×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Доклад 2020: Срочна и ефективна работа на Апелативен съд – Бургас и съдилищата от региона


13 Април 2021, Вторник, 15:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Отчита се и повишаване на натовареността на съдиите в окръжните съдилища в сравнение с предходната година

Докладът за дейността на Апелативен съд – Бургас, окръжните и районни съдилища в региона беше обсъден днес на Общо събрание на съдиите от въззивната инстанция. Събранието се проведе при строго спазване на противоепидемичните мерки и съобразно указанията на Съдийската колегия на ВСС в присъствието само на съдиите от Апелативен съд – Бургас.

„Предвид здравната криза, важен акцент в работата на органите на съдебната власт през годината беше опазване здравето и живота на работещите съдии и служители и на пребиваващите в съдебните сгради граждани, както и предприемането на мерки за недопускане разпространението на болестта на територията на съдилищата“, отбеляза в началото съдия Пламен Синков – и.ф.Председател на Апелативен съд – Бургас.

От данните в доклада става ясно, че през 2020 година в Бургаския апелативен съд са постъпили общо за разглеждане 1089 дела, или с 20 дела по- малко от предходната година. Постъплението представлява намаление от 1,8% спрямо 2019 година. Намален е с 2,15% на 1181 броят общо на делата за разглеждане от всякакъв характер, спрямо 1207 броя за 2019 година. В тримесечен срок са свършени 88% от делата на Апелативен съд - Бургас.

„Този данни показват, че постигнатата бързина в работата на съда е трайна тенденция, която се дължи на традиционно добрата дейност на съдиите, ръководството и служителите на съда по предварителна подготовка, проучване, насрочване и срочното решаване на делата“, отбеляза пред магистратите съдия Синков. Всички наказателни дела за разглеждане през 2020 година са 341 броя, като в тримесечен срок са свършени 81% от тях. Съдът отчита увеличено постъпление на гражданските дела - 529 броя за 2020 година, при 456 броя дела за 2019 г. Процентното съотношение на свършените спрямо разгледаните граждански дела е 75% през отчетната 2020 г. Средната продължителност на разглеждане на въззивните граждански дела е три месеца, а на частните граждански - един месец, който резултат е отличен показател за провеждане на съдебния процес в разумен срок, в контекста на практиката на ЕСПЧ по чл. 6 от

Европейската конвенция за правата на човека. През 2020 година в Търговското отделение на Апелативен съд – Бургас са постъпили за разглеждане общо 343 дела. 74 % от делата са решени в тримесечен срок. И.ф.Председател посочи, че негативно на всички аспекти от работата на съдии и служители, включително и върху краткосрочното разглеждане на делата, се е отразила извънредната епидемична обстановка, в която страната се намира от 13.03.2020 година.

Двукратно насрочените за разглеждане в открито съдебно заседание дела са били отсрочвани, по повод обявеното от НС на Република България извънредно положение във връзка с разпространението на коронавирусната инфекция в периода 13.03.2020г. до 13.04.2020г. и продължено до 13.05.2020 година. По тази причина дела, насрочени за разглеждане през месец март, са била отсрочвани за месеците май - юни. Дела са били отлагани и поради заболяване на страните. Въпреки това постигнатите при тези извънредни обстоятелства резултати са отличен атестат за работата и са следствие на създадената добра организация и положените лични усилия от всеки един съдия и съдебен служител.

Потвърдените от Върховния касационен съд актове на Апелативен съд – Бургас са близо 86% и са на нивото от предходната година. Това е още един показател за качествено правораздаване и през трудната 2020 година, посочи съдия Синков. Статистическите данни на органите на съдебната власт в региона показват увеличение с 13,2% на общия брой дела за разглеждане в трите окръжни съдилища в района на Апелативен съд – Бургас; Окръжен съд – Бургас, Окръжен съд – Сливен, Окръжен съд – Ямбол.

През 2020 година се отчита и повишаване на натовареността на съдиите в окръжните съдилища в сравнение с предходната година. Запазена е висока срочност и много добро качество на работата въпреки тежката кадрова криза в повечето районни съдилища в апелативния район. По-ниска остава натовареността на районните съдии от Ямболски окръжен район спрямо тези от Сливенския и Бургаския окръжни райони. В заключение съдия Синков изрази благодарност към всички съдии и служители за постигнатите и отразените в настоящия доклад положителни резултати. Той подчерта, че независимо от кадровата криза в целия апелативен район, непознатите до момента предизвикателства от здравно естество и ежедневните такива при упражняването на съдийската професия, през 2020 година съдилищата от района на Апелативен съд – Бургас са правораздавали ефективно и срочно в името на правосъдието и върховенството на закона. Докладът е публикуван в интернет страницата на Апелативен съд – Бургас.


В категории: Темида


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
МВР: Няма да има толерантност към нарушителите на баловете МВР: Няма да има толерантност към нарушителите на баловете Между 20 и 30 екипа ще следят за нарушения в столицата "Волната пеперуда" Кати чукна 44 г., вижте как изглежда "Волната пеперуда" Кати чукна 44 г., вижте как изглежда Тя се отказа от кариерата си преди години, за да се отдаде на семейството си Ректорът на ЮЗУ си дал 110 бона „бонуси” Ректорът на ЮЗУ си дал 110 бона „бонуси” За 2019-а проф. Борислав Юруков гушнал 191 504 лева само от заплати Отделението по ендокринология на УМБАЛ Бургас възстанови работата си в пълен обем Отделението по ендокринология на УМБАЛ Бургас възстанови работата си в пълен обем През триажния център минават между 5 и 10 души на ден и не всички се хоспитализират 41-годишен пазарувал незаконно с банковите карти на две жени 41-годишен пазарувал незаконно с банковите карти на две жени Обвиняемият извършил три успешни трансакции с една от картите България е на последно място в ЕС по работещи вкъщи България е на последно място в ЕС по работещи вкъщи Финландците водят класацията по хоум офис Обрат: Осъдиха 7 митничари от „Лесово 1“, но наказанията им са глоби, а те още работят Обрат: Осъдиха 7 митничари от „Лесово 1“, но наказанията им са глоби, а те още работят От Апелативния специализиран наказателен съд изпратиха експресно присъдата на медиите, а прокуратурата даде извънреден брифинг Димитър Рачков разби Николета и Фики Димитър Рачков разби Николета и Фики Шеговитото видео с Камата и прословутата му реплика: „Sometimes WIN“… „BET” заплени българския зрител Кои ще пият горчив хап с новите листи за депутати в Бургас Кои ще пият горчив хап с новите листи за депутати в Бургас На повърхността всичко изглежда спокойно и повторяемо, като за 4 април, но в следващите 20 дни ще има доста разочаровани  Кашкавал като гума, съдържащ нишесте, измести палмата Кашкавал като гума, съдържащ нишесте, измести палмата Вкусът му е като гума, пълнят го с технологични добавки
Въвеждат локални локдауни в Гърция, ако пламне огнище Въвеждат локални локдауни в Гърция, ако пламне огнище В страната призовават за спазване на мерките Ариана Гранде се омъжи тайно, на интимна церемония в резиденцията си Ариана Гранде се омъжи тайно, на интимна церемония в резиденцията си Певицата каза "да" на любимия си Далтън Гомес Рекордни жеги в Москва, измериха 31 градуса Рекордни жеги в Москва, измериха 31 градуса Хиляди московчани потърсиха прохлада край фонтани и басейни Италия облекчава правилата за пътуващи от ЕС и Великобритания Италия облекчава правилата за пътуващи от ЕС и Великобритания Италия обяви миналата седмица, че разхлабва това изискване в опит да даде тласък на тежко засегнатия от пандемията туристически сектор Тежка влакова катастрофа предизвика евакуация в САЩ Тежка влакова катастрофа предизвика евакуация в САЩ Спецекипи гасят пожара, който все още не е потушен Бил Гейтс напуснал Microsoft заради изневяра със служителка Бил Гейтс напуснал Microsoft заради изневяра със служителка В началото на този месец Бил Гейтс и съпругата му Мелинда изненадващо обявиха, че се развеждат, след 27-годишен брак €2000 глоба за антирадар в Гърция, €300 за липса на маска в кола €2000 глоба за антирадар в Гърция, €300 за липса на маска в кола Максимално могат да пътуват двама пътници и шофьорът Маски, дистанция и вечерен час до 1 юни в Турция Маски, дистанция и вечерен час до 1 юни в Турция Страната се връща към нормалния живот Разкриха нова сексуална афера на Бил Гейтс Разкриха нова сексуална афера на Бил Гейтс Бившият ръководител на американския софтуерен гигант е напуснал "Майкрософт" заради "неуместна връзка" Българи, хванати с кокаин в ЮАР, получиха по 25 години затвор Българи, хванати с кокаин в ЮАР, получиха по 25 години затвор Това е вторият най-голям удар в историята на страната
Васил БОЖКОВ, бизнесмен Васил БОЖКОВ, бизнесмен За да бъдат честни и демократични, пипалата на хунтата трябва да бъдат отрязани. Виц на деня Виц на деня Преди среща:
- И как да те позная?
- Като видиш жена да приближава и си помислиш: "Само да не е тая!" Точно тази ще съм аз!
Виц на деня Виц на деня - Колеги, в служебната поща дойде файл "10 тест".
- Това е "IQ тест".
- Трябва ли да го решаваме?
- Вече не...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Днес е трудно да бъдеш нормален... Опитай утре...
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори