×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кой е Найден Бороджиев - вдъхновяващата история на големия бургаски тенор


Кой е Найден Бороджиев - вдъхновяващата история на големия бургаски тенор
Найден Бороджиев почина снощи на 89-годишна възраст
13 Април 2021, Вторник, 15:12 ч.
Автор: Флагман, снимка: Флагман

„Ако Найден Бороджиев напусне Бургас, в Бургас няма да има опера”, казваше за него диригентът Иван Вульпе

 

Съпругата на големия тенор Найден Бороджиев, който почина снощи на 89-годишна възраст - Ася Бороджиева изпрати до Флагман.бг част от впечатляващата визитка на емблемата на бургаската опера.

В същото време кметът на Бургас Димитър Николов изпрати съболезнователен адрес до близките на Найден Бороджиев. „Присъединявам се към мъката ви и скърбя заедно с вас за тежката загуба на този достоен и талантлив човек. Бургаската публика ще помни неговите впечатляващи превъплъщения в различни оперни постановки. Като дългогодишен солист и ръководител на Държавна опера - Бургас той остави своите трайни следи в музикалното и културно наследство на града. Поклон пред светлата му памет“, пише в съболезнователния адрес.

          В книгата „Кой кой е в България” е записано кратко:

„Бороджиев Найден Маринов, 30.09.1931 г.  /певец, вокален педагог/. Роден в с.Борима, Ловешко. Завършил Музикална академия – София, оперно пеене. Женен, съпруга Ася, син Дамян. Започва като оперен артист в Бургаската опера от 1959 година, където работи и сега. Един от основателите на Средно музикално училище – Бургас, преподавател по история на музиката, от 30 години и вокален педагог. Ползва руски италиански и немски език.”

     В друга книга, ”Кой кой е в българската култура”, освен цитираните данни е допълнено:” Гостува многократно във всички оперни театри в България и в Русия, Румъния, Италия, Полша, Испания и др. Пее над 70 тенорови партии от световния класически репертоар, между които Ленски в „Евгений Онегин” от Чайковски, Алфред в „Травиата”, Херцога в „Риголето” от Верди, Алмавива в „Севилскиат бръснар” от Росини, теноровите партии от оперите „Марта” от Флотов, „Ловци на бисери” от Бизе, Фауст ог Гуно, „Бохеми”, „Мадам Бътерфлай” от  Пучини, „Вертер” от Масне, „Вълшебната флейта” и „Отвличане от сарая” от Моцарт и др.....

     Работил е с най големите диригенти на България – Асен Димитров, Добрин Петков, Руслан Райчев, Иван Маринов, Кръстьо Марев, Борис Хинчев, Иван Вульпе, Ромео Райчев, Недялко Недялков, Михаил Ангелов, Веселин Байчев, Радослава Бояджиева, Росица Баталова, Димитър Димитров и др.

     Пял е в партньорство на сцената с едни от най-големите певци на 60-те, 70-те и 80-те години на 20-ти век – български и чужди: Николай Гюзелев, Асен Селимски, Сабин Марков, Кирил Кръстев, Дамян Низамов, Дмитрий Гнатюк, Юрий Мазурок, Рамон Сантана, Николае Флорей и много други.

    Жените в творческия му път са неизброими – Александрина Милчева, Благовеста Карнобатлова, Румяна Барева, Соня Хамерник, Валери Попова....много са – всички водещи оперни актриси от всички български оперни театри. Пял е с Глория Бари – Белгия, Бела Руденко, Татяна Сурокина, Евдокия Колесник – Русия, Габриела Фонтани – Италия, Суна Корад – Турция, Емико Йияма – Япония, Маргарет Пенг – САЩ, Мария Ремола – Куба, Анна ди Мауро – Франция, Хорлан Кашламамтива – Грузия, Антонина Ковтунова – Полша и много други.

Бургас загуби големия тенор Найден Бороджиев

    Най-скъпи в сърцето му остават артистите от Бургаската опера, колегите, с които върви по житейския си път. Два пъти работи като директор на Бургаската опера, но остава верен на призванието артист. Гордее се с това, че в трудовата му книжка има само един печат за месторабота – Бургаската опера. Повече от 40 творчески сезона пее за любовта. Удостояван е с ордени и медали, званието „Заслужил артист”, със „Златна лира” за високите му художествено-творчески постижения, за приноса му в създаването и утвърждаването на  Бургаската опера и Музикално училище в Бургас, със званието „Почетен гражданин на Бургас”. Публиката, освен с аплодисменти, му се отблагодарява с признанията: Вечният тенор, Неостаряващият, Маестрото.

   За него диригентът Иван Вульпе, загрижен за общото колективно дело на музикалните деятели на Бургас, с неподражаемото си чувство за хумор, но и с безпощадния си, категоричен професионален критерий, още през 60-те години на 20-ти век  казва: „Ако Найден Бороджиев напусне Бургас, в Бургас няма да има опера”. Големият музикант Никола Солаков възкликва: „ Найден Бороджиев не е явление -  той е епоха в музикалната култура на Бургас.” Цяло едно поколение отдава сили и талант за осъществяване на една от най-смелите и красиви мечти – Бургас да е един от щастливите градове, град с оперен театър. Мястото и значението на артистичното дело на Найден Бороджиев в историята на Бургаската опера, в това число и на българската музикална култура – създаването на един нов български оперен театър – Бургаския, не подлежи на никакъв спор.

Изключителното, особено важно, неповторимо и неоспоримо е това, че Найден Бороджиев като пръв, водещ тенор става причина да се сложи началото и да се утвърди пътя на професиналното оперно изкуство в Бургас. Именно неговият безспорен талант десетилетия наред чертае пътя на развитие на оперния театър в Бургас, дава облика на Бургас пред България и света по отношение на оперното изкуство, което е неотменен принос и за цялостния културен облик на града. Провежданата репертоарна политика в оперния театър е решаващ фактор за начина, по който гражданите на Бургас приемат това изкуство.

И бургазлии обикват операта!

Така решението на Найден Бороджиев да остане в Бургас, отговорното му място в определяне на репертоарната политика, превръщат неговата дарба, трудът му в решаващ и отговорен фактор не само в създаването на оперния театър и за формиране на отношение към едно изкуство, каквото е оперното. Талантът на Найден Бороджиев става основа и решаващ фактор във формирането на ценностната система на няколко поколения бургазлии.

   Артистичното дело на Найден Бороджиев е особено значимо и в това, че той не е артист, който идва в готов театър, наследява направени роли, продължава своята кариера в общото русло на театъра. Найден Бороджиев е основополагащ фактор, както по отношение на самия театър, така и по отношение на различни стилове, жанрове, школи. Създадените от него многобройни роли се превръщат не само в градивен елемент на културата на Бургас, за възпитание на няколко поколения и изграждане на ценностна система. Сътвореното от Найден Бороджиев се превръща в художествена мярка, критерий за Бургаската опера и българското оперно изкуство и за всеобщо щастие – в еталон от най-висша степен.

Неговото творческо майсторство го прави пленяващ за публиката певец – където и да е, предпочитан гостуващ артист във всички български оперни театри, бурно аплодиран на наши и междунродни сцени, равнопоставен партньор на гостуващите оперни артисти на 20-ти век, представители на Европейския и световен оперен театър.

Яркият, значим творчески път на Найден Бороджиев превръща името му в емблематично за Бургас. При всички негови гастроли, където и да са те /само в Пловдивската опера  92 пъти/, задължително и неотменно наред с името му се изписва – артист от Бургаската опера.

    Най-ценна от всичките му награди е обичта на хората, споделената любов на публиката и непрестанните поздравления и благодарности към него, където и да е.Те даряват бележития артист с онова дълбоко удовлетворение за изпълнен граждански дълг, което осмисля живота на всеки истински творец.

   Изпращаме  Найден Бороджиев в неговия звезден път с много благодарност. За нас остава дългът да реализираме неговата мечта – да съберем цялата музикална история на Бургас на едно място – не в книга, а в институция, която да е достъпна за всички граждани и гости на Бургас, институция, която да възпитава поколения, институция, която още повече ще издигне авторитета на космополитен Бургас. Имаме наш храм – Бургаският оперен театър, където е мястото на паметта за музикалната култура на Бургас. Остава отговорните фактори от местен и национален характер да вземат своето мъдро решение  - градът да има своя музей на музикалното изкуство на Бургас. За тази своя мечта Найден Бороджиев е дарил цялата парична сума, отредена му като награда от Община Бургас за целият му творчески път, за тази своя мечта той завещава целият си огромен архив и безценна нототека. Тази мечта трябва да бъде и наша мечта и наш дълг.

Има една дума – съдба, нашият земен път.Съдбата на Найден е – МУЗИКА!

Ако беше възможно !?!

От начало – по същия път ! – такъв би бил отговорът на Найден Бороджиев.

БУРГАС ИМА ОПЕРЕН ТЕАТЪР - това е негоната гордост и смисълът на целия му съзнателен живот.

МУЗИКА – НАЙДЕН - БУРГАС  !

Безкраен възторг в неговата душ !

Безкраен възторг в душите на хората! Хората на Бургас, които го обичат, уважават и въврвят с него през годините. Наричаме ги ПУБЛИКА! В очите на тези хора сияе възторгът от съприкосновението с изкуството на Найден.

И той се отблагодарява, цял живот се старае на обичта да отговори с обич и прекрасна музика, на уважението – с уважение и прекрасна музика.

 Дарява щастие и трепет в душата – с музика!

Тази любов – БУРГАС!

ЛЮБОВ – ЗАВИНАГИ !!!

А, морето.... морето.... морето......

 

ДА КАПО АЛ ФИНЕ /ОТ НАЧАЛО ДОКРАЙ/

 

Попътен вятър! 


В категории: Животът


0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори  Анджелина Джоли смуче Брат Пит като пиявица - прибра му над $100 милиона Анджелина Джоли смуче Брат Пит като пиявица - прибра му над $100 милиона Само от продажбата на дела си във винарната "Миравел" красавицата е получила 50 милиона Колко ще ни струва великденския козунак Колко ще ни струва великденския козунак Козунаци в София се продават и за десетина, и за 20, че и за 100 лв. в някои от най-снобските пекарни в центъра на столицата Утре започва най-голямото географско събитие в България Утре започва най-голямото географско събитие в България Ще има над 500 участници от цялата страна  Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Горещо препоръчвам PCR тестовете да се правят още преди започване на антибиотичната терапия, съветва вирусологът д-р Татяна Николова Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии От 12 страни участнички в престижния турнир, отборът на Саудитска Арабия, ръководен от Труканов печели златните медали във всички категории и съответно I-во и II-ро място в индивидуалното крайно класиране, както и I-во място в отборното класиране Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Ръководството на ФОЗЗГ, които са и инициатори на проявата, поднесоха на дечицата питка за здраве, великденски яйца и лакомства
Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори