×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Изписаха шестмесечно бебе след лечение на COVID-19 в Шумен
  • Три села в Русенско са без ток заради повреден далекопровод
  • Австрия удължи пълния локдаун до 7 февруари 2021 г.
  • До дни ще бъде подписан договорът за машините за гласуване
  • Област Разград вече е в "жълтата зона" по заболеваемост от COVID-19
  • Бургас избира Личност на годината 2020, гласувайте за своя фаворит ТУК
НА ЖИВО

Отпускат държавна помощ за бизнеса и затруднени родители, вижте как да кандидатствате


13 Ноември 2020, Петък, 13:01 ч.
Автор: Флагман.БГ

Община Бургас разпространи формуляра и възможностите за помощ

 

Община Бургас желае нейните граждани и местният бизнес да са добре осведомени за държавната помощ, която могат да ползват в тези трудни времена. Затова събрахме полезна информация за отворени в момента програми, по които може да се кандидатства. Възползвайте се!

ЗА РОДИТЕЛИТЕ:

Месечна целева помощ за семейства с деца до 14-годишна възраст, когато децата не посещават детски ясли, детски градини и предучилищните групи, и/или се обучават синхронно от разстояние, поради въведените ограничения във връзка с извънредно положение или извънредна епидемична обстановка.

Семейства с деца до 14 години със средномесечен доход на член от семейството за предходния месец, по-нисък или равен на 610 лв., имат право на месечна целева помощ за времето, през което децата не посещават детски ясли, детски градини и предучилищните групи, и/или се обучават синхронно от разстояние, поради въведените ограничения във връзка с извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, когато двамата или единият от работещите родители, или родител, отглеждащ сам дете:

- Не могат да извършват дистанционна работа от вкъщи и нямат възможност да ползват платен отпуск, или правото вече е реализирано пропорционално на отработеното време от началото на годината;

- Са останали без работа и имат регистрация в дирекция "Бюро по труда";

- Са самоосигуряващи се лица, които не могат да упражняват занятието си поради въведените ограничения във връзка с извънредното положение или извънредната епидемична обстановка;

- Не получават обезщетение за отглеждане на дете до една година.

Размерът на помощта за семейство с едно дете е  в размер на 610 лв. до края на 2020 г., а за семейство с две и повече деца - 915 лв. Когато децата не посещават детски ясли и детски градини и/или се обучават синхронно от разстояние за до 5 дни, се изплаща 25 % от пълния размер на помощта, а ако работните дни са от 6 до 10 - 50 %.

Право на месечна целева помощ имат и семейства на роднини и/или близки и приемни семейства, в които има настанени деца по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето, както и съвместно живеещи родители без сключен граждански брак, които съжителстват на един настоящ адрес, заедно с техните ненавършили пълнолетие деца, както и навършилите пълнолетие, ако продължават да учат, до завършване на средното им образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст (родени и припознати, с изключение на сключилите брак).

Помощи се отпускат от дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес на родителите, въз основа на подадено заявление-декларация по образец, към което е приложена служебна бележка от работодателя. 

Образци на документите са публикувани на:

https://asp.government.bg/bg/deynosti/sotsialno-podpomagane/sotsialni-pomoshti

Подробна информация за условията за отпускане на Месечна целева помощ при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка за семейства с деца до 14-годишна възраст е публикувана на интернет страницата на Агенцията за социално подпомагане:

https://asp.government.bg/bg/novini-i-akcenti-asp/mesechna-tseleva-pomosht-pri-obyaveno-izvanredno-polozhenie-ili-obyavena-izvanredna-epidemichna-obstanovka-za-semeystva-s-detsa-do-14-godishna-vazrast

ЗА БИЗНЕСА:

1. ОТВОРЕН Е ТРЕТИЯТ ЕТАП НА  МЯРКАТА 60/40

Работодателите, които искат държавна подкрепа за запазване на заетостта на своите служители, вече могат да подават документи в бюрата по труда за третия етап на мярката 60/40. Средствата за компенсации ще се изплащат за периода от 1 октомври до 31 декември 2020 г. и ще са в размер на 60 % от осигурителния доход за август 2020 г.

С промените компаниите, които вече са получавали средства по мярката в предходни месеци, ще имат някои административни облекчения при кандидатстване. Например, ще имат съкратен образец на заявление и ще представят само списък на служителите си. Освен в бюрата по труда, документи ще могат да се подават и по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване /ССЕВ/, както и чрез лицензиран пощенски оператор. Пълна информация за кандидатстването може да се намери в сайта на Агенцията по заетостта на адрес:

https://www.az.government.bg/pages/pms-151-dopulneno-278/

2. ПРОДЪЛЖАВА ПРИЕМЪТ НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ПО ПРОЦЕДУРА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА  БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ДЕТСКИ КЪТОВЕ

Продължава приемът на проектни предложения по процедура на подбор на проекти за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-1.096 "Детски кътове", обявена от Министерството на труда и социалната политика чрез Главна дирекция "Европейски фондове, международни програми и проекти". Бюджетът на процедурата за безвъзмездна финансова помощ е 15 млн. лв., а целите са предоставяне на възможности за по-доброто съвместяване на професионалния с личния живот на работниците и служителите, осигурявайки кътове за деца на работното място. Дейностите, които ще получат подкрепа по тази програма са:

- Осигуряване на социални придобивки в предприятията (кът за деца), посредством адаптиране и оборудване на подходящо помещение за полагане на почасови грижи за деца;

- Подбор на безработни лица, регистрирани в ДБТ, за определяне на възможностите им за включване в заетост и/или в обучение при необходимост, свързано с полагане на грижи за деца;

- Предоставяне на обучение на безработни лица за придобиване на умения за полагане на грижи за деца;

- Включване на безработни лица в субсидирана заетост при работодател за почасово или целодневно полагане на грижи за деца.

Проектните предложения се подават в срок до 17:30 часа на 15.12.2020 г., само по електронен път с Квалифициран електронен подпис (КЕП), като се използва Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020): https://eumis2020.government.bg

Повече информация:

https://esf.bg/procedures/detski-katove/

 

ПРЕДСТОЯЩО:

* В момента се разработва и нова мярка на Министерството на труда и социалната политика, съвместно с ОП "Развитие на човешките ресурси", чрез която ще се даде възможност на работниците и служителите в затворени бизнеси да получат два пъти минималното обезщетение за безработица на ден - т.е. 24 лв. на ден за всеки работен ден, в който принудително е трябвало да бъде затворен бизнесът. След разработване на мярката, тя ще бъде консултирана с ЕК и социалните партньори.

* Предвижда се и разширяване  на обхвата на гаранционната програма на ББР в подкрепа на малкия и среден бизнес, пострадал от пандемията COVID-19. С решението на МС от 28.10.2020 г. се увеличава размерът на гарантираните от ББР заеми - от 300 хил. лева на 1 млн. лева за малки и средни предприятия, и на 2 млн. лева за големи предприятия.

И след промените процентът от заемите, които ББР гарантира, се запазва на 80 %, като вече ще могат да кандидатстват предприятия, чийто персонал надвишава 250 души, както и такива с годишен оборот над 97,5 млн. лв. или със стойност на активите над 84 млн. лв. По този начин ще се даде достъп до ликвиден ресурс и за по-големи предприятия, включително в сферата на туризма и транспорта, които до този момент бяха извън обхвата на правителствената мярка.

Промените ще влязат в сила след одобрение на Европейската комисия и след подписване на допълнителни споразумения с всяка от търговските банки-партньори по програмата.


В категории: Бургас


5 зодии, които са непредсказуеми
5 зодии, които са непредсказуеми 18/01/2021, Понеделник 21:20 1
30 дни затвор за Алексей Навални
30 дни затвор за Алексей Навални 18/01/2021, Понеделник 19:28 3
Кола на НСО се заби в тролейбус
Кола на НСО се заби в тролейбус 18/01/2021, Понеделник 18:34 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Има надежда и за най-косматите жени, ето защо сексът с тях е неповторим Има надежда и за най-косматите жени, ето защо сексът с тях е неповторим

Изследванията разкриват, че окосмените жени имат по-добър секс и достигат до оргазъм по-лесно от останалите дами

Не казвайте това на мъж, ако са му слагали рога Не казвайте това на мъж, ако са му слагали рога

„Не съм като бившата ти, няма да направя това“ - една огромна лъжа

5 зодии, които са непредсказуеми 5 зодии, които са непредсказуеми

Ето кои са те

Уникална салата с паста, чедър и чушки Уникална салата с паста, чедър и чушки

Вкусотия от италианската кухня

Потвърдено! Рачков аут от „Капките“, но ще получи ли собствено шоу по Нова ТВ? Потвърдено! Рачков аут от „Капките“, но ще получи ли собствено шоу по Нова ТВ?

За 16 години се превърнахме в най-добрата двойка водещи, сега е ред да го направим с Геро, каза екранният му партньор Васил Василев-Зуека

 

Бебе с антитела срещу Covid-19 се роди в Пазарджик Бебе с антитела срещу Covid-19 се роди в Пазарджик

Детето е в добро здравословно състояние. То ще бъде наблюдавано от лекарите и след изписването му от болницата

Проф. Костадин Ангелов: Социални лешояди си играят със страховете на хората! Проф. Костадин Ангелов: Социални лешояди си играят със страховете на хората!

България не е избирала ваксините, поръчали сме с европейско споразумение, гневен бе здравният министър

 

Лада се натресе в БМВ, един човек загина Лада се натресе в БМВ, един човек загина

По първоначална информация има и един тежко пострадал

Здравният министър проф.д-р Костадин Ангелов с много лоша новина за ресторантьорите Здравният министър проф.д-р Костадин Ангелов с много лоша новина за ресторантьорите

Нека да няма сърдити. Не е място за емоция, а за разум, каза проф.д-р Костадин Ангелов

 

На живо във Флагман.бг! Здравният министър проф. Костадин Ангелов на извънредна среща в Бургас На живо във Флагман.бг! Здравният министър проф. Костадин Ангелов на извънредна среща в Бургас

Той е събрал директорите на РЗИ-ата от три области

СЗО: Богатите държави лишават бедните от достъп до ваксини срещу Covid-19 СЗО: Богатите държави лишават бедните от достъп до ваксини срещу Covid-19

Само 25 дози са дарени на една от страните с най-ниски доходи

30 дни затвор за Алексей Навални 30 дни затвор за Алексей Навални

Дисидентът Алексей Навални бе задържан вчера при пристигането си със самолет в Москва от Германия

Байдън ще отмени въведените от Тръмп ограничения за аборти Байдън ще отмени въведените от Тръмп ограничения за аборти

Организациите, които насърчават абортите, отново ще получават щедро финансиране от държавата

НПО на Сорос иска да запуши устата и на приложението „Телеграм“ заради Тръмп НПО на Сорос иска да запуши устата и на приложението „Телеграм“ заради Тръмп Смразяващи кадри на дете пред влака в метрото, машинистът - герой (ВИДЕО) Смразяващи кадри на дете пред влака в метрото, машинистът - герой (ВИДЕО)

Вижте кадри от инцидента

Сестрата на Бритни Спиърс обвини Илон Мъск за смъртта на котките й Сестрата на Бритни Спиърс обвини Илон Мъск за смъртта на котките й

Малката Спиърс е бясна, заради извънредно тихите двигатели на возилата на Мъск

Усложнена зимна обстановка в цяла Турция Усложнена зимна обстановка в цяла Турция

По-обилен е снеговалежът в азиатската част на мегаполиса край брега на Мраморно море

Руски кораб е потънал край турския бряг на Черно море Руски кораб е потънал край турския бряг на Черно море

Поради лошите метеорологични условия операцията по издирване и спасяване е трудна

Лоши новини! Голям мор в САЩ след ваксинация срещу К-19 Лоши новини! Голям мор в САЩ след ваксинация срещу К-19

В някои случаи пациентите са умирали няколко дни след ваксинацията

Шефът на Туитър в таен запис: Цензурата тепърва ще се разгръща Шефът на Туитър в таен запис: Цензурата тепърва ще се разгръща

ФБР отчете 100 000 доносници в Америка, щатски влогъри се молят за военна диктатура

 

Първан СИМЕОНОВ, социолог Първан СИМЕОНОВ, социолог Парламентарните избори все повече се разглеждат като нулев тур на президентските Виц на деня Виц на деня - Скъпа, защо панталоните ми са изгладени само до коленете?
- А аз колко пъти ти казвах да удължиш кабела на ютията!
Виц на деня Виц на деня Пък моят ми вика:
- Толкова си слабичка, иди си хапни тортичка...
- Кой твой, ма?
- Моят вътрешен глас, как кой?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Баба ми казваше едно време - случаен може да бъде само бракът, любовника трябва да се избира внимателно.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори