×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

С над 50% са се увеличили случаите на СПИН у нас за година


С над 50% са се увеличили случаите на СПИН у нас за година
Ключови думи: спин, българия, хив, случаи
21 Април 2021, Сряда, 20:20 ч.

Nаличните данни дават смесени сигнали за това как преходът е повлиял на борбата на България срещу ХИВ

Ресурсите за борба с ХИВ по света намаляват през последните години, тъй като СПИН отпадна от списъка с приоритети за хуманитарна помощ, посочват от Националната пациентска организация, цитирайки проучване на "Политико" относно това какво работи и какво не в борбата срещу ХИВ. Статията е част от "Телескоп: Новата СПИН епидемия" - разследване на съвременното лице на болестта, пише news.bg.

"Политико" напомня, че Глобалният фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария е бил създаден през 2002 г., за да реализира програми за борба с болестите, докато националните правителства се подготвят да поемат своята роля. В страни със средни доходи като България помощта на Глобалния фонд трябва да бъде "катализираща". Когато състоянието на инфекцията и икономическите перспективи се подобрят - въз основа на поредица от показатели - страните спират да получават финансова подкрепа от Глобалния фонд и се очаква да продължат да действат самостоятелно.

В статията на "Политико" се посочва, че между 2004 и 2017 г. България е получила близо 50 милиона долара общо от Глобалния фонд. През 2014 г. организацията е преценила България за недопустима за бъдещи етапи на финансиране, въпреки че тежестта на ХИВ все още е била определена като "висока" заради броя на инфектираните от уязвимите групи.

По думи на Матю Макгрегър, старши мениджърът, отговорен за устойчивостта в Глобалния фонд, 50 милиона не са били толкова много в сравнение с общия здравен бюджет на страната. Само с 3,7 нови диагнози на 100 000 жители през 2019 г. честотата на ХИВ в страната е все още доста под средната стойност за ЕС от 5,4 на 100 000, отбелязват от "Политико".

Някои от тенденциите за ХИВ в България обаче не са обнадеждаващи. Например, диагностицираните сред мъжете, които правят секс с мъже, продължават да нарастват рязко от 2008 г. досега, когато има само 20 нови случаи. През 2019 г. са шест пъти повече - 122.

Докато нивата на ХИВ са ниски в България, новите случаи се увеличават почти всяка година, достигайки 311 диагностицирани през 2018 г.

По отношение на финансирането от Глобалния фонд, числа като тези имат значение. Лечението на ХИВ се поема от българското правителство, а изследването се предлага в държавните здравни центрове. Програми, които търсят тези уязвими групи, обаче се управляват от неправителствени организации.

Глобалният фонд помага на НПО-тата да изградят тези услуги за превенция.

След приключване на помощта от Фонда българското правителство се съгласи да "наеме" неправителствени организации, за да продължат да предоставят тези и други услуги. Въпреки че не можеше да отговори на бюджетите на Глобалния фонд, чрез своята система за обществени поръчки здравното министерство предложи договори, подсигурени със значително финансиране, посочват от "Политико" и допълват, че системата за договаряне, а не самото финансиране, се е оказала препъникамъкът към плавния преход.

С приключването на безвъзмездното финансиране експертите отбелязват, че системата за обществени поръчки в България е "неподходяща" за социални услуги.

Макгрегър посочва, че Глобалният фонд се е опитал да анализира потенциални проблеми и дори е удължил безвъзмездните средства далеч след официалния срок на изтичане (31 декември 2015 г.) След като последната част на финансирането свършва в средата на 2017 г. обаче, зависи от българското правителство и неправителствени организации да се справят сами.

След като средствата на Глобалния фонд свършват, неправителствените организации, работещи с ХИВ-позитивни от рискови групи, се борят да продължат да работят. С малки изключения обаче неправителствените организации не са били в състояние да работят без това финансиране.

Общо 242 000 лица са изследвани за ХИВ през първите десет месеца на годината, като 22% от тях са открити в КАБКИС

В доклад, публикуван миналата година, неправителствените организации подробно описват множество проблеми със системата за договаряне. Сред тях - участниците в търга трябва да покажат, че имат налични финансови средства, за да организират услугите и да закупят материали. НПО не успяват да отговорят на тези искания и много от тях прекратяват дейността си.

В статията се посочва, че наличните данни дават смесени сигнали за това как преходът е повлиял на борбата на България срещу ХИВ. Докато лечението е "на светло", има тревожни признаци, че повече случаи остават неоткрити.

България все пак намира начин за осигуряване на лечение с антиретровирусни препарати, което е пряка задача на правителството.

Неправителствените организации твърдят, че общото недиагностицирано население може да бъде подценено, като се има предвид тежката стигма срещу ЛГБТИ общността.

По данни на Министерството на здравеопазването изследването за ХИВ се е увеличило умерено след оттеглянето на Глобалния фонд. Около 832 881 теста са направени през последните 2,5 години от безвъзмездните средства, докато 841 655 са регистрирани между средата на 2017 г. и края на 2019 г.

Представителите на гражданското общество твърдят, че е все още рано да се каже какви могат да бъдат дългосрочните последици, тъй като тяхната целенасочена превенция и изследването на най-рисковите общности приключва.

България се движи в грешната посока по една ключова мярка от своята стратегия за тестване: късното диагностициране, отчита "Политико" и допълва, че около половината от новите случаи на ХИВ се откриват години след инфекцията. По този показател България обикновено се представя в съответствие със средното за ЕС. Например, през 2017 г., когато програмите, подкрепяни от Глобалния фонд работят половин година, 47,8% от диагнозите са закъснели, докато средната стойност за ЕС е 48,6%.

През 2018 г. обаче 55,9% от диагнозите в България са закъснели. А през 2019 г. тази цифра достига 62%.

България също бележи скок в случаите на СПИН. Честотата на СПИН е намаляла през последното десетилетие в целия ЕС, с изключение на България и Унгария, според Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. Между 2018 и 2019 г. случаите на СПИН в България нарастват с повече от 50%.

В изявление здравното министерство посочва, че късното диагностициране и случаите на СПИН отново са в спад през 2020 г., според предварителните данни.

Глобалният фонд е преразгледал ситуацията в България преди решенията си за безвъзмездни средства през 2020 г., но е решил да не предлага ново финансиране, тъй като по-богатите страни трябва да могат да се справят сами.

Според "Политико" големият въпрос е дали ще намери българската държава решение навреме, за да запази своята инерция, или борбата с ХИВ в страната ще остане в сегашната сива зона - не толкова силна, както някога е била, но и недостатъчно кризисна, за да стимулира повече действия.


В категории: Здраве


3
Коментара
Флагман.БГ Дете почина в двора на училище в Казанлък Дете почина в двора на училище в Казанлък 18/03/2024, Понеделник 18:51 2
3
Коментара по темата
3.
Като се има предвид
21.04.2021 21:53:06
0
0
удвояването, може би проблемът е бил технически, но все пак е любопитно че беше само под тази статия...
2.
Е, не, някои просто
21.04.2021 21:05:26
1
2
срама нямат вече! Човек би си помислил, че точно сега думица не би трябвало да продумат за тази измама, една от генералните репетиции на измамата в момента, базирана на криминалното използване на същата лабораторна процедура, която въобще не е тест за диагностициране на каквото и да е заболяване, според собствения и откривател, който много удобно "почина" през август 2019. При нея резултатът беше същият - починаха подложилите се на "лечението." Това престъпление срещу човечеството беше също организирано от Фаучи.
1.
Е, не, някои просто
21.04.2021 20:55:52
1
2
срама нямат вече! Човек би си помислил, че точно сега думица не би трябвало да продумат за тази измама, една от генералните репетиции на измамата в момента, базирана на криминалното използване на същата лабораторна процедура, която въобще не е тест за диагностициране на каквото и да е заболяване, според собствения и откривател, който много удобно "почина" през август 2019. При нея резултатът беше същият - починаха подложилите се на "лечението." Това престъпление срещу човечеството беше също организирано от Фаучи.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Това ще е хакерска хибридна операция, в която ще бъдат блокирани всички банки, учреждения, услуги и пътища“, твърди каналът, зад който стоят бивши руски разузнавачи Ергенът избра две лелки, перничанка,  софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ергенът избра две лелки, перничанка, софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ясни като бял ден са 5-те финалистки в третия сезон на шоуто Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Отец Иван Янков е от храм "Св.Троица" в Сливен
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори