×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Гърция ще ваксинира цялото население на островите
  • Бразилия ще получи 100 млн. дози от ваксината на Pfizer
  • Две канадски провинции спират да предлагат AstraZeneca за първа доза
  • Pfizer поиска Обединеното кралство да одобри употреба на ваксината при юноши
  • Регистрираха слабо земетресение край Доспат
  • Шофьор блъсна дете в Благоевград и избяга
  • Извънредно положение е обявено заради безредици в израелския град Лод
НА ЖИВО

Кой е Найден Бороджиев - вдъхновяващата история на големия бургаски тенор


Кой е Найден Бороджиев - вдъхновяващата история на големия бургаски тенор
Найден Бороджиев почина снощи на 89-годишна възраст
13 Април 2021, Вторник, 15:12 ч.
Автор: Флагман, снимка: Флагман

„Ако Найден Бороджиев напусне Бургас, в Бургас няма да има опера”, казваше за него диригентът Иван Вульпе

 

Съпругата на големия тенор Найден Бороджиев, който почина снощи на 89-годишна възраст - Ася Бороджиева изпрати до Флагман.бг част от впечатляващата визитка на емблемата на бургаската опера.

В същото време кметът на Бургас Димитър Николов изпрати съболезнователен адрес до близките на Найден Бороджиев. „Присъединявам се към мъката ви и скърбя заедно с вас за тежката загуба на този достоен и талантлив човек. Бургаската публика ще помни неговите впечатляващи превъплъщения в различни оперни постановки. Като дългогодишен солист и ръководител на Държавна опера - Бургас той остави своите трайни следи в музикалното и културно наследство на града. Поклон пред светлата му памет“, пише в съболезнователния адрес.

          В книгата „Кой кой е в България” е записано кратко:

„Бороджиев Найден Маринов, 30.09.1931 г.  /певец, вокален педагог/. Роден в с.Борима, Ловешко. Завършил Музикална академия – София, оперно пеене. Женен, съпруга Ася, син Дамян. Започва като оперен артист в Бургаската опера от 1959 година, където работи и сега. Един от основателите на Средно музикално училище – Бургас, преподавател по история на музиката, от 30 години и вокален педагог. Ползва руски италиански и немски език.”

     В друга книга, ”Кой кой е в българската култура”, освен цитираните данни е допълнено:” Гостува многократно във всички оперни театри в България и в Русия, Румъния, Италия, Полша, Испания и др. Пее над 70 тенорови партии от световния класически репертоар, между които Ленски в „Евгений Онегин” от Чайковски, Алфред в „Травиата”, Херцога в „Риголето” от Верди, Алмавива в „Севилскиат бръснар” от Росини, теноровите партии от оперите „Марта” от Флотов, „Ловци на бисери” от Бизе, Фауст ог Гуно, „Бохеми”, „Мадам Бътерфлай” от  Пучини, „Вертер” от Масне, „Вълшебната флейта” и „Отвличане от сарая” от Моцарт и др.....

     Работил е с най големите диригенти на България – Асен Димитров, Добрин Петков, Руслан Райчев, Иван Маринов, Кръстьо Марев, Борис Хинчев, Иван Вульпе, Ромео Райчев, Недялко Недялков, Михаил Ангелов, Веселин Байчев, Радослава Бояджиева, Росица Баталова, Димитър Димитров и др.

     Пял е в партньорство на сцената с едни от най-големите певци на 60-те, 70-те и 80-те години на 20-ти век – български и чужди: Николай Гюзелев, Асен Селимски, Сабин Марков, Кирил Кръстев, Дамян Низамов, Дмитрий Гнатюк, Юрий Мазурок, Рамон Сантана, Николае Флорей и много други.

    Жените в творческия му път са неизброими – Александрина Милчева, Благовеста Карнобатлова, Румяна Барева, Соня Хамерник, Валери Попова....много са – всички водещи оперни актриси от всички български оперни театри. Пял е с Глория Бари – Белгия, Бела Руденко, Татяна Сурокина, Евдокия Колесник – Русия, Габриела Фонтани – Италия, Суна Корад – Турция, Емико Йияма – Япония, Маргарет Пенг – САЩ, Мария Ремола – Куба, Анна ди Мауро – Франция, Хорлан Кашламамтива – Грузия, Антонина Ковтунова – Полша и много други.

Бургас загуби големия тенор Найден Бороджиев

    Най-скъпи в сърцето му остават артистите от Бургаската опера, колегите, с които върви по житейския си път. Два пъти работи като директор на Бургаската опера, но остава верен на призванието артист. Гордее се с това, че в трудовата му книжка има само един печат за месторабота – Бургаската опера. Повече от 40 творчески сезона пее за любовта. Удостояван е с ордени и медали, званието „Заслужил артист”, със „Златна лира” за високите му художествено-творчески постижения, за приноса му в създаването и утвърждаването на  Бургаската опера и Музикално училище в Бургас, със званието „Почетен гражданин на Бургас”. Публиката, освен с аплодисменти, му се отблагодарява с признанията: Вечният тенор, Неостаряващият, Маестрото.

   За него диригентът Иван Вульпе, загрижен за общото колективно дело на музикалните деятели на Бургас, с неподражаемото си чувство за хумор, но и с безпощадния си, категоричен професионален критерий, още през 60-те години на 20-ти век  казва: „Ако Найден Бороджиев напусне Бургас, в Бургас няма да има опера”. Големият музикант Никола Солаков възкликва: „ Найден Бороджиев не е явление -  той е епоха в музикалната култура на Бургас.” Цяло едно поколение отдава сили и талант за осъществяване на една от най-смелите и красиви мечти – Бургас да е един от щастливите градове, град с оперен театър. Мястото и значението на артистичното дело на Найден Бороджиев в историята на Бургаската опера, в това число и на българската музикална култура – създаването на един нов български оперен театър – Бургаския, не подлежи на никакъв спор.

Изключителното, особено важно, неповторимо и неоспоримо е това, че Найден Бороджиев като пръв, водещ тенор става причина да се сложи началото и да се утвърди пътя на професиналното оперно изкуство в Бургас. Именно неговият безспорен талант десетилетия наред чертае пътя на развитие на оперния театър в Бургас, дава облика на Бургас пред България и света по отношение на оперното изкуство, което е неотменен принос и за цялостния културен облик на града. Провежданата репертоарна политика в оперния театър е решаващ фактор за начина, по който гражданите на Бургас приемат това изкуство.

И бургазлии обикват операта!

Така решението на Найден Бороджиев да остане в Бургас, отговорното му място в определяне на репертоарната политика, превръщат неговата дарба, трудът му в решаващ и отговорен фактор не само в създаването на оперния театър и за формиране на отношение към едно изкуство, каквото е оперното. Талантът на Найден Бороджиев става основа и решаващ фактор във формирането на ценностната система на няколко поколения бургазлии.

   Артистичното дело на Найден Бороджиев е особено значимо и в това, че той не е артист, който идва в готов театър, наследява направени роли, продължава своята кариера в общото русло на театъра. Найден Бороджиев е основополагащ фактор, както по отношение на самия театър, така и по отношение на различни стилове, жанрове, школи. Създадените от него многобройни роли се превръщат не само в градивен елемент на културата на Бургас, за възпитание на няколко поколения и изграждане на ценностна система. Сътвореното от Найден Бороджиев се превръща в художествена мярка, критерий за Бургаската опера и българското оперно изкуство и за всеобщо щастие – в еталон от най-висша степен.

Неговото творческо майсторство го прави пленяващ за публиката певец – където и да е, предпочитан гостуващ артист във всички български оперни театри, бурно аплодиран на наши и междунродни сцени, равнопоставен партньор на гостуващите оперни артисти на 20-ти век, представители на Европейския и световен оперен театър.

Яркият, значим творчески път на Найден Бороджиев превръща името му в емблематично за Бургас. При всички негови гастроли, където и да са те /само в Пловдивската опера  92 пъти/, задължително и неотменно наред с името му се изписва – артист от Бургаската опера.

    Най-ценна от всичките му награди е обичта на хората, споделената любов на публиката и непрестанните поздравления и благодарности към него, където и да е.Те даряват бележития артист с онова дълбоко удовлетворение за изпълнен граждански дълг, което осмисля живота на всеки истински творец.

   Изпращаме  Найден Бороджиев в неговия звезден път с много благодарност. За нас остава дългът да реализираме неговата мечта – да съберем цялата музикална история на Бургас на едно място – не в книга, а в институция, която да е достъпна за всички граждани и гости на Бургас, институция, която да възпитава поколения, институция, която още повече ще издигне авторитета на космополитен Бургас. Имаме наш храм – Бургаският оперен театър, където е мястото на паметта за музикалната култура на Бургас. Остава отговорните фактори от местен и национален характер да вземат своето мъдро решение  - градът да има своя музей на музикалното изкуство на Бургас. За тази своя мечта Найден Бороджиев е дарил цялата парична сума, отредена му като награда от Община Бургас за целият му творчески път, за тази своя мечта той завещава целият си огромен архив и безценна нототека. Тази мечта трябва да бъде и наша мечта и наш дълг.

Има една дума – съдба, нашият земен път.Съдбата на Найден е – МУЗИКА!

Ако беше възможно !?!

От начало – по същия път ! – такъв би бил отговорът на Найден Бороджиев.

БУРГАС ИМА ОПЕРЕН ТЕАТЪР - това е негоната гордост и смисълът на целия му съзнателен живот.

МУЗИКА – НАЙДЕН - БУРГАС  !

Безкраен възторг в неговата душ !

Безкраен възторг в душите на хората! Хората на Бургас, които го обичат, уважават и въврвят с него през годините. Наричаме ги ПУБЛИКА! В очите на тези хора сияе възторгът от съприкосновението с изкуството на Найден.

И той се отблагодарява, цял живот се старае на обичта да отговори с обич и прекрасна музика, на уважението – с уважение и прекрасна музика.

 Дарява щастие и трепет в душата – с музика!

Тази любов – БУРГАС!

ЛЮБОВ – ЗАВИНАГИ !!!

А, морето.... морето.... морето......

 

ДА КАПО АЛ ФИНЕ /ОТ НАЧАЛО ДОКРАЙ/

 

Попътен вятър! 


В категории: Животът


0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ето го 38-годишния Динко от  жк. "Възраждане", отглеждал марихуана в хола си Ето го 38-годишния Динко от жк. "Възраждане", отглеждал марихуана в хола си Мъжът бе закопчан при спецакция на криминалисти от ОДМВР-Бургас Разсеяна бургазлийка забрави телефона си в магазин за дрехи, 31-годишната Адрияна го открадна Разсеяна бургазлийка забрави телефона си в магазин за дрехи, 31-годишната Адрияна го открадна Крадлата е заснета от камерите и бързо е арестувана Защо ти си виновна, че мъжът ти ти изневерява Защо ти си виновна, че мъжът ти ти изневерява Ето няколко основни причини 8 признака, че сте много по-привлекателни, отколкото си мислите 8 признака, че сте много по-привлекателни, отколкото си мислите Ето кои са те Според зодията: Най-чаровните и харизматични жени Според зодията: Най-чаровните и харизматични жени В жените Риби има нещо вълшебно и това ги прави неустоими за мъжете Уникална салата с варени яйца, червено цвекло и майонеза Уникална салата с варени яйца, червено цвекло и майонеза Бърза и лесна рецепта за вкусна салата 100 бона за поп фолка по баловете 100 бона за поп фолка по баловете Най-хитовите изпълнители във фолка взимат между 5000 и 8000 лева за участие в празничната вечер Варненският апелативен съд потвърди присъдите за "Хитрино" Варненският апелативен съд потвърди присъдите за "Хитрино" Решението подлежи на обжалване пред ВКС Какви „чистки“ може да направи служебният кабинет Какви „чистки“ може да направи служебният кабинет Мащабни промени в ръководствата на администрацията са малко вероятни заради късия хоризонт на правителството и законовите пречки Владимир Каролев няколко пъти се разминава със смъртта Владимир Каролев няколко пъти се разминава със смъртта Като автентичен търсач на силни усещания Каролев не за първи път се среща очи в очи със смъртта
Петзнаци се родиха в турския град Измит Петзнаци се родиха в турския град Измит Имената на бебетата - три момчета и две момичета, са Хюсеин, Али, Азат, Азра и Шура Китайци продават мускули за 200 долара Китайци продават мускули за 200 долара От онлайн магазин можете да си купите тяло на античен бог, при това на доста достъпна цена Военни предвиждат гражданска война във Франция заради отстъпки на Макрон пред ислямизма Военни предвиждат гражданска война във Франция заради отстъпки на Макрон пред ислямизма Те се определят като „огнено поколение“, готово да се жертва в борбата срещу войнствения ислям Репресии срещу българи в Македония! Спряха помощите на многодетна майка Репресии срещу българи в Македония! Спряха помощите на многодетна майка Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки изпратил остри въпроси към Европейската комисия заради дискриминацията Масовият убиец от Волжка България: Аз съм бог, а хората са биоотломки Масовият убиец от Волжка България: Аз съм бог, а хората са биоотломки Не признавам родителит си и винаги съм мразел всички, признал психопата на разпита Кървава баня в Татарстан! 19-годишен нападна училище, изби 7 деца и рани 20 Кървава баня в Татарстан! 19-годишен нападна училище, изби 7 деца и рани 20 19-годишният Илназ Галявиев е започнал да мисли за масовото убийство поне от февруари Путин игра хокей с аматьори Путин игра хокей с аматьори Руският президент си тествал антителата, създадени от ваксината срещу коронавирус Зукърбърг: Следенето помага Фейсбук да бъде безплатен Зукърбърг: Следенето помага Фейсбук да бъде безплатен Само един от всеки десет потребители на iOS е съгласен глобалната мрежа да го следи Парадокс в Анталия: Сняг натрупа на места, а по крайбрежието е 30 градуса Парадокс в Анталия: Сняг натрупа на места, а по крайбрежието е 30 градуса Снегът е блокирал местни пътища и достъпа до пасища, важни за поминъка на жителите на района, препитаващи се с животновъдство По погрешка: Италианка се сдоби с 6 дози Pfizer/BioNTech По погрешка: Италианка се сдоби с 6 дози Pfizer/BioNTech Медицинска сестра инжектирала целия флакон
Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ ГЕРБ не прилича на НДСВ или на някои други партии еднодневки Виц на деня Виц на деня - Защо се разведохте?
- По здравословни причини.
- В смисъл?
- Като го видя и ми призляваше.
Виц на деня Виц на деня Циганка в предродилна зала.
- Ти с контракции ли дойде при нас?
- Не бе докторе, с такси!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори