×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Министерството на правосъдието предлага завишаване на контрола при получаването на българско гражданство срещу инвестиции
  • Синята зона ще е безплатна на Никулден
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Искри в енергетиката заради затворени мрежи в индустриалните паркове


Искри в енергетиката заради затворени мрежи в индустриалните паркове
Жечо Станков (вдясно) защити законопроекта на МС за индустриалните паркове, според Петър Кънев първо следва да се направят промени в Закона за енергетиката
16 Октомври 2020, Петък, 15:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Преходни и заключителни разпоредби в проект за изцяло нов закон предизвикват напрежение в сектора

Парламентът направи първа крачка към приемане на изцяло нов закон за индустриалните паркове. Проектът е иницииран от вицепремиера Томислав Дончев и е предложен от Министерския съвет (МС). Той обаче предизвиква сериозно напрежение в енергийния сектор.

Тази седмица след дълга дискусия законопроектът бе одобрен на първо четене при мащабно съвместно заседание на парламентарните комисии по икономика и по енергетика.

„Този закон предизвика най-голям интерес последните години може би след Закона за публичните предприятия. Самият факт, че получихме от 18 NGO и държавни организации становища, самият факт, че тази зала е толкова пълна и се наложи да се изместим в голяма зала, за да съберем всички желаещи да говорят, показва, че този закон предизвиква много голям интерес“, коментира председателят на Комисията по икономика Петър Кънев, бургаски депутат от „БСП за България“.

Шефът на енергийната комисия - Валентин Николов от ГЕРБ, обяви, че законопроектът е важен.

„Но в частта енергетика има няколко притеснения, които трябва да изчистим. Тези съществуващи зони, които впоследствие могат да поискат да се регистрират в този регистър на индустриалните зони, който ще бъде фактически, и съществуващата към тях инфраструктура, при която в момента е лицензиант електроразпределително или газоразпределително дружество, – как ще функционират, по какъв начин ще избират доставчик? На мен лично тези неща не са ми съвсем ясни. И е хубаво да ги прецизираме в този дебат. И аз ще помоля между първо и второ четене г-н председателя на икономическата комисия - в работна група ако може да включите представители и на нашата комисия“, заяви Николов.

Петър Кънев се съгласи, че проблемът в този закон не е в частта по регламентацията на индустриалните паркове, а в преходните и заключителните разпоредби, през които се променя Законът за енергетиката.

По време на дебата стана ясно, че електроразпределителни дружества са против поправките. С резерви са и съответните неправителствени организации, както и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Конфликт предизвиква създаването на нови субекти и понятия в енергетиката, а именно - на затворени електроразпределителни и газоразпределителни мрежи на територията на индустриалните паркове. Казус е и ценообразуването в тях.

Има опасения, че такива затворени мрежи може да се сформират и извън парковете.

Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков подкрепи законопроекта, но се съгласи с КЕВР, че са нужни някои поправки между първо и второ четене. Той подчерта, че нормите са съобразени със съответните европейски директиви и тяхното транспониране.

„Към насочващия документ към самите директиви изрично е записано и това многократно със заинтересованите страни сме го описвали, че няма право да бъдат създавани такива затворени системи в молове, в големи жилищни сгради, апартхотели, каквото прецените. Естествено това е детайлно изключено при нас още в зародиш, защото, както споменах, изрично е записано, че само в индустриалните паркове може да има такъв тип системи.
Още повече, тук не създаваме нов тип оператор, а по-скоро подвид на съществуващ такъв, имайки предвид, че директно Директивата казва, че понеже този оператор ще има съвсем друг вид функции с по-малък обем от дейност, при него могат да бъдат изключени представяне на десетгодишен план за инвестиции, както и няма задължението КЕВР да определя неговите цени. Като в законопроекта естествено е заложено, че ако някой от консуматорите, който е присъединен към дадена газова или електроразпределителна система не е съгласен с цените, може да се обърне към КЕВР и тогава КЕВР е длъжен да определи цената. Това е също изцяло в съответствие с Директивата. По принцип в закона отделно е записано, че няма как този оператор да има по-висока цена от тази на съседните оператори“, каза Станков.

Той отговори и на опасения, свързани с действащите индустриални паркове.

„Това, което искам да декларирам пред всички вас, е, че по никакъв начин целта на законопроекта не е била, няма и да бъде ощетяване на съществуваща инфраструктура, отнемане на такава, приватизиране или каквато дума пожелаете.(...) Що касае останалата част от коментарите – никъде в законопроекта не ограничаваме бъдещите инвеститори или клиенти на този индустриален парк по отношение свободния избор на доставчик на енергия“, коментира зам.-министърът.

Той подчерта, че индустриалните паркове могат да бъдат обхванати от такива затворени зони и че това е в съгласие с европейските норми.

„Така че нека не изместваме центъра на говоренето. Едно е ясно – европейското законодателство не само позволява, то стимулира създаването на такива зони чрез чл. 38 и чл. 28 съответно в електрическата и газовата директива. По никакъв начин Министерството на енергетиката не е нарушило, а напротив – спазвало е изцяло и е допуснало и двете хипотези в закона. Естествено, още веднъж споменавам – има територии, в които обособяването в такива системи не е само в индустриални паркове, а в много други различни зони – на територии на пристанища, летища. Преценено е от наша страна, че индустриалните паркове, предвид мястото, на което се намираме в Европа – доста под средното за сроковете за присъединяване към такава инфраструктура... че в перспектива намаляването на административната тежест и посрещането на един инвеститор с готова инфраструктура, включително и енергийна такава и даване на шанс за директното стартиране и изграждане на неговата инвестиция, би подпомогнало много този процес“, каза Жечо Станков.

Той не приема и опасенията, че законопроектът ощетява процеса по ускоряване на газификацията.
„Относно това, което беше споделено от колегите от електроразпределителните дружества, ние - още веднъж казвам, не въвеждаме нови понятия, а подпонятия на съществуващите понятия. Когато фалира или не съществува зоната, би се случило същото, ако фалира или не съществува някое от вашите дружества. Поне така го тълкуваме ние закона. Колегите от КЕВР може би ще кажат каква би била процедурата. Във всички случаи, още веднъж споменавам, че вече съществуваща инфраструктура в момента не е обект и няма да бъде обект по никакъв начин на влияние върху бъдещите действия върху индустриалния парк“, заяви още зам.-министърът.

От „БСП за България“ изразиха резерви към преходните и заключителните разпоредби на законопроекта.

Петър Кънев обясни: „Ако си спомняте, преди година и половина в Троян на едно изнесено заседание бившият (икономически) министър ни обеща, че такъв закон ще има. И ние категорично заявихме като комисия, че ще подкрепим закон за индустриалните зони. Това, което мен ме притесни и което го повтарям още един път, вчера го казах и на Томислав Дончев – ние въобще не сме срещу този закон; ние сме против начина, по който в преходни и заключителни разпоредби вкарвате промени в едни специализирани закони, какъвто е Законът за енергетиката.“

Кънев поискал от Дончев първо да се инициира промяна в енергийния закон, така че той да се напасне с бъдещия закон за индустриалните паркове.

„Той ми обясни, че схемата трябвало да бъде обратна. Така че представителите на нашата парламентарна група ще се въздържим в подкрепата, но ви обещавам, че между първо и второ четене (с колегата се разбрахме за малко по-дълъг срок за предложения) заедно двете комисии ще работим“, добави Кънев.

В крайна сметка и икономическата, и енергийната комисии подкрепиха законопроекта на първо четене с по 11 „за“ и 8 „въздържал се“.

 


В категории: Бизнес , Политика


8
Коментара по темата
8.
MILANKOVIC VELKO S VUCIJAKA
16.10.2020 20:57:41
0
0
КОЙ НЕ СКАЧА Е ТЪПАК! ;)
...oj Tuđmane Srba se okani jer bi mogo visiti na grani,
ni ŠvabЕ ti pomoći ne može, tako ti je kad se Srbi slože
https://lupa.bg/f/news/b/32/73cdc45456fa6795834a03eca61018a3.jpeg
7.
SA MANJACE KRENULI SU VUCI
16.10.2020 20:46:02
0
0
КАКТО В КАТ ИЛИ В МИТНИЦИТЕ, СЕ ОТЧИСЛЯВА ЗА НАЧАЛНИЦИТЕ, ТАКА И ШАЙКАТА, КАТО КРАДЕ, ДЕЛИ С НАЧАЛНИЦИТЕ В ЕВРОПА :)
https://www.thejc.com/image/policy:1.497370:1582819340/.jpg?f=16x9&h=576&w=1024&$p$f$h$w=a4c2c21
В ПЛИКЧЕ, ДА НЕМА ИЗЛИШНИ БУМАЩИНИ ;)
6.
JUNAK VELJKO
16.10.2020 20:37:04
0
0
https://tribune.bg/bg/politika/generalniyat-sekretar-na-enp-kam-borisov-uvazhavame-protestirashtite-no--izborite-prez-mart-shte-predlozhat-legitimno-reshenie/
УВАЖАВАМЕ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ!
ДА ГО... :)
5.
КАПИТАН СМЪРТ
16.10.2020 20:33:26
0
0
https://tribune.bg/uploads/articles/big/articles__17698f4031309c4cfe677c3c574ef46d.jpg?v=1
Я ПОЗНАЙТЕ, ОТКЪДЕ СА ПАРИТЕ В ПЛИКЧЕТО, НА ТОЯ ВЕСТОНОСЕЦ НА СМЪРТА :)
4.
IDE VELJKO
16.10.2020 20:22:36
0
0
https://offnews.bg/politika/zapochva-stroezhat-na-nov-vatreshen-elektroprovod-mezhdu-maritca-iztok-703201.html
ЕЛИКТРИФИКАЦИЯ + ШАЙКА = ВЕСЕЛ ЖИВОТ, ЗА СМЕТКА НА ГОВЕДАТА :)
3.
ТИКВАТА ВИЕ НА УМРЕЛО
16.10.2020 20:14:59
0
0
ЩОТО КАТО ОГРАНИЧАТ ЕМИСИИТЕ, НЯМА ДА МОЖЕ ДА ИМ "ОСТАВА" ТОКА ОТ АЕЦ И КРАЙ, НА ТАЯ СЛАДКА ХРАНИЛКА :)
ТОВА ВИ ГО ОРГАНИЗИРАХА ЕВРО СВИНЕТЕ :)
2.
КАПИТАН СМЪРТ
16.10.2020 20:10:51
0
0
ИСКРИ В ЕНЕРГЕТИКАТА ИМА АМА СА ДРУГИ ;)
ДО ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ УМИШЛЕНО! НЕ СЕ СТРОЯТ ДАЛЕКОПРОВОДИ 400КВ, ЗА ДА НЕ МОГАТ ДА ПОЛЗВАТ ТОКА ОТ АЕЦ И ПОРАДИ ТОВА, ТАРИКАТИТЕ ГО ИЗКУПУВАТ И ИЗНАСЯТ, А ГЛУПАЦИТЕ ПЛАЩАТ ЕКО ТАКСИ ЗА ВЪГЛИЩНИТЕ ЦЕНТРАЛИ :)
ЕТО Я СХЕМАТА НА ПРЕНОСНАТА СИСТЕМА: https://gikotev.blog.bg/photos/82070/original/AP%20Sofiq%20Oktomvri%202009/Kapital%20Energy%20Market%202015%2012%2011.jpg
ПЪРВИЯ СТЪЛБ ЗА 400КВ ОТ МАРИЦА ИЗТОК ДО БУРГАС, Е СЛОЖЕН 08/2019 :)
ГЛУПАЦИТЕ ПЛАЩАТ И ГОРИВОТО НА АЕЦ И ЗА ОТПАДЪЦИТЕ ПОСЛЕ :)
1.
FWR4572
16.10.2020 17:28:41
0
3
Само като видиш вносителя и ти става ясна компетентността. Дончев и закон за енергетиката. Че защо не хванаха да го напише Вежди Рашидов. Единият учител по философия а другия скулптор.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Много важна информация за студентите, които ще празнуват 8 декември Много важна информация за студентите, които ще празнуват 8 декември Не тръгвайте на път преди да сте сигурни, че в колата ви има следните артикули От Ботсвана: Няма случай на хоспитализиран с Омикрон От Ботсвана: Няма случай на хоспитализиран с Омикрон От 15-те регистирани с новия вариант на коронавируса, безсимптомни са били 12 човека Благотворителна инициатива помага на кучетата от общинския приют в Бургас, включете се! Благотворителна инициатива помага на кучетата от общинския приют в Бургас, включете се! Ето как да участвате Шампионът Андрей от "Игри на волята", който печели битки с по-малко думи и с повече действия Шампионът Андрей от "Игри на волята", който печели битки с по-малко думи и с повече действия „Спечелих състезанието с търпение и издръжливост“, сподели новият шампион в най-екстремното риалити Икономисти за държавния дълг: Няма основания да теглим заем за още 10-12 млрд. лева Икономисти за държавния дълг: Няма основания да теглим заем за още 10-12 млрд. лева Инфлационният натиск върху горивата и електроенергията помага на държавата да има много повече постъпления в бюджета Превърнаха „дома на батките“ в дом на книгата в Бургас Превърнаха „дома на батките“ в дом на книгата в Бургас Пазарът си каза думата – повече четене и по-малко пиене изглежда е нужно на града Удар: Разкриха оранжерия за отглеждане на марихуана във вилна зона Удар: Разкриха оранжерия за отглеждане на марихуана във вилна зона Иззети са 428 саксии със засадени растения в различен стадий на растеж Най-ценният дар: Спасиха с операция мъж и той успя да види новороденото си бебе Най-ценният дар: Спасиха с операция мъж и той успя да види новороденото си бебе В деня, в който се ражда детето му, Максим е транспортиран по спешност в лечебното заведение Климатолог разкри да очакваме ли сняг на Коледа Климатолог разкри да очакваме ли сняг на Коледа Сняг със сигурност ще има над 1500 м надморска височина в този период от годината Черната ковид статистика: 42-годишен мъж е сред жертвите, голяма част от тях - без придружаващи заболявания Черната ковид статистика: 42-годишен мъж е сред жертвите, голяма част от тях - без придружаващи заболявания 87, 61 % от тях не са били ваксинирани
Три съвета за това как да извличате максимума от ежедневното си кафе Три съвета за това как да извличате максимума от ежедневното си кафе Според проучването служителите, които работят дистанционно, пият повече повече кафе от колегите си в офиса, консумирайки 3.1 чаши на ден спрямо 2.5 чаши В последното си обръщение: Меркел предупреди германците да се отнасят сериозно към "коварния вирус" В последното си обръщение: Меркел предупреди германците да се отнасят сериозно към "коварния вирус" Меркел спомена "претъпкани отделения за интензивно лечение", тежко болни пациенти, които се налага да бъдат транспортирани със самолет, и "ужасно високия брой" хора, на които вирусът е отнел живота Учени: COVID-19 заплаха поне до 2026 г. Учени: COVID-19 заплаха поне до 2026 г. Според SAGE този период може да се увеличи, ако мерките за ваксинация и общото ограничаване на разпространението на болестта не са достатъчно ефективни Жестока атака към Кристиано Роналдо в Италия Жестока атака към Кристиано Роналдо в Италия Касано разкри, че си е писал скандални съобщения с португалския национал преди време От днес в Швейцария – само с PCR тест От днес в Швейцария – само с PCR тест Между 4-ия и 7-ия ден от влизането в Швейцария е нужно да бъде направен повторен тест Кървава драма: 17-годишно момче от Кърджали е убито при стрелба в Копенхаген Кървава драма: 17-годишно момче от Кърджали е убито при стрелба в Копенхаген Той се опитал да спаси шефа си и застанал пред дъжда от куршуми Трагедия! COVID-19 уби 24-годишния шампион Борислав Трагедия! COVID-19 уби 24-годишния шампион Борислав Младият мъж развил сепсис в болницата Българка стана заместник-министър в Азербайджан Българка стана заместник-министър в Азербайджан Нейната дъщеря беше част от ансамбъла на азерките От Южна Африка: Заразените с Омикрон рядко постъпват в болница От Южна Африка: Заразените с Омикрон рядко постъпват в болница Според доц. Владимир Григоров вариантът циркулира и в други държави, но не са го открили Папата пристига в Гърция, над 3500 полицаи ще следят за сигурността Папата пристига в Гърция, над 3500 полицаи ще следят за сигурността Планира се днес папа Франциск да се срещне с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу, с премиера Кириакос Мицотакис, както и с Атинския архиепископ Йероним
Виолета Комитова, регионален министър: Виолета Комитова, регионален министър: Обесете ме, ако съм виновна за трагедията край Боснек Виц на деня Виц на деня Чест, Смелост и Мъжество - трите признака на алкохолното опиянение. Виц на деня Виц на деня Обаждане по телефона в офис. Секретарката отговоря:
- За съжаление шефът го няма, но ако е за нещо много спешно, ще го разбудя.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ракия - това е психотерапевт, чиито приемни часове са винаги в удобно за вас време.
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори