Вечерята, с която ще шашнете гостите си: Пълнени тиквички с кайма
Рецептата е много лесна и изглеждат изключително шикозно
Необходими съставки:
тиквички 2 кг
кайма 500 грама
ориз 1/3 чаена чаша
лук 2 броя
домати 2 броя
копър 1/2 връзка
За соса
брашно 2 супени лъжици
жълтъци 2 броя
кисело мляко 1 чаена чаша
И какво още с тиквички? През юни и юли този въпрос е често срещан. Пълнените тиквички с кайма са една чудесна идея за леко месно ястие, засищащо и въпреки това носещо вкуса на лятото . Пълнените зеленчуци присъстват във всяка книга с българска национална кухня и пълнените тиквички също спадат към типичните ѝ представители. Пълнените тиквички с кайма са много вкусни и много подходящи за всеки, който обича да хапва месце, ястие с което може да изненадате приятно вашите гости. Рецептата за пълнени тиквички с кайма внасят малко разнообразие и аромат в менюто от рецепти с тиквички, където повечето ястия са постни.
Първата стъпка от рецептата за пълнени тиквички с кайма е подготовката на тиквичките. Измивате добре тиквичките, изрязвате задната част, както и дръжката и ги режете на пънчета с височина около 5-6 сантиметра. Издълбавате с лъжица сърцевината на пънчетата тиквички, като внимавате да не ги пробиете, тъй като тези пънчета ще се пълнят и сместа ще изтече при печене, ако ги пробиете. Посолете издълбаните тиквички и капнете по няколкото капки олио във всяка.
Нарязвате лука на ситно и го изсипвате в тиган със сгорещено олио. След като омекне добавяте ориза и вътрешността от тиквичките и разбърквате. Добавяте настърганите домати, една чаена лъжица сол и една чаена чаша вода и оставяте сместа да ври, докато оризът поеме водата. След като водата изври дръпнете тигана от котлона и изчакайте сместа да изстине, след което добавете каймата и ситно нарязания копър и разбъркайте добре, за да се разпредели равномерно. Пълните тиквените пънчета и ги нареждате в тава. Добавяте 1/2 чаена чаша гореща вода в тавата и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за един час.
По желание може да приготвите и сос за пълнените тиквички. Запичате брашното, като го изсипете в нагорещен тиган и бъркате докато стане леко порозовее. Разбивате киселото мляко, заедно с жълтъците и соса, който се е образувал при печенето на тиквичките и го добавяте, заедно с ½ чаена лъжица сол към запеченото брашно при непрекъснато бъркане. Бъркате старателно, за да не стане соса на бучки.
Царево въвежда единни правила за индивидуалните електрически превозни средства
Кметът на Несебър посрещна коледарчета в Общината
Икономическите загуби от природни бедствия са намалели с една трета през 2025 г.
Президентът продължава консултациите за изход от политическата криза с БСП и ИТН
Джеймс Камерън влезе в клуба на режисьорите милиардери
3 евро такса върху вноса на пратки до 150 евро
Мандариново тирамису - перфектният десерт за зимните празници
Четирима отмъкнаха над 370 хил. лева от тузарска къща в Банско
Анализ показа, че софиянци и варненци живеят най-охолно
Анджелина Джоли показа белезите от мастектомията, призова за достъпна превенция на рака за жените
НАП уличи 65 магазина в необосновано повишение на цените, глоби ги общи с 45 000 лв.
Почина Антъни Гиъри - актьорът, който промени дефинира дневните сериали
