×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Министър-председателят Стефан Янев ще се срещне с членовете на Националното сдружение на кметовете на кметства в Република България в събота, 19 юни, в село Поповица
  • Австрия дава един милион дози ваксина срещу COVID-19 на Западните Балкани
  • Пълно затваряне на Лисабон заради COVID-19
  • Янаки Стоилов обсъди със свои предшественици съдебната реформа
  • Кейт Мидълтън основа център за малки деца
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вижте заповедта на здравния министър, стана ясно кои обекти ще затворят в петък вечерта


Вижте заповедта на здравния министър, стана ясно кои обекти ще затворят в петък вечерта
Проф.Костадин Ангелов току-що подписа заповедта, която ще ограничи работата на основната част от търговските обекти от петък, 23:30 часа
25 Ноември 2020, Сряда, 17:37 ч.
Автор: Флагман.БГ

Зелените коридори в магазините все пак остават, но рано сутрин, здравното министерство препоръчва хоум офис за служителите

 

Здравният министър проф.Костадин Ангелов току-що подписа заповедта, с която страната ни ще влезе в локдаун от петък, 23:30 часа. Има няколко изненади. Т.нар. "зелени коридори" за пенсионери все пак остават, но от 8:30 до 10:30 часа. В този прозорец магазините няма право да допускат лица под 65 години. Мерките до голяма степен повтарят тези от март-април. Ще затворят само моловете и големите търговски центрове, а малките магазинчета ще продължат работата си. Прекратява се плановият прием в болниците, а работодателите да подготвят режим в т.нар. "хоум офис" или с недопускане на явяване на повече от 50 % от служителите.

1. Преустановяват се присъствените учебни занятия (в т.ч. учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др.) в училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие. Решението за преминаване в обучение в електронна среда от разстояние се взема от министъра на образованието и науката при условията и по реда на чл. 105, ал. 6 и 115а, ал. 1, 4 и 5 от Закона за предучилищното и училищното образование.

2. Преустановява се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи.

3. Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища. Допуска се само провеждането на държавните изпити за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, при стриктно спазване на мерките за превенция и контрол на инфекциите съгласно Наредба № 3 от 2013 г. за утвърждаването на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболничните инфекции.

4. Преустановяват се присъствените групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица.

5. Преустановяват се посещенията в детски градини и детски ясли, както и в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

6. Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

7. Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия (кина, музеи, галерии, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и други). Изключение се допуска по отношение на театрите, при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. и задължително поставяне на защитни маски за лице.

8. Не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер (сватби, кръщенета, погребения и други) с присъствие на повече от 15 човека.

9. Преустановяват се всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18 годишна възраст, с изключение на международните спортни състезания, които са започнали към датата на влизане в сила на тази заповед. Всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица над 18 годишна възраст и международните спортни състезания за лица до 18 годишна възраст се провеждат без публика.

10. Преустановяват се посещенията на фитнес центровете и залите за групови занимания към тях.

11. Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма. Допускат се само доставки или взимане на храна за дома и офиса.

12. Преустановяват се посещенията в игралните зали и казина.

13. Преустановяват се посещенията на търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори и други доставчици на съобщителни услуги в тях.

14. Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт в страната и в чужбина и групови посещения на туристически обекти в страната.

15. Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, и чиято дейност не е преустановена с тази заповед, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 3 кв. м.

16. На всички пазари, тържища и базари се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

17. Работодателите и органите по назначаване да организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма (работа от разстояние/надомна работа), където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.

18. Магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.30 и 10.30 часа.

19. Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична медицинска помощ и комплексните онкологични центрове, с изключение на дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

20. Забраняват се посещения на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий. Забраната не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.

21. В изпълнение на т. 3 от Заповед № РД-01-439 от 27.07.2020 г. директорите на регионалните здравни инспекции предприемат действия и прилагат мерки на лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове на територията на съответната област, като определят задължителен брой легла за лечение на пациенти с основна или с придружаваща инфекция със SARS-CoV-2 от не по-малко от 20 % от обявените в съответната регионална здравна инспекция брой легла на всяко лечебно заведение за болнична помощ и комплексен онкологичен център.

22. В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора на институцията при спазване на въведените противоепидемични мерки и представяне на декларация от посетителя, че не е в контакт със заразно болни, няма признаци на остро респираторно заболяване и ще спазва въведените противоепидемични мерки на територията на институцията. Ограничението не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.

23. Дейностите, които не са преустановени или забранени с тази заповед, се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки, въведени със Заповед № РД-01-675 от 25.11.2020 г.

24. Министрите и държавните органи съгласно функционалната си компетентност да предприемат спешни и незабавни контролни мерки на територията на цялата страна, като усилията да бъдат насочени към задължително прилагане и спазване на настоящата заповед и на Заповед № РД-01-675 от 25.11.2020 г.

25. Министърът на земеделието, храните и горите да възложи на Българска агенция по безопасност на храните реализирането на проверки в заведенията за хранене и развлечения, контролирани от агенцията.

26. Министърът на труда и социалната политика да възложи на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ реализирането на проверки на работодатели, относно спазване на изискванията на настоящата заповед и на Заповед № РД-01-675 от 25.11.2020 г.

27. Областните управители и органите на местно самоуправление и местна администрация, в рамките на функционалната си компетентност и при максимално използване на контролните си правомощия и административен капацитет, да създадат необходимата организация за контрол по спазване на противоепидемичните мерки на територията на страната, като разпореждат организационни мерки, в случай на необходимост, при отчитане на конкретната специфика и данни за съответната област.

28. Органите на държавния здравен контрол да продължат реализирането на своите контролни правомощия, като за резултатите да информират министъра на здравеопазването, по ред, определен от него.

II. Министрите съгласно функционалната си компетентност дават указания, след съгласуване с министъра на здравеопазването, за прилагането на въведените с тази заповед мерки в контролираните от тях сфери и създават организация за изпълнението им. Указанията се публикуват на интернет страницата на съответното министерство.

III. Кметовете на общини могат да издават заповеди за прилагането на въведените мерки в рамките на техните правомощия. Заповедите се публикуват на интернет страницата на съответната община.

IV. Заповед № РД-01-655 от 13.11.2020 г. се отменя.

V. Заповедта влиза в сила от 23.30 часа на 27.11.2020 г.

VI. Заповедта да се съобщи на регионалните здравни инспекции, на министрите, на областните управители и на кметовете на общини, и да се публикува на интернет страницата на Министерство на здравеопазването.

VII. Регионалните здравни инспекции да уведомят областните управители, кметовете на общини, директорите на областните дирекции на Министерство на вътрешните работи и всички лечебни заведения на територията на съответната област за въведените противоепидемични мерки. Заповедта подлежи на обжалване в едномесечен срок от публикуването ѝ на интернет страницата на Министерството на здравеопазването, пред съответния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.


В категории: COVID-19


26
Коментара по темата
26.
Ами
26.11.2020 02:05:26
0
2
Можеше и по- зле да е . Поне оставят малките магазинчета да работят. В други страни направиха обратно . Оставиха големите супермаркети пък затвориха малките. КвРтслните магазинчета малко да живнат
25.
Krum
26.11.2020 01:14:33
0
5
Почти всички точки в забраната са свързани със социалният ни живот. Кроношпан ще затвори ли неразбрах...!?
24.
Ввс
25.11.2020 23:01:38
0
6
Извинявай но как няма да хленчи дребния бизнес който е обречен на фалит след като им вземат най оборотния месец благодарение на който избутват следващите 3 ялови месеца!Много хитро не ги затварят за да не могат да се възползват от мерките 80/20 и да продължават да пълнят хазната с осогуровки и данъци с който се плащат заплати и пенсии!На това се казва жалка държава съсипваща дребните който формират 2/3 от осигуряващите се!
23.
Пенка
25.11.2020 21:21:45
5
14
Писна ми да слушам бизнеса как бил засегнат. Хора умират а тези с многото пари само хленчат. Как пък не сетих те за пенсионерите за бездомните, за соцялно слабите.... Слушаме само за бизнеса. Как Държавата трябва да дава а те да си крият обороти.
22.
много закъсняхте
25.11.2020 19:54:05
1
14
с туй затваряне ,бе

де бяхте 7 месеца ,некадърници

на море , почивки ,а
лайф си лайф .а

тъпаци
21.
bb
25.11.2020 19:53:27
1
4
Съседи нямат търпение за локдауна, залагат дали комшийката ще издържи 12 рунда бой с мъжа си


У ТЯХ - Комшии от цял вход са си организирали малки спортни залози, трепетно очаквайки започването на втория локдаун за годината.

Събитието, на чийто изход залагат, е от спортно-битов характер, като очакванията са сблъсъкът между съседката и мъжът, с който живеят на семейно-алкохолни начала, да започне още в събота срещу неделя.

Познавачите разчитат, че отново силната музика на събитието няма да попречи на чуваемостта тъй като отново не са успели да се сдобият с телевизионните права и ще трябва основно да слушат.
"Към края на март я повали още в третия рунд, но при реванша малко преди Великден тя му издържа и трябваше да отбелязваме резултата по точки, след като пратихме бабата от първия етаж уж за услуга, но всъщност да провери колко синини има тя и дали е успяла да го одере" - споделя домоуправителката, заемаща и ролята на букмейкър.

Както е известно, блокирането на голяма част от населението по домовете с цел запазване здравето му, засилва стремежа към бойни изкуства и много домакинства и хиляди жени и мъже се изправят в единствения спорт, в който класирането е общо.

"Аз залагам, че тя ще го заколи тоя път" - хвърли 50 лева тоя от последния етаж, предизвиквайки обвинения от други съкооператори, че не трябва да ѝ дава идеи, защото така ще е нагласена работата и няма да е честно.
20.
до Мда
25.11.2020 19:27:57
2
2
Тоест изискването за компенсация при невъзможност за работа на служители:
1 Бизнеса ти да е един от забранените да работят
2 Да си служител.
Кой би предположил...
Разбира се хората които са в сивият също ще бъдат засегнати, но държавата си има правила.
19.
Мда
25.11.2020 19:07:01
0
15
Компенсации щяло да има - 24 лв на ден, ама само за 50 000 човека....и то, ако са осигурявани на 8 часов работен ден. Сами си правете изводите дали някой ще види компенсация
18.
мислещ
25.11.2020 19:03:35
3
21
Това със затварянето вече го играха много държави,файда в борбата с вируса - никаква,съсипванe на населението - голям успех !
17.
*********
25.11.2020 18:54:19
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
16.
боклуци
25.11.2020 18:52:21
1
3
Вижте добре мутрите на тези боклуци. Скоро онзи рогатия ще им види сметката.
15.
""КОЙ""ИМА ИЗГОДА?????????????
25.11.2020 18:48:21
26
7
ОТ ТЕЗИ МЕРКИ ???????????АМИ ПРАВИТЕЛСТВОТО И ""ЧЕКМЕДЖЕТАТА""!!!!!!!!!СЕГА ЩЕ ТРЪГНАТ ЕДНИ ПОТОЦИ ПАРИ КЪМ НАРОДА САМО ЧЕ НАЙ ВЕРОЯТНО ДА СТИГНАТ ЧРЕЗ """СХЕМИТЕ""ДО"" ЧЕКМЕДЖЕТО ""!!!!!!!!!!!!!!!НАРОДЕ ТВА Е ВЕРОЯТНО ОГРОМНА ИЗМАМА !!!!!!!!!!!!!
14.
*********
25.11.2020 18:47:51
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
13.
.
25.11.2020 18:42:21
3
9
Предложете статията ""Проф. Андрей Чорбанов:Предлаганите мерки срещу коронавируса само ще удължат агонията""
12.
Boo
25.11.2020 18:41:01
9
9
Късно, но по-добре късно, отколкото никога. И като се сетя, че на фано на хора, умиращи пред болниците или докато ги разнасят с линейките, някви цървули реват що затварят всичко. А никой не се сти да реве тия хора, които остават без работа в момента компенсации и то безвъзмездно да получат. Ама не, цървулан ридае, че гъз.ът му няма да пука в кръчма.
11.
Антикор
25.11.2020 18:38:19
6
14
Ако е толкова сериозно положението защо оставят 3 дни до петък вечерта да се заразяваме на воля ????
10.
К
25.11.2020 18:32:35
3
5
Айдеее юруууш към Джъмбо
9.
Arbeit мacht Frei
25.11.2020 18:31:17
22
13
С оглед настъпващия ГЛАДО-МОР вследствие БЕЗработицата и с хиледите ЗАТВОРЕНИ бизнеси правителството по нареждане на министр САЧЕВА и премиера СЛЪНЦЕ Борисов ще стимулира и обучи стотици хиледи граждани на хиндуистките практики на СЛЪНЦЕЯДството сиреч заставате в поза лотус с-у СЛЪНЦЕТО и започвате да синтезирате слънчева светлина докато не почувствате ситост .
Слънцеядството е широко застъпено в много централни и южни щати на ИНДИЯ където безработицата и глада е нещо нормално
8.
Компенсации
25.11.2020 18:28:07
8
15
Хубаво, здравни мерки, затваряме. Обаче кой ще компенсира неработещите, с какво ще се компенсират? Тези неработещи са клиенти на сумати други бизнеси, какво ще стане като това удари всички ни, компенсации ще има ли някакви?
7.
hdd
25.11.2020 18:26:23
8
31
Боко и другите шизофреници около него уверяваха, че няма да затварят. Пълен провал са тия
6.
Боко
25.11.2020 18:12:06
8
37
Тиквун тръбеше наляво и надясно "няма да затваряме, който е здрав трябва да работи", и сега нищо общо, мазало от всякъде....
5.
AK 47
25.11.2020 18:08:40
42
39
ИЗРОДИ,МРЪСНИ ГЕРБАВИ.....ОСТАВКА И ЗАТВОР ЗА ВАС....БОКЛУЦИИИИ
4.
Гарантирано от ГЕРБ
25.11.2020 18:03:22
31
33
Вече не е новина, нито тайна –
България е първа по смъртност в света.
В света!...
Виновни и отговорни няма.
фрогнюз...
3.
РЪЖдив пирON
25.11.2020 18:03:05
15
31
Рядко умно, но за съжаление закъсняло затваряне.

Т.к. знам какво ще последва...Прост народ, слаба държава!!!
2.
До 1
25.11.2020 18:01:39
5
24
Ти бат Веско не го мисли ве цървул. Гледай да скатаеш някой лев за материял, че цял месец те чака яката абстиненция. Ще караш на сода ми се струва!
1.
Panamera
25.11.2020 17:49:52
24
14
Ex bat vesko kashmira prodade porsheto po vreme na prednata karantina sq trqq prodava jenata
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ексклузивно: Прокуратурата внесе в съда нов обвинителен акт срещу Митьо Очите и компания Ексклузивно: Прокуратурата внесе в съда нов обвинителен акт срещу Митьо Очите и компания От държавното обвинение са изготвили коригиран вариант след прекратяването на процеса преди седмица Ясно показахме, че стоим зад думите си и изпълнихме със смисъл ролята на народните представители Ясно показахме, че стоим зад думите си и изпълнихме със смисъл ролята на народните представители Демонтирането на модела Борисов вече започна, сега е време да бъдат решени проблемите на хората „Транспортерът“ Стоян Колев с пореден екшън, размаха мачете в софийски клуб „Транспортерът“ Стоян Колев с пореден екшън, размаха мачете в софийски клуб Бургазлията наскоро излезе от психоклиника в столицата Галя Желязкова: Политиците да осъзнаят, че с „изчегъртване“ нищо не се постига, нужен е диалог Галя Желязкова: Политиците да осъзнаят, че с „изчегъртване“ нищо не се постига, нужен е диалог Никой не може да отрече, че на предишните избори ГЕРБ беше първа политическа сила, това е така, защото гласоподавателят вижда постигнатото от нас, коментира Желязкова Предупреждават русенци за обилни валежи Предупреждават русенци за обилни валежи Умоляват се гражданите да ограничат придвижването си и използването на  автомобили да се случва при крайна необходимост с оглед безопасността им Излязоха отговорите от външното оценяване по математика за 10 клас Излязоха отговорите от външното оценяване по математика за 10 клас На изпит по математика днес се явиха 48 340 десетокласници в страната Извънредно: Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев подават оставки като членове на ВСС Извънредно: Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев подават оставки като членове на ВСС Двамата бяха автори на спорния "Модел 4" за промени в съдебната карта на съдилищата Порои в Родопите разрушиха пътя към Чудните мостове Порои в Родопите разрушиха пътя към Чудните мостове Реката, която се движи успоредно на платното, е излязла от коритото си и е унищожила тесния участък, а преминаването на леки коли е невъзможно Юксел Кадриев проговори за жена си Юксел Кадриев проговори за жена си Става дума за богатата гъркиня Мария, за която той се оженил тайно Станислав Недков-Стъки и ММА бойци нахлуха в Министерството на спорта Станислав Недков-Стъки и ММА бойци нахлуха в Министерството на спорта Те поискаха от служебния министър да се извини за изказванията на говорителя на кабинета Антон Кутев, че Недков е взел 1 милион лева
Кристиан Ериксен е опериран Кристиан Ериксен е опериран Очаква се халфът да бъде изписан от болницата в Копенхаген Български роми са арестувани за експлоатация на деца в Солун Български роми са арестувани за експлоатация на деца в Солун Арестите са извършени след четиримесечно разследване от подразделението за организирана престъпност в града Байдън със символичен подарък за Путин Байдън със символичен подарък за Путин Двамата се видяха след Срещата на върха на НАТО в Брюксел Ръст на конфликтите заради пандемията от COVID-19 Ръст на конфликтите заради пандемията от COVID-19 Според доклад България е на 27-мо място СЗО започва наблюдение на латиноамериканския вариант на COVID-19 СЗО започва наблюдение на латиноамериканския вариант на COVID-19 Този щам e идентифициран за пръв път в Перу Принц Хари и Меган Маркъл се връщат в Лондон Принц Хари и Меган Маркъл се връщат в Лондон Херцогинята е решила да подкрепи съпруга си при срещата със семейството му Хаос в Гърция заради стачка Хаос в Гърция заради стачка Придвижването ще бъде затруднено и по вода, и по суша Как изглеждаше първото модно ревю на Ferrari? Как изглеждаше първото модно ревю на Ferrari? Колекцията е доминирана от червено и оранжево, а отпечатъците върху артикулите са вдъхновени от отличителните линии на колите на Ферари и статии във вестници Раздават над 160 хиляди кондома на атлетите в Токио Раздават над 160 хиляди кондома на атлетите в Токио А местните правила съветват всеки присъстващ да избягва физически контакт Исландия хвърли маските Исландия хвърли маските Ресторантите в страната отварят до полунощ  
Председателят на Държавната агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов Председателят на Държавната агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов Може да задействам план "Здравствуйте, братушки", но не по курортите Виц на деня Виц на деня Предизборна агитация:
- Гарантирам ви, че след пет години ще живеем по-добре от европейците!
Глас от залата:
- Защо, на тях какво ще им се случи?
Виц на деня Виц на деня Карам си към село и гледам един седи до пътя с някаква раница. Дига ми палец… аз се усмихнах… ей няма нищо по-яко от това, непознат да ти лайкне колата!

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ноември плюс 13 градуса, февруари плюс 13, юни плюс 13. Поне термометрите показват някаква стабилност в България.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори