×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

С ролетки или „на око“ мерим 1.5 м от ближния по улиците на открито?


С ролетки или „на око“ мерим 1.5 м от ближния по улиците на открито?
Кой от тези хора в центъра на Бургас е в нарушение и как контролните органи ще докажат липсата на отстояние между хората без маски
22 Октомври 2020, Четвъртък, 19:59 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Въпреки изричното предупреждение на премиера Борисов за това заповедта за маските да е ясна и точна тя не е... отново

Кои от тези хора са в нарушение, според новата заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов за задължителното носене на маски на открито? Този въпрос става все по-актуален с напредването на деня, в който новата мярка беше въведена официално, тъй като в нея, без каквито и да е изненади, отново има недомислици. 

Според заповедта на публични обществени места трябва да се ходи с маска само в случаите, когато дистанция от 1.5 метра не може да бъде спазена. Но кои са тези случаи и най-важното – как на терен да измерваме разстоянието ни от другите хора?

В текстът, под осма и девета точка пише следното:

8. Всички лица, които се намират на открити обществена места, на които има струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1.5 м, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба, или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.).

9. Изключение се допуска за:

  • клиентите в местата за хранене и питейни заведения;
  • спортуващите на открито и закрито по времето на физическа дейност;
  • участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване, при спазване на физическата дистанция оот 1.5 м; участниците в телевизионни предавания, при спазване на дистанцията;
  • деца до 6-годишна възраст.

Да започнем от дефиницията на „струпване“, каквато в заповедта няма. Какво значи това – над 5, над 10 или над 50 лица? Струпване е разтегателно понятие, което може да бъде интерпретирано по много различни начини, а това означава, че без ясна дефиниция не може да бъде изяснено и кой подлежи на глоба. 

Преминаваме към невъзможността от спазване на физическа дистанция от 1.5 м. Възниква въпросът – как да преценим, че се намираме на по-малко от 1.5 м? Ако е „на око“ то понятието също е предмет на различни интерпретации, тъй като хората, които не могат точно да преценят разстояние не са малък процент от населението. Ако пък е точно 1.5 м, то би следвало да се наложи да носим под ръка не само маска, но и ролетка, с която да измерваме дали някой не нарушава личното ни пространство. Възниква и хипотеза, при която контролните органи глобяват на място заради неспазена дистанция при тяхна преценка, която е субективна.

Нека се спрем и на самите предпазни средства, покриващи носа и устата. Според заповедта те могат да бъдат не само под формата на маска за еднократна и многократна употреба, но и... шалове, кърпи и други. Вероятно няма медик на планетата, който би се съгласил с твърдението, че обикновеният шал има същите предпазни свойства като медицинската маска. Спорен е и въпросът дали въобще това средство предпазва, но в тази тема няма да задълбаваме. Ще споменем обаче и друго: 

В Закона за ограничаване носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето ясно е дефинирано още във втори член: „На публични места на територията на Република България не се допуска носенето на облекло, прикриващо частично или скриващо напълно лицето“. В чл. 3 на същия закон, удобно е упоменато, че предходния член не се прилага, ако носенето на такова облекло е „по здравословни причини“, но в случая това не е изцяло доказано по редица причини. Ще припомним, че Наредбите влизат в сила само ако не противоречат на закон и на Конституцията на РБ.

Продължаваме с изключенията в наредбата на министър Костадин Ангелов. Минаваме по централния площад с маска или шал пред носа, защото не можем да спазваме дистанция – каквото и да значи това. Стигаме до любимото си кафене, което има маси на открито и сядаме с компания от 4 човека на една маса. Не сме от едно домакинство, но сваляме маските. В същото време до нас, категорично на по-малко от 1.5 м има други 4 маси, на които също има по 4 човека. И се получава интересен парадокс. Носим маски, когато сме на открито по площадите, но не и когато седнем на заведение. Децата пък ходят до училище с маска, след което влизайки в час, я свалят.

Относно спорта – ами ако практикуваме йога и ходим всяка сутрин с още 10 човека на плажа на изгрев слънце? С маска или без? Можем ли да не спазваме дистанция. Ами ако петима приятели решат сутрин да побягат по крайбрежната алея? Ами ако караме колело с хора от публичните групи за намиране на вело-компании?

Маските се оказват и незадължителни по време на брифинги, конференции, пресконференции  и участия по телевизията, които основно се провеждат на закрито.

Тоест за предпазването ни от вирус, който се разпространява по въздушно-капков път, на открито е необходима маска, но на закрито, където вентилацията е ограничена, може и без. 

А може би това е просто първата от няколко поредни заповеди, които предстоят да бъдат издадени в идните седмици. И въпреки изричното предупреждение на премиера Бойко Борисов заповедта на министър Ангелов да е изпипана, точна и ясна за гражданите, изглежда пак този ефект не бе постигнат. 
 


В категории: COVID-19


Флагман.БГ Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка 23/04/2024, Вторник 17:20 11
15
Коментара по темата
15.
А някой знае ли?
23.10.2020 11:29:22
1
1
Някой знае ли как се нарича разстоянието от Сливница до Дупница? Щото аз мога да ви кажа, ако не знаете

Нарича се дансинг на m@д€t€
14.
Он винаги се осира
23.10.2020 11:26:36
0
2
Много ясно, че няма как да е точна. Той Бойко още като се намеси и стана ясно че няма как да е точна. Он е по лакардиите, не е по прецизността.
13.
To
23.10.2020 01:41:49
7
6
Във всичко това няма никаква логика.Лятото не правеха тестове и нямаше болни сега правят и има.Но то си е грип.Малко гаден но се узкарва.Като организма е здрав няма проблеми.Аз го узкарах ореди три години още.Не ти стига въздуха чудо кашляш нон стоп температура.Никой не знаеше тогава за тоз вирус.Частен лекар ми каза. Много движение антибиоток даде нещо май Ранидин и кисело мляко по няколко на сен и ми мина.Без маски и дистанции.Той е вируса от 2002 бе хора.Не се шашкайте тез са луди дето ви плашат
12.
Samuraq
22.10.2020 23:41:19
3
5
Ще си мерим на кой му е по-дълга ролетката хахахахахах.
11.
Коко
22.10.2020 21:59:13
2
0
Не Въпреки, а Поради
10.
МИ НОСЕТЕ
22.10.2020 21:57:05
9
10
Ги тия маски Ве....
Толкова ли е трудно....????
После като започнат да глобяват за неносене на маска........бре..ко стана...що така...???? Ми е така....
Затова...Носете си маските...!!!!
9.
Георги
22.10.2020 21:41:54
0
10
Ето ти пример, авторе. Като ходиш с гей дружинката да се пляскате, е струпване и трябва да носите маска, а ти препоръчвам и презерватив, че ХИВ е по-опасен от ковида.
8.
АЗ
22.10.2020 21:13:53
1
12
СМЯХ В ЗАЛАТА......ПОРЕДНАТА,ГЕРБАВА ТЪПОТИЯ С ПРИВКУС НА ИДИОТИЗЪМ
7.
юберашунгмахен
22.10.2020 21:03:12
1
10
пуснете коментарите под новината за това как специалисти HR-ри са дошли да отворят очите на местните чорбаджии как се наемат работници , ама гледам снимките само 10-15 човека са отишли , другите не ги интересува, а вълчо и тоя красьо побързали сигурно да обяснят на професионалистите че тука в БС всички са се разбрали да дават ниски заплати и ако може тая тема да не я засягат
чорбаджиите не ги интересува да наемат кадри, симулират някаква дейност ама вече са се наяли , няма да вземат никой за да не го "хранят" , те така разсъждават , не вземат човека да им работи ами го гледат все едно го хранят, а това че човека се гърби 10-12 часа за тея утрепки това не го виждат , взели по фирмите само курви да им въртят свирки на работното място и по 2-3ма братовчеди от село да вършат мръсната работа и айййде фирмата върви
ама държавата ще ви оправи не се притеснявайте, те и на запад така са си мислили, ще направя милионите и ще си лежа ама са им намерили цаката и в щатите и в англия, абе и на вас ще ви намерят, които си мислите че като сте изкарали 2-3 милиона и вече може да се отпуснете и да си почивате, не си мислете че не ви знаят, сега както държавата е тотал щета а вие не искате да вземате бачкери за да не плащате осигуровки, скоро ще видите как се пълни хазна ама от бачкера какво да вземеш , ние нямаме нищо
6.
Пародия
22.10.2020 20:42:58
2
24
Докато работят бардаците, мерките са пунта мара. Как ще накараш една пияна и надрусана тълпа да спазва мерки докато хвърля салфетки?!
5.
За тъпите
22.10.2020 20:42:18
5
12
най лесно се мери с педи


ПЕДЯ-----разстоянието между палеца и кутрето при отворени пръсти на ръката

Носете маски ,тъпири
4.
скупчване на мисирки
22.10.2020 20:39:48
5
18
Много точно и ясно си е написано.
Само дебилите не могат да разберат, а те маи са 80 процента.
За тях като станат от сън с маската!
3.
Няма мерни
22.10.2020 20:37:15
5
11
Решили са да ликвидират здравеопазването, образованието и нормалните хора за сметка на кръчмарите и тиквите. Кмете поне спри гимназиите, нека са онлайн.
2.
Много точно
22.10.2020 20:23:57
3
22
Много точен анализ на неясната и изпълнена с недомислици заповед!
Правят ни на маймуни за пореден път!
1.
Ха ха ха
22.10.2020 20:17:08
3
22
Мерките са пълен фарс...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Политикът шокира с новия си външен вид, стопил се е наполовина Първо във Флагман.бг: Ясна е листата на ПП-ДБ в Бургас, има две изненади Първо във Флагман.бг: Ясна е листата на ПП-ДБ в Бургас, има две изненади Николай Денков, а не Кирил Петков ще е водач, а третата позиция ще е за Атанас Атанасов
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори