×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

За първи път бюджетът на Айтос ще е над 30 млн. лв., имаме ресурс за всички планирани проекти


За първи път бюджетът на Айтос ще е над 30 млн. лв., имаме ресурс за всички планирани проекти
Непланираните разходи заради коронакризата бяха най-голямото предизвикателство, но с добра финансова политика успяхме да се справим, казва кметът Васил Едрев
21 Януари 2021, Четвъртък, 14:04 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимка: авторът

Айтозлии да бъдат спокойни, няма да има увеличение на местните данъци и такси

Васил Едрев е трети мандат кмет на община Айтос. Как администрацията се справи с коронакризата, какви са плановете за настоящата година и кои са акцентите на Бюджет 2020, разказва Едрев пред Флагман.бг:

- Г-н Едрев, 2020 бе годината, която беше трудна за всички. Как Община Айтос се справи с предизвикателствата?

- Голямото предизвикателство през 2020 година беше и остава пандемията и извънредната обстановка. Наложително беше да направим разходи, свързани с противоепидемичните мерки, които не бяха планирани. Но с добра финансова политика се справихме. Въпреки трудностите, Община Айтос остава финансово стабилна. 

Взехме някои важни за гражданите и бизнеса решения за преодоляване на последствията от кризата, свързани с плащането на наеми и такси. От м. март м.г. насам един от основните ни приоритети е контролът по спазване на мерките.

Пандемията ограничи социалните ни контакти, но в същото време успя да обедини усилията ни в подкрепа на медиците на първа линия. Училища, детски градини, фирми и граждани даряваха средства по сметките на МБАЛ Айтос и на Общинския кризисен щаб. Магазини, производители, търговци се включиха в акции за подпомогане на семейства в трудно положение и с ниски доходи. Бяха организирани и продължават да се организират благотворителни кампании. 

Спечелихме два проекта за финансиране на борбата с Ковид-19. Бяха раздадени хиляди хранителни пакети на хора, пострадали от здравната криза. Направихме го заедно. Благодаря на всички за помощта и инициативността. Подкрепата за хората в нужда продължава с общински проекти, инициативи, с правителствени решения и с дейностите на БЧК.

- Как се отрази кризата от коронавирус на живота в община Айтос?

- Последствията са за икономиката, търговията, услугите. Извънредното положение се отрази негативно върху здравеопазването, образованието, културата, спорта. Вътрешно отделение на болницата трябваше да се трансформира в Ковид отделение. Това създаде напрежение и основателни притеснения за здравето на лекарите и на медицинския персонал. Остава безпокойството за разпространението на вирусната инфекция. Остават и усилията ни за налагане и спазване на противоепидемичните мерки. 

Училищата работят в електронна среда - там, както и навсякъде,  мненията за дистанционното обучение остават разнопосочни.  Затварянето на детските градини за голям период от време остави много работещи майки вкъщи - много от тях в неплатен отпуск и без доходи. Отменихме много културни и спортни прояви - фолклорните празници "Славееви нощи" не бяха проведени за първи път от 52 години насам. Отменихме Държавното първенство по спортна акробатика и Националния турнир по свободна борба, които трябваше да се проведат в новата Спортна зала. За първи път от десет години не се проведе и традиционният мотокрос Гранд при на Републиканското първенство. 

Наложи се да отлагаме и тръжни процедури. Да въвеждаме нови правила за безопасност при административното обслужване на гражданите, да въведем ежедневните дезинфекции. Както и да контролираме целия този процес. Благодаря на гражданите, че се отнасят с разбиране. Хората станаха по-търпеливи и по-отговорни, осъзнавайки, че всички тези мерки са свързани с грижата за тяхното здраве.
Лично за мен, най-тежки в един определен период, бяха новините за увеличаващия се брой на положителните тестове. И трудната борба с болестта, която водиха и водят наши съграждани. Загубихме хора. Това е най-тежката и необратима загуба...

- Какъв е интересът на медиците в Айтос към ваксините? Има ли вече имунизирани и какъв процент от тях желаят да се ваксинират? 

- В първата фаза на ваксинация в МБАЛ Айтос от общо 80 работещи, ваксинираните са 15. Да не забравяме, че част от медиците на първа линия преболедуваха от ковид. Процентът на желаещите лични лекари и лекарите специалисти да се ваксинират е 20 - 25%.

- Учителите попаднаха във втората фаза за ваксинация. Колко от тях в община Айтос искат да се имунизират срещу коронавируса? Вие и вашият екип бихте ли се ваксинирали също?

- В най-голямото айтоско училище СУ "Хриисто Ботев" 44% от учителите и непедагогичският персонал са заявили желание да се ваксинират.  Като цяло общият процент е по-нисък - 22%. Има училище и детска градина, в които желаещите са 50%.  

Лично аз съм готов да се ваксинирам, в момента, в който ми дойде реда за ваксинация. Що се отнася до моя екип - много от общинските служители изразяват устно желание да го направят. Но засега не се е стигнало до изготвянето на списък с желаещите от Общинската администрация да се ваксинират.

- Попречи ли пандемията за реализирането на планувани проекти?

- Извънредната обстановка не се отрази съществено върху работата ни по проекти. По време на пандемията нито за ден Общинската администрация не е преустановявала работата си по европейски и национални проекти.  Планираните проекти успяхме да приключим успешно и в срок. В същото време не е прекъснал процесът за кандидатстване, одобрение и финансиране на нови проекти.

- Въпреки пандемията от коронавирус Община Айтос все пак успя да завърши започнати проекти. Кои бяха по-важните от тях?

- Приключихме един мащабен проект за основен ремонт на уличните и тротоарните настилки в града за 2 млн. лв. Успешно беше изпълнен проектът за основен ремонт на читалището в с. Мъглен.  Реализирахме проект за 6 млн. лв. - за цялостна подмяна на ВиК мрежата на селата Мъглен и Карагеоргиево, както и включването на село Чукарка в деревация Камчия. 

Както е известно, през лятото открихме първата за Айтос Пречиствателна станция за отпадъчни води. Тръгна и партньорският проект на Айтос и Одрин за опазване на околната среда - по Програмата за Трансгранично сътрудничество между България и Турция. Айтос е част от големия съвместен ВиК проект на няколко общини от областта по ОП "Околна среда", стойността му е 459 милиона лева.

Приключи първият етап на проекта за закриване и рекултивация на градското сметище, на стойност 3 200 000 лв. Реализиран беше проект за реконструкция и рехабилитация на улични настилки в селата Черна могила, Черноград и Тополица, на стойност 620 000 лв. 

Работим по социални проекти, защото все повече хора се нуждаят от социална подкрепа. Целогодишна е услугата Обществена трапезация за семейства с ниски доходи и услугата Домашен социален патронаж за самотни възрастни хора. Сега разкриваме и специализирана социална услуга „Асистентската подкрепа“ за ежедневна почасова подкрепа в домашна среда на деца и лица с трайни увреждания и на лица в надтрудоспособна възраст, в невъзможност да се самообслужват.  Изпълняваме проект "Патронажна грижа", както и проекти по Националната програма "За чиста околна среда". Имахме много работа по проекти. Мисля, че 2021 г. ще е още по-динамична.

- Как приключи изпълнението на Бюджет 2020 и кога ще е готова финансовата рамка за тази година?

- Община Айтос беше и остава финансово стабилна.  Данъчните приходи са изпълнени. А общо приходите не са намалели драстично. Като цяло 2020 г. беше добра във финансово отношение. 
На дневен ред е проектът за Бюджет 2021.  За първи път финансовата рамка ще е над 30 млн. лв. През този месец предстои публичното обсъждане на новия бюджет, преди да го внесем за дебати и гласуване в Общинския съвет. Категоричен съм, че ще имаме достатъчно средства за мерките и борбата с ковид. Имаме и финансов ресурс за изпълнението на всички планирани проекти.

- Всяка година инфраструктурните проекти са сред акцентите за Общината. Какви са приоритетите за 2021 г.?

- Преди дни подписахме договора за изпълнението на проект, финансиран по Стратегията на Местна инициативна група-Айтос, за обновяване на улични настилки в селата Поляново и Малка поляна, на обща стойност 335 443 лева. До дни започва изпълнението му. Предстои стартът и на друг проект в с. Карагеоргиево. Ще инвестираме  653 хил. лв. за корекция  на дере и изграждане на пасарелки - един изключително наболял проблем за хората. Пред одобрение от ДФ "Земеделие" са три общински проекта за ремонт на втората ни спортна зала, за реновиране на още тротоарни настилки и улици в Айтос и за Посетителски център в Етнографския комплекс "Генгер".
През ноември спечелихме финансиране на проект за изграждане на нова детска градина в Айтос за 3 млн.лв по програма на МОН. Строителството на детската градина ще започне през тази година. Целта е тя да реши до голяма степен проблема с липсата на места в детските гради и яслите в града. 

За реализирането на общински проекти, за които гражданите от дълго време настояват, през м. декември с ПМС получихме финансиране от над 2 670 000 лв. Те гарантират изпълнението на три важни за гражданите проекта. През 2021 г. предстои цялостното обновяване на Градската градина - осигурено е финансиране от  1 310 000 лв. Осигурени са 1 350 000 лв. за ремонта на улични настилки в девет от населените места на общината. Получихме финансиране и за изграждане на детска площадка в с. Карагеоргиево. Така че, въпреки трудностите, свързани със здравната криза, посрещнахме 2021 г. с голяма доза оптимизъм.

- Айтозлии да очакват ли увеличение на местните данъци и такси през тази година?

- Не, категорично няма да има увеличение на местните данъци и такси тази година. Те остават на нивото на 2020 г.
 


В категории: Айтос


България Всички новини
Буйстващ пътник приземи аварийно самолет на летището в София Буйстващ пътник приземи аварийно самолет на летището в София Той е искал да влезе в пилотската кабина, опитал да нападне и екипажа Неподозирани таланти: Певици налазиха родното кино Неподозирани таланти: Певици налазиха родното кино Фолк дивата Камелия ще вземе участие в новия български филм „Голата истина за група Жигули“ Камион се блъсна в кола, в която са пътували деца Камион се блъсна в кола, в която са пътували деца Няма сериозно пострадали, ПТП-то е край раона на с. Вонеща вода Откриха два случая на коклюш у нас, някои симптоми са като на COVID-19 Откриха два случая на коклюш у нас, някои симптоми са като на COVID-19 Заболяването бе забравено, но заради антиваксърските настроения в последните години отново се завръща С вкус на пармезан: Най-лесната рецепта за хрупкави картофи на фурна С вкус на пармезан: Най-лесната рецепта за хрупкави картофи на фурна Тази фантастична комбинация подобрява вкуса и текстурата им АПИ зове: Шофьорите да подготвят колите за зимни условия АПИ зове: Шофьорите да подготвят колите за зимни условия В планинските райони дъждът ще преминава в сняг Поставят стикер с вграден чип при техническия преглед на автомобилите Поставят стикер с вграден чип при техническия преглед на автомобилите В тези стикери ще се отразява и екологичната група на превозното средство, това не е чипиране Ицо Хазарта не е одобри 5-те заплати за музикантите, които Бойко дава. Само Емануела се радвала Ицо Хазарта не е одобри 5-те заплати за музикантите, които Бойко дава. Само Емануела се радвала Според рапъра компенсациите трябва да са според декларираните доходи Миро ще лети до Луната с японски милиардер Миро ще лети до Луната с японски милиардер Певецът сбъдна мечтата си Жилищна кооперация в Пловдив пламна, имало е евакуирани Жилищна кооперация в Пловдив пламна, имало е евакуирани Трима души са вдишали дим от пожара
Румъния затвори границите си с България, вкара ни в "червен" коридор Румъния затвори границите си с България, вкара ни в "червен" коридор Букурещ иска ПСР за всички пристигащи от България Първа събота в Истанбул без забрана за излизане от вкъщи Първа събота в Истанбул без забрана за излизане от вкъщи Турция взе решение за разхлабване на мерките в началото на седмицата СЗО прогнозира край на пандемията в началото на 2022 г. СЗО прогнозира край на пандемията в началото на 2022 г. Официалният представител на СЗО също така подчерта, че "очевидно е неизбежно" Европа да въведе ваксинационни паспорти   Нощна екзекуция на двама млади мъже разтърси Скопие Нощна екзекуция на двама млади мъже разтърси Скопие Според неофициални информации на портала А1, нападателите излезли от автомобил и с пистолет и автоматична пушка стреляли по двама души Войнишко порно в атомна подводница Войнишко порно в атомна подводница Палава лейтенантка тества шумоизолацията на корабите по най-добрия начин Токио поиска от Китай да спре да взема тест за коронавируса от ануса Токио поиска от Китай да спре да взема тест за коронавируса от ануса Кацунобу Като заяви, че правителството не е получило отговор от страна на Пекин Трогателно! Куче изминава по 2 км. всеки ден, за да иде до гроба на стопанина си Трогателно! Куче изминава по 2 км. всеки ден, за да иде до гроба на стопанина си То е там и даравя тотална любов, безусловно, разказва дъщерята на починалия Терорист готвел атентат от омраза към Путин Терорист готвел атентат от омраза към Путин Нападението е щяло да бъде срещу енергийно съоръжение Facebook отмени забраната за политическа реклама Facebook отмени забраната за политическа реклама Забраната беше въведена след президентските избори в САЩ Великобритания е отличник - 20,7 млн. души са ваксинираните Великобритания е отличник - 20,7 млн. души са ваксинираните Отбелязва се, че повече от 895 хиляди души вече са получили и втората доза от ваксината
Георги Лозанов към политиците: Георги Лозанов към политиците: Ако медиите не дадат думата на други политици, вотът ще се деформира Виц на деня Виц на деня - Братчед, ти на пиано можеш ли да свириш?
- На пиано мога, ама на трезво ич мъ няма!
Виц на деня Виц на деня Един заек тръгнал да се беси. В същият момент минала мечката и го попитала:
- Зайо, какво правиш?
- Беся се.
- А защо се бесиш за крака?
- Щото за врата ме души.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Слънчев удар е... Когато твоето слънце, те хване с друго слънце...

Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори