×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Омбудсманът зове: Да се обединим в помощ на отделението по трансфузионна хематология


Омбудсманът зове: Да се обединим в помощ на отделението по трансфузионна хематология
Ако успеем в Бургас да извършваме преливания с кръвна плазма от преболедували COVID-19, можем да спасим стотици животи, казва Тодор Стамболиев
18 Ноември 2020, Сряда, 13:32 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Нужни са средства, техника и доброволци за превръщането му в животоспасяващо звено в борбата с COVID-19 

Бургас да се обедини и да направи всички по силите си да осигури техника и работна ръка за отделението по трансфузионна хематология към УМБАЛ-Бургас. Това предлага омбудсманът на Бургас Тодор Стамболиев, като основната идеята е, че въпросното отделение може да се ползва като такова за преливане на кръвна плазма от оздравели пациенти на такива, които са в тежко състояние. 

„Областта е сред най-засегнатите от заболяването в страната. Бургас трябва да се обедини и да иска закупуването, доставката и монтажа на техника, както и обучението на кадри, за своето отделение по трансфузионна хематология. Тежко болните от COVID-19 имат шанса да оцелят, ако им бъде прелята кръвна плазма от вече преболедувал. Бургас няма необходимото оборудеване- нито за извеличането, нито за съхранение и лечение. Нямаме и обучени специалисти, но всичко това може и трябва много бързо да се промени”, започва в обръщението си към бургазлии омбудсманът.

Той изтъква, че е установено, че кръвната плазма от един донор може да излекува трима тежко болни и в този смисъл е редно веднага да се започне кампания както за набиране на средства, така и за набиране на доброволци в общата кауза за спасяване на човешки животи.

„Стига с тази София, стига с тази Варна! И не можем. Нека да открием дарителска сметка за закупуването на необходимата техника, да се включат и спонсори. Бързо ще намерим и хора, които да се обучат да работят с машините – така, както се намериха за covid-19 отделенията. Студентите ще са първите – те ясно осъзнават, че така ще спазяват човешки животи – не само да лекуват, но и да дават живот. Обръщам се към публичния и частния сектор, къъм администрацията, бизнеса.. към всеки един от Вас! Обединете си и да действаме!”, зове общественият посредник на община Бургас.
 


В категории: Бургас


8
Коментара
Защо се гаврят с тази тв легенда
Защо се гаврят с тази тв легенда 25/04/2024, Четвъртък 12:39 1
8
Коментара по темата
8.
Лекар
18.11.2020 22:23:21
0
2
Ще ме прощавате, г-н омбудсман, но това изявление е една гаща плява да го яде на нашто магаре. Първо бъркате две отделения, които нямат нищо общо помежду си. После бъркате и заболяването "таласемия", написано талАсамия. Но айде, да приемем, че е правописна грешка. Трето - попитали ли сте, за да разберете, че от първия ден прилагаме плазмата в лечението на пациентите? Или ви е важно просто пиар вятър да си правите? Когато човек реално иска да помогне, първо прави добро проучване, после се среща с всички страни по проблема, вижда докъде са стигнали нещата и помага според възможностите си. А не пляска статуси във фейсбук. И вие сте институция, срамота, че бургазлии ви плащат заплатата! Дайте другари да дадеме! Иска ми се да вярвам, че някой ваш сътрудник е сътворил тази каша, без да направи проверка на основните понятия. И между другото - това е първото ви писание по повод на корона кризата. Къде бяхте 9 месеца лично вие? Знаете ли, че изнемогваме? Какъв контрол оказвате на местната власт, каква помощ за справяне със ситуацията?
7.
пешо от каризма
18.11.2020 22:07:34
0
0
не сме му чули гласа до сега... това ли е най-големия бич за града... короната... то не остана нищо за децата ... просто пълна кочина.
6.
Bulgar
18.11.2020 21:07:28
0
1
това са те
знаете кои са
ако не ще ви кажа
това са флетмите на бургас
какво лошо каза г-н Стамболиев
че не го поткрепихте.
Аз ще ви кажа
щото не е от герп по точно гроп.
човека просто иска да помогне бе.
5.
Пояснение
18.11.2020 15:47:41
1
4
Лечение с плазма се прилага в Бургас. Отделението по трансфузионна хематология не прелива плазма. Нека омбудсманът първо да провери, пък тогава да "зове".
4.
Ей сега!
18.11.2020 14:21:08
1
5
Обърнете се за дарения към гражданите на другите градове! От цяла България ги назначихте, та чак от майна си да работят в Бургас като учители, лекари и т.н. След като те са приоритетни за назначаване, а не бургазлии- поискайте пари от тях!
3.
Защо
18.11.2020 13:40:34
0
6
след като се знае, че преливането на кръвна плазма от оздравели пациенти е животоспасяващо звено в борбата с COVID-19, в Бургас все още няма необходимото за това оборудване? След като се проспа май лятото, сега трябва да се пришпорят задачите - организация, финансиране, дарителски сметки,техника, кадри, обучение... Кмете! Общинари! Време е!
2.
пенсионер от карнобат
18.11.2020 13:13:22
1
2
Направо бусаджия. Преди 40 години подобни журналисти ги пращаха в Белене. Омбусман, министар, фиолог, пустоща, отверка и т.н. Чети ми коментара журналист-младши.
1.
faktolog
18.11.2020 13:04:48
1
13
От онова чекмедже в нощното шкафче може ли?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Очаква се НС да гласува изменение на Закона за чужденците, за да има работна ръка за туристическия бранш ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер В работилницата на задържания са намерени общо девет въздушни пушки, три мобилни телефона, документи - фактури, сертификати и други Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Цветът на печатите показва дали месото е българско, или вносно Община Бургас ще продължи да павира улиците в историческия център на града Община Бургас ще продължи да павира улиците в историческия център на града „Вярвам, че с изпълнението на ремонтите ще направим тази част на града още по-интересна, посещавана и благоприятна за развитие на бизнес“, каза кметът Димитър Николов Топ мениджъри от аутсорсинга представиха възможностите за развитие на сектора в Бургас Топ мениджъри от аутсорсинга представиха възможностите за развитие на сектора в Бургас „Бургас е традиционна спирка от националното ни Роудшоу, защото се радваме на голяма подкрепа от местната власт и образователните институции", заяви Наталия Георгиева – изпълнителен директор на АИБЕСТ
Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 25 април 2024, четвъртък
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори