×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Петте етапа на любовта и защо често се разделяме на третия


25 Април 2021, Неделя, 21:41 ч.
Автор: Флагман.бг

Не всички достигат до петия етап

Често ние възприемаме първите трудности и разногласия с партньора като начало на необратим край. Но всъщност това е просто още един етап от любовта и трябва да можете да го изживеете заедно.

Във всяка, дори най-страстната връзка, един ден идва момент, в който мъжът на вашите мечти вече не ви се струва толкова красив и интелигентен, сексът с него е престанал да бъде страстен и, честно казано, вие сте по-малко привлечени от него.

Обикновено на този етап съюзите се разпадат – при някои двойки това се случва по-рано, а при някои може да се случи дори след десет години брак.

След като преминем през трудна раздяла, ние отново се втурваме в търсене на „онзи“. Но щом го открием, порочният кръг „от възхищение до разочарование“ се повтаря отново.

Каква е причината?

„Това, което възприемаме като точка без връщане, всъщност не е нищо повече от следващия етап от нашата връзка – а в някои случаи дори началото на истинска, дълга и силна любов. И ако не се научим да поемем контрола върху емоциите си, рискуваме да стъпваме отново накриво“, смята семейният психолог и съветник Джед Даймънд.

Като цяло, според експерта, всяка любовна връзка преминава през пет стандартни етапа. Третият е най-труден, но ако успеете да го преминете, на финала ще можете да преместите планини заедно.

Първи етап: Влюбване
От чисто биологична гледна точка, влюбването е просто еволюционен трик за събиране на двама души, които биха могли да продължат човешката раса. Но когато сме запалени по някого, най-малко мислим за триковете на природата – защото сме под влиянието на хормоните допамин, окситоцин, серотонин, тестостерон и естроген. Този експлозивен коктейл ражда онези „пеперуди в стомаха“, когато сърцето бие по-бързо и дъхът спира.

Усещането за приповдигнатост се засилва само от факта, че започваме несъзнателно да проектираме всички свои несбъднати мечти и надежди върху нов партньор. Започваме да мечтаем за светло бъдеще с него, как ще получим всичко, което не сме получили в детството, и няма да се сблъскаме с разочарованията, които сме преживели в минали връзки. Колкото и цинично да звучи, хормоните не ни позволяват да мислим разумно и логично, но това не бива да ни притеснява. В крайна сметка ненапразно влюбването се смята за едно от най-вълнуващите в емоционалния диапазон на човек. Не е грях да му се наслаждавате.

Втори етап: Формиране на двойка
На този етап чувствата на влюбените стават по-дълбоки, те имат общи цели – и в крайна сметка формират силна двойка, главно чрез брак. В същото време идват децата, купуват заедно апартамент, кола, заедно планират бъдещето и демонстрират на целия свят, че са единни.

Този етап е период на радост и удоволствие, че просто можете да бъдете заедно. Хормоните вече нямат същата сила, но вие чувствате по-дълбока привързаност. Сексът също става, макар и по-рядко, по-смислен и толкова удовлетворяващ. Появява се чувство за сигурност, подреденост и солидност. В този момент много двойки пропускат малко миналата интензивност на емоциите, но все пак харесват този етап от връзката си много повече, защото в момента те чувстват, че любовта им е стабилна повече от всякога и нищо не може да я промени.

Но това е голяма грешка.

Трети етап: Разочарование
Разбира се, никой не казва, че връзките са лесни, но явно не сте готови за подобни трудности. Изглежда, че раздразнението и почти физическото отхвърляне са възникнали без причина. Изведнъж осъзнавате, че идеалната любов е почерняла до основи и това продължава от много дълго време. Или може би изобщо не е имало любов?

Обикновено разочарованието е етапът, през който повечето бракове се разпадат. При различни двойки то протича по различни начини – някои бягат от партньора при първи разногласия, други живеят с чувство на недоволство години. В този момент предпочитаме да оставаме по-често до късно на работа, караме се за всякакви дреболии и според психолога се разболяваме още по-често. Трудната ситуация в семейството води до сривове в работата, до намаляване на имунитета, до абсолютна апатия, мъжете могат да изпитват проблеми с ерекцията и т. н. Разбира се, всичко това по никакъв начин не допринася за лечението на връзките – и от отчаяние много влюбени започват да търсят начини да избягат.

Какво се случва?

Много двойки се разделят в този момент, тъй като погрешно вярват, че да бъдеш нещастен във връзката е ненормално и нелогично. И все пак това не е така. Както във всяка организирана система, и в брака могат да възникнат неуспехи – така че първото нещо тук е да се поправи повредата и да не се оставя всичко на случайността.

Третият етап от връзката може да се сравни с вирус. В този момент влюбените престават да се виждат като „идеал“ – пред вас се появява обикновен човек, който не е лесно да обичате без помощта на хормони и илюзии, но все пак е възможно.

Всъщност едва сега можем да кажем, че изграждате истинска любов, защото едва след третия етап започвате да се приемате един с друг в действителност. Напълно.

Четвърти етап: Истинска, трайна любов
След като всички бури, съпътстващи третия етап, се оттеглят, започва етапът на дълбоко размишление. Заедно започвате внимателно да анализирате какво ви се е случило преди и защо връзката ви е висяла „на косъм“. През този период ще се опознаете по-добре от всякога, защото често коренът на вашите взаимни (но, за щастие, вече минали) неприятности се крие в детството ви.

На четвъртия етап от взаимоотношенията хората вече не са толкова влюбени. Може би за първи път егоизмът ви минава на заден план – отсега нататък привързаността ви един към друг става толкова дълбока, че вие взаимно започвате да лекувате раните си. И това не само укрепва връзката между вас – анулира всеки потенциален конфликт, защото и двамата вече ще знаете точно какво го провокира и как да избегнете всичко това.

Пети етап: Любов, която може да промени света
Това, според д-р Даймънд, е Абсолютът на любовта. Не всеки стига до този етап, защото много двойки, преминали през криза, предпочитат да останат в четвъртия етап на връзката до края на живота си. И това не е лошо по свой начин, но все пак, ако любовта ви е толкова силна, че може да се разпространи в целия свят около вас, това не може да не вдъхнови.

Логиката тук е следната – двамата сте преодолели толкова много проблеми и препятствия по пътя към щастието и не сте се предали. И така, защо да не използвате положителния си опит в полза на другите? Тази спокойна мъдрост се излива първо, за да помогне на вашите деца, след това на деца на други хора, по-късно на благотворителни организации и т. н. Любовта ви вече е толкова зряла, че не е нужно да я подхранвате – затова логично търсите изходи в други добри дела. Именно този етап е обобщение на всички изминали десетилетия на връзката ви, когато любовта се превръща в онова поетично чувство, което наистина е в състояние да промени света. Между другото, на този етап някои двойки започват да участват в съвместно творчество: те пишат книги в съавторство, създават социални проекти и т. н.

Източник: Tialoto.bg


В категории: Животът


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия
Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори