×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Времето във вторник - четете тук
  • Цената на биткойна достигна двуседмичен връх
  • Ваксината срещу Covid-19 на Novavax показва над 90% ефективност
  • Европа удължава подкрепата за компаниите и увеличава дълговото бреме
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

За първи път бюджетът на Айтос ще е над 30 млн. лв., имаме ресурс за всички планирани проекти


За първи път бюджетът на Айтос ще е над 30 млн. лв., имаме ресурс за всички планирани проекти
Непланираните разходи заради коронакризата бяха най-голямото предизвикателство, но с добра финансова политика успяхме да се справим, казва кметът Васил Едрев
21 Януари 2021, Четвъртък, 14:04 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимка: авторът

Айтозлии да бъдат спокойни, няма да има увеличение на местните данъци и такси

Васил Едрев е трети мандат кмет на община Айтос. Как администрацията се справи с коронакризата, какви са плановете за настоящата година и кои са акцентите на Бюджет 2020, разказва Едрев пред Флагман.бг:

- Г-н Едрев, 2020 бе годината, която беше трудна за всички. Как Община Айтос се справи с предизвикателствата?

- Голямото предизвикателство през 2020 година беше и остава пандемията и извънредната обстановка. Наложително беше да направим разходи, свързани с противоепидемичните мерки, които не бяха планирани. Но с добра финансова политика се справихме. Въпреки трудностите, Община Айтос остава финансово стабилна. 

Взехме някои важни за гражданите и бизнеса решения за преодоляване на последствията от кризата, свързани с плащането на наеми и такси. От м. март м.г. насам един от основните ни приоритети е контролът по спазване на мерките.

Пандемията ограничи социалните ни контакти, но в същото време успя да обедини усилията ни в подкрепа на медиците на първа линия. Училища, детски градини, фирми и граждани даряваха средства по сметките на МБАЛ Айтос и на Общинския кризисен щаб. Магазини, производители, търговци се включиха в акции за подпомогане на семейства в трудно положение и с ниски доходи. Бяха организирани и продължават да се организират благотворителни кампании. 

Спечелихме два проекта за финансиране на борбата с Ковид-19. Бяха раздадени хиляди хранителни пакети на хора, пострадали от здравната криза. Направихме го заедно. Благодаря на всички за помощта и инициативността. Подкрепата за хората в нужда продължава с общински проекти, инициативи, с правителствени решения и с дейностите на БЧК.

- Как се отрази кризата от коронавирус на живота в община Айтос?

- Последствията са за икономиката, търговията, услугите. Извънредното положение се отрази негативно върху здравеопазването, образованието, културата, спорта. Вътрешно отделение на болницата трябваше да се трансформира в Ковид отделение. Това създаде напрежение и основателни притеснения за здравето на лекарите и на медицинския персонал. Остава безпокойството за разпространението на вирусната инфекция. Остават и усилията ни за налагане и спазване на противоепидемичните мерки. 

Училищата работят в електронна среда - там, както и навсякъде,  мненията за дистанционното обучение остават разнопосочни.  Затварянето на детските градини за голям период от време остави много работещи майки вкъщи - много от тях в неплатен отпуск и без доходи. Отменихме много културни и спортни прояви - фолклорните празници "Славееви нощи" не бяха проведени за първи път от 52 години насам. Отменихме Държавното първенство по спортна акробатика и Националния турнир по свободна борба, които трябваше да се проведат в новата Спортна зала. За първи път от десет години не се проведе и традиционният мотокрос Гранд при на Републиканското първенство. 

Наложи се да отлагаме и тръжни процедури. Да въвеждаме нови правила за безопасност при административното обслужване на гражданите, да въведем ежедневните дезинфекции. Както и да контролираме целия този процес. Благодаря на гражданите, че се отнасят с разбиране. Хората станаха по-търпеливи и по-отговорни, осъзнавайки, че всички тези мерки са свързани с грижата за тяхното здраве.
Лично за мен, най-тежки в един определен период, бяха новините за увеличаващия се брой на положителните тестове. И трудната борба с болестта, която водиха и водят наши съграждани. Загубихме хора. Това е най-тежката и необратима загуба...

- Какъв е интересът на медиците в Айтос към ваксините? Има ли вече имунизирани и какъв процент от тях желаят да се ваксинират? 

- В първата фаза на ваксинация в МБАЛ Айтос от общо 80 работещи, ваксинираните са 15. Да не забравяме, че част от медиците на първа линия преболедуваха от ковид. Процентът на желаещите лични лекари и лекарите специалисти да се ваксинират е 20 - 25%.

- Учителите попаднаха във втората фаза за ваксинация. Колко от тях в община Айтос искат да се имунизират срещу коронавируса? Вие и вашият екип бихте ли се ваксинирали също?

- В най-голямото айтоско училище СУ "Хриисто Ботев" 44% от учителите и непедагогичският персонал са заявили желание да се ваксинират.  Като цяло общият процент е по-нисък - 22%. Има училище и детска градина, в които желаещите са 50%.  

Лично аз съм готов да се ваксинирам, в момента, в който ми дойде реда за ваксинация. Що се отнася до моя екип - много от общинските служители изразяват устно желание да го направят. Но засега не се е стигнало до изготвянето на списък с желаещите от Общинската администрация да се ваксинират.

- Попречи ли пандемията за реализирането на планувани проекти?

- Извънредната обстановка не се отрази съществено върху работата ни по проекти. По време на пандемията нито за ден Общинската администрация не е преустановявала работата си по европейски и национални проекти.  Планираните проекти успяхме да приключим успешно и в срок. В същото време не е прекъснал процесът за кандидатстване, одобрение и финансиране на нови проекти.

- Въпреки пандемията от коронавирус Община Айтос все пак успя да завърши започнати проекти. Кои бяха по-важните от тях?

- Приключихме един мащабен проект за основен ремонт на уличните и тротоарните настилки в града за 2 млн. лв. Успешно беше изпълнен проектът за основен ремонт на читалището в с. Мъглен.  Реализирахме проект за 6 млн. лв. - за цялостна подмяна на ВиК мрежата на селата Мъглен и Карагеоргиево, както и включването на село Чукарка в деревация Камчия. 

Както е известно, през лятото открихме първата за Айтос Пречиствателна станция за отпадъчни води. Тръгна и партньорският проект на Айтос и Одрин за опазване на околната среда - по Програмата за Трансгранично сътрудничество между България и Турция. Айтос е част от големия съвместен ВиК проект на няколко общини от областта по ОП "Околна среда", стойността му е 459 милиона лева.

Приключи първият етап на проекта за закриване и рекултивация на градското сметище, на стойност 3 200 000 лв. Реализиран беше проект за реконструкция и рехабилитация на улични настилки в селата Черна могила, Черноград и Тополица, на стойност 620 000 лв. 

Работим по социални проекти, защото все повече хора се нуждаят от социална подкрепа. Целогодишна е услугата Обществена трапезация за семейства с ниски доходи и услугата Домашен социален патронаж за самотни възрастни хора. Сега разкриваме и специализирана социална услуга „Асистентската подкрепа“ за ежедневна почасова подкрепа в домашна среда на деца и лица с трайни увреждания и на лица в надтрудоспособна възраст, в невъзможност да се самообслужват.  Изпълняваме проект "Патронажна грижа", както и проекти по Националната програма "За чиста околна среда". Имахме много работа по проекти. Мисля, че 2021 г. ще е още по-динамична.

- Как приключи изпълнението на Бюджет 2020 и кога ще е готова финансовата рамка за тази година?

- Община Айтос беше и остава финансово стабилна.  Данъчните приходи са изпълнени. А общо приходите не са намалели драстично. Като цяло 2020 г. беше добра във финансово отношение. 
На дневен ред е проектът за Бюджет 2021.  За първи път финансовата рамка ще е над 30 млн. лв. През този месец предстои публичното обсъждане на новия бюджет, преди да го внесем за дебати и гласуване в Общинския съвет. Категоричен съм, че ще имаме достатъчно средства за мерките и борбата с ковид. Имаме и финансов ресурс за изпълнението на всички планирани проекти.

- Всяка година инфраструктурните проекти са сред акцентите за Общината. Какви са приоритетите за 2021 г.?

- Преди дни подписахме договора за изпълнението на проект, финансиран по Стратегията на Местна инициативна група-Айтос, за обновяване на улични настилки в селата Поляново и Малка поляна, на обща стойност 335 443 лева. До дни започва изпълнението му. Предстои стартът и на друг проект в с. Карагеоргиево. Ще инвестираме  653 хил. лв. за корекция  на дере и изграждане на пасарелки - един изключително наболял проблем за хората. Пред одобрение от ДФ "Земеделие" са три общински проекта за ремонт на втората ни спортна зала, за реновиране на още тротоарни настилки и улици в Айтос и за Посетителски център в Етнографския комплекс "Генгер".
През ноември спечелихме финансиране на проект за изграждане на нова детска градина в Айтос за 3 млн.лв по програма на МОН. Строителството на детската градина ще започне през тази година. Целта е тя да реши до голяма степен проблема с липсата на места в детските гради и яслите в града. 

За реализирането на общински проекти, за които гражданите от дълго време настояват, през м. декември с ПМС получихме финансиране от над 2 670 000 лв. Те гарантират изпълнението на три важни за гражданите проекта. През 2021 г. предстои цялостното обновяване на Градската градина - осигурено е финансиране от  1 310 000 лв. Осигурени са 1 350 000 лв. за ремонта на улични настилки в девет от населените места на общината. Получихме финансиране и за изграждане на детска площадка в с. Карагеоргиево. Така че, въпреки трудностите, свързани със здравната криза, посрещнахме 2021 г. с голяма доза оптимизъм.

- Айтозлии да очакват ли увеличение на местните данъци и такси през тази година?

- Не, категорично няма да има увеличение на местните данъци и такси тази година. Те остават на нивото на 2020 г.
 


В категории: Айтос


Исландия хвърли маските
Исландия хвърли маските 15/06/2021, Вторник 12:21 0
Лъчезар ЛИСИЦОВ Бойко Рашков обяви край на кадровите промени в МВР Бойко Рашков обяви край на кадровите промени в МВР 15/06/2021, Вторник 11:49 0
Флагман.БГ Куршевел: съществуващата зимна приказка Куршевел: съществуващата зимна приказка 15/06/2021, Вторник 09:46 0
България Всички новини
На живо! Коалиция ГЕРБ-СДС дава старт на кампанията си в Бургас На живо! Коалиция ГЕРБ-СДС дава старт на кампанията си в Бургас Кандидат-депутатите представят акценти от регионалната програма в Дома на Нефтохимика   Бойко Рашков обяви край на кадровите промени в МВР Бойко Рашков обяви край на кадровите промени в МВР Жилищата в София поскъпнаха с 59% Жилищата в София поскъпнаха с 59% Общото увеличение на стойността на имотите в страната е с над 41% Потресаващо - две момичета палят огън в дървена беседка във "Възраждане" Потресаващо - две момичета палят огън в дървена беседка във "Възраждане" И винаги, когато ви хрумне на направите нещо нередно, си спомняйте, че общинските камери в Бургас стават все повече   Служебният кабинет след месец на власт: Заварихме не просто хаос, а системен безпорядък и липса на правила Служебният кабинет след месец на власт: Заварихме не просто хаос, а системен безпорядък и липса на правила Държавата била обрасла в корупция, маскирана в благовидна и законосъобразна форма МФ публикува нов разширен списък с лицата, които попадат или биха попаднали под санкциите на САЩ МФ публикува нов разширен списък с лицата, които попадат или биха попаднали под санкциите на САЩ Списъкът може да бъде допълван или коригиран при получаване на нови данни Елате на миден уикенд на остров "Света Анастасия", може да опитате безплатно Елате на миден уикенд на остров "Света Анастасия", може да опитате безплатно Първите посетители ще се отдадат и на горещи музикални емоции с бургаската група "Горещ пясък" Кмет раздава безплатен разсад за домати Кмет раздава безплатен разсад за домати Кристиян Димов е осигурил за пострадалите от градушката стопани безплатен разсад за домати   Голям пожар в завод "Неохим", гори административна сграда Голям пожар в завод "Неохим", гори административна сграда Към мястото са изпратени пожарни екипи от Хасково и Харманли Ватерполният "Черноморец" вдигна вицешампионската купа при мъжете Ватерполният "Черноморец" вдигна вицешампионската купа при мъжете Това е втори пореден сребърен комплект медали и купа за бургаските ватерполисти  
25 застаряващи хубавици в спор за короната на "Мис 40+" 25 застаряващи хубавици в спор за короната на "Мис 40+" Претендентките са жени между 40 и 67 години Спор за носене на маска завърши със стрелба, има убит и ранени Спор за носене на маска завърши със стрелба, има убит и ранени Касиер в хранителен магазин е застрелян след спречкване с клиент, който отказал да се маскира  Облекчават правилата за носене на маски в Германия Облекчават правилата за носене на маски в Германия Страната отчита рязък спад на заразените с COVID-19 Почина актьорът Нед Бийти на 83-годишна възраст Почина актьорът Нед Бийти на 83-годишна възраст Той има ключови роли във филми като "Избавление", "Супермен" и "Телевизионна мрежа" Протести преди началото на срещата на върха на НАТО Протести преди началото на срещата на върха на НАТО Лидерите на държавите-членки ще поискат уверения от президента Джо Байдън, че могат да разчитат на Вашингтон Путин ще говори с Байдън в Женева за злодеи, обвинени в киберпрестъпления Путин ще говори с Байдън в Женева за злодеи, обвинени в киберпрестъпления Руският президент имал позитивни очаквания за срещата Радев ще участва в среща на НАТО, президенти умуват за космическа отбрана Радев ще участва в среща на НАТО, президенти умуват за космическа отбрана Сред темите на срещата на пакта са отношенията с Китай и Русия, както и изтеглянето на натовските войски от Афганистан Секси водеща подпали рейтинга на Евро 2020 в Албания Секси водеща подпали рейтинга на Евро 2020 в Албания Ева Мурати предизвика сензация в социалните мрежи Звездата на Дания Кристиан Ериксен приключва с футбола? Звездата на Дания Кристиан Ериксен приключва с футбола? Такива са законите на Апенините Хотелиери скочиха срещу стикерите за ваксинация Хотелиери скочиха срещу стикерите за ваксинация Има хора, на които по здравословни причини не може да бъде поставена ваксина и такива, които вече са преболедували и имат достатъчно антитела и затова не искат да се имунизират веднага  
Бойко Борисов Бойко Борисов Ето по един бонбон, одъртях и не ми се празнува Виц на деня Виц на деня - Взимате ли този мъж за законен съпруг?
- Ами... може ли да видя и другите?
Виц на деня Виц на деня - Марче, мисля, че си имаш любовник!
- Ти луд ли си бе, Жоре? На още един да пържа тиквички??
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Надпис на вратата на магазин: "Вход само с маски!". Отдолу добавено на ръка: "А с дрехи може ли?"
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори