×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Проф.Костадин Ангелов предложи сериозна здравна реформа


Проф.Костадин Ангелов предложи сериозна здравна реформа
Проф.Костадин Ангелов има революционни идеи за реформирането на сектора
19 Декември 2020, Събота, 14:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

На първо място трябва да се направи райониране на България и във всеки един регион да се направи една голяма болница и след това да се гарантира достъпът на всеки български гражданин до спешна медицинска помощ

 

"Много лесно можем да затворим абсолютно всичко, но хората вече психически не издържат - нашата цел е да затворим максимално много опасности." Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред Дарик радио.

Попитан защо България е на челните места по смъртност, проф. Костадин Ангелов отговори: Когато този вирус се „залепи” за един човек, който има хронично заболяване, той усложнява протичането му и води до неблагоприятен изход на това заболяване.

По думите му, заради Ковид-19 сме разбрали много истини. Здравеопазването в България, в сравнение с много държави в ЕС, е много достъпно и навременно. 

Но в същото време системата на здравеопазването е нереформирана. „Ние трябва да извадим от нея най-доброто, колкото и усилия да ни коства. Ако днес започнем да правим реформи, резултатът ще се появи след 20 години, когато мине едно поколение", заяви проф. Ангелов.

Той обясни, че реформите в българското здравеопазване трябва да бъдат в две посоки.

На първо място трябва да се направи райониране на България и във всеки един регион да се направи една голяма болница и след това да се гарантира достъпът на всеки български гражданин до спешна медицинска помощ. Десет региона ще бъдат достатъчни, в момента България има 7 региона, по думите на министъра.

Попитан къде е грешката в доболничната помощ, проф. Костадин Ангелов заяви: Не считам, че по време на здравна криза, световна пандемия, трябва да отправяме обвинение. Трябва да предлагаме решение. Здравната криза ни изправи пред едни решения, които трябва да вземем. Кризата ни дава възможност за израстване. 

Доболничната помощ е разделена на две основни съставни части, обясни министърът: Първична - общопрактикуващите лекари, и специализирана – специалистите в ДКЦ-тата. Много трудно е за обяснение това, което се случва, но ако погледнем жертвите при лекарите, ще видите че там има много общопрактикуващи лекари. Това са техните усилия, които те полагат. Със сигурност в света нямаше система, която беше подготвена за тази атака на вируса.

Но ние се стремим да направим всичко, което е по силите ни за да могат българските граждани да получат помощта, от която имат нужда. Тези лекари в момента са първата линия. Те решават проблемите на пациентите, консултират ги, посочи проф. Ангелов и добави: Най-важното, което трябва да кажа е, че в медицината и в такъв тип световна криза не можем да изведем онези математически правила, които вие очаквате – това е непредвидимо, ние не можем да прогнозираме поведението на вируса.

Много лесно можем да затворим всичко, но хората вече психически не издържат. В училище, където има затворени в стая деца, възможността за разпространение на коронавируса е много по-висока, коментира здравният министър. Той обяви, че когато заболеваемостта падне под 600, тогава би могло да се отворят училищата. 

Нашата цел е да затворим максимално много опасности, за да намалим темпа на разпространение на вируса, посочи проф. Ангелов. 

Колкото повече хора стигнат здрави до ваксината, това ще е по-голям успех за нас. Всеки един от експертите дават ясно разписани заключения, на които ние стъпваме. Това стои в основата на нашите решения, а не политически виждания и политически решения. Политическото виждане е едно, но професионалистите казват друго, а ние като отговорни политици трябва да се съобразим с решенията на българските специалист, каза още той.

Следващата седмица ще поканя всички представители на медиите в България, не в София, а в България, като аз ще ги помоля да предложат най-добрия начин, за да информираме българското общество с всички факти, свързани с ваксините, обяви здравният министър. И добави: Искам да гарантирам, че българските граждани ще бъдат най-информираните граждани от ЕС. 

Наближават светли празници. Празникът обаче е у душата на всеки един човек. Всеки, който иска да съпреживее Рождество Христово ще го направи. Всеки който иска да се напие – също ще го направи. Тук е въпросът на избора, каза проф. Ангелов и още: но правото на избор е и наше гражданско задължение. Тези дни са дни на проверка и на израстване. В момента все още нямаме категорични ясноти свързани с ваксината. Все още кратката характеристика на продукта не е одобрена от европейската агенция по лекарствата. Ние ще създадем такава информационна среда в България, че българските лекари първи да получават информацията. Ще привлечем лекарите в нашия отбор и заедно ще обясняваме на българските граждани.

Здравният министър посочи, че не трябва да си представяме, че МЗ ще се превърне в някакъв дистрибутор на ваксини: Аз ще изисквам от фирмите да представят отговор на всеки един въпрос, който българските граждани задават. Лекарите ще бъдат нашите съюзници, които да помогнат на българските граждани да направят своя информиран избор.

Нека българските политици да разберат, че в момента не е време за политиканстване. В момента е време за единение. Аз на заден план виждам думата избирател. Ако ние за малко не забраивм, че идват избори, то хората ще забравят за нас. В момента политиците нямат право да искат доверието на хората – те трябва да го заслужат с ежедневна работа в полза на българските граждани, заяви проф. Костадин Ангелов. 

Надежда ще е думата на 2021 година, смята здравният министър


В категории: Здраве


Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 1
Голям скандал в Денсинг старс
Голям скандал в Денсинг старс 28/03/2024, Четвъртък 10:23 3
27
Коментара по темата
27.
петко симеонов
22.12.2020 09:32:20
0
0
ангелов - глупако нейден като създадеш болница голяма в всеки град - ще дойдеш ли да работиш или да станеш заместник в тази болница или ги говориш на аба тези работи - кога най сетне ще ги метнем от герб ,че и министрите им са вироглави мазни и властолюбиви . Пардон - може да са страхливи от Бойчето и затова говорят врели и некипели . Ами нали кадрите които ще вземеш поне половината ако сме в новия ред Без бойко ще имат собствено мнение ,и болните няма да умират . Чакайте по бтв да видите репортажа за БУРГАСМЕД В БУРГАС как искат да изпишат жена която е в полубезсъзнание и вместо да я вкарат в реанимац;ията от хирургията директора казва ,че е добре и не иска да се занимава с близките и иска да я изпишат ако не близките и да плащат по 100 лв на ден
26.
Днеско
20.12.2020 11:34:20
1
1
До 13. Защо си мислиш, че в държавните болници няма източване на здравната каса? Явно нямаш познати, които да работят в държавна болница и да ти кажат, че е такова крадене, надлъгване, интригантстване и мързелуване, ама като за световно! За корупцията да не говорим. Тя е повсеместна. За 30 години другите сектори ги разбиха, а здравеопазването не го реформираха. Защо? Вероятно е имало кой да лобира за тях да не ги пипат, че да си карат като през соца. А вече е късно за реформи. Мафиотските схеми вече са изградени. Ал Капоне ряпа да яде. Не случайно у нас и лекарствата са най-скъпи и починалите от корона вируса са най-много. Така ще е. Реформи и да се направят, ще са повърхностни и на хартия. Системата няма сметка да се променя!
25.
Иван
20.12.2020 08:55:39
1
2
НЕ УДОБНИТЕ КОМЕНТАРИ СЕ ТРИЯТ ЗАЩО ЛИ,НИМА ВИЕ НЕ СИ ЦЕНИТЕ ЖИВОТА А ФЛАГМАН...
24.
Smith
19.12.2020 22:07:51
1
6
Некадърното управление на ГРОБ/ДПС, в което основния мотив е уреждането на слабоумни калинки в държавни структури, та това управление имаще 10 прекрасни години, в които целия Свят се радваше на исторически подем и икономически разцвет. Тъпигьозите на Мутрата и Пеевски не направиха нито една реформа. Сега по време на световна криза (която в България си е катастрофа), ГРОБ щели да правят реформи. Тъжното е, че още има идиоти, които им се връзват на тия!
23.
*********
19.12.2020 21:14:33
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
22.
Болест
19.12.2020 20:38:39
1
4
"Знатна англичанка се разболяла и повикала у дома си лекар.
- Какво ви е, госпожо?- попитал той.
- Извинете, докторе, но ще лекувате баронеса! - свила високомерно устни тя.
- Така ли? Много съжалявам, но болестта <<баронеса>> аз не лекувам! - казал лекарят, взел си шапката и излязъл."
21.
Истината
19.12.2020 19:51:27
4
7
Бог да го прости, Валентин Касабов!
Беше искрен,груб, първичен,НО ИСТИНСКИ,С ДОБРА ДУША И ДОБРО СЪРЦЕ.
НЕ ПОЛИТИК,а журналист....такъв ще го запомня.
Боли ме сърцето, когато един здрав мъж в сравнително стабилна възраст загуби живота си по такъв нелеп начин от ТАКАВА НЕЛЕПА БОЛЕСТ.
НО МАЛКО ПРЕДИ ДА СЕ РАЗБОЛЕЕ,ТОЙ ПОВЕДЕ ЕДНА НЕРАВНА"ДОН КИХОТОВСКА" ВОЙНА СРЕЩУ ФАРМА МАФИЯТА И НЕЙНИТЕ ЗАКРИЛНИЦИ ВЪВ ВЛАСТТА"!
Дано се намери достоен Българин, който да продължи тази негова борба,останала безмълвна в парламента...
Мир на праха му....
ДОСТОЕН И ЧЕСТЕН МЪЖ!
20.
!!!!
19.12.2020 18:10:33
4
0
Педал!!!
19.
Hahahah
19.12.2020 17:36:39
2
2
ОТ ПАСИВЕН ГЕЙ, КОЙ ИСКА АКЪЛ.
18.
N-та ре^°форма
19.12.2020 17:21:31
2
4
Идете в Банкя да видите рушащи се от атмосферните влияния нестопанисвани с грижата на добър стопанин санаториуми и лечебни бази!
Но държавната администрация имат Учебен център там- изграден с европейски средства.
Излизаш от центъра и насреща руйни на стари специализирани лечебни бази. Тук- таме запазен по някой действащ корпус към сградите.
17.
N-та ре^°форма
19.12.2020 17:02:53
2
2
А "професионално милосърдните" как ще ги реформирате?
Забравила да смени абоката, но не пропуска да каже- "Ще направиш някой тромбофлебит с тоя несменен абокат!"
16.
N-та ре^°форма
19.12.2020 16:49:22
1
4
Преди 30години в класните стаи имаше и ученици, диагностицирани с "астма" и хронични заболявания на дихателната система, на черните дъски се пишеше с тебешир. Кашляха си постоянно и никой не се притесняваше, че ще бъде заразен.
Обаче имаше и специализирани детски санаториуми и родителите няма притеснения, че оставят децата сами в специализирани санаториуми.
Сега, докато мислите поредната реформа кашлящите тогава са си живи и здрави днес, но на тяхните и нашите деца трябва да им осигурим възрастен до навършването им на 10годишна възраст- да ги води и взема от училище, "да ги пази у дома" при тия заповеди за неприсъствено обучение в клас!
От къде ще започвате реформата? От детското здравеопазване или от физическото дистанциране? Че тия опазени до 10 годишна възраст деца- ученици, които получават свидетелства за начално образование след това ще им е необходимо да се залепят към някой! На екипна работа ли ще се научат или на дружба с връстници? Детство ли имат с тия пазещи ги и крещящи баби-"Не бягай! Ще паднеш!"
Няма такива бавноразвиващи се! С норми налагате умствена изостаналост от години!
15.
ало АДМИНИСТРАТОРА
19.12.2020 16:37:40
1
3
ТИ НОВ ЛИ СИ БРЕ !!КАК ГИ ОСТАВИ ДА ДРАЩЯТ ПРОТИВ ГРОБ ???????????????ЩЕ ТИ РЕЗНАТ ""КОЛЕДНИТЕ"" МАЙ
14.
Като
19.12.2020 16:23:36
2
11
Не можете да го измислите,защо не вземете пример от нейде.
Сингапур,4,5 милиона,59 000 заболели,29 починали....Ало чичо,чуваш ли ме?
13.
Аз
19.12.2020 16:15:50
0
24
Решението е електронно регистриране, прием и лечение. Да няма измислени "операции. И да- частните болници да купуват лекарства от държавен орган, а не сами да сключват фалшиви договори и да купуват на завишени цени с което източват здравната каса. Или още по добре-частните болници да не могат да сключват договори с НЗОК. Щом са частни, нека всичко да е 100% платено. Да видим тогава ще никнат ли частни болници като гъби след дъжд?! НО понеже няма частна болница, която да не е свързана с властта, това НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ. ПРОБЛЕМИТЕ ЩЕ ОСТАНАТ И ЩЕ СЕ ЗАДЪЛБОЧАВАТ!!!
12.
Абориген
19.12.2020 15:45:32
4
26
Че преди 89-та не беше ли така -във всеки регион по една голяма болница.
Винаги съм казвал,че всичко ще се върне както си беше по онова "омразното"време. Сега ще му викаме реформа...Само дето трябваше да преживеем това безвремие наречено "демокрация".
11.
ooo
19.12.2020 15:42:31
0
25
Болници има, лекари няма. Е в Бургас колко болници се навъдиха. Едни и същи лекари ги обикалят като пчелички и тези т.нар болници само точат здравната каса.
10.
Александър Вълчев
19.12.2020 15:27:46
1
19
На министъра.му е много лесно да казва кой ще се напие и кой как да изкара празниците. А ние който сме без работа и нямаме пари дори за хляб как да оживеем? Не да преживеем, а да оживеем. Аз съм сервитьор, съпругата ми е готвач. Работа не се предлага никаква. Нека да го видя този министър как би се справил на наше място. Освен и ние да оцелеем едно инкасо
9.
АЗ
19.12.2020 15:09:47
1
21
ГЛУПОСТИ,АБСОЛЮТНИ ГЛУПОСТИ.......ПАК ЩЕ ВЛИЗАМЕ В СХЕМА ЗА ГРАБЕЖ.....ГАРАНТИРАНО ОТ ГРОБ
8.
Ебем ти и държавата
19.12.2020 14:52:32
2
25
Изнежен индивид, оставил болница с 60 милиона дългове и тънеща в мизерия, говори за реформи.
7.
Г
19.12.2020 14:52:25
1
32
А защо чак сега изобщо се говори за реформа? ГЕРБ е на власт от 10 години, какво правиха досега?
6.
Олез
19.12.2020 14:26:22
5
43
Тоя направо откри топлата вода с районирането!
Лъжа е че много лесно могат да затворят всичко - искат ама не им стиска.
Най-високата смъртност дължим на най-скапаното здравеопазване - корупия плюс некъдърно управление. Иначе глупостите са с килограми....
5.
ало АДМИНИСТРАТОРА
19.12.2020 14:15:17
3
8
ПИСАНЕТО НА ДРУГИ """МНЕНИЯ"""ДА ЗАПОЧНЕ СЕГА!!!!!!!!!!!!!!!!
4.
ало АДМИНИСТРАТОРА
19.12.2020 14:12:41
3
9
РЕГИСТРИРАНЕТО НА ФАЛШИВ ВОТ //в полза на ""КОЙ" ДА ЗАПОЧНИ СЕГА!!!!!!!!!!
3.
НЕ 100% А 10000000000000000%
19.12.2020 14:10:36
6
23
РиФОРМИТЕ ВИ ЩЕ СА КАТО КОНСТИТУЦИЯТА С ПРИВКУС НА ""КЕЛИПИР ЗА ня""КОЙ"!!!!МАРШ БЕ !!!!!!
2.
ГЕРБ видими резултати
19.12.2020 14:09:47
5
31
2017 год БГто е 1 място по смъртност с 15 промила на 1000 души при средна за ЕСстраните 7-8 промила ма 1000 души .Като НАЙ-висока е смъртността с НЕвиждани и НЕчувани световни рекорди в ГАБРОВските села,Видинско и Монтанско-Северозападанала България 32-37 промила на 1000 което граничи с ГЕНОЦИД
За 2019 средния промил се увеличил средно на 17 ПРОМИЛА на 1000 души което отново е НАЙ-висок в света а за 2020 е спаднал на 16 промила
1.
РАЗКАРАЙТЕ СЕ
19.12.2020 14:07:10
7
34
НЕ ВИ ЩЕМ ""СУДЖУК""РЕФОРМИТЕ!!!!!СЛЕД ИЗБОРИТЕ ЩЕ СИ ПОКАНИМ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ ЧУЖБИНА ЗА ДА НИ НАПРАВЯТ НУЖНИТЕ КАТО В БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ!!!!!!ЩОТО ВАШТЕ РЕФОРМИ СЕ КЪМ ""КЕЛИПИРА""НА ""КОЙ ГЛЕДАТ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия Наистина ли се помисли за Кралица Наистина ли се помисли за Кралица Илияна Раева втрещи с външния си вид Уж е врял и кипял в телевизията, но допусна грешка, която му струва скъпо Уж е врял и кипял в телевизията, но допусна грешка, която му струва скъпо Глобиха го 3 хил.лева Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща За всеки един е ясно, че един петгодишен брак няма как да оцелее, когато съпрузите живеят на различни континенти Днес тя е със Сотир Цацаров, но зад гърба си има два брака Днес тя е със Сотир Цацаров, но зад гърба си има два брака Тогавашният ѝ мъж не искал толкова амбициозна половинка, а жена, която да бъде всеотдайна домакиня ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ „изгониха“ зам.-министър от заседание на парламента ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ „изгониха“ зам.-министър от заседание на парламента Емил Дечев е представител на реформаторски настроения Съюз на съдиите в България Задава ли се конституционна криза? Кой ще носи отговорност за служебното правителство Задава ли се конституционна криза? Кой ще носи отговорност за служебното правителство Няма правен механизъм, който да задължава да се поеме поста на премиер, обясни бившият министър на правосъдието Пенчо Пенев  50 000 лв. награда за човека, който открие Ивана от Дупница 50 000 лв. награда за човека, който открие Ивана от Дупница Надеждата ни крепи все още, че е жива, каза Мария Георгиева Президентът изненада партиите, дава третия мандат на ИТН Президентът изненада партиите, дава третия мандат на ИТН Няма да преговаряме, каза Деница Сачева и добави, че Радев трябва да реши дали изборите да са „две в едно“
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори