×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Петър Кънев: Нужен е рестарт, но не на икономиката, а на морала – така не можем да продължаваме


Петър Кънев: Нужен е рестарт, но не на икономиката, а на морала – така не можем да продължаваме
Обществото мълчи за ключовите проблеми, а държавата се затлачва от липсата на реформи, смята Петър Кънев
01 Април 2021, Четвъртък, 20:00 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА, снимка: Георги Русчев

Крайно време е за промяна, казва водачът на листата на „БСП за България“ за Бургас

 

Инж. Петър Кънев е водач на листата на „БСП за България“ в Бургас за изборите на 4 април. Един от опитните политици в парламента, бе председател на Комисията по икономическа политика и туризъм в 43-ото и 44-ото Народно събрание. Как обаче оценява предизборната кампания за 45-ото?

- Г-н Кънев, кампанията за избор на депутати за 45-ото Народно събрание във 2-и Бургаски многомандатен район на практика приключи. Каква е Вашата оценка за нея в тази необичайна обстановка?

- Това беше една изключително странна и дори абсурдна кампания, свързана с тежките последици от коронавируса. Правя трета изборна кампания в Бургас и такова чудо досега не съм преживявал.

- Все пак това не попречи да има надпревара в обещанията.

- Да. Впрочем, програмата на коалиция „БСП за България“ я знаете много добре, тя беше публикувана на сайта ни. Беше обяснено и как ще минат първите сто дни на едно евентуално бъдещо управление на БСП. Нямам намерение да се спирам на програмите на различните политически сили. В много от тях има неща, които са добри, но неизпълними. Има неща, които са глупави и, за съжаление, са изпълними. Има идеи, които по чисто финансови критерии няма как да се изпълнят. Трудно е да се каже кое е добре и кое лошо. Има една стара приказка, че никой не може да ви даде толкова, колкото аз мога да ви обещая. По този начин действат почти всички политически сили.

- А Вие като експерт в икономиката какво бихте казали?

- Аз, честно казано, не смятам да навлизам в дебатите по икономиката, защото те са свързани и с екология, и с инфраструктура, бюджети... Мога само да ви кажа една стара сентенция на Бисмарк – че най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов. Не бих обвинил част от опонентите ми, че влизат в режим на лъгане, но, най-малкото, някои от нещата, които се предлагат, са некомпетентно подготвени и като анализи, и като програми.

- Все пак какво е различното в тази кампания, ако изключим епидемичната обстановка?

- Това, което ми прави много силно впечатление и което, за съжаление, не е резултат от тези избори, а от управлението през последните десет години на различните партии - защото ГЕРБ винаги успява да си намери патерици, с които да си прокарва политиките и идеите, - е, че изчезна дебатът. За мен големият проблем не е коя партия какво обещава, колко лъже или дали го прави с добри чувства и намерения. Големият проблем е, че в нашето общество изчезна дебатът. Бог да я прости, имаше една много заслужила жена – проф. Христина Вучева, която бе министър на финансите в един служебен кабинет. Преди две години бях много впечатлен от една нейна фраза – че всеки има право на собствено мнение, но никой няма право на собствени факти. Пак ще кажа - драмата е, че през последните години изчезна дебатът в обществото. Изчезна връзката между управляващи и управлявани. Управляващите непрекъснато ни затрупват с факти и върху тези факти няма никакъв анализ и дебат, а те се приемат като някаква даденост.

- Тук нямате предвид само предизборната кампания?

- Не, аз не говоря за изборите, а за един от период от вече 7-8 години. Настана тишина в обществото. Нас ни бомбардират непрекъснато с милиард отгоре, милиард отдолу, милиард тука, милиард там. Но дали това е така или не? Аз ще ви дам само няколко примера. Никой не задава въпроса как така брутният ни вътрешен продукт, който в момента е 117 млрд. лева, за четири години ще стане 200 млрд. лв. Някой подведе премиера, че това е възможно. Но тези сметки се учат в 9-и клас – т. нар. просто правило на лихвите, от което разбираш, че за да се увеличи БВП от 117 на 200 милиарда за четири години, трябва да имаш ръст на икономиката от 18% годишно. Това няма как да стане и, за съжаление, никой не задава този въпрос и никой не го коментира.

- Имате ли забележки в това отношение към кампанията в Бургас?

- Да, имам актуален пример. Чудесна е идеята - и тя е много стара, за четирилентовите пътища Бургас – Царево, Бургас – Малко Търново, Бургас – Средец. В същото време мога отсега да ви кажа и ще подходя като Марешки – готов съм пред всеки един от кандидатите на ГЕРБ, които си извадиха това като основен приоритет, да се подпиша, че след четири години тези пътища няма да ги има. Сами разбирате, че няма как за четири години да се осъществят толкова тежки проекти, за които няма още даже предпроектно проучване. В момента няма даже и идейни проекти. Има идеи в главите на бъдещи депутати.

- Може би имате предвид, че тези пътища биха преминали през защитени зони?

- Разбира се, това също. Става въпрос за изключително тежки райони - с парк „Странджа“, с резерват „Ропотамо“... Сами разбирате, че да обещаеш след четири години тези пътища е малко, айде да не кажа глупаво, но абсурдно.

- Чухте ли и други неизпълними обещания?

- Един от лидерите си позволи да каже нещо, което също ме впечатли – че в Бургас в рамките на година-две ще има филиал на един от икономическите университети. Както и че „ние ще намерим начин да заобиколим мораториума“. Няма как една управляваща коалиция да приеме мораториум върху нещо и след няколко месеца нейните лидери да кажат „ами ние сега ще го заобиколим това нещо“. Аз съм категорично „за“ такъв филиал, но що за подход е това?! Да не говорим за референдума в Обзор. Единия ден се провежда допитването, след три дена министър-председателят приема кмета на Обзор, а след още пет дена тихомълком се изпраща едно писмо, че тъй като самият Министерски съвет е внесъл още преди четири месеца в икономическата комисия - това мина през мен, отлагане на изпълнението на закона за преброяване на населението и сградния фонд до края на тази година, се налага мораториум върху териториално-административното разпределение на страната.

- Къде е генералният проблем?

- Обществото ни като че ли е навлязло във фаза на безкрайна тишина по ключовите проблеми. От една страна много се приказва и обещава, но в същото време цялата държава все повече се затлачва от липсата на реформи. Една друга политическа сила говори за рестарт на икономиката. Проблемът обаче не е в това, нужен е рестарт на морала в обществото. Така не можем да продължаваме. Аз напълно разбирам, че всяка една партия, която е на власт 10-12 години, ерозира. Но и напълно разбирам, че промяна трябва да има. Не знам доколко нашите гласоподаватели ще приемат моите доводи, но се надявам промяната да се случи, крайно време е.

- Каква е тази карта, която сте ни донесли?

- Това е подарък – една уникална карта от началото на 20-и век на Одринско-Македонския вилает. Произведена е в едно от предприятията, в които аз съм съдружник. Благодаря на „Флагман“ за колегиалното отразяване на всички политически сили, благодаря и на бургазлии за търпението да изслушат всички нас – кандидатите за българския парламент, през този един месец! Благодаря за колегиалната кампания и на моите опоненти! Пожелавам на всички здраве, защото от всички наши напъни за влизане във властта единствената крайна цел си остава „здраве, здраве, здраве“!

 




70% от българите нe си мият зъбите
70% от българите нe си мият зъбите 29/04/2024, Понеделник 19:36 1
Флагман.БГ Слагат и електронен подпис в личните карти Слагат и електронен подпис в личните карти 29/04/2024, Понеделник 19:16 3
Даниел Петканов стана трейдър
Даниел Петканов стана трейдър 29/04/2024, Понеделник 19:00 2
България Всички новини
Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Мъжът е задържан за срок до 24 часа Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Слънчев бряг и Златни пясъци са най-търсените курорти за празника, Несебър и Поморие не им отстъпват Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Истината е, че вече не се касае за патова ситуация на фронта, а положението е критично и там, и в Киев ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място Други партии- по-малки, различни, от тези споменатите, които са парламентарно представени, съвкупно получават близо 8% ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт Първите четирима, дори петима от листата в Бургас, изглеждат готови за министерски постове Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Пречката важи и при сделките за имоти, от 3 май нотариусите ни проверяват в НАП за борчове Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори