×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Дянков пред "Файненшъл таймс": Еврофондовете увеличиха корупцията и превземането на България


30 Ноември 2020, Понеделник, 10:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Той казва още, че "дълги години на България и Румъния се прощаваше"

 

В действителност еврофондовете увеличиха корупцията и превземането на държавата [в България]. В частност, те бяха използвани за купуване - директно или чрез обществени поръчки - на по-голяма част от медиите и за създаване по този начин на прикритие за действията на политиците."

Това казва в статия във "Файненшъл таймс" Симеон Дянков, министър на финансите в първото правителство на Бойко Борисов (2009-2013 г.).

Изданието описва, че в Брюксел расте тревогата за толерирането на корупцията и назначаването на лоялни, но некомпетентни хора в администрацията. Използвани са примери не само от вътрешната, но и от външната политика на сегашното правителство в София.

"Политическите затруднения на Борисов повдигат и трудни въпроси за Брюксел и другите страни от ЕС. Критици казват, че те не успяват да окажат достатъчен натиск над София, за да подобри управлението. Напрежението нарасна през последните седмици и защото България блокира започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС, което засили опасенията, че тя може да се присъедини към Унгария и Полша в честите им битки с Брюксел и държавите от ЕС", пишат авторите Валери Хопкинс и Майкъл Пийл.

Показателно е и заглавието, което в свободен превод звучи като "България се присъдинява към групата на проблемните новобранци". Употребен е изразът awkward squad, който в английския език се използва поне от XVIII век и има доста по-колоритно значение:

"Група в организация или екип, членовете на която са склонни да се съпротивляват на дисциплината и възпрепятстват промените заради некомпетентност или умишлено заради общи интереси; неопитни новобранци (във военните среди), преминаващи през специално обучение, които се обявяват против правилата или дори се бунтуват; в нормалния живот те може да са най-обикновени хора, които не създават проблеми, но съберат ли се, групата им предизвиква бъркотия; когато се разбере, че не са подходящи, обикновено ги събират в един отряд на непохватните, нежелаещите, небрежните и създаващите трудности - тази група се нарича awkward squad."

Текстът започва с разказ защо избухваха протестите срещу правителството 14 години, след като България е влязла в ЕС и е получила милиарди евро от съюза.

Симеон Дянков, който в момента е изследовател за института "Питърсън" (Peterson Institute for International Economics) във Вашингтон, казва още, че "дълги години на България и Румъния се прощаваше". Според него причината са финансовата криза от 2008 г. и мирантската вълна от 2015 г., заради които "никога така и не е имало време ЕС сериозно да се замисли за приемането им".

"Файненшъл таймс" обаче описва, че срещу Румъния през 2018 г. е започнала остра критика от Брюксел заради посегателството на управляващите социалдемократи срещу независимостта на съдебната система. Някои дипломати казват, че вероятно тогава на България е отделяно по-малко внимание, защото в Брюксел не са искали да критикуват едновременно и двамата представители на випуск 2007. Завоят към авторитаризъм в Централна Европа и смяната на правителството в Букурещ през 2019 г. променят това.

В статията са изредени някои от критиките в първия доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в България от тази есен, включително за непрозрачна собственост на медии, натиск над журналисти и опити за промяна на закона за неправителствените организации по начин, който през лятото бе отхвърлен от Съда на ЕС по повод Унгария. Няма и резултати в борбата с корупцията, "което е и един от аспектите, изтъквани в протестите от лятото на 2020 г." Не са подминати съобщенията за разследването за къщата в Барселона с възможни връзки на Борисов с този случай, както и за снимките от спалнята на премиера.

Четири пети от българите смятат, че корупцията е масово ширеща се в страната им.

Предварителните и откъслечни коментари на Венецианската комисия по проекта на ГЕРБ за нова конституция - с увеличаване правомощията на главния прокрор и ограничаване тази на президента и на правосъдния министър - са определени от авторите като "биене на тревога".

Расте и натискът над правителството заради опозицията му за преговорите със Северна Македония, пише "Файненшъл таймс".
"Те смятаха, че Борисов ще поведе този процес", казва Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика. Ветото "подлага по безпрецедентен начин на риск целия европейски проект", допълва тя.

Дянков смята, че в Брюксел твърде късно са осъзнали заплахата от корупцията в България и там трябва да бъдат убедени институции и лидери, че ако нищо не се направи, страната и Борисов ще се наредят до Полша на Качински и Унгария на Орбан и това ще предизвика още проблеми. "Осъзнаването на това закъсня с много години", допълва той.

Христо Иванов използва за предупреждението си колоритно описание - че може на България да започне да се гледа като на "част от една по-обща тенденция на корупция и популизъм, пробиваща си път твърде добре през вените на механизмите за взимане на решения в Европа".


В категории: Политика


4
Коментара
Защо се гаврят с тази тв легенда
Защо се гаврят с тази тв легенда 25/04/2024, Четвъртък 12:39 1
4
Коментара по темата
4.
ХХ
30.11.2020 15:50:37
0
0
Дернев,

брюксел е пример за нашите и нашите се учат от брюкселските и най-вече немските си колеги, а не обратното.
Както рюте заяви: лъжата в политиката не е грях.
3.
Дернев
30.11.2020 12:20:36
1
5
Корупцията у нас само се засили с еврофондовете не без помоща на Брюксел. Те също разбраха сладостта на общото и почерпиха от опита на новите си членове. Но късно разбраха, че тези страни, особено БГ и особено при ББ, не знаят разумни, цивилизовани граници на комисионни. А тук това е основновния стимул за действие или бездействие на целия държавен и общински апарат. Необходима е воля в Брюксел за контрол и много сериозни санкции по целият път на движението на фондовете и ефекта от него.
2.
я
30.11.2020 11:11:33
3
4
Дянков доколкото имам спомени и ти беше замесен в някакви далавери с бтк и енергийните дружества Даже в момента си следствен за нещо Та точно ти да се изказваш по тези въпроси е нагло Като замина за Америка и смяташ че хората не помнят вашето управление барабар с царя Айде не плюй там където си микувал и ти
1.
ГОСТ
30.11.2020 10:56:55
1
13
Еврофондовете не са ти виновни ,бе господине........Еврофондове и наливане на пари има към всяка държава -членка на ЕС.....
МатРиЯла е кофти......матрияла......
Много се крадне от управляващите ( и ти си в кюпа)....
Щото това крадене,доведе корупцията и пороците с нея......И ако парите бяха използвани по предназначение,наистина щяхме да сме Швейцария на Балканите.....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Очаква се НС да гласува изменение на Закона за чужденците, за да има работна ръка за туристическия бранш ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер В работилницата на задържания са намерени общо девет въздушни пушки, три мобилни телефона, документи - фактури, сертификати и други Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Цветът на печатите показва дали месото е българско, или вносно Община Бургас ще продължи да павира улиците в историческия център на града Община Бургас ще продължи да павира улиците в историческия център на града „Вярвам, че с изпълнението на ремонтите ще направим тази част на града още по-интересна, посещавана и благоприятна за развитие на бизнес“, каза кметът Димитър Николов Топ мениджъри от аутсорсинга представиха възможностите за развитие на сектора в Бургас Топ мениджъри от аутсорсинга представиха възможностите за развитие на сектора в Бургас „Бургас е традиционна спирка от националното ни Роудшоу, защото се радваме на голяма подкрепа от местната власт и образователните институции", заяви Наталия Георгиева – изпълнителен директор на АИБЕСТ Свалиха Росен Желязков, изпратиха го с бурни овации Свалиха Росен Желязков, изпратиха го с бурни овации 129 депутати подкрепиха предложението за махането му като председател на парламента Корнелия Нинова зове ГЕРБ да не въвлича БСП в калните си пехливански борби с ПП-ДБ Корнелия Нинова зове ГЕРБ да не въвлича БСП в калните си пехливански борби с ПП-ДБ Бойко Борисов е част от най-голямото зло за България и затова отказах да съм председател на парламента, сподели тя
Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 25 април 2024, четвъртък Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори