×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: v[email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

В Общински съвет-Созопол има диалогичност и зачитане на различното мнение


В Общински съвет-Созопол има диалогичност и зачитане на различното мнение
Мисля, че успях да наложа модел на публичност  и прозрачност за дейността на общинския съвет, макар че има още какво да се направи в тази посока, каза председателят на ОбС Созопол Георги Пинелов
15 Януари 2021, Петък, 20:22 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимка: Авторът

Една от целите, която си поставих бе да има диалог и дебат по време на заседанията и мога категорично да заявя, че такъв дебат има, разбира се иска ми се той да бъде по-често конструктивен, а политиканстването да остане по-назад, категоричен е Пинелов

 

-Г-н  Пинелов, общинският съвет в Созопол е един от малкото в Бургаска област, който започна да провежда заседанията си онлайн. Какво наложи това и как се справихте с организацията и провеждането на първото заседание дистанционно?

- Законът дава тази възможност за провеждане на онлайн заседания, заради пандемията от коронавирус и лично аз бях планирал това да се случи в началото на новата 2021 година, след промяна в Правилника за дейността на общинския съвет, но месец декември показа нагледно, че  трябва да се съобразим с последиците от пандемията. Не само аз, но  както знаете и кмета на Черноморец и общинския кмет, както и няколко общински служители бяхме покосени от коронавируса и след тежко боледуване се върнахме на работа. Именно това бе причината да организирам своевременно онлайн провеждането на заседанията на постоянните комисии и самата сесия, за да се  създадат  условия  колегите от общинския съвет и служителите от общинската администрация безопасно да си свършат работата. Справихме се добре с организацията и благодаря на колегите общински съветници, които бяха активни и отговорни по време на необичайните до този момент заседания. Предстои промяна в Правилника ни, която да  урегулира в подробности работата на общинския съвет при провеждане на онлайн заседания.

-Изтече първата година от управлението на Общински съвет- Созопол.  Какво се промени за тази една година?

- Една от целите, която си поставих бе да има диалог и дебат по време на заседанията и мога категорично да заявя, че такъв дебат има, разбира се иска ми се той да бъде по-често конструктивен, а политиканстването да остане по-назад. За съжаление много често популизма надделява над реалната загриженост за жителите на общината. През годините назад бяхме свидетели как общинския съвет бе услужлив придатък на общинска администрация, но за тази една година се усети промяната. Като председател не бих допуснал обезличаване на общинския съвет. Много често след  дебати и мотивирани становища, общинската администрация в лицето на кмета като вносител на докладни е променял и оттеглял своите предложения и така се търси по- доброто решение за дадения проблем.

Една от основните задачи на общинските съветници и общинския съвет като цяло е да бъдем коректив на работата на общинската администрация и на кмета. Заседанията започват с "Въпроси и питания" към кмета, отправени от общинските съветници по горещи въпроси, вълнуващи обществеността.

Единствената ми цел, каквато надявам се имат и останалите мои колеги, е да повишим авторитета на местния парламент и той да се превърне във важен орган на управление за созополчани. Затова държа на диалогичност и зачитане на различното мнение. Лично аз уважавам всяко мнение, дори и да не съм съгласен с него, като то трябва да бъде мотивирано и да се чуе.

Удовлетворен съм, надявам се и моите колеги също, от съществуващата атмосфера на диалог и възможността за дебати. Разбира се, има колеги общински съветници, които все още не са достатъчно активни  по време на обсъжданията, но се надявам с натрупания опит през тази една година да станат по-смели и по-активни. Но най- важното е, че порочната практика от миналото да се гласува без дебати, наистина остана назад във времето.

Мисля, че успях да наложа модел на публичност  и прозрачност за дейността на общинския съвет, макар че има още какво да се направи в тази посока. Затова планирам в рамките на тази година да бъде организирано и видео излъчване на сесиите на Общински съвет- Созопол. Така гражданите на нашата община ще могат да се запознаят директно с работата по време на заседанието, както и с проблемите, които се дискутират. Това е важно, защото гражданите не само на Созопол, а и от цялата община, доказаха, че са будни за случващото се в нея и проблемите й.

-Факт е, че Общински съвет- Созопол е доста шарен с общински съветници от четири политически групи, а мнозинството е много крехко. Как се отразява това на работата на общинския съвет и взаимодействието му с общинската власт?

- За мен политическата принадлежност е само една условност, защото вярвам, че всеки един от моите колеги е тук, в общинския съвет, за да защитава интересите както на своите избиратели, така и на всички жители на нашата община. Интересите на съгражданите ни и развитието на общината са водещи в моята работа и това е което определя и моята лична позиция като общински съветник и работата ми като председател на общинския съвет. Вярвам, че всеки един от нас гласува по съвест и убеждение.

Да, мнозинството в момента е много крехко и предполагам, че изисква огромни усилия на кмета и екипа му да предлагат решения и да развиват политики, в които да ни убедят, че са правилни и полезни за жителите на община Созопол. Само така може да разчитат, те да бъдат подкрепени от мнозинството. Засега успява и това до голяма степен му помага да се справи доста успешно с наследените от предишното управление проблеми.

-На изборите Вие бяхте в своеобразна коалиция с БСП. Как се развиват тези отношения сега?

- Всъщност по време на изборната кампания всички партии, участващи в изборния процес се обединиха в един общ фронт срещу тогавашните управляващи, независимо коя политическа формация ги бе излъчила. Това, което ни обедини всички бе желанието и необходимостта да се сложи край на едно пагубно за бъдещето на община Созопол управление и да се стопира финансовия фалит, който бе въпрос на време да се случи. Всяка една политическа сила в това обединение имаше свои конкретни цели, задача и ангажименти към своите избиратели, но  всички ние искахме промяна на управлението и това се случи. И то за добро, както сме свидетели през изминалата година. Така че след тази голяма победа на гражданското общество в нашата община, политическите субекти в това анти- Рейзи обединение, могат да продължат да изпълняват целите си и поетите към своите избиратели ангажименти. Коалиция с БСП, в чистия смисъл на думата нямаме, просто подкрепяме добрите и конструктивни предложения на кмета на Созопол  Тихомир Янакиев. Разбира се, подкрепяме и ще подкрепяме управляващите представители на БСП,  докато защитават интересите на нашите съграждани и работят за развитието на община Созопол. Каузата ни е община Созопол и макар, че сме само двама общинските съветници от нашата група, няма да отстъпим ни на йота от нашите убеждения и от ангажиментите, които сме поели пред нашите съграждани.

-Какви са очакванията Ви за новата 2021 година? Какво очаквате да се случи в управлението на община Созопол?

- Това, което най- осезаемо влияе на обществения и политически живот е пандемията от Ковид-19 и нейните негативни последици, които засягат всички сфери и бизнеси. Безспорно това е най- голямото предизвикателство, пред което всички ние сме изправени. Мисля, че вече здравните последици се овладяват и се надявам през 2021 година броят на заболелите да бъде възможно най- малък.

Има един отрасъл от икономиката, който въпреки мерките на правителството, пострада най- много от коронакризата и това е туризмът и ангажираните с него подотрасли- хотелиерство, ресторантьорство, туроператори, търговци и др. А този бизнес е основният за град като  Созопол, а и Черноморец. Умерен оптимист съм и се надявам, че постепенно здравната криза ще бъде овладяна не само в страната, а и в Европа и света и това ще позволи на хората от туристическия бизнес да се подготвят и да имат един по-добър сезон. Наясно съм, че пораженията от пандемията ще влияят още дълго време.

Според мен най- важното е справянето със здравната криза и постепенното възстановяване на икономиката в страната.

По отношение развитието на Созопол и всички населени места в нашата община, очакванията ми са в няколко посоки. Едната е да успеем да се подготвим по-добре и по-рано за летния сезон, защото през миналото лято Созопол бе един от най- посещаваните туристически градове, като дори бе обявен за най-предпочитана морска дестинация. Българските туристи преоткриха нашия град и това до някъде компенсира липсата на чуждестранни такива.

Може би е имало пропуски по отношение организацията на паркиране и паркоместата. Въпреки, че бе направено много  в тази посока и това бе оценено, както от нашите гости, така и от нашите съграждани, мисля, че Созопол вече има крайна необходимост от модерна и адекватна транспортна схема, която да елиминира и най- малките недостатъци и пропуски. Това е един от сериозните проблеми на Созопол през лятото. Другият е сметосъбирането, което още миналото лято бе подобрено, а сега със системата от подземните контейнери се надявам това да не създава никакви проблеми.

Истина е, че общината се съвзема от лошото икономически състояние, наследство от предходното  управление. Оказва се, обаче, че направените харчове са нецелесъобразни, въпреки, че процедурите по тях са юридически изпипани и издържани. Наследените милиони левове заеми, наложиха взимането на нови такива, макар и от държавата, за да бъдат разплатени старите задължения на общината към нейни контрагенти. Като, разбира се, те също трябва да бъдат върнати. Ковид кризата неминуемо даде отражение на финансовото положение на община Созопол.

Много бих искал Община Созопол да печели проекти и да реализира важни обекти, за което съм готов да съдействам, според компетенцията си. Европейските средства са свежи пари, които като цяло ще подпомогнат за повишаването на жизнения стандарт на жителите на община Созопол. И аз персонално, и колегата Желязко Иванов заставаме зад всяка една добра идея и инициатива на кмета и неговия екип  по отношение на нови и значими европроекти, защото в тази насока има какво и трябва бързо да наваксаме. Скоро би трябвало да бъде приключен ремонтът на пътя между селата Росен и Равна гора. Един изключително важен ремонт, който жителите на тези две села чакат вече десетилетие. Ремонтира се и участък от пътя к-г „Златна рибка“ - с. Равадиново, асфалтират се и много  улици в Созопол. Иска ми се да бъдат ремонтирани, реконструирани и други пътни артерии, защото това е ключов елемент за развитие на туризма в цялата община, а и за нормалното придвижване на жителите на община Созопол.

-По Ваша инициатива общинския съвет взе решение в Созопол да бъдат изградени паметници на Васил Левски и Христо Ботев.  До къде стигна реализацията им?

- Първо искам да благодаря на всички мои колеги от общинския съвет, които гласуваха единодушно и подкрепиха моето предложение. Защото съм убеден, че няма жител на нашата община, който да не иска да има издигнати паметници на нашите най-големи герои на освободителното движение по време на турското робство. Не мисля, че беше нормално в град, като Созопол да няма къде да бъде поднесено едно цвете на техните дни за почит.

Някои от сроковете в решението на общинския съвет са забавени, вероятно заради сложната ситуация с коронакризата, но съм сигурен, че общинска администрация работи по решението ни за двата паметника. Докъде са стигнали в процедурите, общинските съветници и обществеността ще бъдат запознати по време на предстоящия годишен отчет на кмета на общината, за изпълнение решенията на общинския съвет.

Издигането на паметниците на Апостола на свободата, Васил Левски и на големия революционер, Христо Ботев е една изключително благородна и родолюбива идея, която съм сигурен, че ще бъде подкрепена и от моите съграждани и всеки ще се включи в инициативата по набирането на средства за тях, според възможностите си.

 


В категории: Созопол


България Всички новини
След повече от 30 години: Отварят кафето в Морското казино на Бургас След повече от 30 години: Отварят кафето в Морското казино на Бургас Обектът ще се намира на долната тераса и ще е с изглед към залива, има потенциал отново да е притегателен център за културни дейци и бохеми Ивелина Василева, ГЕРБ: До края на новия мандат средната работна заплата ще стане 2 хил.лева, а минималната - хиляда Ивелина Василева, ГЕРБ: До края на новия мандат средната работна заплата ще стане 2 хил.лева, а минималната - хиляда 2500 лева ще е възнаграждението на учителите, а 2800 - на преподавателите във ВУЗ-овете   Димитър Николов: Кандидат-депутатите на ГЕРБ са хора на реалните действия. Вярвам в тях! Димитър Николов: Кандидат-депутатите на ГЕРБ са хора на реалните действия. Вярвам в тях! Много от личностите в листата на ГЕРБ са част от осъществяването на важни проекти, подчерта Николов       1200 лева за 20 тролски коментара във фейсбук на ден 1200 лева за 20 тролски коментара във фейсбук на ден Да манипулираш хората и да изкривяваш реалността чрез коментари в мрежата или просто да си рекламно лице на дадена партия се превърна във важна и добре платена задача Прекъснаха международен канал за търговия с хашиш, задържан е албански гражданин Прекъснаха международен канал за търговия с хашиш, задържан е албански гражданин Пратки с наркотика са минавали и през България Мъж счупи с метла ръката на жена, мързелувала Мъж счупи с метла ръката на жена, мързелувала Софиянецът я ударил силно с дръжката на метлата Майката на Азис го надмина по пластични операции и корекции Майката на Азис го надмина по пластични операции и корекции Ромският певец има 7 операции, но и тя не остава по-назад от него Голямото приключение „Опознай Бургас“ се завръща с нови предизвикателства Голямото приключение „Опознай Бургас“ се завръща с нови предизвикателства "Опознай Бургас" включва 18 от най-емблематичните места за посещение в града Димитър Германов: Честит 8 март, мили дами! Димитър Германов: Честит 8 март, мили дами! Бъдете уверени и вдъхновени! Бъдете нежни, красиви и неповторими, пожела кметът на Приморско ГЕРБ: Запазваме нивата на данъците, повишаваме доходите, инвестираме още в образованието и здравето ГЕРБ: Запазваме нивата на данъците, повишаваме доходите, инвестираме още в образованието и здравето Предвиждаме минималната работна заплата да стане 500 евро, а средната – 1000 евро, посочват от ГЕРБ
Продават първия туит, цената достигна 2,5 милиона долара Продават първия туит, цената достигна 2,5 милиона долара Съобщението е публикувано на 21 март 2006 г. и ще навърши 15 години този месец Швейцария официално забрани бурките Швейцария официално забрани бурките Текстът е получил подкрепата на над 51% от гласовете Хари и Меган обявиха какъв ще е полът на второто им дете Хари и Меган обявиха какъв ще е полът на второто им дете Арчи ще има сестричка След ваксиниране с „Модерна”: Обриви по дланите и лактите След ваксиниране с „Модерна”: Обриви по дланите и лактите Възпалението изчезва след лечение около шест дни   Сагата с британското семейство продължава, Елизабет II няма да гледа интервюто на Меган и Хари Сагата с британското семейство продължава, Елизабет II няма да гледа интервюто на Меган и Хари Бременната с второто си дете Меган вече обвини Уиндозрския двор, че измисля лъжи за нея   Венецуела започна да печата банкноти от 1 милион, струват по-малко от левче Венецуела започна да печата банкноти от 1 милион, струват по-малко от левче Щатската валута се разменя сега за 1,88 милиона боливара   COVID-19 оставя следи върху психиката на оздравелите COVID-19 оставя следи върху психиката на оздравелите В краткосрочен план 95% от клинично стабилните пациенти с COVID-19 са страдали от посттравматично стресово разстройство Европа е в плен на новите щамове на коронавируса Европа е в плен на новите щамове на коронавируса Мутиралите зарази се разпространяват активно на континента   Рядък вариант на коронавируса хванаха в Италия Рядък вариант на коронавируса хванаха в Италия Засега се констатира, че той няма, както изглежда, характеристики, които ще намалят ефикасността на ваксините Сблъсъци в Швеция заради мерки срещу ковид Сблъсъци в Швеция заради мерки срещу ковид Един служител на реда е бил леко ранен и откаран в болница
Димитър Николов Димитър Николов Най-добрата ваксина е поставената Виц на деня Виц на деня - Хубава заплата ли взема мъжът ти?
- Като всички...
- А пие ли?
- Като всички...
- А в леглото как е?
- Като всички...
Виц на деня Виц на деня Три дни и три нощи се трепали Крали Марко и ламята. Накрая дошла на Марко жена му, взела им джойстиковете и пратила Марко да хвърли боклука... Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ще повярвам в ЕС, когато: германец купи старата ми кола, англичанин обере доматите ми, а домашната ми помощничка е гъркиня.


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори