стратегия за България, за да води до лидерската позиция на страната ни и да бъдем новатори, а не да реагираме на това какво става на запад. За България, като проспериращ център в информационните технологии (ИТ) се говори отдавна. Затова ние трябва да водим в тази част на света. Изкуствения Интелект е новото голямо нещо и то вече е тук. В момента има доста интересни компании които се занимават с ИИ в България и ми се ще да вярвам, че това е само началото.

Аз и моите колеги от "Innovatia Valley" вярваме, че България разполага със специалистите с необходимият опит и огромен потенциал да бъде водещ център за развиване на продукти и услуги, базирани на изкуствения интелект. Българските специалисти имат и идеите, които да получат признание на световно ниво. Мечтата и целта ни е да създадем благоприятната среда за експериментиране и развиване на идеи със свобода и размах при умерени нива на риск.

В България към момента само единични проекти прилагат елементи на изкуствения интелект в реални продукти и бизнес модели. Целта ни е да обединим усилия, за да подпомогнем средата да стане по-адекватна и да се създаде по-стабилна екосистема от компании развиващи продукти с изкуствен интелект. Отправям предизвикателство към най-високите кръгове в държавата ни за да се вземат необходимите мерки посредством които да бъдат насочени големите инвестиции към нас.

Източник: vesti.bg.


В категории: Лайфстайл


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
А, мерси!
09.06.2021 14:55:53
0
0
Няма нужда!
1.
Митю с Питоня от Арбанаси
09.06.2021 14:02:35
0
1
Естествената простотия,винаги побеждава изкуствения интелект
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Колко ще ни струва великденския козунак Колко ще ни струва великденския козунак Козунаци в София се продават и за десетина, и за 20, че и за 100 лв. в някои от най-снобските пекарни в центъра на столицата Утре започва най-голямото географско събитие в България Утре започва най-голямото географско събитие в България Ще има над 500 участници от цялата страна  Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Горещо препоръчвам PCR тестовете да се правят още преди започване на антибиотичната терапия, съветва вирусологът д-р Татяна Николова Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии От 12 страни участнички в престижния турнир, отборът на Саудитска Арабия, ръководен от Труканов печели златните медали във всички категории и съответно I-во и II-ро място в индивидуалното крайно класиране, както и I-во място в отборното класиране Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Ръководството на ФОЗЗГ, които са и инициатори на проявата, поднесоха на дечицата питка за здраве, великденски яйца и лакомства Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Игра главна роля в приетата радушно от критиката военна драма „Син от друга майка“ Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Към момента са установени компрометираните участъци и Областно пътно управление е изготвило допълнително задание по договора с „Автомагистрали“ ЕАД за аварийно изкърпване на проблемните участъци на територията на област Бургас Завръща ли се Нана Завръща ли се Нана Тя ще повдигне завесата на личния си живот в Америка и ще разкрие пред зрителите интересни подробности за себе си Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес
Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори