×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Изненада: 24 май да е Ден на българската, а не на славянската писменост, одобри парламентът


Изненада: 24 май да е Ден на българската, а не на славянската писменост, одобри парламентът
ГЕРБ досега не подкрепяше предложението на ОП, но в пленарна зала си обърна позицията
01 Октомври 2020, Четвъртък, 13:22 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

ГЕРБ си промениха позицията в пленарна зала

„Обединени патриоти“ (ОП) изненадващо успяха да прокарат на първо четене промяна в името на празника на 24 май. Те предлагат той вече да не е „Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“, а да стане „Ден на българската писменост, просвета и култура“.

На ниво парламентарни комисии депутатите от големия коалиционен партньор в управлението – ГЕРБ, не одобриха проектопоправката в Кодекса на труда. Днес обаче в пленарна зала на Народното събрание (НС) настъпи обрат и те гласуваха „за“. Така на първо четене промяната мина със 73 „за“, 4 „против“ и 34 „въздържал се“.

По повод обрата при ГЕРБ, депутатите Тома Биков и Драгомир Стойнев спориха от трибуната на парламента.

Подкрепяте или не? Чудите се как да се измъкнете, обърна се Стойнев към хората на Бойко Борисов. Той изрази съмнение, че поправката ще мине на второ четене. Според него законопроектът вероятно ще бъде протакан с месеци, докато свърши мандатът на парламента.

Освен това становище на Българската академия на науките (БАН) се обявявало против промяната в името на празника.

Тома Биков обаче обясни, че БАН през 40-те години твърдяли, че има македонска нация, а сега били на друго мнение. Според депутата от ГЕРБ, следва да се сондират мненията и на други институции.

Той разкритикува БСП, че нямат позиция по темата. Затова и трябвало законопроектът да се одобри на първо четене. Така социалистите можели да изложат мнението си на второ.

В мотивите за промяната името на празника вносителите на законопроекта се аргументират: „Утвърждаването на българската национална идентичност през Възраждането и създаването на българския книжовен език, подобно на другите народи, пишещи на кирилица, довежда до канализирането на българската азбука. Тя се отличава и по буквен състав и по графично изписване от другите кирилски писмености, руска, сръбска, украинска и т.н. В този смисъл, може отговорно да се твърди, че няма общославянска писменост.“

 


В категории: Политика


13
Коментара по темата
13.
Няма латиница
02.10.2020 10:37:06
0
0
Има английска азбука, немска, френска, турска и т.н.
12.
Болгар
02.10.2020 09:04:52
0
0
Престанете да използвате по какъвто и да е повод термина "Кирилица". Това е имперска византийска измишльотина. Правилно написахте, че съвременната ни азбука е създадена от Климент Охридски. Така,че е по-скоро "Климентица".
БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА е написана от БЪЛГАРИН, в БЪЛГАРИЯ, по поръчка на БЪЛГАРСКИ ЦАР!!!
Всички останали народи я ползват даром. А пък тези, дето не го признават или се опитват да я представят за своя - да го ду.......!
11.
Джок Полфрийман
01.10.2020 20:34:32
1
4
"Изненада: 24 май да е Ден на българската, а не на славянската писменост, одобри парламентът"
(ГЕРБ си промениха позицията в пленарна зала)

Остана и Прокуратурата (която обслужва ГЕРБ) да си промени позицията и НАЙ-СЕТНЕ да се активира относно НЕЗАКОННОТО разширение на паметника на САМООТРОВИЛИТЕ се с ОТКРАДНАТ метилов алкохол ОКУПАТОРИ-МАРОДЕРИ от Червената армия през 1944 г. в Бургас.
Също и относно кражбата на демонтирания в Бургас паметник на главатаря на Червената армия, окупирала България през 1944 година – маршал Толбухин, и монтирането му в руската база на р. Камчия.
10.
бай Оня
01.10.2020 18:43:31
5
7
Значи се отказваме, "че и ний сме дали нещо на света", да е** и родоотстъпниците ви. За няколко пачки долари и майчиното си мляко ще продадете.
9.
Красито
01.10.2020 17:46:45
3
6
Всичко което обединява славяните трябва да бъде съсипано.
Англия напусна цял един съюз заради братята си американци, а вие решите. Браво на патриотите.
8.
Еди
01.10.2020 17:43:02
6
7
Вие сте ИЗРОДИ!!! По скоро се махайте.
Не Патриоти а подлоги англосаксонски.
7.
СаСетиТе
01.10.2020 17:04:08
1
12
Правилно! Славянският свят приема БЪЛАРСКАТА ПИСМЕНОСТ а не “Кирилицата”. Кратки препратки към историята:
I) Кирил и Методий създават “Глаголица”.
II)След смъртта на Кирил и Методий.Климент Охридски работи в/у Глаголицата и я предоставя, във вид на КИРИЛИЦА, който Ние(България) и една голяма част от славянските народи използват за четиво и писмо!
Ясно аааааа!???
6.
Тъпо тъпо че вдлъбнато
01.10.2020 16:44:10
9
2
Популистко ! Все едно, че досега сме ползвали чужда писменост!
Всъщност е точно обратното. Никога не е имало съмнение, че писмеността на славянските народи е българска. Тя не е писменост на Кирил и Методи, а е кирилица!!!! Изобретена е от Климент Охридски и е възприета в България и оттук в целия славянски свят, че:и в Монголия. Посредством кирилицата България утвърждава влиянието и ценността си за целия славянски свят. За да се дистанцират сърбите измислят т.нар. сръбска кирилица, а под тяхно антибългарско влияние е измислена и македонската писменост. Неадекватни бяха твърденията на Путин, че славянската писменост е руска. Просто някой народи ни завиждаха или не искаха да признаят заслугите ни за развитето на културата им. Сега проблемът им се реши. Парадоксално но факт-печелят и онези, които се борят за откъсването на България от Русия и другите славянски народи. Какво лошо имаше да сме Флагман на славянството поне в едно отношение??? След одобрението на Македония за ЕС без да е признала българския характер на културата и историческите си личности - цар Самуил, Гоце Делчев и др. Това е второто историческо предателство, за което идните поколения ще ни псуват. Популизмът винаги е бил религия на простите!
5.
Klm45312
01.10.2020 15:58:02
4
16
Най - после на българските политици, картинката под пластовете руски лъжи и внушения, трупани върху българската история в продължение на векове, взе да им се изяснява.
4.
4
01.10.2020 15:07:57
8
10
Колко важно решение са приели. Добре че останаха проблеми от този тип само. Всичко друго ни е наред. Браво. ОП ще влезе в историята с това важно предложение
Хахапапа
3.
Лост
01.10.2020 14:29:21
2
6
То и Биков 2012г. говорише едни работи.
2.
По-добре късно, макар и сега!
01.10.2020 13:56:46
8
21
Това е добре, отдавна трябваше да се направи. И би било добре националния ни празник да е Денят на Съединението, на Независимостта или 24 Май - когато, въпреки съпротивата от вън, сами сме постигнали нещо важно за България - наистина чисто български празници!
За жалост на фона на всички проблеми, които ни обграждат, това решение изглежда закъсняло и избледнява.
1.
Минчев
01.10.2020 13:56:33
2
28
Много правилно!Славянска писменост няма!Славянската азбука е създадена от братята Кирил и Методий и това е глаголицата!Така наречената кирилица,която си е българска азбука е създадено от св.Климент Охридски около 900 година по политическа поръчка на княз Симеон и баща му княз Борис!При това положение,трябва да честваме на 24 май св.Климент Охридски!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори