×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Дипломат обвърза шпионската афера с Байдън и споровете със Скопие


Дипломат обвърза шпионската афера с Байдън и споровете със Скопие
Според бившия заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев шпионската афера е свързана с Джо Байдън и опитите за натиск върху Русия и президента Путин
22 Март 2021, Понеделник, 10:48 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Тихомир Стойчев пък изтъкна, че е разкрита малка група, а по върховете има по-интересни хора

България влиза като член на НАТО и ЕС в тенденцията за много по-изострена реторика и опити за натиск върху Русия и президента Путин, особено и след встъпването в длъжност на новия американски президент Джо Байдън. Така бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев коментира в „Денят започва“ по БНТ шпионската афера. 

България ще придобива все по-голямо значение и за общата стратегия на НАТО, и за руските интереси в региона, подчерта той.

Според него, такъв тип скандал и разработка повече от година със сигурност е с участието на партньорски държави. 

Основната цел и интереси на руските служби са операциите, които се извършват на наша територия, коментира дипломатът. 

„Турция е обявена за ненадежден партньор на НАТО. Близкото сътрудничество с Русия поставя под съмнение доколкото югоизточната ни съседка може да е стабилен фактор в региона. България и Румъния ще поемат все повече северното крило на НАТО като допирни точки с руските интереси в региона“, добави той.

„Заради откриването на координационния център на военно-морските операции във Варна, увеличаването на присъствието на ВВС в Румъния и на американските дронове там, ще се повиши интересът на руските служби към България“, изтъкна Керемедчиев. 

„Троянският кон на Русия на Балканите в Сърбия. Оттам минават всички интереси. Имаше опити за задържане на Черна гора в орбитата на Русия, но това не се случи. Сега главната цел е Северна Македония. Колкото по-лошо са отношенията с България, толкова повече руските интереси са защитени. Възпирането на Скопие за членство в ЕС е една от основните цели на Москва“, подчерта той.

Йордан Божилов от Софийския форум по сигурността пък сподели, че познава част от обвиняемите и е шокиран от това, че е възможно да се създаде такава мрежа и тя да функционира.

България е оперативно интересна за много държави, допълни той.

„Във влиятелните европейски и американски издания това е едно от водещите заглавия - разбиването на шпионска група на Русия у нас. Така че, тази тема ще стане елемент от вземането на решения, включително ще наклони везните в насока санкции и по-твърдо отношение на отделните държави към Русия. Това е тема с много ракурси, не само шпионския скандал“, изтъкна Божилов.

Според него, след подобен скандал трябва да се види какви са щетите и това е въпрос на анализ, тъй като информация от НАТО се разпространява не само в секторите на сигурността, но и в други служби и министерства.

Ако не вземем поуки от това нещо, е възможно част от информацията, която трябва да получаваме, да не стига до нас. Ние трябва да покажем, че сме надежден партньор, допълни Божилов.

В „Здравей, България“ по Нова телевизия пък бившият съветник в ДАНС Алексей Петров каза, че разузнаването е втората най-древна професия и е също толкова „почтена“, колкото първата. 

„България със своеобразната си роля на Балканите и в Черноморския регион и като член на Европейския съюз и НАТО императивно е обект на засилен разузнавателен интерес от Руската федерация. Това, което видяхме, е класически шпионаж като по учебник - с инструктажа, с групите и с резидента”, коментира той.

Той сподели, че „вижда“ в затвора за дълго служителя от специалните служби, снимал секретната информация с телефона си.

„Това е класика в жанра. Така се взима тази информация, за да не се оставят следи. Няма никаква друга причина да си снимаш информацията по този начин, а не я взимаш през акаунта си. Защото не е за служебно ползване, а за предоставяне на някого на когото не трябва. В случая - в полза на друга държава”, добави Петров. 

Бившият шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев намекна, че е разкрита малка група, а по върховете имало по-интересни хора.

„Големият български разузнавач през последните години – Димо Гяуров, каза нещо такова и мисля, че е прав частично, че е реализирана една малка група, а по върховете има много по-интересни хора“, каза той в „Тази сутрин“ по бТВ.

„Генерал Решетников каза, че във всичките партии руските служби имат свои източници и канали, а сега се посяга на някакви хора на ниски нива в йерархията в Министерството на отбраната“, допълни Стойчев.

Според него операцията за неутрализирането на шпионската мрежа наистина е безпрецедентна в новата ни история, но в миналото МВнР и службите са действали по-професионално в такива случаи.

„Учуден съм, че преди при изгонването на руски дипломати не бяха посочени връзките им. Не видяхме и сериозни дела да се водят. Преди реакцията бе по-професионална от сегашната. Сега имаме безпрецедентен случай, доколкото се подхожда силово. Учудвам се, че онзи, когото наричат резидент е на напреднала възраст и той да ръководи група за вербовка“, заяви Стойчев.

„Българското министерство на отбраната разказва как се модернизира. По-скоро са търсили връзките между България и партньорите ѝ в НАТО", коментира той дейността на заподозрените в шпионаж.

Вероятно шпионите са търсели партньорските връзки между нас и другите играчи в евроатлантическата общност, защото извън тези договорености при разпадането на СССР, че НАТО няма да се разширява, това се случва, каза още Стойчев. 
 


В категории: Политика


3
Коментара
Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 1
3
Коментара по темата
3.
Турчин
23.03.2021 00:21:40
0
0
Тамън бях се нагласил да чествам 3 март за следващата година но каква стана тя
2.
Дернев
22.03.2021 12:30:38
21
2
Русия има интареси в Европа, както и САЩ. А и да не забраеяме Китай. И никой неможе да ги обеини, че си ги преследват. Въпроса е Европа знае ли си инетеса и в него влиза ли територийте ни да се оревърнат в бойни полета, както в Близкият изток. Няма никакво съмнение, че трите големи и за миг няма да се замислят да го направят в защита на интетесите си. За да не дипуснем това ние дребните европейски страни, трябва да престсмин да се пъчим една надруга и на останалият свят, а по най-бързият начи да исградим СЕЩ с армия позволяеащи да станем четвъртата велика сила. Само така ще бъдем чути и увсжавсни от тези които сега се борят за територийте ни. Ако тя е една, на СЕЩ, или на Еврипа с ъюзник може да ни бъде само друга европейска страна. А това е Русия. Не САЩ, не Китсй. И това е крайно време да бъде решено в Брюксел. Още тази година. Еремето не работи в интетес на Европа. Летаргията в Брюксел и особено на Франция и Германия е пагубна за Европа и света.
1.
Въй...
22.03.2021 11:13:00
1
2
"Според него, такъв тип скандал и разработка повече от година със сигурност е с участието на партньорски държави."

Това обяснява действията на Прокуратурата - от немай къде - при сигнал от съюзниците от запад. И неглижирането и категоричния отказ да се разследват ЯВНИ руски "мероприятия" по сигнали подадени вътре в страната. Става дума за (забележете) подаряване на паметници (руски) в цялата страна. НЕЗАКОННОТО разширение на паметника на САМООТРОВИЛИТЕ се с ОТКРАДНАТ метилов алкохол ОКУПАТОРИ-МАРОДЕРИ от Червената армия през 1944 г. в Бургас.

….ПРИКРИВАНЕТО от Прокуратурата (има подаден сигнал) на кражбата на демонтирания в Бургас паметник на главатаря на Червената армия, окупирала България през 1944 година – маршал Толбухин, и монтирането му в руската база на р. Камчия. И още... и още!
Но Прокуратурата СРАМЕЖЛИВО си обръща главата встрани!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Сега отговорност за българската външна политика носи този, който не подписа указа, каза служебният премиер Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple”
Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта 
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори