×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В МБАЛ „Бургасмед“ поставяме основите на гръдната хирургия, каквато досега в Бургас и областта не е имало


В МБАЛ „Бургасмед“ поставяме основите на гръдната хирургия, каквато досега в Бургас и областта не е имало
По време на пандемията се извършиха много образни изследвания на гръдния кош-рентгенографии и скенери на бял дроб, които установиха заболявания без клинична картина
16 Март 2021, Вторник, 16:50 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимка: Авторът

Отделението по гръдна хирургия към МБАЛ „Бургасмед“ навършва 5 години и е единственото по рода си в града и областта

 

Доц. д-р Таньо Стефанов е началник на отделението по гръдна хирургия в МБАЛ „Бургасмед“. Отделението е единствено по рода си в града и областта и този месец навършва точно 5 години, откакто е отворило врати за първите си пациенти. Разговаряме с него, за да разкаже подробно за развитието на специализираната гръдна хирургия в Бургас, какви са плановете за бъдещето и какви процедури се извършват там.

-Доц. д-р Стефанов, отделението по гръдна хирургия в МБАЛ „Бургасмед“ тази година навършва 5 години. То всъщност е единственото по рода си за Бургас и областта. Как се разви то през този период?

-Като едно дете-„роди“ се трудно, постепенно израсна и надявам се ще има светло бъдеще. Започнахме в Бургас с моя учител от Виена-д-р Данчо Янакиев (мир на праха му) и екип от прекрасни млади лекари и медицински сестри. С тях поставихме основите на тази специализирана хирургия. За 5 години, откакто съществува, отделението се развива изключително добре. Работим целия обем от интервенции в гръдната хирургия. Основно извършваме интервенции на органите, разположение в гръдния кош-доброкачествени и злокачествени заболявания на медиастинума, белия дроб, хранопровода, плеврите, гръдната стена и диафрагмата. За голямо съжаление най-голямата патология, която срещаме  са злокачествените заболявания.

-От колко човека е съставен екипа в Отделението по гръдна хирургия?

-В момента сме шестима лекари– трима със специалност по гръдна хирургия; двама в друга специалност и 1 без специалност, на този етап. Аз съм началник на отделението от самото му начало – то започна работа през март 2016 г., но официално бе открито с церемония и бе осветено на 19 октомври същата година, в деня на Свети Иван Рилски.

-Получавате ли отзиви от вашите пациенти?

-Да, разбира се. Знаете, монетата винаги има две страни, но засега, щом отделението е пълно – от тази година увеличихме леглата, смятам, че сме търсена хирургия и хората са доволни. Смея да кажа, че екипът в отделението по гръдна хирургия в МБАЛ „Бургасмед“ си върши работата професионално и отговорно. Всички процедури, които се извършват при нас, са ексклузивни само за нашето отделение, когато говорим за град Бургас и областта. Поставяме основите на хирургия, каквато в града не е имало досега.

-Можете ли да опишете някои от процедурите, които извършвате?

- От диагностичните и оперативни методи осъществяваме фибробронхоскопия, медиастиноскопия, трансторакална аспирационна биопсия, ВАТХ(безкръвна операция) и отворени интервенции. Извършваме целия обем на гръдната хирургия – от ексцизия на тумори, до лобектомия, пулмонектомия и езофагектомия. При плеврални изливи и пневмоторакси операциите са основно от безкръвен характер. Единственото, което нямаме при нас е роботизирана хирургия. В интерес на истината обаче в Италия например, има само два такива центъра, а в малка България вече има един. За държава с нашите мащаби един роботизиран център може да се каже, че е достатъчен. Това е много специфична и скъпа методика – не е по-различна от безкръвните операции като характер и начин на извършване, но в нея се ползва робот.

-Каква е разликата между безкръвните операции и стандартните?

-Няма особена разлика в извършването в обема на операциите. При безкръвните процедури възстановяването на пациента е много по-бързо, травматизмът е по-малък за организма, както и болковият синдром, и болничният престой е по-кратък.

-Пандемията продължава вече цяла година. По какъв начин се отрази това на отделението по гръдна хирургия в МБАЛ „Бургасмед“?

-Като всяко нещо в живота и пандемията имаше лоши и добри страни. На огромен брой пациенти бяха извършени множество образни изследвания на гръдния кош-рентгенографии и скенери на бял дроб, които установиха заболявания без клинична картина. При злокачествени заболявания на белия дроб и медиастинума, а и на всички други органи, е от особено значение ранното откриване и лечение.  За голямо съжаление при нас пациентите, които постъпват със злокачествени заболявания, са в напреднал стадии.

-Освен профилактиката има ли друг начин, по който човек може да разбере или да заподозре, че е болен от това заболяване?

-По принцип когато се появи първата симптоматика, вече е късно за радикално оперативно лечение. Такива симптоми са: болки в гърдите, затруднено дишане, кръвохрак, отслабване на тегло, отпадналост или общо продължаващо неразположение. Често при нас идват пациенти с тромбози на долните крайници, болки в рамото, обриви по кожата и други симптоми, които много трудно биха били свързани с рака на белия дроб като предсказващи заболяването. Добре е да се мисли от колегите в посока по-често да се назначават рентгенографии на гръдния кош.

-Как виждате развитието на Отделението по гръдна хирургия в следващите години?

-Ще се радваме да успеем да се акредитираме. МБАЛ „Бургасмед“ не е университетска болница, но много се надявам да станем такава. Аз все пак съм доцент и доктор по медицина и надеждата ми е да има все повече млади хора, които искат да станат гръдни хирурзи, да се развиват в тази специалност. За мен и моите колеги, и целия екип, би било радост да можем да предадем на младите колеги нашите знания и умения. Ще работим в посока усъвършенстване на методите на работа и внедряването на нови технологии.

-Колко пациенти минават през отделението годишно?

-За миналата година средно през отделението са преминали 800пациента. Малко по-голям е процентът на оперативните интервенции. Разрастваме дейността си и целта ни е хората от Бургас и областта да са доволни, като получат професионално и качествено медицинско обслужване и да бъдат сигурни, че винаги ще помогнем и никога няма да навредим. Хората могат да разчитат на нас.


В категории: Здраве


Би Ти Ви връща Цитиридис?
Би Ти Ви връща Цитиридис? 19/04/2024, Петък 12:14 0
България Всички новини
Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Стефани не скри и че е имала предубеждения към Симона, а причината за това бил не само външния й вид, а и поведението й – по-шумният й начин на изразяване и хаосът, който създава в „Кухнята на Ада” Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Няма да му се размине и на Асен Василев, закани се депутатът Станислав Балабанов Би Ти Ви връща Цитиридис? Би Ти Ви връща Цитиридис? Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Къщата е ултрамодерна, дворът е достатъчно голям, има и басейн. 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене По време на инцидента е имало много хора, седящи на масите Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Задържаният е Дейлън Амир Остин, състезател по американски футбол на отбора към Университета на Орегон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Министърът на туризма Евтим Милошев с важна среща  Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Те похарчат това, което предприемчивите хора са направили в хазната и са внесли с данъците си, коментира Левон Хампарцумян  Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Води се спор кой да замени "губернатора" на Бургас Пламен Янев, който е недолюбван от кметовете и бизнеса Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Диалогът продължава, лаконичен бе служебният премиер
Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Положението е отчайващо  Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби По време на пътуване до Канада започнали проблеми: задните й части станали болезнени и втвърдени Идва времето за отпуски Идва времето за отпуски Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Възрастният приятел на Маги и подсигурявал луксозен живот, докато не си намерил по-млада от нея  Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме  на Украйна Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме на Украйна Тя е приоритет за служебното правителство, подчерта Атанас Запрянов Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката  Проиранските милиции в Ирак са започнали да преместват въоръженията си в Сирия, заедно с бойци САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина Вашингтон аргументира ветото си като заяви, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез директни преговори
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори