×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Д-р Стилияна Томова: Детските линейки би следвало да са приоритет на държавата


Д-р Стилияна Томова: Детските линейки би следвало да са приоритет на държавата
За години нито един депутат от управляващите не ни е посетил, за да се запознае с проблемите ни. Общински съветник също е идвал само един, каза д-р Томова
27 Май 2021, Четвъртък, 10:34 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Чисто нова неонатологична линейка струва между 120 и 180 000 лева

Д-р Стилияна Томова е завеждащ на Отделението по неонатология на УМБАЛ-Бургас и един от най-обичаните местни лекари.  Носител на наградата „Личност на годината“ на „Флагман“, организатор на множество благотворителни кампании и дарителски инициативи в полза на отделението. Специалист-неонатолог.

- Д-р Томова, преди няколко дни в Бургас се проведе събитие на „Капачки за бъдеще“, чиято цел е чрез рециклиране на капачки да се закупи детска линейка. Вие стартирахте такава кауза още преди две години, докъде стигна тя?

- „Капачки за бъдеще“ са авторитетна национална кауза, която подкрепя много болници. Предадените от цялата страна капачки се насочват към нуждаещи се по преценка на организаторите. Нашите възможности са по-скромни. Хората, които предават капачки при нас в болницата знаят, че те остават при нас и ще бъдат за нашата кауза – линейка, която ще остане в Бургас. Винаги, когато се повдига тази тема, изпитвам смесени чувства. Срам ме е и ми е неудобно, че живеем в държава, в която хората трябва да събират капачки, за да спасяват детски животи, а в същото време виждаме, че държавата намира пари за други дейности. Но съм благодарна, че има толкова много добри хора и организации, които активно се занимават с благотворителна дейност.  

Когато ние започнахме да събираме капачки, улеснихме бургазлии, но усложнихме нашата работа. Всеки може да ги донесе в болницата в удобно за него време, да не ги съхранява вкъщи и да чака ден за предаване. Всеки ден на входовете на болницата има капачки, които трябва да се съберат, да се занесат в склада и когато дойде камион за предаване, отново да се изнесат от склада. Те не са тежки, но са обемисти и това отнема страшно много време. Искам специално да благодаря на всички мои колеги от болницата, които вече почти три години всеки ден пренасят тези капачки. В този смисъл акцията на „Капачки за бъдеще“ за еднократно предаване е добър пример, защото спестява време и усилия в пренасяне и съхранение. Вероятно така ще процедираме и ние занапред, ще преустановим събирането на капачки в болницата и ще обявяваме дати, на които всеки може да ги носи. Вече имаме подобен опит със събития с подкрепата на „Флората“ и Строителния техникум. Много пъти ни питат какво се случва със сърцата за капачки, поставени в различни градове. И всеки път обясняваме, че тези сърца не са наша инициатива, ние не предоставяме сърца и не ги обслужваме. Би следвало всеки, който постави такава конструкция, да оповести кой я е поставил и с каква цел. Най-лесното нещо е да поставиш конструкция, трудното идва после, когато започне да се пълни – някой трябва да я изпразва, да съхранява и пренася капачките. От Сърцето на Бургас сме получавали капачки, както и от сърца от други населени места в Бургас.

- Колко капачки сте предали досега?

- Нашата кампания „Дари капачка, спаси живот“, както озаглавихме и фейсбук страницата, стартира преди три години по инициатива на учениците от Строителния техникум. Те дойдоха в отделението и пожелаха заедно да събираме капачки, за да купим кувьоз. Написахме писма до всички детски градини и училища в Бургас и ги поканихме активно да събират капачки, за да се включат в инициативата. Те се включиха и това беше много възпитателно, много удовлетворяващо за децата. Купихме кувьоза за по-малко от година, благодарение на едно семейство от чужбина, което пожела да дари средствата, които не ни достигат и всъщност плати половината от него. Кувьозът е изключително висок клас, с множество функции и струваше близо 14 000 лв. Както всяка техника, те имат различни опции, функционалност, безопасност, което определя и цената. Нивото на нашето отделение изисква да работим с най-добрата и доказала се във времето техника. При нас се отглеждат бебета с екстремно ниско тегло, спасявали сме деца, които тежат 600 грама, родени три месеца преди термин. Като стремежът е не само да оцелеят, а да не получат увреждания от дългия си престой в кувьоза. Използваме същата апаратура, с която работят реномираните неонатологични клиники в Германия, Австрия, Швейцария и цяла Европа. Обновихме почти цялата си апаратура, за съжаление най-вече със средства на дарители.

От старта на инициативата, до този момент  - включвам покупката на кувьоза, сме събрали и предали близо сто тона капачки.

- На какъв етап сте в покупката на детската линейка?

- Признавам, че обявихме тази кауза малко прибързано. Беше след един емоционален момент, в който се наложи да транспортирам недоносено бебе за сърдечна операция в специализирана болница. Август, 40 градуса жега, в линейката нямаше климатик. Освен, че трябваше да поддържам живота му в колата, то трябваше да има температурен комфорт, да не му е топло или студено. Настройвах показателите в кувьоза с едната ръка, с другата веех, за да го разхлаждам.

Чисто нова неонатологична линейка струва между 120 и 180 000 лева. На месец събираме и предаваме капачки за между 500 и 1000 лева. Една туба с капачки, която събираме вкъщи месеци, е стотинки – получаваме 35 стотинки за килограм предадени капачки. До момента сме събрали 35 000 лева, за над 2 години. Половината от тази сума не е от капачки, а от дарители. По време на ковид епидемията получавахме малко капачки, защото хората съвсем оправдано се притесняваха да идват в болницата. Покупката на нова линейка не ни е по силите. Включително и покупка на микробус, който да се трансформира – има такива специализирани фирми. Цената беше приблизително същата. Когато „Капачки за бъдеще“ обявиха, че се посвещават на същата кауза, решихме, че можем да обединим усилията си, да им преведем средствата, които сме събрали до момента, да призовем дарители да дадат още и заедно да купим нова линейка и тя да обслужва Бургаска област. Потърсихме контакт с тях, за да споделим идеята, писахме и на мейла на Лазар Радков, който беше търсил болницата за друга своя кауза, но така и не получихме отговор. Затова решихме да купим линейка втора употреба и в момента сме на финала, сумата я има, избираме подходящия автомобил.

- Много хора обаче казват – защо болницата не купи линейката със собствени пари, защо очаквате от държавата?

- Съгласна съм с хората, защото разсъждавам като тях. Но реалността е различна. Всички директори на болницата знаят колко настоятелна съм в исканията си за ремонти в отделението и нова апаратура. Водили сме не един и два разговора, признавам, че съм си изтървала и нервите понякога, но това е в името на децата и условията, в които работят колегите. Но има още 31 отделения. И всеки началник като мен стои пред директорския кабинет и настоява да се купи жизненоважна апаратура за неговото отделение. А по време на КОВИД-а приоритетите се смениха съвсем. Основните приходи на болницата са от Здравната каса, като 90% от тях отиват за заплати и осигуровки. С останалата сума трябва да се плащат ток, вода, парно, да се поддържа хигиена и стерилизация, да се купуват консумативи, текуща поддръжка на съществуващите апарати, да се плащат стари дългове и т.н. За последната година цените на някои консумативи – ръкавици например, скочиха в пъти. Медицинската апаратура е много, много скъпа. Разбирам, че парите не стигат за всичко и всички. Като държавна болница би следвало да бъдем приоритет за държавата. А за тези десет години, откакто съм началник на отделението, в него е идвал на посещение само един депутат, който вече няколко пъти отделя лични средства за дарение към нас.

- От коя политическа сила?

- Няма да упомена, защото отново сме в предизборна кампания и не искам да бъда разбрана погрешно. Ще го кажа така: за тези години нито един народен представител от управляващите не ни е посетил, за да се запознае с проблемите ни. Общински съветник също е идвал само един. А тези проблеми не са наши, те са на семействата и децата на цяла Бургаска област, а дори и на съседни области, защото тук отглеждаме недоносени бебета и от Сливен, и от Ямбол. В Ямбол закриха неонатологичното отделение. А един от скорошните случаи е родилка от Сливен, с КОВИД, за спешно раждане. Успяхме да помогнем и на нея, и на бебето. Често приемаме родилки и от Поморие, макар че и там има родилно отделение.

- Каква е причината за това?

- Това, което другите европейски държави въведоха с мисъл и стратегия, ние ще въведем от само себе си, но по трудния начин. В Европа няма неонатологични отделения в малки болници, а големи университетски фетални центрове. Всеки център „отговаря“ за няколко населени места. Там се грижат за бременността и раждането от началото, до края. Имат всички нужни специалисти, реанимация, апаратура, условия. И добър транспорт за спешни случаи. Медицината е напреднала, още в утробата може да се види дали плодът ще има увреждания, може да се прецени коя бременност е рискова и да се вземат мерки по-рано и щадящо за майката и бебето. А при нас е обратното. Да, хубаво е да купиш кувьоз за болницата в Пирдоп. Но по-важно е родилката с рискова бременност да бъде следена и транспортирана навреме с добър транспорт, за да роди в клиника, където ще се погрижат адекватно за нея и бебето. Неонатологията е тежка и трудна специалност. В малките болници няма такива специалисти, те не могат да се развиват там, затова са концентрирани в университетските болници. В малките болници няма дори анестезиолози за секцио, да не говорим за реанимации. Ако проследите колко са ражданията в тези болници и какъв е процентът на недоносените бебета, ще видите, че е нищожен – 1-2 годишно. И след раждането тези бебета веднага се транспортират в отделения като нашето, защото в малките болници те няма да оцелеят, дори и в най-добрия кувьоз. Бременните жени избират родилни отделения в големи градове, защото там се чувстват по-уверени и спокойни. Но не всички могат да си го позволят, има и спешни случаи, има родилки и от малки градчета. И пак стигаме до началото на нашия разговор – по-добре е да има повече линейки за спешен транспорт, отколкото кувьози в болници със затихващи функции. В София вече има частни болници, които по примера на Европа създават фетални центрове и се грижат за всичко – от асистираната репродукция, изследванията на плода, раждането, следенето на новородените. Колегите акушер-гинеколози в Бургас също работят в тази посока и вече имаме практика родилки с рискови бременности да се проследяват интензивно, да се консултират с неонатолог.

- Имахте много тежки случаи по време на КОВИД-пандемията. Как са бебетата-близнаци, които загубиха и двамата си родители, как е синът на Лора Янева – Борис?

- Със съвместни усилия между нас и семейството успяхме да се преборим за живота на близнаците, те напуснаха отделението. Борис е борбен и има воля за живот – надявам се съвсем скоро също да бъде изписан. Благодаря на баща му Мирослав Калудов за доверието и постоянната връзка, която държи с екипа ни. Използвам случая да благодаря на всички наши дарители и организации, които ни подкрепят, както и на ръководителите на детските градини и училища, които продължават да събират капачки за нашата кауза.

 


В категории: Бургас


Лихвите тръгнаха нагоре
Лихвите тръгнаха нагоре 26/04/2024, Петък 13:41 0
България Всички новини
С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на  водопровода в с. Русокастро С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на водопровода в с. Русокастро Днес бе направена символична първа копка, строителството ще продължи 360 дни Този лекар предизвика фурор в Стани богат Този лекар предизвика фурор в Стани богат Стигна до въпрос за 20 хил. лева  Голяма драма с тестовете за коклюш Голяма драма с тестовете за коклюш Болните вече надхвърлиха 450 души Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Обектът е завършен малко преди местните избори миналата година, които кметът Георги Димитров печели за пореден път, но вече е амортизиран, пише в сигнал до Флагман Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Гадателките рекламират дейността си в социалните мрежи чрез предсказания, които публикуват Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Партийното строителство у нас е бизнес с висока принадена стойност, но е нужен солиден първоначален капитал Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Между тях очевидно е пламнала любовна искра  Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й . Заради този провален ангажимент изпуснах друг, но вече бях дала дума, ожали се бюст № 1 в поп фолка Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Красавицата е само на 23, но има в изобилие силикон, изкуствени мигли до веждите и тонове грим, точно като чалгарка или силиконка За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан На 9 май на пл. "Тройката" концерт ще изнесе група "МОЛЕЦ", а после на сцената се качва и Веселин Маринов
Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Хороскоп за деня – 26 април 2024, петък Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори