×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Живот в изолация: кои са най-нездравословните навици и как да ги избягваме


19 Ноември 2020, Четвъртък, 20:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Ако искате средата да е здравословна, защо не прекарате повечето си свободно време в чистене

Вмомента всички сме си вкъщи заради пандемията от COVID-19 и нуждата от физическа изолация. Но се запитайте: здравословна ли е средата, в която прекарвате цялото си време?

Но по-важното е какви са бързите и лесни начини да направите престоя си у дома по-здравословен, пишат от vesti.bg. Ако искате средата да е здравословна, защо не прекарате повечето си свободно време в чистене?

Когато чистим, често пропускаме някои повърхности, а е важно именно на тях да обърнем особено внимание, защото обикновено там виреят микробите и бактериите. Докато учените все още изучават COVID-19, изследванията са установили, че е възможно вирусът да „живее върху повърхности от пластмаса и неръждаема стомана за 72 часа... и върху медни повърхности за четири часа”.

Дръжката на казанчето в тоалетната, дръжките на вратите, кухненските плотове, парапетите на стълбите, дори детските играчки са повърхности, върху които вирусът може да живее с дни. Не ги забравяйте, когато чистите. Въпреки че проучванията не са доказали, че домакинските почистващи препарати убиват конкретно COVID-19, известно е, че се борят с други вируси. Използвайте чиста гъба или кърпа и дезинфекциращ препарат, за да се отървете от микроби и бактерии по тези повърхности.

Вижте останалите вредни навици, които допускаме, докато сме затворени вкъщи!

Позволявате си да не подреждате вещите си

Когато прекарвате в дома си само няколко будни часа на ден, скупчените вещи разпръснати наоколо може да не са голяма работа. Но сега, когато домът ви е едновременно офис, фитнес зала, място за хранене и т.н., тази бъркотия може да има негативни ефекти върху психическото ви здраве.

Отделяйте всяка вечер по 10 минути преди да си легнете, за да разтребите. Имайте място за всеки предмет и дреха и помолете семейството си да ви помогне да поддържате реда.

Държите щорите или завесите затворени

Разбира се ние трябва да сме физически изолирани, но не е настъпил зомби апокалипсис и не е нужно да заковавате прозорците. Слънчевата светлина е важна за вашето физическо и психическо благополучие и повишава серотонина, хормона на щастието.

Ако слънцето грее, отворете щорите! Нека слънчевите лъчи греят през прозорците ви и се наслаждавайте на естествения източник на светлина за няколко часа всеки ден. Слънцето ще повиши настроението ви и ще ви позволи да си починете от изкуствените лампи и светлините за малко.

Зареждате килера с вредна храна

Ако искате здравословна среда, започнете с килера и хладилника. Нормално е да се обръщате към вредни храни за утеха, но те могат да ви накарат да се почувствате мудни. Когато ядете преработени храни с високо съдържание на захари и мазнини, червата ви страдат, което кара настроението ви да страда.

Обърнете се към плодове, зеленчуци, постно месо и здравословни закуски, като ядки. Запасете килера и хладилника си само с здравословни храни и няма да се изкушите да изядете кутия сладолед, когато сте депресирани.

Губите всякакъв контакт с природата

Да, изолирани сме вкъщи, но това не означава, че не трябва да имаме досег с природата. Защо не я внесете вкъщи? Ако в домът ви все още няма саксии с цветя – време е. Стайните растения са полезни за чистотата на въздуха.

Няма нужда да превръщате хола си в джунгла заради качеството на въздуха. Препоръчват се Спатифилум, Драцена фрагранс и Арека (бел. ред. бамбукова палма).

Отлагате дребните ремонти

Времената са особено стресови, финансите ви вероятно не са в цветущо състояние. Но ако игнорирате дребни ремонти, от които се нуждае домът ви, това ще направи ситуацията още по-лоша. Например течащата тоалетна означава загуба на вода = загуба на пари.

След като така или иначе прекарвате по-голямата част от времето си у дома, погрижете се за дребните неща, които имат нужда да бъдат поправени. Това може да предотврати влошаването на проблема и загубата на повече пари.

Залепени сте за дивана

Самоизолацията е чудесно извинение да седите на дивана по цял ден и да гледате филми и сериали. Това обаче може да се отрази на психиката ви. Хората, които прекарват по повече от 6 часа пред телевизор или компютър са по-застрашени от депресия.

Намерете си и други занимания вкъщи като четене, решаване на кръстословици. Сядайте на дивана само за няколко часа на ден, за да гледате предавания и филми, за които знаете, че ще подобрят настроението ви.


В категории: Животът


Коментари
Лихвите тръгнаха нагоре
Лихвите тръгнаха нагоре 26/04/2024, Петък 13:41 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на  водопровода в с. Русокастро С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на водопровода в с. Русокастро Днес бе направена символична първа копка, строителството ще продължи 360 дни Този лекар предизвика фурор в Стани богат Този лекар предизвика фурор в Стани богат Стигна до въпрос за 20 хил. лева  Голяма драма с тестовете за коклюш Голяма драма с тестовете за коклюш Болните вече надхвърлиха 450 души Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Обектът е завършен малко преди местните избори миналата година, които кметът Георги Димитров печели за пореден път, но вече е амортизиран, пише в сигнал до Флагман Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Гадателките рекламират дейността си в социалните мрежи чрез предсказания, които публикуват Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Партийното строителство у нас е бизнес с висока принадена стойност, но е нужен солиден първоначален капитал Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Между тях очевидно е пламнала любовна искра  Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й . Заради този провален ангажимент изпуснах друг, но вече бях дала дума, ожали се бюст № 1 в поп фолка Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Красавицата е само на 23, но има в изобилие силикон, изкуствени мигли до веждите и тонове грим, точно като чалгарка или силиконка За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан На 9 май на пл. "Тройката" концерт ще изнесе група "МОЛЕЦ", а после на сцената се качва и Веселин Маринов
Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Хороскоп за деня – 26 април 2024, петък Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори