×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Здравословно хранене – как да го постигнете, когато сте натоварени?


07 Януари 2021, Четвъртък, 16:23 ч.
Автор: Флагман.бг

Можете да си приготвяте някои неща преди лягане, съветват специалисти

С настъпването на 2021 година всеки от нас си прави равносметка за изминалата и си поставя нови цели. Подготвяйки списък с нещата, които искаме да постигнем в следващите месеци, здравословното хранене често е в топ 5. Причината е, че поради различни фактори, доста хора не се ограничават в това какво похапват, но в един момент трябва да помислят за последствията. И както се казва – „Нова година – ново аз“.

Да си приготвите нещо по-нискокалорично и здравословно за обяд е изключително лесна задача, но когато започнете да спазвате определен режим и се налага да търсите конкретни ястия, когато сте в офиса, е доста по-трудно. Тогава имате строго определено време и невинаги можете да отидете до магазина, за да си купите шейк или пък авокадо, което да изядете между храненията. Да не говорим, ако трябва да приготвите салатата си на момента.

Ако и вие сте от онези, които са твърде натоварени, сигурно постоянно си поръчвате храна до офиса или дома, но това не е решение. Ако бъдете по-организирани и креативни, има начин да ядете здравословно. Ето няколко съвета, които ще са ви от полза:

1. Наблегнете на пресните продукти
Повечето от нас не се стремят да си набавят препоръчителното количество от пресни плодове и зеленчуци всеки ден. Отчасти защото отнема много време за измиване, приготвяне и съхранение. Това коментира пред Self консултантът по хранене Кара Харбстрийт. Тя посочва, че за да си помогнете, може да замразите някои плодове и зеленчуци във фризера.

Специалистът посочва, че дори и да нямате пресни плодове и зеленчуци, може да добавите консервирани или размразени от предната вечер, като гарнитура, например. По този начин по-лесно ще си доставите витамини и други хранителни вещества, от които се нуждаете, при това с минимални усилия.

2. Нарязвайте всичко наведнъж
„Винаги нарязвайте целия лук или чушка, морков...“, казва Мариса Мур, която е интегративен диетолог. По думите ѝ, по този начин ще улесните приготвянето на вашия здравословен обяд или вечеря. Накълцвайки един зеленчук, дори и да не ви трябва целият, вие може да използвате една част за следващото хранене. Или пък да ги замразите, за да може при повторно готвене да не се бавите с дъската и ножа.

3. Не пропускайте закуската
Тя е храненето, което не бива да подценявате. Ако закусите един плод, зърнена храна или пък яйца в комбинация с месо или зеленчуци, ще се заредите с енергия, която ви е необходима за старта на деня. Така няма да прекалите с обяда и ще имате достатъчно сили, за да си свършите задачите докато дойде време за него.

4. Купувайте някои неща на промоция
Безспорно е, че най-добрият вариант е да си купите всички продукти, да ги нарежете и приготвите на котлона сами, за да сте сигурни какво ще консумирате. Но когато сте твърде заети, макар и в домашния офис в хола, трябва да пестите време. Тогава на помощ идват опаковките с микс от зеленчуци, които са нарязани или пък някои меса, които са изчистени и готови за „хвърляне“ в тавата или тигана, изискващи по-малко време и усилия.

Може би ще кажете, че тези стоки са малко по-скъпи, но стига да искате, може да си ги набавяте от промоции и да пазарувате доста изгодно.

5. Напълнете фризера с полезни храни
Освен разнообразието от зеленчуци и плодове, които да държите във фризера, напълнете го с продукти, които можете да размразите от предния ден или непосредствено преди готвене. Така ще спестите време и излишно напрежение. Ако имате много работа и не успеете да идете до магазина, просто ще извадите пакет броколи или пък пилешки хапки, които да се запекат във фурната, докато вие си вършите нещо друго.

6. Подготвяйте си продуктите предварително
Тъй като в момента ресторантите не работят, а и не е много полезно да поръчвате постоянно храна до офиса, която не знаете дали е на 100% здравословна, гответе повече вкъщи. Ако нямате време да готвите у дома през деня, го правете вечер. Основното нещо, което ще ви помогне, е когато си приготвяте менюто и съставките за него предварително.

В случай, че се нуждаете от протеини на обяд, от предната вечер си купете пилешко или направете омлет с яйца, като използвате масло вместо олио. Опитайте се да ядете по-свежа храна, която не изисква претопляне и може да се носи в кутия.

7. Организирайте работното си пространство
Не всеки разполага с хубава и удобна кухня. Дори и да имате малко пространство, в което да готвите, го подредете така, че да намирате всичко бързо и лесно. Така ще спестите време в търсене на подправки или пък основни съставки.

Добре организираното пространство в кухнята ще ви достави наслада от готвенето и ще предотврати преяждане. Трябва да си освободите място, където да нарежете спокойно плодовете и зеленчуците, без да се притеснявате, че нещо ще падне на пода.

8. Ползвайте планер
Много фитнес инструктори и консултанти по хранене посочват, че предварителното плануване на менюто е ключово при здравословното хранене. Ако не знаете от вечерта какво ще закусвате и обядвате на другия ден, няма как да изчислите колко въглехидрати, протеини и калории ще погълнете и дали трябва да купувате нещо допълнително. По този начин ще ядете и по-разнообразна храна, което ще ви помогне да приемате различни полезни вещества.

Ползването на планер или един обикновен лист, на който да нахвърляте с какви продукти разполагате и какво ястие да приготвите според вашите нужди, е особено важно, най-вече за тези, които все нямат време за закуска или минават без обяд, но си наваксват на вечеря, споделя нутрицистът Шана Спенс. Тя дава за пример приготвянето на зеленчукови или плодови палачинки без захар и брашно, протеинови барчета или други здравословни закуски. Всички те могат да се направят преди лягане, предния ден.

Източник: Tialoto.bg


В категории: Здраве


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
Георги Димитров, Бургас.
28.01.2021 12:51:26
0
0
На кандидатите за Политици, Народни представители и Държавни служители да е Задължително полагане на Държавен Изпит по владеене на поне два чужди западни езика - на ниво (С1). За да не попадат случайни хора в Народното Събрание, в Политиката и в управлението на Държавата, само защото са крещяли най-високо от всички : "ОСТАВКА!" и "ДОЛУ ! ".
1.
Георги Димитров, Бургас.
08.01.2021 06:15:34
0
0
Крайно време е да се вдигне интелектуалното и професионално ниво на всички кандидати за политици и държавни служители, като се прави щателен подбор ! Защита на Дипломна работа и Държавен Изпит пред комисия за проверка на познанията по минимум два чужди западни езика и Политология.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори