×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

За първи път бюджетът на Айтос ще е над 30 млн. лв., имаме ресурс за всички планирани проекти


За първи път бюджетът на Айтос ще е над 30 млн. лв., имаме ресурс за всички планирани проекти
Непланираните разходи заради коронакризата бяха най-голямото предизвикателство, но с добра финансова политика успяхме да се справим, казва кметът Васил Едрев
21 Януари 2021, Четвъртък, 14:04 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимка: авторът

Айтозлии да бъдат спокойни, няма да има увеличение на местните данъци и такси

Васил Едрев е трети мандат кмет на община Айтос. Как администрацията се справи с коронакризата, какви са плановете за настоящата година и кои са акцентите на Бюджет 2020, разказва Едрев пред Флагман.бг:

- Г-н Едрев, 2020 бе годината, която беше трудна за всички. Как Община Айтос се справи с предизвикателствата?

- Голямото предизвикателство през 2020 година беше и остава пандемията и извънредната обстановка. Наложително беше да направим разходи, свързани с противоепидемичните мерки, които не бяха планирани. Но с добра финансова политика се справихме. Въпреки трудностите, Община Айтос остава финансово стабилна. 

Взехме някои важни за гражданите и бизнеса решения за преодоляване на последствията от кризата, свързани с плащането на наеми и такси. От м. март м.г. насам един от основните ни приоритети е контролът по спазване на мерките.

Пандемията ограничи социалните ни контакти, но в същото време успя да обедини усилията ни в подкрепа на медиците на първа линия. Училища, детски градини, фирми и граждани даряваха средства по сметките на МБАЛ Айтос и на Общинския кризисен щаб. Магазини, производители, търговци се включиха в акции за подпомогане на семейства в трудно положение и с ниски доходи. Бяха организирани и продължават да се организират благотворителни кампании. 

Спечелихме два проекта за финансиране на борбата с Ковид-19. Бяха раздадени хиляди хранителни пакети на хора, пострадали от здравната криза. Направихме го заедно. Благодаря на всички за помощта и инициативността. Подкрепата за хората в нужда продължава с общински проекти, инициативи, с правителствени решения и с дейностите на БЧК.

- Как се отрази кризата от коронавирус на живота в община Айтос?

- Последствията са за икономиката, търговията, услугите. Извънредното положение се отрази негативно върху здравеопазването, образованието, културата, спорта. Вътрешно отделение на болницата трябваше да се трансформира в Ковид отделение. Това създаде напрежение и основателни притеснения за здравето на лекарите и на медицинския персонал. Остава безпокойството за разпространението на вирусната инфекция. Остават и усилията ни за налагане и спазване на противоепидемичните мерки. 

Училищата работят в електронна среда - там, както и навсякъде,  мненията за дистанционното обучение остават разнопосочни.  Затварянето на детските градини за голям период от време остави много работещи майки вкъщи - много от тях в неплатен отпуск и без доходи. Отменихме много културни и спортни прояви - фолклорните празници "Славееви нощи" не бяха проведени за първи път от 52 години насам. Отменихме Държавното първенство по спортна акробатика и Националния турнир по свободна борба, които трябваше да се проведат в новата Спортна зала. За първи път от десет години не се проведе и традиционният мотокрос Гранд при на Републиканското първенство. 

Наложи се да отлагаме и тръжни процедури. Да въвеждаме нови правила за безопасност при административното обслужване на гражданите, да въведем ежедневните дезинфекции. Както и да контролираме целия този процес. Благодаря на гражданите, че се отнасят с разбиране. Хората станаха по-търпеливи и по-отговорни, осъзнавайки, че всички тези мерки са свързани с грижата за тяхното здраве.
Лично за мен, най-тежки в един определен период, бяха новините за увеличаващия се брой на положителните тестове. И трудната борба с болестта, която водиха и водят наши съграждани. Загубихме хора. Това е най-тежката и необратима загуба...

- Какъв е интересът на медиците в Айтос към ваксините? Има ли вече имунизирани и какъв процент от тях желаят да се ваксинират? 

- В първата фаза на ваксинация в МБАЛ Айтос от общо 80 работещи, ваксинираните са 15. Да не забравяме, че част от медиците на първа линия преболедуваха от ковид. Процентът на желаещите лични лекари и лекарите специалисти да се ваксинират е 20 - 25%.

- Учителите попаднаха във втората фаза за ваксинация. Колко от тях в община Айтос искат да се имунизират срещу коронавируса? Вие и вашият екип бихте ли се ваксинирали също?

- В най-голямото айтоско училище СУ "Хриисто Ботев" 44% от учителите и непедагогичският персонал са заявили желание да се ваксинират.  Като цяло общият процент е по-нисък - 22%. Има училище и детска градина, в които желаещите са 50%.  

Лично аз съм готов да се ваксинирам, в момента, в който ми дойде реда за ваксинация. Що се отнася до моя екип - много от общинските служители изразяват устно желание да го направят. Но засега не се е стигнало до изготвянето на списък с желаещите от Общинската администрация да се ваксинират.

- Попречи ли пандемията за реализирането на планувани проекти?

- Извънредната обстановка не се отрази съществено върху работата ни по проекти. По време на пандемията нито за ден Общинската администрация не е преустановявала работата си по европейски и национални проекти.  Планираните проекти успяхме да приключим успешно и в срок. В същото време не е прекъснал процесът за кандидатстване, одобрение и финансиране на нови проекти.

- Въпреки пандемията от коронавирус Община Айтос все пак успя да завърши започнати проекти. Кои бяха по-важните от тях?

- Приключихме един мащабен проект за основен ремонт на уличните и тротоарните настилки в града за 2 млн. лв. Успешно беше изпълнен проектът за основен ремонт на читалището в с. Мъглен.  Реализирахме проект за 6 млн. лв. - за цялостна подмяна на ВиК мрежата на селата Мъглен и Карагеоргиево, както и включването на село Чукарка в деревация Камчия. 

Както е известно, през лятото открихме първата за Айтос Пречиствателна станция за отпадъчни води. Тръгна и партньорският проект на Айтос и Одрин за опазване на околната среда - по Програмата за Трансгранично сътрудничество между България и Турция. Айтос е част от големия съвместен ВиК проект на няколко общини от областта по ОП "Околна среда", стойността му е 459 милиона лева.

Приключи първият етап на проекта за закриване и рекултивация на градското сметище, на стойност 3 200 000 лв. Реализиран беше проект за реконструкция и рехабилитация на улични настилки в селата Черна могила, Черноград и Тополица, на стойност 620 000 лв. 

Работим по социални проекти, защото все повече хора се нуждаят от социална подкрепа. Целогодишна е услугата Обществена трапезация за семейства с ниски доходи и услугата Домашен социален патронаж за самотни възрастни хора. Сега разкриваме и специализирана социална услуга „Асистентската подкрепа“ за ежедневна почасова подкрепа в домашна среда на деца и лица с трайни увреждания и на лица в надтрудоспособна възраст, в невъзможност да се самообслужват.  Изпълняваме проект "Патронажна грижа", както и проекти по Националната програма "За чиста околна среда". Имахме много работа по проекти. Мисля, че 2021 г. ще е още по-динамична.

- Как приключи изпълнението на Бюджет 2020 и кога ще е готова финансовата рамка за тази година?

- Община Айтос беше и остава финансово стабилна.  Данъчните приходи са изпълнени. А общо приходите не са намалели драстично. Като цяло 2020 г. беше добра във финансово отношение. 
На дневен ред е проектът за Бюджет 2021.  За първи път финансовата рамка ще е над 30 млн. лв. През този месец предстои публичното обсъждане на новия бюджет, преди да го внесем за дебати и гласуване в Общинския съвет. Категоричен съм, че ще имаме достатъчно средства за мерките и борбата с ковид. Имаме и финансов ресурс за изпълнението на всички планирани проекти.

- Всяка година инфраструктурните проекти са сред акцентите за Общината. Какви са приоритетите за 2021 г.?

- Преди дни подписахме договора за изпълнението на проект, финансиран по Стратегията на Местна инициативна група-Айтос, за обновяване на улични настилки в селата Поляново и Малка поляна, на обща стойност 335 443 лева. До дни започва изпълнението му. Предстои стартът и на друг проект в с. Карагеоргиево. Ще инвестираме  653 хил. лв. за корекция  на дере и изграждане на пасарелки - един изключително наболял проблем за хората. Пред одобрение от ДФ "Земеделие" са три общински проекта за ремонт на втората ни спортна зала, за реновиране на още тротоарни настилки и улици в Айтос и за Посетителски център в Етнографския комплекс "Генгер".
През ноември спечелихме финансиране на проект за изграждане на нова детска градина в Айтос за 3 млн.лв по програма на МОН. Строителството на детската градина ще започне през тази година. Целта е тя да реши до голяма степен проблема с липсата на места в детските гради и яслите в града. 

За реализирането на общински проекти, за които гражданите от дълго време настояват, през м. декември с ПМС получихме финансиране от над 2 670 000 лв. Те гарантират изпълнението на три важни за гражданите проекта. През 2021 г. предстои цялостното обновяване на Градската градина - осигурено е финансиране от  1 310 000 лв. Осигурени са 1 350 000 лв. за ремонта на улични настилки в девет от населените места на общината. Получихме финансиране и за изграждане на детска площадка в с. Карагеоргиево. Така че, въпреки трудностите, свързани със здравната криза, посрещнахме 2021 г. с голяма доза оптимизъм.

- Айтозлии да очакват ли увеличение на местните данъци и такси през тази година?

- Не, категорично няма да има увеличение на местните данъци и такси тази година. Те остават на нивото на 2020 г.
 


В категории: Айтос


България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори