Автентична рецепта за гръцка мусака
Ето какви продукти са ви необходими
Днес ви предлагаме автентична рецепта за приготвяне на гръцка мусака. Това ястие е типично за нашите ширини, но в южната ни съседка се приготвя по по-различен начин.
Това са необходимите съставки:
1 патладжан
2 тиквички
3-4 домати
5 картофa
250 мл зехтин
500-600 гр кайма (агнешка или телешка)
300 гр настърган кашкавал (традиционно се използва кефалотири, но може да се замести с всяко твърдо сирене като пармезан)
сол, черен пипер и риган на вкус
За заливката са ви необходими:
2 супени лъжици брашно
50 гр масло
2 яйца
2 супени лъжици мляко
индийско орехче на вкус
Стъпки в приготвянето на мусаката:
Отрежете горната и долната част на патладжана, обелете го и го нарежете на вертикални тънки филийки. Оставете го настрана. Повторете процедурата и с тиквичките. Нарежете обелените картофи на филийки и ги запържете за 10 минути в голям тиган с предварително загрят зехтин. След това запържете тиквичките в същото масло в продължение на 7 минути, а след това и патладжана.
Зеленчуците трябва да се пържат от двете страни, като се поставят в тиган на един слой. Веднага след запържването поставете зеленчуците в гевгир или хартиена кърпа, за да премахнете излишната мазнина. Всеки запържен зеленчук съхранявайте в отделна купа. Всичко това трябва да се прави много внимателно, за да не се наруши формата на запържените зеленчуци.
Първо поставете картофените филийки в тавата, в която ще печете мусаката. Посолете ги леко и прибавете към тях малко черен пипер. След това прибавете настъргано сирене и част от кайма. Внимателно загладете с лъжица или шпатула. Вторият пласт се състои от филийки патладжан, към които също се добавя сол и черен пипер. След това се поръсват със сирене. Най-горният пласт включва тиквички, сирене, кайма и сирене.
Пригответе бешамела, който се използва за заливка. За целта разтопете маслото на слаб огън, като разбърквате непрекъснато, добавете към него брашното и разбъркайте, за да не се образуват бучки. Продължавайки да бъркате, прибавете млякото. Постепенно прибавете леко разбитите яйца. Сосът е готов, когато по повърхността му се появят мехурчета. Прибавете към него сол, черен пипер на вкус и индийско орехче.
Изсипете соса върху мусаката и изравнете повърхността ѝ с шпатула или лъжица. Добавете сушения риган и поръсете с останалия настърган кашкавал. Печете във фурна, загрята до 180 градуса, за 15-20 минути. Оставете мусаката леко да се охлади, след което я нарежете на парчета и сервирайте.
Еврокомисията представя план срещу жилищната спекулация и високите наеми
Какво не се прави на 15 декември според народните вярвания
17-годишно момиче загина след падане от четвърти етаж след рожден ден
Романтиката ще почука на вратата на три зодиакални знака
Gen Z след протестите искат честни избори и реално участие във властта за да останат в България
ЕС въвежда ново правило за автомобилите, което ще ги направи по-скъпи
Слави Трифонов атакува социолозите, заради ниски прогнози за ИТН: Или сте некадърници, или сте манипулатори
Инфлацията в България през ноември 2025 г. достига 5,2% на годишна база
Числото 15 събужда Божествената любов в живота на 4 зодии
Покупката на жилище в София изисква близо 10 годишни заплати - имотите стават все по-недостъпни
Капките се завръщат през пролетта, водещи пак са Геро и Рачков
Украинец загина след удар в мантинела и пропадане в канавка на магистралата
