×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ахмед Ахмед: Всеки гледа съдиите, а никой не гледа как играят футболистите му


Ахмед Ахмед: Всеки гледа съдиите, а никой не гледа как играят футболистите му
Ахмед Ахмед, системета ВАР, рефер от българското първенство
12 Март 2021, Петък, 17:57 ч.

Бившият елитен рефер говори за ВАР, за ситуацията в родното съдийство и сравни сегашните времена с тези, в които той свири мачове

Ахмед Ахмед е бивш елитен съдия. Той беше отстранен през 2013 година, след като си навлече гнева на Христо Стоичков в мач между Левски и Литекс на "Георги Аспарухов". В добавеното време на двубоя той не зачете попадение на Николай Бодуров, след това промени решението си, а накрая пак отсъди, че гол няма. През 2018 година Ахмед стана съдийски наблюдател. Бившият елитен рефер даде интервю пред Silentbet.com, в което говори за ВАР, за ситуацията в родното съдийство и сравни сегашните времена с тези, в които той свири мачове.


- Здравейте, г-н Ахмед. С какво се занимавате в момента?


- Със строителство. Живи и здрави да сме, тази криза не ни удари много в нашия бранш. Важното е човек да работи.

- Скоро в българското съдийство ще навлезе ВАР. Вие на какво мнение сте за системата и ще бъде ли полезна тя у нас?


- Ние бяхме на едно обучение. Смятам, че ВАР ще спомогне за грешките, които не се виждат. Има ситуации, които не могат да се видят от определен ъгъл и там ВАР ще помогне много. Въпросът е отборите да приемат, че системата е за добро. Защото човек, когато работи, винаги може да сгреши. Има ситуации, в които човек не може да види какво се случва. Сигурен съм, че ВАР ще има положителен ефект.

- Много хора обаче казват, че това убива футбола.


- Вярно е, но нали се прави, за да има правда. Помага правдата да възтържествува. Има наистина ситуации, които съдията не може да види точно. На много футболисти и ръководители първата им мисъл е, че съдията нарочно прави дадена грешка, но не е така. Единствено съдиите знаят какво е напрежението, което носят. Отстрани е лесно - гледаш 3-4 повторения, дават по телевизията повторения. Даже и при повторенията понякога никой не е сигурен кое е правилното отсъждане. А съдията има секунди да реши.

- Често обаче и отсъжданията с ВАР стават причина за полемика.


- Има и такива неща. Все пак последното решение взема съдията и той си носи кръста. Той може да не реши това, което показва ВАР, но си носи последствията от това.

- Ще намали ли напрежението върху съдиите въвеждането на системата?


- Може би и съдиите наистина ще се успокоят малко, защото в момента целият натиск е върху тях. Свикнали сме да ги обвиняваме за всичко. Свирил съм много мачове, тогава и футболът беше по-бърз, знам какви ситуации се създават. Затова ще има полза, но трябва да се гледа реално. Не само от съдиите, но и от ръководители, футболисти. И да, има грешки - те са човешки. Някой да ми каже, че не греши в живота, значи лъже.

- Коментирате ли с колеги сегашните действия на съдиите в мачовете?


- Гледам много мачове, нали съм и съдийски наблюдател. Като коментари - винаги защитавам съдиите. Едно е да гледаш повторения, друго е да имаш 2 секунди, за да решиш. Затова ВАР ще помогне, защото в стаичката ще подскажат дали има нещо, дали трябва да се разгледа ситуацията.

- Защо напоследък се създаде голямо напрежение върху реферите, започнаха декларации, смени се шефът на съдиите?


- Всеки човек, който започне някаква работа, иска да успее. Всеки отбор гледа да победи, а всеки съдия гледа да си свърши добре работата. Но има едно недоверие към реферите и от там може би се поражда това напрежение. Не трябва да бъде така. За кой ли път казвам, че сме хора и е нормално да се греши. Сега опитните съдии лека-полека си тръгват. Отдолу идва друго поколение, което е съвсем друго. Да не си мислят, че отдолу идва нещо по-добро. Ето в Англия ще оставят съдиите да свирят до 50 години. Защото опитът помага, но отборите трябва да повярват, че грешките не са нарочно. Журналистите също трябва да помогнат. Има много журналисти, които не коментират какъв е футболът, а правят цели анализи на съдийството. Не се гледа, че един футболист излиза 5 пъти сам срещу вратаря и не вкарват нито веднъж, но никой не казва и една дума. Съдията прави една грешка и всички скачат. Имаше един период на едно успокоение, дори самите журналисти подкрепяхте съдиите. Аз като бивш съдия винаги ще подкрепям колегите. А и съм ръководител мачове във времена, които не бяха нормални. Малко каубойски бяха. Тогава пак излизахме с чест от мачовете. Когато се види, че даден съдия не греши нарочно, всички знаят. В момента съдиите не грешат нарочно и се вижда. Давам пример с Англия. Ливърпул - Брайтън, изравниха им в 93-ата минута от дузпа. Клоп каза: Щом съдията е отсъдил, значи е така. Защото знае, че утре този съдия може да сгреши в негова полза.

- У нас обаче след загуба почти всички обвиняват съдиите.


- Лошото е, че никой не гледа какво правят футболистите, какъв футбол се играе. Всеки гледа съдията след само една грешка. Когато даде играч направи една грешка - минава и заминава. Но когато съдията сгреши, винаги се скача и се помни. Но като цяло всеки ден съм сред хора и виждам - озверели сме, променили сме се като хора. Не може от една грешка на съдията да кажеш, че е свирил тенденциозно. Има случаи, в които цял мач реферът се справя чудесно, прави една грешка и му скачат веднага само на него.

- Има ли голям натиск върху българските съдии от страна на президентите на клубовете?


- Приятел съм с почти всички съдии, говорим си. Питал съм ги дали им оказват натиск. Всеки казва, че няма такова нещо. Но самото напрежение, което се оказва може би влияе. Външното напрежение. Ако в твоята фирма има напрежение, няма как да работиш спокойно. Ние сме живи хора и имаме емоции. Когато има странични коментари постоянно, няма как да не влияе. Когато никой не коментира съдийството, то върви добре. Ето българските съдии в Европа се справят отлично, но там го няма напрежението.

- Кой е най-тежкият мач в съдийската Ви кариера?


- Няма да забравя едно дерби Славия - Локомотив София на "Васил Левски". Свърши 4:3, с три дузпи за Славия. Червен картон дадох на вратаря на "белите" Стефано Кунчев в 17-ата минута. Тогава и публика имаше и съвсем друго е. Вярвай ми, че с публика си много по-мобилизиран. Толкова изморен бях след мача, че едва се прибрах в съблекалнята. След мача дойдоха Венци Стефанов и Гигов. Някой бил казал на Стефанов, че Кунчев не бил за червен картон. Аз му казах: Генков излиза сам срещу вратаря, това ако не е червен картон. Благодари ми и ме поздрави. След него влезе Гигов и стори същото. Един час стоях в съблекалнята и не можех да стана от умора. Може би това беше най-лудият мач. Свирил съм на Левски, на ЦСКА, но това беше най-тежко. Има мачове, в които играят аутсайдери, но също се получават големи мачове.

- Имате ли Вечно дерби в кариерата си?


- Бях на ред за Левски - ЦСКА, когато приключих със съдийството, но нямах късмет да свиря този мач. Така е трябвало, живи и здрави да сме.

- Оправихте ли си отношенията с Христо Стоичков?


- Ние чак толкова не сме се карали. Тогава цялата работа беше на терена. За мен той си остава приятел. Аз още тогава му казах: Така съм видял, така съм отсъдил. Мисля, че няма кой какво друго да каже. Казах му, че мога да се закълна в децата си. Когато се прибрахме в тунела си говорихме. Затова винаги казвам, че съдията решава за секунди какво да отсъди.


В категории: Спорт


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
*********
13.03.2021 10:03:52
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
2.
Сатая
12.03.2021 19:09:11
1
1
Дюран Дюран
1.
Журналист
12.03.2021 18:33:25
4
5
Един от най корумпираните съдии е тоя.готов е да продаде и най близките си.затова и най много бой е ял след мачове
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Скандал в комисията за Агенция „Митници“, Рашков отказа да отговаря на въпроси (НА ЖИВО) Скандал в комисията за Агенция „Митници“, Рашков отказа да отговаря на въпроси (НА ЖИВО) Близо 30% от българите заменят животинските продукти с веган опции Близо 30% от българите заменят животинските продукти с веган опции Все повече млади хора предпочитат напитките на растителна основа пред кравето мляко Бургазлия си отцепи задълго две паркоместа в центъра, чакал доставка на дограма Бургазлия си отцепи задълго две паркоместа в центъра, чакал доставка на дограма Почнаха разпити – установява се кой за малко не предизвика снощи инцидент с фатален изход Община Несебър организира "Цветни дни за Марти" Община Несебър организира "Цветни дни за Марти" От администрацията призовават гражданите, гостите и приятелите на града да се присъединят към благотворителната акция За пример: Наградиха първокласници от Тервел, намерили и върнали голяма сума пари За пример: Наградиха първокласници от Тервел, намерили и върнали голяма сума пари Доброто стои в основата на човешките отношения, заяви министърът на образованието Млад мъж се хвърли от Аспаруховия мост, в болница е с множество фрактури Млад мъж се хвърли от Аспаруховия мост, в болница е с множество фрактури Не е ясна причината да посегне на живота си Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма Над 650 изпълнители ще пеят и танцуват по улиците на морския град, за да го превърнат в истинска цветна столица през уикенда Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Елена Йончева с номинация за евродепутат от ДПС-Благоевград, тя я прие като признание Елена Йончева с номинация за евродепутат от ДПС-Благоевград, тя я прие като признание Благодари на партийната структура Арестуваха журналиста на BIRD Димитър Стоянов за опит за убийство. Насочил пистолет срещу служител на НАП Арестуваха журналиста на BIRD Димитър Стоянов за опит за убийство. Насочил пистолет срещу служител на НАП МВР публикува видеото, в което Стоянов посяга на живота на държавния чиновник
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори