×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

С ролетки или „на око“ мерим 1.5 м от ближния по улиците на открито?


С ролетки или „на око“ мерим 1.5 м от ближния по улиците на открито?
Кой от тези хора в центъра на Бургас е в нарушение и как контролните органи ще докажат липсата на отстояние между хората без маски
22 Октомври 2020, Четвъртък, 19:59 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Въпреки изричното предупреждение на премиера Борисов за това заповедта за маските да е ясна и точна тя не е... отново

Кои от тези хора са в нарушение, според новата заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов за задължителното носене на маски на открито? Този въпрос става все по-актуален с напредването на деня, в който новата мярка беше въведена официално, тъй като в нея, без каквито и да е изненади, отново има недомислици. 

Според заповедта на публични обществени места трябва да се ходи с маска само в случаите, когато дистанция от 1.5 метра не може да бъде спазена. Но кои са тези случаи и най-важното – как на терен да измерваме разстоянието ни от другите хора?

В текстът, под осма и девета точка пише следното:

8. Всички лица, които се намират на открити обществена места, на които има струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1.5 м, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба, или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.).

9. Изключение се допуска за:

  • клиентите в местата за хранене и питейни заведения;
  • спортуващите на открито и закрито по времето на физическа дейност;
  • участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване, при спазване на физическата дистанция оот 1.5 м; участниците в телевизионни предавания, при спазване на дистанцията;
  • деца до 6-годишна възраст.

Да започнем от дефиницията на „струпване“, каквато в заповедта няма. Какво значи това – над 5, над 10 или над 50 лица? Струпване е разтегателно понятие, което може да бъде интерпретирано по много различни начини, а това означава, че без ясна дефиниция не може да бъде изяснено и кой подлежи на глоба. 

Преминаваме към невъзможността от спазване на физическа дистанция от 1.5 м. Възниква въпросът – как да преценим, че се намираме на по-малко от 1.5 м? Ако е „на око“ то понятието също е предмет на различни интерпретации, тъй като хората, които не могат точно да преценят разстояние не са малък процент от населението. Ако пък е точно 1.5 м, то би следвало да се наложи да носим под ръка не само маска, но и ролетка, с която да измерваме дали някой не нарушава личното ни пространство. Възниква и хипотеза, при която контролните органи глобяват на място заради неспазена дистанция при тяхна преценка, която е субективна.

Нека се спрем и на самите предпазни средства, покриващи носа и устата. Според заповедта те могат да бъдат не само под формата на маска за еднократна и многократна употреба, но и... шалове, кърпи и други. Вероятно няма медик на планетата, който би се съгласил с твърдението, че обикновеният шал има същите предпазни свойства като медицинската маска. Спорен е и въпросът дали въобще това средство предпазва, но в тази тема няма да задълбаваме. Ще споменем обаче и друго: 

В Закона за ограничаване носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето ясно е дефинирано още във втори член: „На публични места на територията на Република България не се допуска носенето на облекло, прикриващо частично или скриващо напълно лицето“. В чл. 3 на същия закон, удобно е упоменато, че предходния член не се прилага, ако носенето на такова облекло е „по здравословни причини“, но в случая това не е изцяло доказано по редица причини. Ще припомним, че Наредбите влизат в сила само ако не противоречат на закон и на Конституцията на РБ.

Продължаваме с изключенията в наредбата на министър Костадин Ангелов. Минаваме по централния площад с маска или шал пред носа, защото не можем да спазваме дистанция – каквото и да значи това. Стигаме до любимото си кафене, което има маси на открито и сядаме с компания от 4 човека на една маса. Не сме от едно домакинство, но сваляме маските. В същото време до нас, категорично на по-малко от 1.5 м има други 4 маси, на които също има по 4 човека. И се получава интересен парадокс. Носим маски, когато сме на открито по площадите, но не и когато седнем на заведение. Децата пък ходят до училище с маска, след което влизайки в час, я свалят.

Относно спорта – ами ако практикуваме йога и ходим всяка сутрин с още 10 човека на плажа на изгрев слънце? С маска или без? Можем ли да не спазваме дистанция. Ами ако петима приятели решат сутрин да побягат по крайбрежната алея? Ами ако караме колело с хора от публичните групи за намиране на вело-компании?

Маските се оказват и незадължителни по време на брифинги, конференции, пресконференции  и участия по телевизията, които основно се провеждат на закрито.

Тоест за предпазването ни от вирус, който се разпространява по въздушно-капков път, на открито е необходима маска, но на закрито, където вентилацията е ограничена, може и без. 

А може би това е просто първата от няколко поредни заповеди, които предстоят да бъдат издадени в идните седмици. И въпреки изричното предупреждение на премиера Бойко Борисов заповедта на министър Ангелов да е изпипана, точна и ясна за гражданите, изглежда пак този ефект не бе постигнат. 
 


В категории: COVID-19


15
Коментара по темата
15.
А някой знае ли?
23.10.2020 11:29:22
1
1
Някой знае ли как се нарича разстоянието от Сливница до Дупница? Щото аз мога да ви кажа, ако не знаете

Нарича се дансинг на [email protected]д€t€
14.
Он винаги се осира
23.10.2020 11:26:36
0
2
Много ясно, че няма как да е точна. Той Бойко още като се намеси и стана ясно че няма как да е точна. Он е по лакардиите, не е по прецизността.
13.
To
23.10.2020 01:41:49
7
6
Във всичко това няма никаква логика.Лятото не правеха тестове и нямаше болни сега правят и има.Но то си е грип.Малко гаден но се узкарва.Като организма е здрав няма проблеми.Аз го узкарах ореди три години още.Не ти стига въздуха чудо кашляш нон стоп температура.Никой не знаеше тогава за тоз вирус.Частен лекар ми каза. Много движение антибиоток даде нещо май Ранидин и кисело мляко по няколко на сен и ми мина.Без маски и дистанции.Той е вируса от 2002 бе хора.Не се шашкайте тез са луди дето ви плашат
12.
Samuraq
22.10.2020 23:41:19
3
5
Ще си мерим на кой му е по-дълга ролетката хахахахахах.
11.
Коко
22.10.2020 21:59:13
2
0
Не Въпреки, а Поради
10.
МИ НОСЕТЕ
22.10.2020 21:57:05
9
10
Ги тия маски Ве....
Толкова ли е трудно....????
После като започнат да глобяват за неносене на маска........бре..ко стана...що така...???? Ми е така....
Затова...Носете си маските...!!!!
9.
Георги
22.10.2020 21:41:54
0
10
Ето ти пример, авторе. Като ходиш с гей дружинката да се пляскате, е струпване и трябва да носите маска, а ти препоръчвам и презерватив, че ХИВ е по-опасен от ковида.
8.
АЗ
22.10.2020 21:13:53
1
12
СМЯХ В ЗАЛАТА......ПОРЕДНАТА,ГЕРБАВА ТЪПОТИЯ С ПРИВКУС НА ИДИОТИЗЪМ
7.
юберашунгмахен
22.10.2020 21:03:12
1
10
пуснете коментарите под новината за това как специалисти HR-ри са дошли да отворят очите на местните чорбаджии как се наемат работници , ама гледам снимките само 10-15 човека са отишли , другите не ги интересува, а вълчо и тоя красьо побързали сигурно да обяснят на професионалистите че тука в БС всички са се разбрали да дават ниски заплати и ако може тая тема да не я засягат
чорбаджиите не ги интересува да наемат кадри, симулират някаква дейност ама вече са се наяли , няма да вземат никой за да не го "хранят" , те така разсъждават , не вземат човека да им работи ами го гледат все едно го хранят, а това че човека се гърби 10-12 часа за тея утрепки това не го виждат , взели по фирмите само курви да им въртят свирки на работното място и по 2-3ма братовчеди от село да вършат мръсната работа и айййде фирмата върви
ама държавата ще ви оправи не се притеснявайте, те и на запад така са си мислили, ще направя милионите и ще си лежа ама са им намерили цаката и в щатите и в англия, абе и на вас ще ви намерят, които си мислите че като сте изкарали 2-3 милиона и вече може да се отпуснете и да си почивате, не си мислете че не ви знаят, сега както държавата е тотал щета а вие не искате да вземате бачкери за да не плащате осигуровки, скоро ще видите как се пълни хазна ама от бачкера какво да вземеш , ние нямаме нищо
6.
Пародия
22.10.2020 20:42:58
2
24
Докато работят бардаците, мерките са пунта мара. Как ще накараш една пияна и надрусана тълпа да спазва мерки докато хвърля салфетки?!
5.
За тъпите
22.10.2020 20:42:18
5
12
най лесно се мери с педи


ПЕДЯ-----разстоянието между палеца и кутрето при отворени пръсти на ръката

Носете маски ,тъпири
4.
скупчване на мисирки
22.10.2020 20:39:48
5
18
Много точно и ясно си е написано.
Само дебилите не могат да разберат, а те маи са 80 процента.
За тях като станат от сън с маската!
3.
Няма мерни
22.10.2020 20:37:15
5
11
Решили са да ликвидират здравеопазването, образованието и нормалните хора за сметка на кръчмарите и тиквите. Кмете поне спри гимназиите, нека са онлайн.
2.
Много точно
22.10.2020 20:23:57
3
22
Много точен анализ на неясната и изпълнена с недомислици заповед!
Правят ни на маймуни за пореден път!
1.
Ха ха ха
22.10.2020 20:17:08
3
22
Мерките са пълен фарс...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
КРИБ иска отсрочка на плащането на данъци и осигуровки по специална схема за затворените бизнеси КРИБ иска отсрочка на плащането на данъци и осигуровки по специална схема за затворените бизнеси

Предложението е прилагането на схемата да зависи от процента на спада в оборота на фирмата. Това може лесно да се проследи от НАП по справките на декларациите за ДДС

Ще преобразят двора на детска градина в сърцето на Бургас Ще преобразят двора на детска градина в сърцето на Бургас

120 хил.лева ще бъдат заложени в следващия бюджет, за да се извърши ремонта на филиала „Звездица” на ул.”Лермонтов”

 

ОДМВР-Бургас обяви конкурс за разследващи полицаи, вижте изискванията ОДМВР-Бургас обяви конкурс за разследващи полицаи, вижте изискванията

Крайният срок за подаване на документи е 30 ноември

Валери Йорданов стана шофьор на Любо Нейков Валери Йорданов стана шофьор на Любо Нейков

Двамата актьори обсъждали нов проект

Председателят на лекарския съюз призова медиците: Не лекувайте хора, които горят маски и отричат К-19! Председателят на лекарския съюз призова медиците: Не лекувайте хора, които горят маски и отричат К-19!

Ние българските лекари няма да станем за жертвоприношение. Ако някой протестиращ иска, да си сложи маска, и да ни смени, гневен е д-р Маджаров

 

Орязват бонуса на чиновниците заради "хоум офиса" Орязват бонуса на чиновниците заради "хоум офиса"

Служителите на НОИ не искат да работят от вкъщи, за да не губят пари

След предложение на БСП: Ще санират Културния дом в Равнец и ремонтират ул."Марица" След предложение на БСП: Ще санират Културния дом в Равнец и ремонтират ул."Марица"

Проблемите бяха поставени от местни жители при срещите им с общинските съветници от БСП

 

Временно спират Covid тестовете за шофьорите на камиони на ГКПП "Промахон" Временно спират Covid тестовете за шофьорите на камиони на ГКПП "Промахон"

Временно отпада и изискването за предварително попълнен PLF формуляр

Стана ясно кои са телефонните измамници от Карнобат Стана ясно кои са телефонните измамници от Карнобат

Петър и Атанас са измъкнали над 11 хил. лева от 79-годишна айтозлийка

Димитър Николов: Евдокия Симеонова бе явление в националния печат Димитър Николов: Евдокия Симеонова бе явление в националния печат

Ще я запомним като деен и авторитетен човек, поклон пред паметта й, написа в съболезнователния адрес кметът на Бургас

 

Нови свидетелства за фалшификациите на вота в САЩ Нови свидетелства за фалшификациите на вота в САЩ

Член на избирателна комисия в Детройт: Заплашиха мен и семейството ми, ако не узаконя гласуването

 

Германия удължава блокадата до Коледа? Германия удължава блокадата до Коледа?

Премиерите на провинциите ще обсъдят плановете си с германския канцлер Ангела Меркел

Илън Мъск вече е втори по богатство в света Илън Мъск вече е втори по богатство в света

Основателят на "Амазон" Джеф Безос остава на първо място в рейтинга

Джонсън обеща - карантината в Англия приключва на 2 декември Джонсън обеща - карантината в Англия приключва на 2 декември

Тя ще бъде превърната в тристепенна система на локални мерки

Ситуацията с коронавируса в Хонконг се влошава Ситуацията с коронавируса в Хонконг се влошава Управляваният от Китай град досега успяваше да избегне широкообхватен епидемичен взрив ЕК предоставя 200 робота за дезинфекция на европейски болници ЕК предоставя 200 робота за дезинфекция на европейски болници

Болници от повечето държави-членки изразиха необходимост и интерес да приемат тези роботи

Глобиха президента на Албания за нарушаване на мерките срещу COVID-19 Глобиха президента на Албания за нарушаване на мерките срещу COVID-19 Санкция е получила и съпругата на Илир Мета 7 руснаци починаха след като пиха дезинфектант на купон 7 руснаци починаха след като пиха дезинфектант на купон

Алкохолът им свършил по време на сбирката

Очаквано: Англия затяга Covid мерките Очаквано: Англия затяга Covid мерките

Очаква се лидерът на консерваторите да очертае засилен, тристепенен режим по места

Китай въвежда карантина в цял град заради два случая на COVID-19 Китай въвежда карантина в цял град заради два случая на COVID-19

Градът въведе забрана за събирания и публични събития, местата за забавления, училищата и детските градини са временно затворени

Васил БОЖКОВ, бизнесмен Васил БОЖКОВ, бизнесмен Успехът рано или късно те прави зависим от политиците, действащи като силова групировка Виц на деня Виц на деня Между манекенки: – Би ли се съгласила да станеш жена на онази мутра?
– Бих се съгласила да стана негова вдовица.
Виц на деня Виц на деня Мъж купил цигари от магазин и преди да е излязъл си запалил една цигара. Продавачът му се скарал:
- Не можете да пушите тук!
- Как така? Току що си купих тези цигари от вас!
- И какво от това? Ние продаваме и тоалетна хартия...

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Не се задоволявай да бъдеш дим, когато можеш да бъдеш огън.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори