×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Гърция ще ваксинира цялото население на островите
  • Бразилия ще получи 100 млн. дози от ваксината на Pfizer
  • Две канадски провинции спират да предлагат AstraZeneca за първа доза
  • Pfizer поиска Обединеното кралство да одобри употреба на ваксината при юноши
  • Регистрираха слабо земетресение край Доспат
  • Шофьор блъсна дете в Благоевград и избяга
  • Извънредно положение е обявено заради безредици в израелския град Лод
НА ЖИВО

С над 50% са се увеличили случаите на СПИН у нас за година


С над 50% са се увеличили случаите на СПИН у нас за година
Ключови думи: спин, българия, хив, случаи
21 Април 2021, Сряда, 20:20 ч.

Nаличните данни дават смесени сигнали за това как преходът е повлиял на борбата на България срещу ХИВ

Ресурсите за борба с ХИВ по света намаляват през последните години, тъй като СПИН отпадна от списъка с приоритети за хуманитарна помощ, посочват от Националната пациентска организация, цитирайки проучване на "Политико" относно това какво работи и какво не в борбата срещу ХИВ. Статията е част от "Телескоп: Новата СПИН епидемия" - разследване на съвременното лице на болестта, пише news.bg.

"Политико" напомня, че Глобалният фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария е бил създаден през 2002 г., за да реализира програми за борба с болестите, докато националните правителства се подготвят да поемат своята роля. В страни със средни доходи като България помощта на Глобалния фонд трябва да бъде "катализираща". Когато състоянието на инфекцията и икономическите перспективи се подобрят - въз основа на поредица от показатели - страните спират да получават финансова подкрепа от Глобалния фонд и се очаква да продължат да действат самостоятелно.

В статията на "Политико" се посочва, че между 2004 и 2017 г. България е получила близо 50 милиона долара общо от Глобалния фонд. През 2014 г. организацията е преценила България за недопустима за бъдещи етапи на финансиране, въпреки че тежестта на ХИВ все още е била определена като "висока" заради броя на инфектираните от уязвимите групи.

По думи на Матю Макгрегър, старши мениджърът, отговорен за устойчивостта в Глобалния фонд, 50 милиона не са били толкова много в сравнение с общия здравен бюджет на страната. Само с 3,7 нови диагнози на 100 000 жители през 2019 г. честотата на ХИВ в страната е все още доста под средната стойност за ЕС от 5,4 на 100 000, отбелязват от "Политико".

Някои от тенденциите за ХИВ в България обаче не са обнадеждаващи. Например, диагностицираните сред мъжете, които правят секс с мъже, продължават да нарастват рязко от 2008 г. досега, когато има само 20 нови случаи. През 2019 г. са шест пъти повече - 122.

Докато нивата на ХИВ са ниски в България, новите случаи се увеличават почти всяка година, достигайки 311 диагностицирани през 2018 г.

По отношение на финансирането от Глобалния фонд, числа като тези имат значение. Лечението на ХИВ се поема от българското правителство, а изследването се предлага в държавните здравни центрове. Програми, които търсят тези уязвими групи, обаче се управляват от неправителствени организации.

Глобалният фонд помага на НПО-тата да изградят тези услуги за превенция.

След приключване на помощта от Фонда българското правителство се съгласи да "наеме" неправителствени организации, за да продължат да предоставят тези и други услуги. Въпреки че не можеше да отговори на бюджетите на Глобалния фонд, чрез своята система за обществени поръчки здравното министерство предложи договори, подсигурени със значително финансиране, посочват от "Политико" и допълват, че системата за договаряне, а не самото финансиране, се е оказала препъникамъкът към плавния преход.

С приключването на безвъзмездното финансиране експертите отбелязват, че системата за обществени поръчки в България е "неподходяща" за социални услуги.

Макгрегър посочва, че Глобалният фонд се е опитал да анализира потенциални проблеми и дори е удължил безвъзмездните средства далеч след официалния срок на изтичане (31 декември 2015 г.) След като последната част на финансирането свършва в средата на 2017 г. обаче, зависи от българското правителство и неправителствени организации да се справят сами.

След като средствата на Глобалния фонд свършват, неправителствените организации, работещи с ХИВ-позитивни от рискови групи, се борят да продължат да работят. С малки изключения обаче неправителствените организации не са били в състояние да работят без това финансиране.

Общо 242 000 лица са изследвани за ХИВ през първите десет месеца на годината, като 22% от тях са открити в КАБКИС

В доклад, публикуван миналата година, неправителствените организации подробно описват множество проблеми със системата за договаряне. Сред тях - участниците в търга трябва да покажат, че имат налични финансови средства, за да организират услугите и да закупят материали. НПО не успяват да отговорят на тези искания и много от тях прекратяват дейността си.

В статията се посочва, че наличните данни дават смесени сигнали за това как преходът е повлиял на борбата на България срещу ХИВ. Докато лечението е "на светло", има тревожни признаци, че повече случаи остават неоткрити.

България все пак намира начин за осигуряване на лечение с антиретровирусни препарати, което е пряка задача на правителството.

Неправителствените организации твърдят, че общото недиагностицирано население може да бъде подценено, като се има предвид тежката стигма срещу ЛГБТИ общността.

По данни на Министерството на здравеопазването изследването за ХИВ се е увеличило умерено след оттеглянето на Глобалния фонд. Около 832 881 теста са направени през последните 2,5 години от безвъзмездните средства, докато 841 655 са регистрирани между средата на 2017 г. и края на 2019 г.

Представителите на гражданското общество твърдят, че е все още рано да се каже какви могат да бъдат дългосрочните последици, тъй като тяхната целенасочена превенция и изследването на най-рисковите общности приключва.

България се движи в грешната посока по една ключова мярка от своята стратегия за тестване: късното диагностициране, отчита "Политико" и допълва, че около половината от новите случаи на ХИВ се откриват години след инфекцията. По този показател България обикновено се представя в съответствие със средното за ЕС. Например, през 2017 г., когато програмите, подкрепяни от Глобалния фонд работят половин година, 47,8% от диагнозите са закъснели, докато средната стойност за ЕС е 48,6%.

През 2018 г. обаче 55,9% от диагнозите в България са закъснели. А през 2019 г. тази цифра достига 62%.

България също бележи скок в случаите на СПИН. Честотата на СПИН е намаляла през последното десетилетие в целия ЕС, с изключение на България и Унгария, според Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. Между 2018 и 2019 г. случаите на СПИН в България нарастват с повече от 50%.

В изявление здравното министерство посочва, че късното диагностициране и случаите на СПИН отново са в спад през 2020 г., според предварителните данни.

Глобалният фонд е преразгледал ситуацията в България преди решенията си за безвъзмездни средства през 2020 г., но е решил да не предлага ново финансиране, тъй като по-богатите страни трябва да могат да се справят сами.

Според "Политико" големият въпрос е дали ще намери българската държава решение навреме, за да запази своята инерция, или борбата с ХИВ в страната ще остане в сегашната сива зона - не толкова силна, както някога е била, но и недостатъчно кризисна, за да стимулира повече действия.


В категории: Здраве


3
Коментара
Флагман.БГ Слънце по морето - вижте прогнозата за деня Слънце по морето - вижте прогнозата за деня 13/05/2021, Четвъртък 08:32 0
3
Коментара по темата
3.
Като се има предвид
21.04.2021 21:53:06
0
0
удвояването, може би проблемът е бил технически, но все пак е любопитно че беше само под тази статия...
2.
Е, не, някои просто
21.04.2021 21:05:26
1
2
срама нямат вече! Човек би си помислил, че точно сега думица не би трябвало да продумат за тази измама, една от генералните репетиции на измамата в момента, базирана на криминалното използване на същата лабораторна процедура, която въобще не е тест за диагностициране на каквото и да е заболяване, според собствения и откривател, който много удобно "почина" през август 2019. При нея резултатът беше същият - починаха подложилите се на "лечението." Това престъпление срещу човечеството беше също организирано от Фаучи.
1.
Е, не, някои просто
21.04.2021 20:55:52
1
2
срама нямат вече! Човек би си помислил, че точно сега думица не би трябвало да продумат за тази измама, една от генералните репетиции на измамата в момента, базирана на криминалното използване на същата лабораторна процедура, която въобще не е тест за диагностициране на каквото и да е заболяване, според собствения и откривател, който много удобно "почина" през август 2019. При нея резултатът беше същият - починаха подложилите се на "лечението." Това престъпление срещу човечеството беше също организирано от Фаучи.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Проверяват твърденията на Светослав Илчовски за издевателства над затворник Проверяват твърденията на Светослав Илчовски за издевателства над затворник Служебният правосъден министър Янаки Стоилов поиска повече конкретика Свързана с ТИМ фирма поема призрачния мол „Странд“ край Бургас Свързана с ТИМ фирма поема призрачния мол „Странд“ край Бургас Силистренското „Камбана инвест“ ЕАД е получило цесия по вземането на основния кредитор - фалиралата КТБ   Разбиха международна престъпна група за финансови измами, действала и у нас Разбиха международна престъпна група за финансови измами, действала и у нас В съвместните действия по неутрализирането на престъпната мрежа се включиха полицейски и съдебни органи на територията на 7 държави Мехмет Али Агджа проговори, работил с контрабандисти у нас Мехмет Али Агджа проговори, работил с контрабандисти у нас След хиляди откази за интервюта в последните 40 години, терористът разкрива кой му е поръчал атентата срещу папата Конкурс за младежи организира евродепутат от БСП Конкурс за младежи организира евродепутат от БСП Участници в него могат да бъдат младежи на възраст между 18 и 29 години Машините за гласуване били добре защитени от хакери Машините за гласуване били добре защитени от хакери Ще са необходими още около 400 за 11 юли, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов В УМБАЛ Бургас пристигна фризерът за замразена кръвна плазма, купен със средства на Община Бургас В УМБАЛ Бургас пристигна фризерът за замразена кръвна плазма, купен със средства на Община Бургас Той вече е инсталиран и зареден с първите количества реконвалесцентна плазма Мартин Пенчев гризе краставици, иронизирайки организатора на гей парада в Бургас Мартин Пенчев гризе краставици, иронизирайки организатора на гей парада в Бургас Този човек е известен с първото видео, в което се задоволява със зеленчуци, твърди Пенчев Шофьорът на самозапалилата се кола от Русокастро почина Шофьорът на самозапалилата се кола от Русокастро почина Състоянието на детето му остава тежко Измамници организират фалшиви игри с числа и източват банкови сметки Измамници организират фалшиви игри с числа и източват банкови сметки Сигналите от потърпевшите потребители във форумите в Интернет са десетки
За пръв път: Жена застава начело на италианските тайни служби За пръв път: Жена застава начело на италианските тайни служби Елизабет Белони е заемала редица важни постове в системата на италианското външно министерство Има ли българска следа в кибератаката на нефтопровод в САЩ? Има ли българска следа в кибератаката на нефтопровод в САЩ? Вече има жена, починала вследствие на този удар, каза Симеон Гаспаров Пандемията от COVID-19 била предотвратима Пандемията от COVID-19 била предотвратима  Според експерти повечето държави са реагирали твърде бавно и не са ограничили вируса Ваксинират и в метрото в Ню Йорк, имунизираните ще пътуват безплатно Ваксинират и в метрото в Ню Йорк, имунизираните ще пътуват безплатно Хората, които са се престрашили да се ваксинират, могат да вземат карта за безплатни пътувания, която важи една седмица Късметлия заряза $26 милиона, не си е потърсил печалбата от лотарията Късметлия заряза $26 милиона, не си е потърсил печалбата от лотарията Срокът на печелившия билет изтича днес Петзнаци се родиха в турския град Измит Петзнаци се родиха в турския град Измит Имената на бебетата - три момчета и две момичета, са Хюсеин, Али, Азат, Азра и Шура Китайци продават мускули за 200 долара Китайци продават мускули за 200 долара От онлайн магазин можете да си купите тяло на античен бог, при това на доста достъпна цена Военни предвиждат гражданска война във Франция заради отстъпки на Макрон пред ислямизма Военни предвиждат гражданска война във Франция заради отстъпки на Макрон пред ислямизма Те се определят като „огнено поколение“, готово да се жертва в борбата срещу войнствения ислям Репресии срещу българи в Македония! Спряха помощите на многодетна майка Репресии срещу българи в Македония! Спряха помощите на многодетна майка Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки изпратил остри въпроси към Европейската комисия заради дискриминацията Масовият убиец от Волжка България: Аз съм бог, а хората са биоотломки Масовият убиец от Волжка България: Аз съм бог, а хората са биоотломки Не признавам родителит си и винаги съм мразел всички, признал психопата на разпита
Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ ГЕРБ не прилича на НДСВ или на някои други партии еднодневки Виц на деня Виц на деня - Защо се разведохте?
- По здравословни причини.
- В смисъл?
- Като го видя и ми призляваше.
Виц на деня Виц на деня Циганка в предродилна зала.
- Ти с контракции ли дойде при нас?
- Не бе докторе, с такси!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори