×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Ръководството на СДС е абсолютно заспало, хората вече ни приемат за присъдружна организация на ГЕРБ


Ръководството на СДС е абсолютно заспало, хората вече ни приемат за присъдружна организация на ГЕРБ
ГЕРБ ще продължи да доминира и след изборите, но Борисов няма да е премиер, прогнозира Костадин Марков
26 Октомври 2020, Понеделник, 22:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Освободихме нишата вдясно и Христо Иванов се възползва чудесно от това, смята бившият депутат

Костадин Марков е на 48 г. Бивш зам.-председател на СДС, понастоящем член на Националния съвет на партията. Марков бе и депутат в 43-ото Народно събрание. Потърсихме го за коментар на настоящата политическа обстановка.

- Г-н Марков, как гледате на протестите срещу премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев?

- С любопитство, как да гледам?

- Дали им симпатизирате, имат ли логика?

- Определено симпатизирам на някои от исканията.

- Например?

- Например - за реформа в съдебната система. Симпатизирам и за някои промени, които трябва да се случат в управлението на държавата, въпреки че те не могат да ги формулират точно. Но е очевидно, че има нередности. В никакъв случай обаче генезисът на протестите не можа да ме направи техен поддръжник – начинът, по който тръгнаха; хората, които участват в тях; хората, които очевидно искат да се възползват от тях; a честно казано - и логиката им. Има избори през месец март и аз не виждам какво налагаше толкова бързи оставки. Изборите са най-хубавият момент, в който всеки може да каже какво мисли, за кого би гласувал. Не ми се мисли, ако сега – в началото на тази ковид-криза, протестът беше успял и имаше някакви неориентирани министри.

- A изненада ли Ви избухването на протестите, тяхната причина?

- За мен протестите избухнаха след едно излизане на президентa и един призив „мафията вън“ със свит юмрук - нещо, което един президент не може да си позволи...

- Всъщност те започнаха от „Росенец“...

- Не, не мисля. „Росенец“ беше един щрих. Може и да бъркам, но мисля, че протестите започнаха преди „Росенец“...

- Не. Първо беше случаят на „Росенец“ на 7 юли, след това прокуратурата нахлу в президентството...

- Значи двете събития са катализирали някаква енергия.

- Въпрос е и дали снимките и записите на Бойко Борисов също нямат някакво влияние върху това недоволство.

- Много неща имат влияние. Има искрено недоволство на протестиращи хора. Има хора, възмутени от шкафчето, от златото, от парите, които се видяха; има хора, които се възпалиха от това, което се случи на „Росенец“ - най-вече с българския флаг; има и немалка част, на които им беше омръзнало от затварянето вкъщи покрай карантината – това беше един повод да си излеят енергията. Но има и организирани хора. Никой не може да ме убеди, че т. нар. Отровно трио няма връзки с Васил Божков и няма сериозен пръст в организацията на протестите и от там.

- Какво дава основание да мислите, че „Отровното трио“ имат връзка с Божков?

- Единият е адвокат на момичето, с което той излизаше – ЛиЛана. На другия Божков е основен клиент - на неговите произведения на изкуството. На третия сайтът му е спонсориран от него. Така че по-голяма връзка от това – здраве му кажи! Да не говорим и за записа, който излезе – как се забавляваше човекът от Дубай, че може да манипулира тълпите.

- Наближава краят на мандата на Румен Радев. Като направите равносметка, по-добре ли щеше да е, ако Цецка Цачева бе станала президент? Предполагам, че сте гласувал за нея през 2016 г.

- Честно казано, аз бих гласувал за всеки, който би излязъл срещу Румен Радев, така че поне ми се ще да вярвам, че би било по-различно. Не мисля, че тя бе най-подходящата кандидатура, но тъй като работихме заедно в Народното събрание и горе-долу я познавам, смятам, че имаше компетентност. Друг е въпросът дали институция, която е лицето на нацията, получи най-добрите си кандидати в миналата президентска кампания.

- Т.е. не оценявате положително мандата на Радев?

- Не, оценявам катастрофално мандата на Радев. Още с първите му изяви в Народното събрание, където имах честта да чуя първото му обръщение, ми светна лампата, че нещо не е като хората; изтърваните нерви, злобата; заемането на политическа позиция, което не би трябвало президентът да може да си позволи; участието му в бунтовете – той направо ги катализира, всички си спомняме; обкръжението му и т.н...

- И все пак не заслужава ли уважение това, че макар и някак си сам той скочи срещу този модел в прокуратурата, в управлението?

- Струва ми се, че той реагира чак когато бе лично засегнат от нахлуването на прокуратурата, което, естествено, беше като слон в стъкларски магазин – те можеха съвсем спокойно да си свършат работата, без да ходят маскирани, с джипове и т.н. Не го възприемам като борец срещу мафията или срещу статуквото. По никакъв начин не го възприемам като такъв!

- Той все пак се опита да спре избора на Иван Гешев за главен прокурор миналата година.

- Така ли?

- Върна избора му, след което беше преизбран от Висшия съдебен съвет.

- Голям опит е направил, добре! Нямам коментар. (смее се)

- Ами това може да направи. Вие обаче бяхте депутат в предния парламент. В края на сегашния – ако трябва да ги сравните, по-надолу ли отидоха нещата?

- Тук ще има доза пристрастност и доза субективизъм просто защото в единия случай наблюдавах от близо процесите и участвах в тях, а в другия съм просто един страничен наблюдател. Но мисля, че в 43-ото Народно събрание имаше повече живот, повече битка, повече дебат; включително и в Реформаторския блок имаше много свежи идеи, които бяха защитавани яростно от колегите. Постигнаха се много реформи. Докато сега, общо взето, видях една по-здрава връзка между правителството и парламента и като че ли й беше по-леко на изпълнителната власт. Не че нашата роля в парламента е била да бъдем опозиция, но като че ли повече реформи се прокараха тогава. Сега ми се видя малко ентусиазмът, особено от страна на „патриотите“. Имаше и някои не добре обмислени действия...

- А СДС в момента правилно ли се ориентира в обстановката – продължава съдружието с ГЕРБ?

- Ами хубаво е, че все пак през последния месец излезе нещо от СДС, защото година и нещо не беше събиран най-висшият орган на партията – Националният съвет (НС), и сякаш тя беше заспала. На последния НС даже не посмяха да формулират ясна позиция – оставиха си вратичка и за друг вариант, не само за коалиция с ГЕРБ. Което според мен е добре, защото може да се обмислят и други опции. Но ръководството е абсолютно заспало – абсолютно следване на събитията, даже не ги и следва... А че СДС започна да се превръща в присъдружна организация на ГЕРБ, се възприема от хората още от евроизборите, когато си позволиха да нямаме регистрация и да влезем в листата на ГЕРБ. Оттогава постигнахме две неща – хората ни възприеха като присъдружна организация и освободихме окончателно нишата вдясно. И Христо Иванов се възползва чудесно от това. Според мен той не вдигна резултат чак толкова много от това, че го буташе бодигард в морето и той викаше „не ме пипай“, а от това, че освободихме тази ниша – на градската десница. Ако там имаше общо едни 10 процента, ние - прикрепяйки се към ГЕРБ, общо взето му ги подарихме.

- То на практика като че ли СДС отива на изчезване...

- Една партия, която е оживяла десетки години и е сигурно най-старата демократична партия, трудно може да кажеш, че отива на изчезване. По-скоро това ръководство направи всичко възможно да ни обезличи в очите на хората. Засега те си мислят за нас – „просто чакат поредните депутатски места в няколко области, правят някакъв пазарлък, ще използват енергията на ГЕРБ, по мързеливия начин ще влязат в парламента“. Пак казвам – изглеждаме като присъдружна организация. Трябваше да има политики и в подкрепа на хубавите неща, обаче и да се критикуват неща, които не отговарят на нашите разбирания и идеология. Аз например бяха побеснял, когато бяха тръгнали да правят държавни бензиностанции, а СДС си мълчеше. Но това е само един от примерите.

- Каква е прогнозата Ви за следващия парламент като пропорции и структура, ще излъчи ли правителство?

- Смятам, че ще успее да се сглоби правителство. Лично аз смятам, че ГЕРБ ще продължи да доминира. Смятам и че Слави Трифонов ще претърпи катарзис и ще се появи коалиция, която може би ще бъде маскирана като експертно правителство или нещо друго. Но в крайна сметка ще продължи да доминира ГЕРБ. Няма потенциал в БСП след тази вътрешно-партийна битка, която си спретнаха, след това напускане на депутати. Това съм го виждал в СДС. Когато Надежда (Михайлова - б.а.) спечели една такава кървава битка навремето, ние тръгнахме надолу. При тях мисля, че ще се получи същото. Мая Манолова – я влезе, я не влезе. Тя с едни налудничави прояви се появява тук-таме. Така че не виждам сериозен политически субект. Христо (Иванов) има сериозни тези, свързани с правосъдието, но пък него и на празна врата да го изведеш, ще пропусне. В политиката той е цар да пропуска възможности, не е орисан да печели.

- Според Вас ГЕРБ и Слави Трифонов ще направят правителство, така ли?

- Считам, че това е възможно, може би и със скритата подкрепа на някой друг субект. Между другото, допускам вариант – след определен натиск от външни сили, да се стигне и до правителство между БСП и ГЕРБ.

- А вариант ГЕРБ да не е в правителството?

- Честно казано, не виждам такъв. Като направих този бегъл анализ на останалите политически сили, не виждам кой би ги изместил от първото място. Дори и сега проучванията ги дават „на кантар“, но... не знам, обстановката е много динамична. Влизаме тепърва в убийствена криза, която нямам представа как ще се отрази на управляващите. Те поеха голяма отговорност. Лично аз, ако бях на мястото на Бойко Борисов, щях да хвърля оставка, за да мога да си съхраня партията. Не ми отива на мен да го кажа – никога не съм го хвалил, но мисля, че в случая постъпи отговорно, запазвайки властта.

- Допускате ли Борисов да е следващият премиер отново?

- Не. Той е уморен, самият той го каза. Даже мисля, че беше груба политическа грешка от негова страна това, че заяви, че няма да бъде премиер, защото считам, че голяма част от хората гласуват за ГЕРБ заради него. И смятам, че това свали част от процентите на ГЕРБ.

- Аз мисля, че той не е казвал директно, че няма да е премиер, но...

- Ами може би аз така го разбрах, може и да бъркам.

- И други хора така го разбраха...

- Но не смятам, че той ще е следващият премиер. Даже мисля, че вече се готвят кой да бъде. Особено при вариант с някакво експертно правителство ще се търси друг - медиатор и човек, който се харесва от различни политически окраски и хора.


В категории: Политика


26
Коментара по темата
26.
*********
28.10.2020 22:36:23
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
25.
Batyag
27.10.2020 16:29:04
0
3
A da sybev znae Li
24.
*********
27.10.2020 16:28:30
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
23.
*********
27.10.2020 16:22:38
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
22.
*********
27.10.2020 16:02:20
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
21.
Добър ден!
27.10.2020 12:52:35
8
4
Добър ден, сватя! Много се извинявам, разбира се, но кой е този чичо, от когото е взето интервюто? Даже не го четох, щото де'а знам, чуйек. Истината е в младите! Само Дончо ще оправи СДС, защото младежките структури са силни, обединени, нахъсани, разбиращи истинските проблеми в СДС и не на последно място - имат волята, смелостта и порива да пребъдат СДС и да го възродят по-силно. Силно, казвам Ви уважаеми седесеристи, каквото никога не е било! ПОМНЕТЕ, БРАТЯ! И гледайте към Дончо! Прекрасно момче, амбициозно и борбено. ДОНЧО, ДОНЧО, ДОНЧО!
20.
Много рядко
27.10.2020 11:07:49
2
19
има хора, които да ти се повръща само като им видиш противната гадна физиономия. Да не говорим по същество пък за какво иде реч
19.
Койчо
27.10.2020 09:27:42
2
13
Марков, СДС, zdr, ko pr?
18.
Капитан
27.10.2020 09:01:07
1
21
Рейзито в Созопол е съветник от СДС. Коментари?
17.
Борис
27.10.2020 08:36:19
7
11
Абсолютно вярно е, че Христо Иванов е цар да пропуска възможности, не е орисан да печели, освен това е свързан с определени олигарси.
16.
До коментатор 7
27.10.2020 08:35:37
3
15
Става въпрос за една разпоретина,но те движат поне от 5-6 години.
Момичето си пада по чичковци с парички.
Сега върти още един чичак,но ги засчам и с Коцето.
Преди няколко години работеше при него на стадиона.
15.
ALT
27.10.2020 07:56:30
2
22
Отворко. Даже и не го е срам.
14.
Хохо
27.10.2020 07:52:56
3
32
Та вие специално в Бургас сте една фирма с герб доста отдавна, като кажеш сдс и знай, че казваш герб. Не заблуждавайте хората, че сте нещо различно.
13.
Моше
27.10.2020 07:36:49
1
22
И герб това го чака след 20г. Шепа политически олигарси .
12.
да
27.10.2020 07:22:25
5
31
СДС не е присъдружна партия, а шепа политически проститутки...за пари всичко правят.
11.
Лост
27.10.2020 06:19:45
4
29
Какво е това СДС?Помня имаше едни дето викахме "Времето е наше!".Накрая за нас времето, за тях парите.
10.
Коко
27.10.2020 05:30:20
2
26
При ГЕРБ е лапачката затова .
9.
ХАХАХА
27.10.2020 03:40:41
3
20
Марков, Марков...

Цитирам те: "Лично аз, ако бях на мястото на Бойко Борисов, щях да хвърля оставка, за да мога да си съхраня партията. Не ми отива на мен да го кажа - никога не съм го хвалил, но мисля, че в случая постъпи отговорно, запазвайки властта." край на цитата.

Директно си го казваш, че си БЕЗОТГОВОРЕН! Щом Борисов е постъпил отговорно, а ти не би постъпил така означава, че си безотговорен!
8.
Пламен
26.10.2020 23:50:36
4
46
С такива Височайши Особи СДС стана като Слявия-един авгобус с фенове и симпатизанти не могат да напълнят!Този експерт в строителството има такова безумно Его,че чак го съжалявам!
7.
архитект
26.10.2020 23:19:23
4
24
Ами я кажи ти с кое момиче излизаш 2 години вече ?
6.
наблюдателен
26.10.2020 23:00:03
3
39
Идеята СДС умря още когато задкулисието изигра ход с царя и костов и синята идея отидоха в историята. И с ново ръководство СДС ще си е остане в историята и няма шансове да бъде разпозната отново от избирателите. Лицемерието идва в повече, помним, че г-н Марков работи и бе зам.кмет в екипа на ГЕРБ в бургас преди да стане депутат. Колкото до проектът ГЕРБ, който през 2010 зае дясното прастранство, също е изчерпан и сега наред са други проекти в дясно на задкулисието. Важното е като избиратели да посочим този, който ще управлява ПО-ДОБРЕ, а не просто ВМЕСТО Борисов.
5.
Десен
26.10.2020 22:26:07
3
26
Мъка.......
4.
*********
26.10.2020 22:22:17
1
13
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
3.
gradski
26.10.2020 22:19:39
6
53
Въх..... ми то протестите са заради такива красавци... Ако Коцето ще ни оправя по-добре нищо да не се променя. Колко ви плати за това интервю?
2.
Kumpel
26.10.2020 22:13:23
6
58
Кофти интервю. Може и да бъркам, може и да греша- това изказ на водещ политик ли е? Христо, Надежда, аре малко уважение с назоваване на фамилии, странджански качор!
1.
подлоги СДС
26.10.2020 22:11:10
4
65
СДС-рите направо да се запишат в ГЕРБ. ПОДЛОГИ. Загубиха облик, електорат и идеологията си.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Правителството не изпълни решението на НС за привеждане в действие на плана при пандемия Правителството не изпълни решението на НС за привеждане в действие на плана при пандемия COVID-19 тръшна и Митьо Пищова: Ако не оцелея, много манекенки ще плачат за мен! COVID-19 тръшна и Митьо Пищова: Ако не оцелея, много манекенки ще плачат за мен!

Ако се оправя ще дам голям банкет, кани се Пищова

„Камчия“ продължава бързо да спада – вредят ли сечи в Котленския Балкан? „Камчия“ продължава бързо да спада – вредят ли сечи в Котленския Балкан?

И през последния месец ежедневният приток е много по-малък от разхода

Дерат 11 млрд. лв . от данъкоплатците за ВиК сектора Дерат 11 млрд. лв . от данъкоплатците за ВиК сектора

Властта се чуди как да запълни гигантската дупка, обясняват депутати

40% от българите още си мислят, че COVID-19 е оръжие за изтребление 40% от българите още си мислят, че COVID-19 е оръжие за изтребление

935 хил. души (17%) са съгласни, че коронавирусът не съществува и че това е световна измама

30-годишен бургазлия загуби битката с К-19 30-годишен бургазлия загуби битката с К-19

Бившият футболист Светослав Козаров почина преди час, не помогна и кръвната плазма

 

Опашки от ТИР-ове на Кулата, ще блокира ли търговията Опашки от ТИР-ове на Кулата, ще блокира ли търговията

Причина за тапата е, че от гръцка страна тестват превозвачите

Арестуваха телефонните измамници от Карнобат Арестуваха телефонните измамници от Карнобат

Полицията ги закова за седем престъпления 

 

Лаборатория „ЛИНА” въведе тест, измерващ количеството полезни антитела след прекарана  COVID-19 вирусна инфекция Лаборатория „ЛИНА” въведе тест, измерващ количеството полезни антитела след прекарана COVID-19 вирусна инфекция

Изследването е подходящо за донори на рековалесцентна плазма

СЗО: Не се събирайте на семейни тържества за Коледа СЗО: Не се събирайте на семейни тържества за Коледа

Препоръката на Световната здравна организация е тържествата да се провеждат виртуално

Германия удължава блокадата до Коледа? Германия удължава блокадата до Коледа?

Премиерите на провинциите ще обсъдят плановете си с германския канцлер Ангела Меркел

Илън Мъск вече е втори по богатство в света Илън Мъск вече е втори по богатство в света

Основателят на "Амазон" Джеф Безос остава на първо място в рейтинга

Джонсън обеща - карантината в Англия приключва на 2 декември Джонсън обеща - карантината в Англия приключва на 2 декември

Тя ще бъде превърната в тристепенна система на локални мерки

Ситуацията с коронавируса в Хонконг се влошава Ситуацията с коронавируса в Хонконг се влошава Управляваният от Китай град досега успяваше да избегне широкообхватен епидемичен взрив ЕК предоставя 200 робота за дезинфекция на европейски болници ЕК предоставя 200 робота за дезинфекция на европейски болници

Болници от повечето държави-членки изразиха необходимост и интерес да приемат тези роботи

Глобиха президента на Албания за нарушаване на мерките срещу COVID-19 Глобиха президента на Албания за нарушаване на мерките срещу COVID-19 Санкция е получила и съпругата на Илир Мета 7 руснаци починаха след като пиха дезинфектант на купон 7 руснаци починаха след като пиха дезинфектант на купон

Алкохолът им свършил по време на сбирката

Очаквано: Англия затяга Covid мерките Очаквано: Англия затяга Covid мерките

Очаква се лидерът на консерваторите да очертае засилен, тристепенен режим по места

Китай въвежда карантина в цял град заради два случая на COVID-19 Китай въвежда карантина в цял град заради два случая на COVID-19

Градът въведе забрана за събирания и публични събития, местата за забавления, училищата и детските градини са временно затворени

Люис Хамилтън ще получи рицарско звание Люис Хамилтън ще получи рицарско звание

Името на пилота на Мерцедес вече е включено в списъка с граждани на Великобритания, които ще бъдат удостоени с рицарска титла на 28 декември

Васил БОЖКОВ, бизнесмен Васил БОЖКОВ, бизнесмен Успехът рано или късно те прави зависим от политиците, действащи като силова групировка Виц на деня Виц на деня Между манекенки: – Би ли се съгласила да станеш жена на онази мутра?
– Бих се съгласила да стана негова вдовица.
Виц на деня Виц на деня Мъж купил цигари от магазин и преди да е излязъл си запалил една цигара. Продавачът му се скарал:
- Не можете да пушите тук!
- Как така? Току що си купих тези цигари от вас!
- И какво от това? Ние продаваме и тоалетна хартия...

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Не се задоволявай да бъдеш дим, когато можеш да бъдеш огън.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори