×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Проф.Витанов: Далеч сме от колективния имунитет, до края на лятото ще си играем на затваряне-отваряне


Проф.Витанов: Далеч сме от колективния имунитет, до края на лятото ще си играем на затваряне-отваряне
Ако ходим нормално на ресторант - няма проблем, но българинът иска иска хора, гюбеци и чалга и заради това се бави отварянето на кръчмите, смята проф.Витанов
31 Януари 2021, Неделя, 10:57 ч.
Автор: Флагман.бг, снимка: Архив

Едва 20 % от българите са се срещнали с ковид-19, твърди математикът

 

Математикът от Българската академия на науките проф.Николай Витанов съобщи тази сутрин лоша новина - никак не сме близо до стадния имунитет, както мнозина смятат. Най-големият поддръжник на тази концепция - доц.Атанас Мангъров твърди, че това е единственият шанс да преборим пандемията и наскоро прогнозира, че "докато се натуткаме с ваксините, няма да има нужда от тях".

Според проф.Витанов обаче сме много далеч от колективния имунитет. До този момент според научни данни, които обхващат и регистрираните, и нерегистрираните случаи около 20 % от българите са се срещали с вируса, твърди проф.Витанов.

"Това е доста далече от заветните 70% за постигане на груповия имунитет. Когато броят на случаите стане 800-900 0000 хиляди, тогава вече може да кажем, че се доближаваме до стадния или груповия имунитет", поясни математикът пред БНТ.

Проф. Витанов каза още, че в момента има плавно повишение на случаите. "Има критично число на брой нови случаи, регистрирани за ден, което не бива да се прехвърля - в момента критичното число е 1500 на ден", каза още той.

"В момента сме на около 500-600 случая. Следващия сценарий, който би могъл да се реализира, е да станат към 1000 случая на ден. Към края на месеца, ориентировъчното число, което трябва да гледаме, е 250 000 регистрирани случая. Ако сме под това, или около това число, значи сме се справили много добре", каза още математикът.

"Те не спазват никакви мерки, а 60% от тях дори не слушат какво им се говори. Те много внимателно трябва да бъдат пускани в училище", предупреди проф. Витанов.

"По скалата на риска ресторантите са 7 от 10. Ако ходим нормално на ресторант за обяд или вечеря за по половин-един час, няма да има проблем. Но българинът обича като отиде да има хора, танци, гюбеци, чалги и затова здравните власти са решили малко по-късно да ги отворят", категоричен бе математикът. Т

Той прогнозира, че до края на лятото на тази година ще си "играем на отваряне-затваряне", както и на "затягане-отпускане" на извънредните мерки. "В България няма локдаун. Знаете какво е в другите страни. И на мен ми е неприятно, че изгубих година от живота си в затваряне и отпускане на мерките, но трябва да изтърпим още малко", категоричен бе проф. Витанов. Пример за нас трябва да е Израел, подчерта той.


В категории: COVID-19


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
15
Коментара по темата
15.
Селянин
01.02.2021 08:14:53
0
0
Спокойно. Големия зор мина. Повечето активни минаха през това. Това показват графиките със смъртноста из целия свят, Ние не сме по различни. Иска се обаче ровене за да се види моделът какъв е. Които си направи труда ще му светне веднага лампата. От тук натам ако се спазват елементарни мерки драма няма да има.
14.
456
31.01.2021 17:15:40
0
0
Айде да видим на кого не му се отдава статистиката.Същия математик , още в началото на пандемията когато беше слабо разпространението на вируса, каза че на всеки положителен тест , има 8 още неоткрити.И това е число взето от някакъв си американски институт ,който правил моделите на разпространение за всяка страна.Ноември , декември имаше толкова много заболели и заразени , обаче нашите решиха че видиш ли това число е вече 4 . Истината е до момента според техните методи е , че над 25% са минали вируса.Ако има още една такава вълна на заболели както в мачалото на зимата и с 2 млн. ваксинации бихме достигнали 75 %. Вече друг е въпроса за ефективноста на ваксините.Но затова ще видим какво се случва в Израел.
13.
Трол до 4
31.01.2021 15:54:59
0
0
800-900 хиляди по статистика. Умножи я по 4 и ще разбереш. На Чобанов не му се отдава математиката и на някои други-също.
12.
Др Иванов
31.01.2021 14:27:38
3
5
Абе ей....подлого поръчкова,стига си плашил гаргите....Следващия път,като затвориш бизнеса и се заразим всички от НАЙ-СМЪРТОНОСНИЯ ВИРУС-КРИЗИС МАНГИЗИС....Ще ви изметем ,като кравешки изпражнения...Нещастна твар
11.
до всички
31.01.2021 14:02:13
1
3
Има една приказка:Прост народ,слаба държава!
10.
до бай Ставри
31.01.2021 14:00:04
3
0
Кскво чакаш бай Ставри,след като много ги плещиш намери си и ти пачки и кюлчета ско ти дтиска!
Стигаьс тия бай ганьовски сравнения,затова никога няма да се оправим,защото сме едни бай ганьовци прости и винаги гледаме в чуждата купа,а първо трябва да погледнем ние какво сме сме направили за да бъде животът по добър,дали сме живяли честно и достойно??????
Не плюйте по хората,не се връзвайте на клюкарски истории които не са вярни!!!!!!
Бъдете по добри,заедно да подобрим живота си!!!!Животът е един и толкова бързонси отива!
Ковчегът джоб няма!!!!!
9.
.......
31.01.2021 12:33:49
0
4
Тоя същият каза преди две три седмици каза по Нова ТВ, че на всеки открит заразен имало по трима неоткрити, щото в щаба "така решили". Т.е. реално тая бройка сме я достигнали. Поне си следете глупостите, които говорите.
8.
Ф@й
31.01.2021 12:04:43
2
4
И ти го лапай, професоре.
7.
Тоя не е компетентен в здравеопазването
31.01.2021 12:00:36
3
5
Питайте го тоя професор по какво е професор! И защо всеки се прави на компетентне в области в които хабер си найн?
6.
Стоимена
31.01.2021 11:38:00
0
2
Номадите обичат като отидат на ресторант да има и увеселителни забави. И на гости у вас да дойдат също обичат да има увеселителни шумни музикални изпълнения над нормалните децибели. И въобще не се съобразяват, че в домакинството има болен. "Сприятеляват се" с някой от домакинството и се чувстват като у тях си. Останалите от домакинството и съсобственици да му мислят- може и пердах да ядат, ако се възпротивят на гиролтиите им.
5.
БАЙ СТАВРИ....
31.01.2021 11:36:35
0
7
важното е,чекмеджетата да преливат от пачки и кюлчета,а опитомените патрЕоти да тлъстеят....останалите-кучетата ги яли...
4.
Чалга парти интернешънъл
31.01.2021 11:16:55
0
7
20% не са ли около 1 300 000?

Когато броят на случаите стане 800-900 0000 хиляди, тогава вече може да кажем, че се доближаваме до стадния или груповия имунитет", поясни математикът пред БНТ.
3.
ОКОЛО ИСТЕРИЯТА С ВИРУСА
31.01.2021 11:12:16
29
6
НА НЯ""КОЙ"ЧИКМИДЖЕТАТА""ПРЕЛИВАТ !!!!!!ЯВНО ТРОХИ ИМА И ЗА ФЛАГМАН !!!!!!!!ОТ ПОСЛЕДНИТЕ 15 СТАТИИ 8 СА С ЦЕЛ ДА ИЗСТЕРЯСВАТ ДЕБИЛИТЕ!!!!!!!
2.
до 1
31.01.2021 11:05:33
0
10
А вчера извадиха и племеничката на Ванга ! Потрес са медиите у нас. Добре, че не им вярваме.
1.
Ето го
31.01.2021 11:00:21
3
12
Любимият “жрец” на ковид идиотите!Кой ли не се упражнява по темата:математици,ортопеди,санитари,плеймейтки,писатели и др. “експерти” по “яростната зараза”!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори