×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Безобразие в Странджа! Съсипаха пътя към водопада Докузак - една от емблемите на парка


Безобразие в Странджа! Съсипаха пътя към водопада Докузак - една от емблемите на парка
Това очаква любителите на природата, тръгнали да се насладят на природния феномен
08 Февруари 2021, Понеделник, 14:48 ч.
Автор: Флагман.Бг

Как се съсипва авторитета на защитена територия

Поредното безобразие, извършено в т.нар. „защитена“ територия на природен парк „Странджа“, възмути истинските природозащитници, които обичат българската природа от сърце, а не защото им се плаща. Пътят към водопада Докузак, един от най-посещаваните обекти в Странджа, където всяка събота и неделя в хубаво време идват стотици, за да се насладят на красотата на този природен феномен, е съсипан. Така достъпът до водопада е практически ликвидиран.

Кощунственото отношение към природното ни богатство възмути не кого да е, а доайенът на лесовъдното движение в Бургас – доц. д-р Дико Патронов, който дълги години  бе главен директор на Районна дирекция по горите в Бургас.

„Как се съсипва авторитет на защитена територия "Природен парк" и на кой му пука?! Посетителите на един от най атрактивните  обекти в Странджа - водопада Докузак са сюрпрюзирани от кал и сечище, разровен и разрушен път на подстъпите на водопада. Съсипан е пътя на един от най-старите и атрактивни маршрути "Горска пътека" с едно невероятно сечище, в противоречие с изискванията, заложени в стопанския план за опазване на горските маршрути и защитени обекти! Това ли е наградата към дошлите да се порадват на странджанската природа туристи, от стопанисващите горите на Парка! Не могат ли да се приложат щадящи методи за работа, които са измислени по света? Всеки обича да казва - ех какво е в парк Баварска гора, в парк Дунав край Виена, на Шръбске плесо, в Дубровник или в Щатите, а защо край Стоилово е кал, сечище и разхвърляни клони и дърва до уникалния природен обект??! Нелицеприятно! Защо ли?  Сигурно има защо и  заслужаваме ли си го? И в това е отговора на въпроса - има ли днес авторитет Горската служба в България?!“, написа възмутено Дико Патронов в социалните мрежи.

Потърсихме  директора на ДПП – Странджа инж. Румяна Цвяткова, за да разберем кой и защо сече така безобразно в защитената територия, ето каво отговори тя в имейл до редакцията:

"Територията на ПП „Странджа” се стопанисва от общини, юридически и физически лица, а държавния горски фонд – от държавните горски и ловни стопанства.

Сечта и всички мероплиятия в държавните горски територии се извършва по горско-стопански план, който се изготвя за период от 10 години.

Информация за сечта в района на водопад „Докузак” и в района на маршрут Странджанска горска пътека може да се получи от Държавна горско стопанство – Малко Търново.

Контролните функции по изпълнение всички мероприятия в държавни горски територии се извършва от инспектори на Регионалните дирекции по горите /РДГ/".

Водопадът Докузак

 
Флагман.БГ Времето ще е слънчево, с малко облаци Времето ще е слънчево, с малко облаци 09/03/2021, Вторник 08:36 0
Рецепта за рибен пай с картофи
Рецепта за рибен пай с картофи 08/03/2021, Понеделник 21:00 1
23
Коментара по темата
23.
до 22
26.02.2021 16:10:20
0
1
Тук РИОС е виновен главно, щото не е санкционирал за бездействие шефката на ДПП Странджа! Няма да разбереш логиката на ЗЗТ - не е за аматьори!
22.
до 19
10.02.2021 07:57:00
1
3
След 20 годишен стаж по т.нар. надведомствен контрол какво точно си контролирал. щом ПП Странджа е в това състояние Хайде да кажеш колоко от тези законови възможности е реализирала РИОС през годините:
Директорите на регионалните органи на МОСВ:
1. спират дейности по ползването на горите, земите и водните площи и на други ресурси, както и строителството в защитени територии, които са в нарушение на утвърдените по съответния ред планове за управление, устройствени и технически планове и проекти или не са съгласувани по реда на този закон, когато такива планове и проекти липсват;
2. спират дейности или обекти, които увреждат или замърсяват околната среда в защитени територии над допустимите норми;
3. спират разпореждания на регионалните управления на горите, държавните горски стопанства и общинските органи, които са в нарушение на този закон или на режимите на защитените територии;
4. издават предписания за мерки за предотвратяване и отстраняване на вредните последици от допуснати нарушения или увреждане и замърсяване на околната среда в защитените територии.
НИЩО.Но пък си докарва заплата и половина на месец
21.
Банално
09.02.2021 21:13:00
1
4
Дирекцията на парк Странджа е сладко убежище за неамбициозни каки. Пълно бездействие с изключение на деня в който се получават заплатите. А- и един ден в годината в който провеждаха фестивал на зелениката. Сега ковида ги спаси и от това досадно занимание. Заплатите изглеждат ниски, но при реална натовареност не повече от 1 час дневно направо са си огромни. Пък някои си стоят в Бургас и се вясват от време на време колкото да не им забравят физиономиите. Но- празно няма. Природен парк Странджа постепенно се превръща в Природна пустиня Странджа. За нейното управление също ще трябва администрация.
20.
*********
09.02.2021 14:54:47
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
19.
До 17
09.02.2021 14:08:28
2
4
Съгласно Закона за защитените територии РИОСВ осъществява надведомствен контрол, т.е. контролира как отговорните институции (в случая ДПП Странджа, горски, ловни стопанства и общински администрации) опазват поверените им защитени територии. И при установени нарушения се санкционират приоритетно ръководителите на отговорните ведомства. За назначения след "конкурс": едно е да си назначен след над 20 години стаж в дадена служба, а друго е да си лесничей-конформист, без ден стаж и опит в опазване на биоразнообразието и защитените територии. Е, и ако си съученик на ресорния министър и имаш протекциите на Агент "Гора"... Само с горска педагогика ефективна природозащита няма как реално да се случи в парк Странджа!
18.
Горски
09.02.2021 09:40:11
0
5
То гора не остана, вече посягат на парковете и дивеча избиха. Плановете трябва да се изпълняват баце има нужда от джипки.
17.
до 16
09.02.2021 07:16:15
2
5
А в устройственият правилник на РИОСВ не пише ли,че осъшествява контрол по спазване на Закона за защитени територии, а също така че Директора на РИОС се назначава след конкурс. Кое от двете е изпълнила Детелина Иванова.
16.
Запознат
09.02.2021 05:49:14
0
5
Парковата директорка, назначена без задължителен конкурс, не е казала цялата истина! Не е вярно, че ДПП Странджа нямат правомощия за контрол! Справка: "УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК НА ДИРЕКЦИЯ НА ПРИРОДЕН ПАРК "СТРАНДЖА", (Обн. ДВ. бр.12 от 10 Февруари 2012г., с последни изм. и доп. ДВ. бр.77 от 16 Септември 2014г.). Ето какво пише в този нормативен документ:
Според чл. 5, т. 17 "Дирекцията осъществява контрол по спазване на Закона за горите, Закона за лова и опазване на дивеча, Закона за защитените територии, Закона за рибарството и аквакултурите, Закона за лечебните растения, Закона за биологичното разнообразие, Закона за водите, Закона за опазване на селскостопанското имущество, Закона за опазване на земеделските земи и подзаконовите актове по прилагането им, както и по други закони и нормативни актове, за които е упълномощена от органа по прилагането им; Съгласно чл. 5, т. 18 от същия Правилник: "Дирекцията контролира спазването на режимите, нормите и условията, определени със заповедите за обявяване и с плановете за управление на природния парк, защитените зони и защитените територии от други категории, които попадат в териториалния обхват на дейност на дирекцията;". Т. 22: "Дирекцията участва в контрола по възобновяването, стопанисването и защитата на горските територии в границите на природния парк;". Т. 29: "Дирекцията осъществява специализиран контрол в териториалния обхват на дейност на дирекцията на природния парк самостоятелно и чрез горски инспектори;". Т. 30: "Дирекцията санкционира нарушители в предвидените от Закона за горите случаи;"; Т. 32: "Дирекцията съгласно нормативните документи съгласува всички горскостопански дейности и документи за района на дейност на ДПП;", тоест, всички регламентирани сечи в парк Странджа задължително се случват със знанието и одобрението на парковата Дирекция и т.н.
Умишлено тази информация се крие от лаиците журналисти. Случилото се е емблематичен пример за държавен чиновник на ръководен пост, които целенасочено отказва да изпълнява вменените си от нормативнатата уредба задължения! Лошото е, че за пореден път всичко остава безнаказано и последствия отново няма да има! Нито за бездействащите държавни служители, нито за нарушителите!
15.
Мавер
08.02.2021 22:06:16
2
4
Това не е верно,едно дърво нема отсечено,един път нема разбит,пълни илюзии.
14.
Възмутен селяк
08.02.2021 21:50:33
0
6
До РП, РГС,ОДМВР, ДАИ и всички други държавни хрантутници! Свършете си работата и накажете виновните за стореното в природен парк"Сранджа"!
13.
Унуче
08.02.2021 20:34:26
0
5
В Търноу, докато не им подстрижат Градищчьето, ньема да прогледнат. Я да се провери коя тамошна кратуна позволи сечище на 200-300 метра от гробищата в Заберново? Само Гешев ще "оправи" пътищата, ама гората - нея кой ще възстанови…
12.
ана
08.02.2021 17:00:39
0
17
Няма сила ,която да ги спре.Яно играят с управлението.
11.
Природозащитник
08.02.2021 16:43:01
1
25
Призовавам Районна прокуратура да се самосезира и извърши проверка на изсичането на дърветата в Странджа.
Директора на горското в М.Търново и Бургас да бъдат проверени и да дадат обяснения колко дървета са изсекли и кои фирми в Странджа.
10.
Смешен плач
08.02.2021 16:26:26
1
23
Пчеларите плачат, че манов мед няма, в Кости толкова вода не са виждали на живо... Като си вдигне Румяна телефона какво ще ви каже? В тоя Институт по дъбовите гори и Малко Търново , катгъче са останали само мамути, които се наслаждават на своя край. Мафията сечяла!? Преграждаме сечището , барабар с газката и тахтабите и нека да идва чорбаджията да го видим кой е...
9.
мнение
08.02.2021 16:09:13
1
25
КЪДЕ Е ОХРАНАТА НА ПРИРОДЕН ПАРК СТРАНДЖА ,НАЛИ ТЯ Е КОНТРОЛНИЯТ ОРГАН В ПАРКА КОЙТО СЛЕДИ ЗА ВСЯКАКВИ НАРУШЕНИЯ ?? МНОГО ВЪПРОСИ ОСТАВАТ БЕЗ ОТГОВОР ?????
8.
До 7
08.02.2021 15:51:51
1
16
Потвърждавам! Секат се съвсем дървета.
7.
Кмета
08.02.2021 15:36:56
2
27
Почна да сече и морската, зад сърф клуба вече прилича на лунен пейзаж, вие за гората говорите!
6.
Воевода
08.02.2021 15:26:18
4
33
ГЕРБ-ДПС.Много ги е страх да не излязат четници по горите и затова ИЗСЯКОХА всичко.
5.
Кую
08.02.2021 15:25:33
1
23
Нищо не става от нас...
4.
гражданин...,..
08.02.2021 15:22:25
2
29
Как кой? Нали Цв.Цв. ви каза, че тиквоча играе с ДПС, относно горските територии и дърводобива!!!
3.
роби
08.02.2021 15:19:59
1
34
Споко, скоро няма да остане нито едно дърво в Странджа и ще спрат да секат.
2.
biznes partnior
08.02.2021 15:15:27
0
10
нали обичахте да ви е чистичко и спретнатичко?
1.
12
08.02.2021 15:08:02
6
21
Те държавата съсипаха вие за един път пишете
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Онлайн обучение за учениците от пети до 12-ти клас в Бургас? Онлайн обучение за учениците от пети до 12-ти клас в Бургас? Предлагаме и носенето на маски на открито да стане задължително, каза шефът на РЗИ д-р Георги Паздеров Агент Тенев влиза в политиката заради патриоти от Бургас Агент Тенев влиза в политиката заради патриоти от Бургас Поканата да се кандидатирам за депутат е от Средна европейска класа, която е партньор на ВМРО на тези избори, каза той Влак помете кола край Пловдив, две жени в болницата Влак помете кола край Пловдив, две жени в болницата Жената не е видяла, че бариерите са спуснати, защото стъклата на автомобила били заледени Касапница в Бяла Слатина, пиян насилник уби човек и рани тежко две жени Касапница в Бяла Слатина, пиян насилник уби човек и рани тежко две жени Очевидци твърдят, че убийството е умишлено, злодеят дупчил жена си с вилица 150 починали от COVID-19, 227 нови заразени в Бургас 150 починали от COVID-19, 227 нови заразени в Бургас Почти 3000 са регистрирани за денонощие в страната Луната създава илюзии и заблуди, Скорпионът да внимава! Луната създава илюзии и заблуди, Скорпионът да внимава! Хороскоп за деня – 9 март 2020, вторник Ченгета удариха топ готвача на пико Димитър Капитанов-Капито Ченгета удариха топ готвача на пико Димитър Капитанов-Капито 39-годишният бургазлия е сочен за мастършеф на метамфетамина Интересни факти за жените – от вещици до богини Интересни факти за жените – от вещици до богини Вижте ги Защо женените мъже се влюбват в неомъжени момичета Защо женените мъже се влюбват в неомъжени момичета Основната причина за мъжката изневяра е скуката За какво си струва да харчите парите си според зодията За какво си струва да харчите парите си според зодията Рибите е добре да инвестират в прекрасна ваканция
Пускат COVID влак заради коронавируса в Европа Пускат COVID влак заради коронавируса в Европа Оборудван е като интензивно отделение  Продават първия туит, цената достигна 2,5 милиона долара Продават първия туит, цената достигна 2,5 милиона долара Съобщението е публикувано на 21 март 2006 г. и ще навърши 15 години този месец Швейцария официално забрани бурките Швейцария официално забрани бурките Текстът е получил подкрепата на над 51% от гласовете Хари и Меган обявиха какъв ще е полът на второто им дете Хари и Меган обявиха какъв ще е полът на второто им дете Арчи ще има сестричка След ваксиниране с „Модерна”: Обриви по дланите и лактите След ваксиниране с „Модерна”: Обриви по дланите и лактите Възпалението изчезва след лечение около шест дни   Сагата с британското семейство продължава, Елизабет II няма да гледа интервюто на Меган и Хари Сагата с британското семейство продължава, Елизабет II няма да гледа интервюто на Меган и Хари Бременната с второто си дете Меган вече обвини Уиндозрския двор, че измисля лъжи за нея   Венецуела започна да печата банкноти от 1 милион, струват по-малко от левче Венецуела започна да печата банкноти от 1 милион, струват по-малко от левче Щатската валута се разменя сега за 1,88 милиона боливара   COVID-19 оставя следи върху психиката на оздравелите COVID-19 оставя следи върху психиката на оздравелите В краткосрочен план 95% от клинично стабилните пациенти с COVID-19 са страдали от посттравматично стресово разстройство Европа е в плен на новите щамове на коронавируса Европа е в плен на новите щамове на коронавируса Мутиралите зарази се разпространяват активно на континента   Рядък вариант на коронавируса хванаха в Италия Рядък вариант на коронавируса хванаха в Италия Засега се констатира, че той няма, както изглежда, характеристики, които ще намалят ефикасността на ваксините
Димитър Николов Димитър Николов Най-добрата ваксина е поставената Виц на деня Виц на деня - Хубава заплата ли взема мъжът ти?
- Като всички...
- А пие ли?
- Като всички...
- А в леглото как е?
- Като всички...
Виц на деня Виц на деня Три дни и три нощи се трепали Крали Марко и ламята. Накрая дошла на Марко жена му, взела им джойстиковете и пратила Марко да хвърли боклука... Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ще повярвам в ЕС, когато: германец купи старата ми кола, англичанин обере доматите ми, а домашната ми помощничка е гъркиня.


Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори