×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кюлчета, джендъри, шкафчета, мафия, ковид, нормалност и една джипка... до 4 април


Кюлчета, джендъри, шкафчета, мафия, ковид, нормалност и една джипка... до 4 април
ГЕРБ ще е подложена на удари от всички страни, а Борисов ще продължи джип-пропагандата, вместо да участва в дебати
18 Февруари 2021, Четвъртък, 16:05 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Предпремиерата на предизборната кампания започна в битката за общественото доверие

На 4 април България ще има задачата да избере ново Народно събрание. Дотогава около трийсетина партии и коалиции ще се борят да спечелят доверието на гражданите. „Предпремиерата“ на предизборната кампания обаче вече започна. Открояват се опорните точки на някои от основните формации – кандидати за следващия парламент.

С какво можем да очакваме да ни омайват политическите сили за тези избори?

Управляващите вероятно ще заложат на постиженията от последните четири години.

ВМРО-БНД на Красимир Каракачанов явно ще се опита да капитализира ролята си за спирането на Северна Македония по пътя й към Европейския съюз, което е една от актуалните теми през последните месеци.

В интервютата за медиите представителите на националистическата партия, каквото и да ги питат, винаги намират начин да се отклонят към казуса със съседната държава, за да ни обяснят напоително колко важно е наложеното вето спрямо нея.

От ВМРО залагат и на противопоставянето срещу т. нар. джендър идеология. Това е втората основна тема за Каракачанов и хората му. От сутрин до вечер могат да ни „облъчват“ колко лоши са гейовете, как те завладяват умовете на младите и колко опасно е това за следващите поколения.

Със сигурност няма да се уморят да говорят и за Истанбулската конвенция, която уж била за спиране на домашното насилие, но всъщност прокарвала интересите на „джендърите“. И как именно ВМРО успяла да осуети приемането й у нас.

Всичко това ще се положи във все още актуалния консервативен, антилиберален и контраглобалистки пакет, гарниран с „християнските ценности“.

Любопитен момент е, че това остава една от главните пропагандни линии и за най-голямата опозиционна сила според социолозите – БСП. Лидерът й Корнелия Нинова залага на национализма и консерватизма, откакто оглави партията през 2016 г., което засега, изглежда, не води до големи успехи. Българските социалисти са в конфликт с европейското си политическо семейство, което е сред най-либералните на континента.

Само през миналата седмица от групата на „БСП за България“ излязоха с две парламентарни декларации за съдържанието на учебниците и с критично отношение към новаторско тълкуване на исторически събития в тях, включително и за клането в Батак.

„Приоритетите ни са здравеопазване, образование, социална политика, икономика“, каза от друга страна Нинова при регистрацията на партията в ЦИК със заявка до седмица да обявят и предизборната си платформа.

Здравеопазването вече се откроява като основна линия за БСП в контекста на коронавирусната епидемия. Оттам продължават да изтъкват като панацея дългогодишната си теза, че здравните заведения не бива да са търговски дружества.

Битката с паралелната държава и задкулисието е също стара тема за Корнелия Нинова. Ако иска да увеличи периферния вот за БСП, обаче, тя ще трябва да я уплътни с по-голяма конкретика, което засега не се вижда.

Точно това продължава да е нишата на извънпарламентарната към момента „Демократична България“, която е с реални шансове да е в следващото Народно събрание.

„Законност и модернизация са рецептата за високи доходи и бъдеще“, беше заглавието на прессъобщение, свързано с медийно участие на съпредседателя на ДБ Христо Иванов пред БНР в събота.

Именно тези две думички – „законност“ и „модернизация“, ще са „мантрите“ за коалицията между „Да, България“, ДСБ и „Зелено движение“ в тази кампания.

Преждевременна смяна на състава на Висшия съдебен съвет, промяна на Конституцията и отстраняване на главния прокурор Иван Гешев са и ще останат основни опорни точки за ДБ.

Друга ще е отстраняване на кадрите на „мафията“ от ръководството на регулаторите като КЗК и КФН, а вероятно и на бившия главен прокурор Сотир Цацаров като шеф на КПКОНПИ.

За да е успешна една кампания, тя трябва да залага не само на рушене, но и на изграждане. В това отношение „Демократична България“ ще заложи на модернизация чрез електронно управление. То обаче едва ли ще е достатъчно като градивен елемент за по-силно участие (отвъд простото прескачане на бариерата с 15-20 депутати), което ще е предизвикателство пред ДБ.

За най-голямата партия ГЕРБ може би ще е най-сложно в тази ситуация. Тя, логично, ще понася удари от всички страни, бидейки основен фактор в управлението на държавата не само през този мандат, но и през последните 11 години. В този смисъл оттам може да се очаква и „отбранителен“, т.е. оправдателен елемент.

„Който не работи, той не греши“ и „вземаме поука от грешките си“ ще се чува често от хората на Бойко Борисов.

Със сигурност ще се експлоатира „хлъзгавата“ тема с ковидпандемията. ГЕРБ може да се възползва успешно от нея, защото светът все още не е излязъл от това бедствие. В този смисъл обективен анализ е труден и има широк мегдан за интерпретации на темата.

Факт е, че мерките у нас бяха и продължават да бъдат относително либерални. Положението обаче видимо бе изпуснато в края на миналата година.

Бойко Борисов залага на допълнително охлабване на мерките с отваряне на заведенията по време на същинската предизборна кампания през март. Това е с трудно предвидими последици.

В пропагандата ГЕРБ ще заложат и на постиженията през управленския си мандат. През последните четири години доходите се вдигнаха сериозно, особено в сферата на образованието. Минималната пенсия също се увеличи значително, което ще е тема и за националистическите им партньори от ВМРО и НФСБ – това бе техен приоритет.

„Джипката“ на Борисов има всички шансове да е основен играч и в тази кампания, макар и в по-широк смисъл – през последните седмици живите предавания на премиера във „Фейсбук“ вече се правят само извън автомобила.

Участие в дискусии от страна на лидера биха били изненада. В такива по традиция Бойко Борисов отказва да се включва след единствения му предизборен дебат - със Сергей Станишев през далечната 2009 г., на който той явно не се представи добре.

Предизвикателствата са сериозни и пред новата „Патриотична коалиция – Воля и НФСБ“. Увертюра за сдружаването между партиите на Веселин Марешки и Валери Симеонов нямаше, затова и то бе прието с голяма изненада от обществото.

Марешки отсега залага на две опорни точки – безплатни лекарства за възрастни и ученици и евтин бензин чрез държавни бензиностанции. Темите са популярни, защото пряко или косвено обхващат цялото население.

Симеонов бе част от властта и ще заложи на направеното от него в правителството и парламента. Битката с шума, с лотариите на Васил Божков, оградата по границата, вдигането на минималната пенсия вече са открояващи се теми.

Остава открит въпросът дали „Воля“ и НФСБ ще правят две паралелни кампании или ще успеят все пак да се съчетаят в пропагандата.

На „връщане на нормалността“ залагат поне две от партиите, борещи се за парламента. Това са АБВ на Румен Петков и „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов.

АБВ ще завъртят кампанията си около противоречивия доц. Атанас Мангъров - той е единственият им коз, който може да им помогне да преминат бариерата от 1% за получаване на субсидия. Борецът с мерките срещу ковид Мангъров има фенове в България, но за 4% те трудно ще стигнат. А и, за съжаление на Румен Петков, инфекционистът има право да поведе само две листи в 31-те избирателни района.

Председателят на АБВ, изглежда, ще заложи и на остра нападателна риторика спрямо премиера Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Темата „шкафчета с евра и кюлчета“ през последните седмици присъства неизменно в медийните изяви на Румен Петков, както и липсата на адекватни разследвания срещу премиера и лидер на ГЕРБ.

„Връщане на нормалността“ се налага като теза и от „Републиканците“ на Цветан Цветанов и заместника му и основен спонсор Павел Вълнев.

Наскоро оттам обявиха и слоган на кампанията си: „За държава с правила!“

Голяма загадка остава партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ (ИТН). Оттам обаче могат да се очакват и големи изненади. Трифонов и хората му са доказали, че знаят как да привлекат вниманието на публиката – шоуто им е водещо вече 20 години.

Една от основните линии там ще са темите от референдума на Слави, свързани с мажоритарен вот и намаляване на партийните субсидии.

От ИТН са възприели антистатукво-риториката, като изтъкват като свои политически противници всички в настоящия парламент, включително и най-голямата опозиционна партия БСП.

ДПС вероятно ще заложат на две паралелни кампании, което е обичайно за тях. Пред електората по места те ще зоват за „заедност“, за да не се разцепи отново „турският“ вот. Другите партии от „етническия“ сектор като ДОСТ, НДПС, НПСД не са във форма, но все пак биха могли да нанесат известни поражения на формацията на Доган и Пеевски.

За пред медиите от ДПС пък ще продължат да се борят за „догонващо“ икономическо развитие в контекста на Европейския съюз и за „зелени“ политики, свързани с „чист въздух, чиста вода, чисти храни, чиста енергия, високи технологии“.

Друга формация с шанс за влизане в парламента е „Изправи се! Мутри, вън!“ около Мая Манолова.

Там риториката ще е в две посоки. Остриета в кампанията се очаква да бъдат Арман Бабикян и Николай Хаджигенов от „Отровното трио“ - основни организатори на летните протести. Те ще наблягат на нуждата от демонтаж на „мафията“ от властта и прокуратурата.

В това направление ще се изявява и Татяна Дончева от „Движение 21“, която също е част от коалицията и отдавна е „експерт“ по темата.

Лидерът Мая Манолова ще има задача да разтвори ветрилото на обещанията с обичайните популистки тези - да не се увеличават цените на тока, водата и парното; вдигане на доходите; борба с монополите и т.н., гарнирани, разбира се, с демонтаж на модела „ГЕРБ“.

Предизборната кампания официално започва на 5 март.

Дотогава, а и след това не са изключени изненади, свързани с нови компромати срещу властта и премиера Бойко Борисов. Трагедии като тази с токовия удар, убил дете на улицата в София, също имат потенциала да променят стратегиите на партиите в кампанията.




24
Коментара по темата
24.
Гражданите на Бургас
19.02.2021 09:11:51
0
0
Разкарайте онзи едновремешен приватизатор Найденов от общинското съветничество. Този михлюзин единственото, на което е научен той и прогнилото му семейство, е това да цоцат и да минават безнаказано! Не му се връзвайте на глупостите с часовници, онази псевдо-акция на Доганленд и прочие. Този тарикат просто си търси по-голямо влияние и връзки, за да си върти още по-обезпокоявано схемичките и на дърти години. Ние, гражданите, молим, НЕ допускайте хора със съмнително бизнес и личностно реноме да им бъде предоставяна възможност за политическа сцена.
23.
докога
19.02.2021 00:35:15
1
9
докога ще насилват всички държавни служители да гласуват за гърп.това ли ви е свободния избор.
22.
до 11
18.02.2021 23:43:15
1
4
вдигат пенсиите за да може пенсионерите да избират герб
21.
Турчин
18.02.2021 22:06:59
4
3
Докато не си направим наша партия БОЙКОТ на всякакви избори
20.
Турчин
18.02.2021 22:05:41
3
4
Не на русчиите комунисти доносници ционисти от гяурското дс дпс
19.
До 18
18.02.2021 20:42:22
5
5
Циганите ли са народа бе тъпак
18.
Народа на Бг.
18.02.2021 19:47:07
5
19
Цигански бунт във "Факултета" – спряха влака, затвориха улица,
искат "главата" на Крадлата на боко - Фандъкова!
17.
Защо
18.02.2021 18:57:22
25
13
Няма да гласувам за:
1. Слави
Закото едно е да се прави чалга, а съвсем друго е да се управлява държава.
2. Курнела
Доказани некъдърници, жадни,гладни за кокал. Много дълго не са управлявали и дойдат ли на власт,ще падне голямо крадене както винаги.
3. Мая
Тъмно минало, а и настояще.
4.ГЕРБ
Тъй като и без моя глас ще победят
А за кой ще гласувам?
Естествено за Валери и Марешки.
16.
Цяло лято по паветата се търкаляха
18.02.2021 18:36:38
24
13
Бесилки,ковчези,вудо магии и подобни уродливи изцепки,сега искат да ни "оправят"-уродите лакоми за власт далавераджии!
Който гроб на ГЕРБ копае,сам в него пада!
15.
hm
18.02.2021 18:26:27
11
3
Гледам в анализа отъсъства Възраждане, каква изненада, за тях или лошо, или нищо по медиите.
14.
Симеонов ще отговаря за изборният процес???
18.02.2021 18:15:15
5
26
Бавно и поетапно България върви към авторитарен стил на управление. Имало скандал в ГЕРБ между Бойко Борисов и Томислав Дончев заради това, че Марияна Николова ще отговаря за изборите, но авторитаризмът в партията го потулва, разкри членът на Националния съвет на БСП Костадин Паскалев, като добави, че в ГЕРБ има още много скандали.
13.
Борисов
18.02.2021 18:01:55
5
31
Винаги бяга от дебати на живо защото ще бъде разсипан и го знае много добре!Специалитетът му е в студията на мисирките от Бтв и Нова с предварително заучени въпроси или в някое село със строени дебили да му пляскат и да ги пита дали им харесва новата отсечка толкова!
12.
без
18.02.2021 17:56:40
6
29
След едно десетилетие видимият резултат е пълна кочина.
11.
Nostradamus
18.02.2021 17:23:23
4
30
И пак Манипулация!
Крадеца и Престъпника, който Ограбва България,
отново е в средата - с фотошоп натъкмен,
отново да го изберем!
10.
Сандо
18.02.2021 17:20:13
5
22
Щом и вие смятате че има паралелна държава,задкулисие, съответно корупция и кражби в големи размери,, значи който и да дойде след шофьора на джипа ще е в пъти по добре.04.04!
9.
Пурко
18.02.2021 17:08:28
4
14
Господи, дай ми могъществото си, само за 3 минути, за да превърна " Божественна комедия" в реалност!
Ако не, то превърни я Ти!
Амин!
8.
Излагате се!
18.02.2021 17:03:07
7
20
Ама че гнусен пасквил, личи си, че е писан от розова пеперудка!
7.
мале мале
18.02.2021 17:01:20
8
19
Слави гледа като онова "квазимодо от Властелина на пръстените".
Героя на бантустанците.
6.
ДО 2 КВИ 700 ЛВ БЕ ????????????
18.02.2021 16:50:37
32
18
АКО НЕ СИ ИМ ЧЕЛ СТАТИЯТА """БУРГАСКА ОБЛАСТ НА 11МЯСТО ..1170ЛЕВА...бла бла....."""има я още в най коментирано""""!!!!!!!!!!!!!!!!!НАЙ МАЛКО ПО 1200 ВЗЕМАТ ВЪВ ФЛАГМАН ВЕРОЯТНО И ПОВЕЧЕ!!!!!!!ВЕРОЯТНО И БОНУСИ ОТ ГРОБ
5.
Аз
18.02.2021 16:42:06
9
38
Изчадия адови...изроди мръсни...гниди продажни....Съсипахте държавата,гербави боклуци и имате наглостта да се кандидатирате отново.....Бог ще ви накаже...Затвор и конфискация за вас....
4.
G. R. O. B. Over
18.02.2021 16:32:56
15
42
Кор за гроб, нфсб, воля и мвро. Всички останали са добре дошли. На фона на тия управляващи хлебарки и ким чен ун е добре дошъл.
3.
йкйк
18.02.2021 16:31:15
6
28
той този автор написа ей този пасквил преди няколко дни
"Коалицията на НФСБ с „Воля“ определено е свеж морски полъх в навечерието на изборите "
2.
456
18.02.2021 16:27:57
4
26
това е най-тъпата лизящо гъзова статия ама нормално за 700 лв заплатка толква
1.
*********
18.02.2021 16:15:33
1
14
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лозенец празнува своя вековен юбилей Лозенец празнува своя вековен юбилей 100 години от с. Ембелец до днешно с. Лозенец Кметът на Бургас пита жителите на жк. "Възраждане": Одобрявате ли тези терени за етажни паркинги Кметът на Бургас пита жителите на жк. "Възраждане": Одобрявате ли тези терени за етажни паркинги Община Бургас представя 5 локации, вижте ги  Стана ясно кой хвърли коктейли Молотов по техниката на известен бургаски предприемач Стана ясно кой хвърли коктейли Молотов по техниката на известен бургаски предприемач Причината за палежа е неуредени финансови отношения Обрат за лихвите: Инвеститорите вече очакват ново увеличаване от Фед Обрат за лихвите: Инвеститорите вече очакват ново увеличаване от Фед На какво се дължи рязката промяна? МВР засилва мерките срещу джигитите, пияните водачи и шумни превозни средства в Царево МВР засилва мерките срещу джигитите, пияните водачи и шумни превозни средства в Царево Местно РУ и администрацията на Общината започват усилена работа, за да осигурят спокоен летен сезон за туристите  ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване рекламата на хазарт ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване рекламата на хазарт Законопроектът отлежавал "доста дълго време", но може и да не бъде приет предвид приключващия мандат на Народното събрание Лазарки ще огласят и изпъстрят Камено Лазарки ще огласят и изпъстрят Камено На откритата сцена в града на 28.04.2024 г. 10:00 часа ще се проведе конкурс на лазарски групи и песни Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден По време на почивните дни и дните на официалните празници от 1 до 6 май включително ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички ОДБХ Полиграф уличил подпалвача на "Аудито" на бургаски бизнесмен в ж.к."Меден рудник", известен е и поръчителят Полиграф уличил подпалвача на "Аудито" на бургаски бизнесмен в ж.к."Меден рудник", известен е и поръчителят Калин Ст. и Величко Тачев са уличени в лъжа от детектора  Дамска рокада в ръководството на ДПС в парламента Дамска рокада в ръководството на ДПС в парламента Ертен Анисова стана зам.-председател на групата за сметка на Хатидже Георгиева
Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори