×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Затворените енергоразпределителни мрежи – от капан за търговци до магнит за инвеститори


Затворените енергоразпределителни мрежи – от капан за търговци до магнит за инвеститори
Зам.-министърът Станков и депутатът Ерменков (горе) бяха на различни позиции в пленарна зала, предстоят спорове в комисиите на Кънев и Николов (долу)
08 Декември 2020, Вторник, 20:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Разгорещеният спор на първо четене се пренесе от комисиите в пленарна зала, развръзката се очаква в следващите седмици

Миналата седмица парламентът одобри на първо четене изцяло новия закон за индустриалните паркове. И в пленарна зала обаче основен спор предизвикаха донякъде революционните за енергетиката ни затворени електро- и газоразпределителни мрежи, които се регламентират през Преходните и заключителни разпоредби. С тях се изменя Законът за енергетиката.

Макар че водеща парламентарна комисия по казуса е тази по икономика, има джентълменско споразумение с работна група на второ четене да участва и Комисията по енергетика.

БСП не подкрепиха законопроекта именно заради спорните текстове, касаещи затворените мрежи. Те се усещат като заплаха от електро- и газоразпределителните дружества, които се обявиха категорично против тях.

„Считам, че е недопустимо пак в Преходни и заключителни разпоредби на подобен закон да се правят промени в строго специализиран закон, какъвто е Законът за енергетиката с неговите логически връзки и взаимоотношения“, изтъкна в пленарна зала „червеният“ депутат Таско Ерменков.

Той се позова на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, като посочи, че България би била застрашена от „безброй арбитражни дела“, свързани със сега съществуващи и раздадени лицензии за газоснабдяване, електроснабдяване и разпределение.

„Когато говорим за транспониране на директиви, което е един от мотивите, за да бъде направена тази промяна по отношение на тези затворени мрежи, искам да обърна внимание, че сме пропуснали вътре – вносителите и тези, които дават мотивите, думата „интегрирани“. Тоест, че когато става въпрос за интегриран индустриален парк, където има интегрирано производство, тоест има свързани с производство на един краен продукт на различни подпроизводства, - има логика да се говори за затворена система и там собственикът да се занимава със снабдяването на енергия на неговите съпътстващи подпроизводства.

Когато обаче става въпрос за такива паркове, които са мнозинството в България, където се произвеждат от шевни игли до гумени играчки и от лагери до тенджери, без да има никаква връзка между тези производства, - няма логика в това, което говорим. Защото това противоречи на принципа на либерализацията, за която се борим и която ще обсъждаме и в следващата точка и която искаме да въведем в електро-, в газоразпределителните и снабдителните дружества и има риск да превърнем затворените мрежи в затвор за различни малки фирмички, които са попаднали вътре и нямат възможност под никаква форма да се освободят от този, който ще ги снабдява уж с енергия“, изтъкна Ерменков.

„Всъщност за пореден път сме свидетели на приемането на едни лобистки текстове, бих ги нарекъл, в полза на определени лица, закупили терени от около 300 и повече декара, за да може те да реализират отново свръх печалби на гърба на останалите“, отсече депутатът.

300 декара ще е минималната площ на индустриалните паркове в общия случай, според определението в законопроекта.

Петър Кънев, бургаски депутат от „БСП за България“ и председател на Икономическата комисия, също постави акцент върху енергийния проблем.

„Няма да коментирам кои системи са отворени и кои са затворени – това е работа на специалистите. Законът, който днес гледаме на първо четене, е изключително важен закон. България закъсня в това отношение“, посочи Кънев.

Той напомни за разгорещения дебат на ниво комисии по проблема с ЕРП-тата и газопреносните мрежи, който бил „изключително тежък и сложен“. В него участвали и 17 неправителствени организации, като всички те представили становища по разпоредбите, касаещи енергетиката.

„Трябва да Ви кажа, че така, както са формулирани сега нещата в Преходните и заключителните разпоредби, нито са преходни, нито са заключителни. Те няма да бъдат заключителни, защото тепърва предстоят n-количество арбитражни дела. И тази супа ще я сърба следващото правителство догодина, независимо кое е то”, изкоментира Петър Кънев.

Той обясни, че с председателя на енергийната комисия Валентин Николов (ГЕРБ) са решили да създадат „практически две работни групи“, които да се занимават паралелно със закона на второ четене.

Кънев предложи и удължаване на сроковете за това на четири седмици, за да има време да се решат евентуално спорните въпроси и да се изчистят текстовете, което бе одобрено единодушно.

Радостин Танев от ГЕРБ обаче опонира на колегите си от БСП.

„Преждеговорившите наистина засегнаха едни теми от изключителна важност и тук идва моментът да се запитаме дали има и друга гледна точка, а тя според мен е дали тези промени няма да доведат до една по-добра среда за бъдещи инвеститори. Или точно обратното. Мисля, че тези две групи, които ще работят, ще дадат отговор на това. Но комуникирайки както с инвеститори, така и с различните индустриални зони, даването на възможност за избор на начин, по който ще се извършва енергоползването, без значение какво е то, от дадените инвеститори, назад във времето, а пък и чисто пазарният принцип показва, че това работи за хората“, обяви Танев, който е член на Комисията по енергетика.

Думата поиска и зам.-министърът Жечо Станков, който бе за малко и депутат от Бургас, преди да отиде отново в енергийното ведомство.

Той защити законопроекта, като един от аргументите му бе, че с него България ще получи конкурентно предимство. В основата на това би било намаляването на административната тежест по създаването на инфраструктурата в индустриалните паркове, стана ясно от думите на г-н Станков.

„Предвид факта, че всички представени тук политически сили, които представлявате народа, в своите програми залагахте реиндустриализация, това е правилният път за нейното развитие. Безспорно искам да благодаря на председателите, както на Икономическата, така и на Енергийната комисия, за възможността между първо и второ четене да се даде достатъчно време със заинтересованите страни да бъдат отстранени бележки и притеснения“, заяви още зам.-министърът на енергетиката.

Той не прие претенциите на БСП промените в енергийния закон да се гледат сепаративно.

Според Жечо Станков за инвеститорите в индустриалните паркове е важно в контекста и на Зелената сделка да имат възможност да използват все повече зелена енергия и „да могат да обменят тази енергия“.

Зам.-министърът постави ударение и върху ефективното използване както на биогазове, така и на природен газ, а също и на енергия, произведена от слънце, вятър и биомаса.

„Безспорно тук е важно да отбележим, че точно това са изискванията на голяма част от бъдещите инвеститори - по-голяма част възобновяема енергия в енергийния микс, която те да използват, и да гарантират на своите контрагенти, че работят с изцяло модерни нови технологии, енергийно ефективно, и произвеждат една продукция с максимално малък въглероден отпечатък върху околната среда. Това ще става все по-важно, ще бъде стимулирано все повече от Европа и ако не бъде направено на този етап на територията на страната, то ние ще загубим конкурентно предимство, което със сигурност ще бъде разпознато от други държави членки“, изтъкна Станков.

Той увери и че в частта, касаеща Закона за енергетиката, изцяло са транспонирали Директивата за пазар на природния газ и Директивата за електроенергийния пазар.

„В съответствие с тези директиви сме провели консултации с Европейската комисия, на разположение сме на народните представители за мнението от тяхна страна и съответно да споделим мнението на Европейската комисия във връзка с транспонирането на текстовете и не на последно място не забравяйте, че това конкурентно предимство и реиндустриализацията е нещо, което ще даде възможност да създадем тези паркове и да привлечем технологии, които да произвеждат напред във времето енергийно ефективно, с малък въглероден отпечатък и безспорно със зелена енергия, която е бъдещето в енергийните мрежи“, заключи Жечо Станков.

Председателят на Комисията по енергетика Валентин Николов посочи от своя страна, че в законопроекта наистина има много добри неща, които трябва да дадат тласък и то на качествените инвестиции в България.

Той постави акцент върху предлаганата възможност за създаване на затворени енергийни мрежи, като показа загриженост.

„Но има неща, които наистина трябва да се изчистят между първо и второ четене. Има съмнения за отнемане на лицензионни територии на съществуващите към момента индустриални зони, които ще искат да се регистрират като такива; доставчикът на електрическа енергия по какъв начин ще бъде избиран, тоест да не се възползва от монополното си положение собственикът на самата мрежа; отказът от доставка на електрическа енергия по какъв начин продължава да функционира и прочее. Има неща наистина, които трябва да се изчистят между първо и второ четене, затова благодаря и на господин Кънев. Имаме споразумение ние активно да участваме именно в изчистването на тези моменти, касаещи Закона за енергетиката“, каза Валентин Николов, като изрази надежда, че ще се постигне нужният консенсус между заинтересованите страни.

Оттук нататък следват сложни спорове на ниво комисии. Енергоразпределителните дружества вероятно ще поставят акцент върху действащите индуструални паркове, за да не изгубят предприятията в тях като свои клиенти.

С резерви към промените са и от КЕВР.

Според председателя на регулатора Иван Иванов изключването на части от територията на съществуващи лицензианти може впоследствие да доведе и до повишаване на цените на мрежовите услуги за всички останали потребители. А това едва ли би се отразило добре на рейтинга на управляващите у нас, които и да са те.

Любопитно е и дали прецедентът със затворените мрежи в индустриалните паркове в бъдеще може да се пренесе и на други територии.


В категории: Бизнес , Политика


2
Коментара по темата
2.
Smith
08.12.2020 20:50:54
0
6
От няколко години се започна порочната практика на ГРОБ/ДПС/лъжепатриоти да променят освовни закони без обществено обсъждане, през преходни и заключителни разполедби на други закони. Примерно през закон за пчеларството променят основни положения в закона за енергетиката. Така близки фирми получават бонус без санкция от НС. Партията трупа пачки и става все по-брутален играч на политическата сцена.
1.
Валерката
08.12.2020 20:36:37
0
6
Ето така фирма Еми ще доставя природен газ на поредният парк в Бургас, както на Бургас Бус.
А лицензианта, който има издадена лицензия за разпреление и снабдяване от КЕВР ще му останат само разходите за развитие на газоразпределителна мрежа.
Браво Жечко, чисто крадене!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори