×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вижте заповедта на здравния министър, стана ясно кои обекти ще затворят в петък вечерта


Вижте заповедта на здравния министър, стана ясно кои обекти ще затворят в петък вечерта
Проф.Костадин Ангелов току-що подписа заповедта, която ще ограничи работата на основната част от търговските обекти от петък, 23:30 часа
25 Ноември 2020, Сряда, 17:37 ч.
Автор: Флагман.БГ

Зелените коридори в магазините все пак остават, но рано сутрин, здравното министерство препоръчва хоум офис за служителите

 

Здравният министър проф.Костадин Ангелов току-що подписа заповедта, с която страната ни ще влезе в локдаун от петък, 23:30 часа. Има няколко изненади. Т.нар. "зелени коридори" за пенсионери все пак остават, но от 8:30 до 10:30 часа. В този прозорец магазините няма право да допускат лица под 65 години. Мерките до голяма степен повтарят тези от март-април. Ще затворят само моловете и големите търговски центрове, а малките магазинчета ще продължат работата си. Прекратява се плановият прием в болниците, а работодателите да подготвят режим в т.нар. "хоум офис" или с недопускане на явяване на повече от 50 % от служителите.

1. Преустановяват се присъствените учебни занятия (в т.ч. учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др.) в училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие. Решението за преминаване в обучение в електронна среда от разстояние се взема от министъра на образованието и науката при условията и по реда на чл. 105, ал. 6 и 115а, ал. 1, 4 и 5 от Закона за предучилищното и училищното образование.

2. Преустановява се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи.

3. Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища. Допуска се само провеждането на държавните изпити за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, при стриктно спазване на мерките за превенция и контрол на инфекциите съгласно Наредба № 3 от 2013 г. за утвърждаването на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболничните инфекции.

4. Преустановяват се присъствените групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица.

5. Преустановяват се посещенията в детски градини и детски ясли, както и в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

6. Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

7. Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия (кина, музеи, галерии, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и други). Изключение се допуска по отношение на театрите, при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. и задължително поставяне на защитни маски за лице.

8. Не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер (сватби, кръщенета, погребения и други) с присъствие на повече от 15 човека.

9. Преустановяват се всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18 годишна възраст, с изключение на международните спортни състезания, които са започнали към датата на влизане в сила на тази заповед. Всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица над 18 годишна възраст и международните спортни състезания за лица до 18 годишна възраст се провеждат без публика.

10. Преустановяват се посещенията на фитнес центровете и залите за групови занимания към тях.

11. Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма. Допускат се само доставки или взимане на храна за дома и офиса.

12. Преустановяват се посещенията в игралните зали и казина.

13. Преустановяват се посещенията на търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори и други доставчици на съобщителни услуги в тях.

14. Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт в страната и в чужбина и групови посещения на туристически обекти в страната.

15. Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, и чиято дейност не е преустановена с тази заповед, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 3 кв. м.

16. На всички пазари, тържища и базари се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

17. Работодателите и органите по назначаване да организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма (работа от разстояние/надомна работа), където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.

18. Магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.30 и 10.30 часа.

19. Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична медицинска помощ и комплексните онкологични центрове, с изключение на дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

20. Забраняват се посещения на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий. Забраната не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.

21. В изпълнение на т. 3 от Заповед № РД-01-439 от 27.07.2020 г. директорите на регионалните здравни инспекции предприемат действия и прилагат мерки на лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове на територията на съответната област, като определят задължителен брой легла за лечение на пациенти с основна или с придружаваща инфекция със SARS-CoV-2 от не по-малко от 20 % от обявените в съответната регионална здравна инспекция брой легла на всяко лечебно заведение за болнична помощ и комплексен онкологичен център.

22. В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора на институцията при спазване на въведените противоепидемични мерки и представяне на декларация от посетителя, че не е в контакт със заразно болни, няма признаци на остро респираторно заболяване и ще спазва въведените противоепидемични мерки на територията на институцията. Ограничението не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.

23. Дейностите, които не са преустановени или забранени с тази заповед, се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки, въведени със Заповед № РД-01-675 от 25.11.2020 г.

24. Министрите и държавните органи съгласно функционалната си компетентност да предприемат спешни и незабавни контролни мерки на територията на цялата страна, като усилията да бъдат насочени към задължително прилагане и спазване на настоящата заповед и на Заповед № РД-01-675 от 25.11.2020 г.

25. Министърът на земеделието, храните и горите да възложи на Българска агенция по безопасност на храните реализирането на проверки в заведенията за хранене и развлечения, контролирани от агенцията.

26. Министърът на труда и социалната политика да възложи на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ реализирането на проверки на работодатели, относно спазване на изискванията на настоящата заповед и на Заповед № РД-01-675 от 25.11.2020 г.

27. Областните управители и органите на местно самоуправление и местна администрация, в рамките на функционалната си компетентност и при максимално използване на контролните си правомощия и административен капацитет, да създадат необходимата организация за контрол по спазване на противоепидемичните мерки на територията на страната, като разпореждат организационни мерки, в случай на необходимост, при отчитане на конкретната специфика и данни за съответната област.

28. Органите на държавния здравен контрол да продължат реализирането на своите контролни правомощия, като за резултатите да информират министъра на здравеопазването, по ред, определен от него.

II. Министрите съгласно функционалната си компетентност дават указания, след съгласуване с министъра на здравеопазването, за прилагането на въведените с тази заповед мерки в контролираните от тях сфери и създават организация за изпълнението им. Указанията се публикуват на интернет страницата на съответното министерство.

III. Кметовете на общини могат да издават заповеди за прилагането на въведените мерки в рамките на техните правомощия. Заповедите се публикуват на интернет страницата на съответната община.

IV. Заповед № РД-01-655 от 13.11.2020 г. се отменя.

V. Заповедта влиза в сила от 23.30 часа на 27.11.2020 г.

VI. Заповедта да се съобщи на регионалните здравни инспекции, на министрите, на областните управители и на кметовете на общини, и да се публикува на интернет страницата на Министерство на здравеопазването.

VII. Регионалните здравни инспекции да уведомят областните управители, кметовете на общини, директорите на областните дирекции на Министерство на вътрешните работи и всички лечебни заведения на територията на съответната област за въведените противоепидемични мерки. Заповедта подлежи на обжалване в едномесечен срок от публикуването ѝ на интернет страницата на Министерството на здравеопазването, пред съответния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.


В категории: COVID-19


26
Коментара по темата
26.
Ами
26.11.2020 02:05:26
0
2
Можеше и по- зле да е . Поне оставят малките магазинчета да работят. В други страни направиха обратно . Оставиха големите супермаркети пък затвориха малките. КвРтслните магазинчета малко да живнат
25.
Krum
26.11.2020 01:14:33
0
5
Почти всички точки в забраната са свързани със социалният ни живот. Кроношпан ще затвори ли неразбрах...!?
24.
Ввс
25.11.2020 23:01:38
0
6
Извинявай но как няма да хленчи дребния бизнес който е обречен на фалит след като им вземат най оборотния месец благодарение на който избутват следващите 3 ялови месеца!Много хитро не ги затварят за да не могат да се възползват от мерките 80/20 и да продължават да пълнят хазната с осогуровки и данъци с който се плащат заплати и пенсии!На това се казва жалка държава съсипваща дребните който формират 2/3 от осигуряващите се!
23.
Пенка
25.11.2020 21:21:45
5
14
Писна ми да слушам бизнеса как бил засегнат. Хора умират а тези с многото пари само хленчат. Как пък не сетих те за пенсионерите за бездомните, за соцялно слабите.... Слушаме само за бизнеса. Как Държавата трябва да дава а те да си крият обороти.
22.
много закъсняхте
25.11.2020 19:54:05
1
14
с туй затваряне ,бе

де бяхте 7 месеца ,некадърници

на море , почивки ,а
лайф си лайф .а

тъпаци
21.
bb
25.11.2020 19:53:27
1
4
Съседи нямат търпение за локдауна, залагат дали комшийката ще издържи 12 рунда бой с мъжа си


У ТЯХ - Комшии от цял вход са си организирали малки спортни залози, трепетно очаквайки започването на втория локдаун за годината.

Събитието, на чийто изход залагат, е от спортно-битов характер, като очакванията са сблъсъкът между съседката и мъжът, с който живеят на семейно-алкохолни начала, да започне още в събота срещу неделя.

Познавачите разчитат, че отново силната музика на събитието няма да попречи на чуваемостта тъй като отново не са успели да се сдобият с телевизионните права и ще трябва основно да слушат.
"Към края на март я повали още в третия рунд, но при реванша малко преди Великден тя му издържа и трябваше да отбелязваме резултата по точки, след като пратихме бабата от първия етаж уж за услуга, но всъщност да провери колко синини има тя и дали е успяла да го одере" - споделя домоуправителката, заемаща и ролята на букмейкър.

Както е известно, блокирането на голяма част от населението по домовете с цел запазване здравето му, засилва стремежа към бойни изкуства и много домакинства и хиляди жени и мъже се изправят в единствения спорт, в който класирането е общо.

"Аз залагам, че тя ще го заколи тоя път" - хвърли 50 лева тоя от последния етаж, предизвиквайки обвинения от други съкооператори, че не трябва да ѝ дава идеи, защото така ще е нагласена работата и няма да е честно.
20.
до Мда
25.11.2020 19:27:57
2
2
Тоест изискването за компенсация при невъзможност за работа на служители:
1 Бизнеса ти да е един от забранените да работят
2 Да си служител.
Кой би предположил...
Разбира се хората които са в сивият също ще бъдат засегнати, но държавата си има правила.
19.
Мда
25.11.2020 19:07:01
0
15
Компенсации щяло да има - 24 лв на ден, ама само за 50 000 човека....и то, ако са осигурявани на 8 часов работен ден. Сами си правете изводите дали някой ще види компенсация
18.
мислещ
25.11.2020 19:03:35
3
21
Това със затварянето вече го играха много държави,файда в борбата с вируса - никаква,съсипванe на населението - голям успех !
17.
*********
25.11.2020 18:54:19
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
16.
боклуци
25.11.2020 18:52:21
1
3
Вижте добре мутрите на тези боклуци. Скоро онзи рогатия ще им види сметката.
15.
""КОЙ""ИМА ИЗГОДА?????????????
25.11.2020 18:48:21
26
7
ОТ ТЕЗИ МЕРКИ ???????????АМИ ПРАВИТЕЛСТВОТО И ""ЧЕКМЕДЖЕТАТА""!!!!!!!!!СЕГА ЩЕ ТРЪГНАТ ЕДНИ ПОТОЦИ ПАРИ КЪМ НАРОДА САМО ЧЕ НАЙ ВЕРОЯТНО ДА СТИГНАТ ЧРЕЗ """СХЕМИТЕ""ДО"" ЧЕКМЕДЖЕТО ""!!!!!!!!!!!!!!!НАРОДЕ ТВА Е ВЕРОЯТНО ОГРОМНА ИЗМАМА !!!!!!!!!!!!!
14.
*********
25.11.2020 18:47:51
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
13.
.
25.11.2020 18:42:21
3
9
Предложете статията ""Проф. Андрей Чорбанов:Предлаганите мерки срещу коронавируса само ще удължат агонията""
12.
Boo
25.11.2020 18:41:01
9
9
Късно, но по-добре късно, отколкото никога. И като се сетя, че на фано на хора, умиращи пред болниците или докато ги разнасят с линейките, някви цървули реват що затварят всичко. А никой не се сти да реве тия хора, които остават без работа в момента компенсации и то безвъзмездно да получат. Ама не, цървулан ридае, че гъз.ът му няма да пука в кръчма.
11.
Антикор
25.11.2020 18:38:19
6
14
Ако е толкова сериозно положението защо оставят 3 дни до петък вечерта да се заразяваме на воля ????
10.
К
25.11.2020 18:32:35
3
5
Айдеее юруууш към Джъмбо
9.
Arbeit мacht Frei
25.11.2020 18:31:17
22
13
С оглед настъпващия ГЛАДО-МОР вследствие БЕЗработицата и с хиледите ЗАТВОРЕНИ бизнеси правителството по нареждане на министр САЧЕВА и премиера СЛЪНЦЕ Борисов ще стимулира и обучи стотици хиледи граждани на хиндуистките практики на СЛЪНЦЕЯДството сиреч заставате в поза лотус с-у СЛЪНЦЕТО и започвате да синтезирате слънчева светлина докато не почувствате ситост .
Слънцеядството е широко застъпено в много централни и южни щати на ИНДИЯ където безработицата и глада е нещо нормално
8.
Компенсации
25.11.2020 18:28:07
8
15
Хубаво, здравни мерки, затваряме. Обаче кой ще компенсира неработещите, с какво ще се компенсират? Тези неработещи са клиенти на сумати други бизнеси, какво ще стане като това удари всички ни, компенсации ще има ли някакви?
7.
hdd
25.11.2020 18:26:23
8
31
Боко и другите шизофреници около него уверяваха, че няма да затварят. Пълен провал са тия
6.
Боко
25.11.2020 18:12:06
8
37
Тиквун тръбеше наляво и надясно "няма да затваряме, който е здрав трябва да работи", и сега нищо общо, мазало от всякъде....
5.
AK 47
25.11.2020 18:08:40
42
39
ИЗРОДИ,МРЪСНИ ГЕРБАВИ.....ОСТАВКА И ЗАТВОР ЗА ВАС....БОКЛУЦИИИИ
4.
Гарантирано от ГЕРБ
25.11.2020 18:03:22
31
33
Вече не е новина, нито тайна –
България е първа по смъртност в света.
В света!...
Виновни и отговорни няма.
фрогнюз...
3.
РЪЖдив пирON
25.11.2020 18:03:05
15
31
Рядко умно, но за съжаление закъсняло затваряне.

Т.к. знам какво ще последва...Прост народ, слаба държава!!!
2.
До 1
25.11.2020 18:01:39
5
24
Ти бат Веско не го мисли ве цървул. Гледай да скатаеш някой лев за материял, че цял месец те чака яката абстиненция. Ще караш на сода ми се струва!
1.
Panamera
25.11.2020 17:49:52
24
14
Ex bat vesko kashmira prodade porsheto po vreme na prednata karantina sq trqq prodava jenata
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Предлагат да падне тайната на възнаграждението и заплатите да са на светло Предлагат да падне тайната на възнаграждението и заплатите да са на светло В някои случаи служители, изпълняващи еднакви задължения, на една и съща позиция, получават различно заплащане Служебният кабинет смени областния управител на Бургас Служебният кабинет смени областния управител на Бургас Поста за трети път ще заеме Мария Нейкова БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите Паруш Парушев е фаворит за нов общински председател, но има и други кандидати Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята "Луковитският тенекеджия", както местните наричат птицата, е от защитен вид Купата на Ректора в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“  бе връчена на най-добрите в спорта Купата на Ректора в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ бе връчена на най-добрите в спорта Събитието бе открито от Ректора на Университета – проф. д-р Христо Бозов До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година Най-бързо и без такса плащането към НАП става чрез виртуален ПОС терминал Изкуствен дъжд ще спасява Добруджа от суша Изкуствен дъжд ще спасява Добруджа от суша Операторът на летище "Щръклево" вече прави проби за "засяване" на облаци Партията на Манолова напусна „Левицата“, а бивш лидер на БСП влезе в нея Партията на Манолова напусна „Левицата“, а бивш лидер на БСП влезе в нея Хората в този формат са доказали през годините, че могат да отстояват интереси, обяви Михаил Миков В негово присъствие тя се превръща в роб и послушно кученце В негово присъствие тя се превръща в роб и послушно кученце Развива стокхолмски синдром Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Стефани не скри и че е имала предубеждения към Симона, а причината за това бил не само външния й вид, а и поведението й – по-шумният й начин на изразяване и хаосът, който създава в „Кухнята на Ада”
Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори