×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Държавите, където хората не харесват правилата - по-тежко засегнати от пандемията


02 Февруари 2021, Вторник, 13:30 ч.
Автор: Флагман.БГ

Смъртността на COVID зависи от нещо по-просто и по-дълбоко - културните различия в нашата готовност да следваме правилата

С жертви над 2 милиона и повече от 100 милиона души, заразени по целия свят, COVID-19 все още причинява хаос, дори и след като ваксините са пуснати. Но смъртните случаи далеч не са с равномерно разпределение. Някои държави ефективно побеждават пандемията; други все още понасят силни удари. На 126 милиона граждани в Япония са регистрирани малко над 5 000 смъртни случая. С почти идентично население Мексико е с повече от 150 000 смъртни случая, пише днес.бг.

Какво обяснява подобни ярки разлики? Богатство? Болничен капацитет? Възраст? Климат?, коментира Мишел Гелфанд, професор в Мерилендския университет за "The Guardian".

Оказва се, че смъртността на COVID зависи от нещо по-просто и по-дълбоко: културните различия в нашата готовност да следваме правилата, предава БГНЕС.

Всички култури имат социални норми или неписани правила за социално поведение. Ние се придържаме към стандарти за обличане, възпитание на децата си и това не са законодателни кодекси, а неща, които помагат на обществото да функционира. Психолозите казват, че някои култури се придържат към социалните норми доста стриктно. Други са разпуснати – с по-спокойно отношение към нарушителите на правилата.

Това разграничение, забелязано за пръв път от Херодот, в съвремието може да бъде измерено количествено от психолози и антрополози. В сравнение със САЩ, Великобритания, Израел, Испания и Италия, страни като Сингапур, Япония, Китай и Австрия са показали, че са много по-стриктни. Тези разлики не са случайни. Изследванията както в цели държави, така и в малки общества показват, че общности с история на хронична заплаха – независимо дали природни бедствия, инфекциозни болести, глад или нашествия – разработват по-строги правила, които осигуряват ред и сплотеност. Това има добър еволюционен смисъл: спазването на правилата ни помага да оцелеем в хаос и кризи. От друга страна, по-свободните групи, които са изправени пред по-малко заплахи, могат да си позволят да бъдат по-либерални.

Нито един от двата типа не е по-добър или по-лош – докато не се стигне до глобална пандемия.

В изследване, което проследява повече от 50 държави, публикувано тази седмица в Lancet Planetary Health, екип от учени демонстрира, че "хлабавите" култури са с пет пъти повече случаи на зараза, отколкото "стегнатите", и над осем пъти повече смъртни случаи.

Забележително е, че анализът на данни на британската фирма YouGov разкри, че хората в свободните култури са имали далеч по-малко страх от вируса Covid-19 през 2020 г., дори когато случаите са се разраствали. В затегнати държави 70% от хората са били много уплашени да не хванат вируса. В свободните култури са само 49%.

Това е показателно и в природата. Най-скандалният случай е с безстрашната птица додо на Мавриций, която, еволюирала без хищници, е изчезнала в рамките на век от първия си контакт с хората. Историята на додо показва, че чертите, усъвършенствани в една среда, могат да се превърнат в условие за оцеляване, когато средата се промени. Това е наречено от учените „еволюционно несъответствие“ и то е довело до хиляди ненужни смъртни случаи от COVID-19 в общества, които са по-свободни. Очевидно свободните групи не са предназначени да изчезнат от лицето на земята. Но продължаващата им едногодишна борба с пандемията показва трудностите, които изпитват при адаптацията.

Вирусът много активно обръща склонността на някои общества към нарушаване на правилата срещу самите тях. Американците илюстрират това. Безброй граждани на САЩ продължават да правят партита, пазаруват без маски и като цяло се присмиват на вируса. Когато се задейства рефлексът на страха, често това става по перверзен начин: страхът от блокиране често е по-силен от страхът от самия вирус. Тези културни несъответствия затрудняват разпознаването на сигнала за заплаха. И съобщенията на бившия президент Тръмп го заглушиха допълнително.

"Просто запазете спокойствие. Ще изчезне", каза той на 10 март 2020 г.

Дори през януари 2021 г., след като загинаха повече от 300 000 американци, той се оплака от предполагаеми преувеличения на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Британският премиер Борис Джонсън също прекъсна "страховия рефлекс" във Великобритания. След като случаите нараснаха миналия март, той се похвали: "Бях в болница, където имаше няколко пациенти с коронавирус, и се ръкувах с всички, ще се радвате да узнаете, че продължавам да се ръкувам…, хората очевидно могат да решат сами."

За зла участ, позовавайки се на притеснения за „поведенческа умора“, Джонсън и неговите министри умишлено прилагаха бавно здравните мерки, като съвсем обмислено отлагаха натискането на бутона за аларма. Не е изненадващо, че King’s College London разкри, че само един на всеки 10 души във Великобритания, които са били изложени на потвърден Covid-19, всъщност изпълняват заповедите за изолация за две седмици или че по-малко от всеки пети се самоизолира след развитие на самите симптоми.

За да сведем до минимум смъртните случаи от COVID-19 и да се подготвим за бъдещи колективни заплахи – един експерт нарече това „генерална репетиция“ за това, което предстои – разпуснатите държави трябва да се адаптират и да обърнат внимание на правилните сигнали за заплаха. Можем да започнем с изграждането на културна интелигентност, за да надхитрим заплахата.

Три действия са ключови. Първо, трябва да променим начина на комуникация за вида заплаха, пред която сме изправени. Ние се стягаме бързо в отговор на големи, конкретни заплахи, като война. За разлика от това, тъй като микробите са невидими и абстрактни, сигналът за заплаха при вируси е по-лесен за игнориране. Служителите на общественото здравеопазване трябва да направят ясни опасностите от COVID. Простото плашене на хора обаче може да даде обратен ефект: когато се чувстваме безпомощни, психолозите откриват, че приемаме отбранителна, пасивна поза. За да убедим хората да променят поведението си, трябва да бъдем откровени за симптомите на Covid, като в същото време призоваваме за събуждане на нашия „можеш да направиш“-дух.

Второ, трябва да изясним, че затягането е временно. Общество на нарушителите на правила може да се качи на "борда с по-строгите действия", ако знае, че им се вижда края. Колкото по-бързо се стегнем, толкова по-бързо ще намалим заплахата и по-бързо ще възстановим свободата. Това, от което се нуждаят всички нации, е това, което ние наричаме "културно двусмислие": способността да се коригира разхлабването и затягането въз основа на опасността. Нова Зеландия е пример за този подход. Жителите й са известни като разпуснати, но те рано наложиха някои от най-строгите мерки в света – и укротиха духа за нарушаване на правилата, ограничавайки смъртта на COVID-19 до само 25.

И накрая, трябва да осъзнаем, че всички сме заедно в това. "Вашингтон Пост" представи един малък град, който илюстрира този подход. Месеци на остров Танжер в залива Чесапийк, Вирджиния, нямаше случаи. Но когато огнището удари, то обедини хората в мощна проява на координация на общественото здравеопазване. Еволюционното несъответствие беше осуетено точно навреме чрез състрадание и координация – и най-вече чрез получаване на правилния сигнал за заплахата.


В категории: COVID-19


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
До 1
03.02.2021 00:40:00
0
0
10X
1.
Философ
02.02.2021 13:54:03
1
4
Не е проблема в нехаресването на правилата, а в тоталното недоверие към управляващата политическа класа. Всички искаме правилата да се спазват, но от всички! Когато виждаш как разни прости хора лъжат, крадат и забогатяват, без да спазват правилата, какво ще си кажеш ти? Точно това - аз защо да ги спазвам?

В обществата, в които хората имат доверие към своите управляващи, всички процеси се управляват далеч по-добре. А доверие имат, защото управниците им имат съвест. А съвест имат, защото не се издигат от най-простите хора, които за никаква друга работа не стават, а само за политика.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори