×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Китай съобщи за 14 нови случая на COVID-19
  • Удължават срока на изтичащите до 31 януари лични карти
  • Японско изследване показва, че маските блокират коронавируса, но не напълно
  • 35 души от в Дома за стари хора в село Баня, община Нова Загора са с коронавирус
  • Депутатите ще предложат членове на ЦИК в 5-дневен срок
  • В Япония започнаха клинични изпитания на терапия срещу рак със стволови клетки
  • Археолози възстановиха част от най-старата каменна отбранителна стена в Европа
  • ЕП призова за връщане на визите за граждани на САЩ
НА ЖИВО

Искри в енергетиката заради затворени мрежи в индустриалните паркове


Искри в енергетиката заради затворени мрежи в индустриалните паркове
Жечо Станков (вдясно) защити законопроекта на МС за индустриалните паркове, според Петър Кънев първо следва да се направят промени в Закона за енергетиката
16 Октомври 2020, Петък, 15:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Преходни и заключителни разпоредби в проект за изцяло нов закон предизвикват напрежение в сектора

Парламентът направи първа крачка към приемане на изцяло нов закон за индустриалните паркове. Проектът е иницииран от вицепремиера Томислав Дончев и е предложен от Министерския съвет (МС). Той обаче предизвиква сериозно напрежение в енергийния сектор.

Тази седмица след дълга дискусия законопроектът бе одобрен на първо четене при мащабно съвместно заседание на парламентарните комисии по икономика и по енергетика.

„Този закон предизвика най-голям интерес последните години може би след Закона за публичните предприятия. Самият факт, че получихме от 18 NGO и държавни организации становища, самият факт, че тази зала е толкова пълна и се наложи да се изместим в голяма зала, за да съберем всички желаещи да говорят, показва, че този закон предизвиква много голям интерес“, коментира председателят на Комисията по икономика Петър Кънев, бургаски депутат от „БСП за България“.

Шефът на енергийната комисия - Валентин Николов от ГЕРБ, обяви, че законопроектът е важен.

„Но в частта енергетика има няколко притеснения, които трябва да изчистим. Тези съществуващи зони, които впоследствие могат да поискат да се регистрират в този регистър на индустриалните зони, който ще бъде фактически, и съществуващата към тях инфраструктура, при която в момента е лицензиант електроразпределително или газоразпределително дружество, – как ще функционират, по какъв начин ще избират доставчик? На мен лично тези неща не са ми съвсем ясни. И е хубаво да ги прецизираме в този дебат. И аз ще помоля между първо и второ четене г-н председателя на икономическата комисия - в работна група ако може да включите представители и на нашата комисия“, заяви Николов.

Петър Кънев се съгласи, че проблемът в този закон не е в частта по регламентацията на индустриалните паркове, а в преходните и заключителните разпоредби, през които се променя Законът за енергетиката.

По време на дебата стана ясно, че електроразпределителни дружества са против поправките. С резерви са и съответните неправителствени организации, както и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Конфликт предизвиква създаването на нови субекти и понятия в енергетиката, а именно - на затворени електроразпределителни и газоразпределителни мрежи на територията на индустриалните паркове. Казус е и ценообразуването в тях.

Има опасения, че такива затворени мрежи може да се сформират и извън парковете.

Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков подкрепи законопроекта, но се съгласи с КЕВР, че са нужни някои поправки между първо и второ четене. Той подчерта, че нормите са съобразени със съответните европейски директиви и тяхното транспониране.

„Към насочващия документ към самите директиви изрично е записано и това многократно със заинтересованите страни сме го описвали, че няма право да бъдат създавани такива затворени системи в молове, в големи жилищни сгради, апартхотели, каквото прецените. Естествено това е детайлно изключено при нас още в зародиш, защото, както споменах, изрично е записано, че само в индустриалните паркове може да има такъв тип системи.
Още повече, тук не създаваме нов тип оператор, а по-скоро подвид на съществуващ такъв, имайки предвид, че директно Директивата казва, че понеже този оператор ще има съвсем друг вид функции с по-малък обем от дейност, при него могат да бъдат изключени представяне на десетгодишен план за инвестиции, както и няма задължението КЕВР да определя неговите цени. Като в законопроекта естествено е заложено, че ако някой от консуматорите, който е присъединен към дадена газова или електроразпределителна система не е съгласен с цените, може да се обърне към КЕВР и тогава КЕВР е длъжен да определи цената. Това е също изцяло в съответствие с Директивата. По принцип в закона отделно е записано, че няма как този оператор да има по-висока цена от тази на съседните оператори“, каза Станков.

Той отговори и на опасения, свързани с действащите индустриални паркове.

„Това, което искам да декларирам пред всички вас, е, че по никакъв начин целта на законопроекта не е била, няма и да бъде ощетяване на съществуваща инфраструктура, отнемане на такава, приватизиране или каквато дума пожелаете.(...) Що касае останалата част от коментарите – никъде в законопроекта не ограничаваме бъдещите инвеститори или клиенти на този индустриален парк по отношение свободния избор на доставчик на енергия“, коментира зам.-министърът.

Той подчерта, че индустриалните паркове могат да бъдат обхванати от такива затворени зони и че това е в съгласие с европейските норми.

„Така че нека не изместваме центъра на говоренето. Едно е ясно – европейското законодателство не само позволява, то стимулира създаването на такива зони чрез чл. 38 и чл. 28 съответно в електрическата и газовата директива. По никакъв начин Министерството на енергетиката не е нарушило, а напротив – спазвало е изцяло и е допуснало и двете хипотези в закона. Естествено, още веднъж споменавам – има територии, в които обособяването в такива системи не е само в индустриални паркове, а в много други различни зони – на територии на пристанища, летища. Преценено е от наша страна, че индустриалните паркове, предвид мястото, на което се намираме в Европа – доста под средното за сроковете за присъединяване към такава инфраструктура... че в перспектива намаляването на административната тежест и посрещането на един инвеститор с готова инфраструктура, включително и енергийна такава и даване на шанс за директното стартиране и изграждане на неговата инвестиция, би подпомогнало много този процес“, каза Жечо Станков.

Той не приема и опасенията, че законопроектът ощетява процеса по ускоряване на газификацията.
„Относно това, което беше споделено от колегите от електроразпределителните дружества, ние - още веднъж казвам, не въвеждаме нови понятия, а подпонятия на съществуващите понятия. Когато фалира или не съществува зоната, би се случило същото, ако фалира или не съществува някое от вашите дружества. Поне така го тълкуваме ние закона. Колегите от КЕВР може би ще кажат каква би била процедурата. Във всички случаи, още веднъж споменавам, че вече съществуваща инфраструктура в момента не е обект и няма да бъде обект по никакъв начин на влияние върху бъдещите действия върху индустриалния парк“, заяви още зам.-министърът.

От „БСП за България“ изразиха резерви към преходните и заключителните разпоредби на законопроекта.

Петър Кънев обясни: „Ако си спомняте, преди година и половина в Троян на едно изнесено заседание бившият (икономически) министър ни обеща, че такъв закон ще има. И ние категорично заявихме като комисия, че ще подкрепим закон за индустриалните зони. Това, което мен ме притесни и което го повтарям още един път, вчера го казах и на Томислав Дончев – ние въобще не сме срещу този закон; ние сме против начина, по който в преходни и заключителни разпоредби вкарвате промени в едни специализирани закони, какъвто е Законът за енергетиката.“

Кънев поискал от Дончев първо да се инициира промяна в енергийния закон, така че той да се напасне с бъдещия закон за индустриалните паркове.

„Той ми обясни, че схемата трябвало да бъде обратна. Така че представителите на нашата парламентарна група ще се въздържим в подкрепата, но ви обещавам, че между първо и второ четене (с колегата се разбрахме за малко по-дълъг срок за предложения) заедно двете комисии ще работим“, добави Кънев.

В крайна сметка и икономическата, и енергийната комисии подкрепиха законопроекта на първо четене с по 11 „за“ и 8 „въздържал се“.

 


В категории: Бизнес , Политика


Русата Златка забегна за Гърция
Русата Златка забегна за Гърция 22/10/2020, Четвъртък 11:40 1
„Инстаграм“ се срина
„Инстаграм“ се срина 22/10/2020, Четвъртък 10:40 0
Как да избегнем фишинг имейлите
Как да избегнем фишинг имейлите 22/10/2020, Четвъртък 09:47 0
8
Коментара по темата
8.
MILANKOVIC VELKO S VUCIJAKA
16.10.2020 20:57:41
0
0
КОЙ НЕ СКАЧА Е ТЪПАК! ;)
...oj Tuđmane Srba se okani jer bi mogo visiti na grani,
ni ŠvabЕ ti pomoći ne može, tako ti je kad se Srbi slože
https://lupa.bg/f/news/b/32/73cdc45456fa6795834a03eca61018a3.jpeg
7.
SA MANJACE KRENULI SU VUCI
16.10.2020 20:46:02
0
0
КАКТО В КАТ ИЛИ В МИТНИЦИТЕ, СЕ ОТЧИСЛЯВА ЗА НАЧАЛНИЦИТЕ, ТАКА И ШАЙКАТА, КАТО КРАДЕ, ДЕЛИ С НАЧАЛНИЦИТЕ В ЕВРОПА :)
https://www.thejc.com/image/policy:1.497370:1582819340/.jpg?f=16x9&h=576&w=1024&$p$f$h$w=a4c2c21
В ПЛИКЧЕ, ДА НЕМА ИЗЛИШНИ БУМАЩИНИ ;)
6.
JUNAK VELJKO
16.10.2020 20:37:04
0
0
https://tribune.bg/bg/politika/generalniyat-sekretar-na-enp-kam-borisov-uvazhavame-protestirashtite-no--izborite-prez-mart-shte-predlozhat-legitimno-reshenie/
УВАЖАВАМЕ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ!
ДА ГО... :)
5.
КАПИТАН СМЪРТ
16.10.2020 20:33:26
0
0
https://tribune.bg/uploads/articles/big/articles__17698f4031309c4cfe677c3c574ef46d.jpg?v=1
Я ПОЗНАЙТЕ, ОТКЪДЕ СА ПАРИТЕ В ПЛИКЧЕТО, НА ТОЯ ВЕСТОНОСЕЦ НА СМЪРТА :)
4.
IDE VELJKO
16.10.2020 20:22:36
0
0
https://offnews.bg/politika/zapochva-stroezhat-na-nov-vatreshen-elektroprovod-mezhdu-maritca-iztok-703201.html
ЕЛИКТРИФИКАЦИЯ + ШАЙКА = ВЕСЕЛ ЖИВОТ, ЗА СМЕТКА НА ГОВЕДАТА :)
3.
ТИКВАТА ВИЕ НА УМРЕЛО
16.10.2020 20:14:59
0
0
ЩОТО КАТО ОГРАНИЧАТ ЕМИСИИТЕ, НЯМА ДА МОЖЕ ДА ИМ "ОСТАВА" ТОКА ОТ АЕЦ И КРАЙ, НА ТАЯ СЛАДКА ХРАНИЛКА :)
ТОВА ВИ ГО ОРГАНИЗИРАХА ЕВРО СВИНЕТЕ :)
2.
КАПИТАН СМЪРТ
16.10.2020 20:10:51
0
0
ИСКРИ В ЕНЕРГЕТИКАТА ИМА АМА СА ДРУГИ ;)
ДО ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ УМИШЛЕНО! НЕ СЕ СТРОЯТ ДАЛЕКОПРОВОДИ 400КВ, ЗА ДА НЕ МОГАТ ДА ПОЛЗВАТ ТОКА ОТ АЕЦ И ПОРАДИ ТОВА, ТАРИКАТИТЕ ГО ИЗКУПУВАТ И ИЗНАСЯТ, А ГЛУПАЦИТЕ ПЛАЩАТ ЕКО ТАКСИ ЗА ВЪГЛИЩНИТЕ ЦЕНТРАЛИ :)
ЕТО Я СХЕМАТА НА ПРЕНОСНАТА СИСТЕМА: https://gikotev.blog.bg/photos/82070/original/AP%20Sofiq%20Oktomvri%202009/Kapital%20Energy%20Market%202015%2012%2011.jpg
ПЪРВИЯ СТЪЛБ ЗА 400КВ ОТ МАРИЦА ИЗТОК ДО БУРГАС, Е СЛОЖЕН 08/2019 :)
ГЛУПАЦИТЕ ПЛАЩАТ И ГОРИВОТО НА АЕЦ И ЗА ОТПАДЪЦИТЕ ПОСЛЕ :)
1.
FWR4572
16.10.2020 17:28:41
0
3
Само като видиш вносителя и ти става ясна компетентността. Дончев и закон за енергетиката. Че защо не хванаха да го напише Вежди Рашидов. Единият учител по философия а другия скулптор.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Стаден имунитет ли? Цената е 4,86 млн. заразени и 68 хил.жертви Стаден имунитет ли? Цената е 4,86 млн. заразени и 68 хил.жертви

Здравната система трудно ще издържи, ако приложим т.нар.“шведски модел“, изчисляват математици

 

Ще има ли допълнителни противоепидемични мерки в Бургас, ето мнението на областния управител Ще има ли допълнителни противоепидемични мерки в Бургас, ето мнението на областния управител

Бургас в последните дни регистрира ръст на заболелите, но положението далеч не е толкова притеснително, колкото е например в Благоевград, Ловеч или Пловдив

 

Заради коронавируса: Властта удължава служебно валидността на над 400 хиляди документа за самоличност Заради коронавируса: Властта удължава служебно валидността на над 400 хиляди документа за самоличност

ГЕРБ и "Обединени патриоти" внасят проект за промяна на Закона за извънредното положение

97 с COVID-19 приети в болници в областта, здравният министър зове лекари за помощ 97 с COVID-19 приети в болници в областта, здравният министър зове лекари за помощ

Решението с недостигът на лекари го виждаме в активното участие на медиците от доболничната помощ, каза проф. Ангелов

НА ЖИВО: Щабът и министърът на здравеопазването с последни данни за COVID-19 НА ЖИВО: Щабът и министърът на здравеопазването с последни данни за COVID-19

Имаме нужда от помощ, лекарите изнемогват, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов

Престъпление ли е болниците да връщат пациенти? Експерт по медицинско право от Айтос с ценни съвети Престъпление ли е болниците да връщат пациенти? Експерт по медицинско право от Айтос с ценни съвети

Тестовете за коронавирус трябва да са безплатни, каза д-р Мария Петрова, която е член на експертния Медицински съвет

Ще ни управлява ли Отечествен фронт след протестите? Ще ни управлява ли Отечествен фронт след протестите?

Омразата към ГЕРБ можеше да събере червени и сини с хората на Слави Трифонов, но нещата зациклиха, каза социологът Първан Симеонов

49-годишна жена от Пловдив почина след отказ да я лекуват в пет болници 49-годишна жена от Пловдив почина след отказ да я лекуват в пет болници

В шестото лечебно заведение я приели с 34 градуса температура и накрая си отишла от този свят, но не от коронавирус

Майка в шок, взеха й 5 лева тоалетна такса в пицария Майка в шок, взеха й 5 лева тоалетна такса в пицария

 Парите са й поискани за малко дете

Протести на полицаи в Русе, Кърджали и Бургас Протести на полицаи в Русе, Кърджали и Бургас

Служителите на реда настояват за по-високи заплати

Японско изследване: Маските блокират коронавируса, но не напълно Японско изследване: Маските блокират коронавируса, но не напълно

Учени от Токийския университет са конструирали обезопасена камера с глави на манекен

„Инстаграм“ се срина „Инстаграм“ се срина

Това показват данните на услугата Даундетектор

Хю Грант: Телефоните са токсични, те ни убиват Хю Грант: Телефоните са токсични, те ни убиват

Актьорът - баща на пет деца се радва на семейството си

Зa ĸaĸвo щe cъжaлявaтe, ĸoгaтo cтaнeтe нa 80 г., cпopeд нaй-бoгaтия чoвeĸ в cвeтa Зa ĸaĸвo щe cъжaлявaтe, ĸoгaтo cтaнeтe нa 80 г., cпopeд нaй-бoгaтия чoвeĸ в cвeтa

Нe cтaвa въпpoc caмo зa peшeния в пpoфecиятa, нo и в живoтa

Тръмп поддържа банкова сметка в Китай Тръмп поддържа банкова сметка в Китай

Президентът критикува американските фирми, които правят бизнес в Китай

САЩ местят част от войските си от Германия в България САЩ местят част от войските си от Германия в България

11 900 US военни трябва да бъдат изведени от федералната република

Отново в подем: Китай става големият победител от пандемията Отново в подем: Китай става големият победител от пандемията

Ще се свие разликата между двете най-големи икономики - САЩ и Китай

Сбъдва ли се пророчеството на Едгар Кейси за потоп? Русия щяла да е новия „Ноев ковчег” Сбъдва ли се пророчеството на Едгар Кейси за потоп? Русия щяла да е новия „Ноев ковчег”

Учените „повярваха“ на „Спящия пророк”, градове като Ню Йорк, Лос Анджелис и Токио щели да изчезнат

Пълна карантина в Ирландия заради COVID-19 Пълна карантина в Ирландия заради COVID-19

Вечерен час въведоха в Словения, всички публични и религиозни прояви са забранени

Експериментално заразяват здрави хора с коронавирус Експериментално заразяват здрави хора с коронавирус

Този подход е рисков, но според защитниците му може да даде резултати доста по-бързо от стандартните изследвания

Кубрат Пулев Кубрат Пулев Подкрепям хората, които не са глупаци, не са се примирили и вярват, че могат да живеят по-добре Виц на деня Виц на деня - Кое граничи с тъпотията?
- Канада и Мексико.
Виц на деня Виц на деня - Но господин художник! Вие се подигравате! Това е бутилка!
- Госпожо! Вие искахте да се нарисува психологически портрет на вашия мъж. Това и направих
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Животът е смъртоносна болест, която се предава по полов път.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори