×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Нагорни Карабах - новата война на Ердоган


29 Септември 2020, Вторник, 15:41 ч.
Автор: Флагман.бг

В Азебрайджан вече вече има около хиляда наемници от сирийската опозиция. Казват, че на всеки се плащат до 2500 долара на месец

В Нагорни Карабах Турция подкрепя мюсюлманския Азербайджан. На противоположната страна е Русия, застъпваща се за Армения. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган поема големи рискове, но това проявление на сила от негова страна е сигнал към Европа, твърди германският национален ежедневник Die Welt, цитиран от Агенция "Фокус".

„Колони с танкове преминават през долините. В небето кръжат хеликоптери и дронове. Над градовете и селата се издигат стълбове черен и синкав дим. Има жертви и ранени. В неделя в 4:10 ч. в Нагорни Карабах започна война между Азербайджан и Армения“, пише изданието по повод водещата новина от последните дни.

Както написа министър-председателят на Армения Никол Пашинян на страницата си във Фейсбук, първият удар е нанесен от азербайджанската страна призори в неделя.

„Цялата отговорност е на военно-политическото ръководство на Азербайджан", заяви представител на министерството на отбраната в Ереван. Според информация на ведомството няколко хеликоптера и бойни безпилотни летателни апарати вече са свалени, а три вражески танка са унищожени. Правителството на Азербайджан от своя страна отрече тези твърдения и подчерта, че това е контраатака на фронтовата линия. В същото време Армения по-рано е провокирала военни действия.

Това са абсолютно типични взаимни обвинения на страните в хода на конфликт, който продължава повече от сто години и пламва с нова сила малко преди разпадането на СССР. Оттогава непрекъснато се случват въоръжени сблъсъци между Азербайджан и Армения, претендиращи за суверенитета над Нагорни Карабах. В съответствие с международните правни норми този регион принадлежи на Азербайджан, но всъщност е под контрола на Армения. Прекратяването на огъня от 1994 г. постоянно се нарушава.

За последно това се случи през юли тази година, когато на границата имаше престрелка, при която двама азербайджански войници бяха убити и няколко други бяха ранени. По правило подобни инциденти могат да се нарекат ограничени военни действия и те се случват на няколкостотин километра от Нагорни Карабах. Сега вече не става въпрос за изолирани сблъсъци, а за истинска война. Азербайджанските въоръжени сили, включително ВВС, атакуваха директно спорната територия. В Нагорни Карабах са обявени военно положение и обща мобилизация.

Тази война можеше да се очаква. Факт е, че след последния инцидент на границата Турция обяви, че ако се наложи, ще подкрепи своя съюзник Азербайджан. Реджеп Тайип Ердоган обеща „да отмъсти за всяка атака срещу Азербайджан", която снабдява Турция с евтин газ. Според турския президент Армения ще трябва да плати скъпо за всяка атака, която дръзне да извърши.

Фактът, че заплахите на Ердоган не са празни думи, е добре известен от интервенциите на Турция в Сирия и Либия. Войната е един от елементите на неговата експанзионистична външна политика, чиято цел е да създаде „нова Османска империя“, водена от великата сила Турция.

Освен това Азербайджан е лоялен съюзник на Анкара в Кавказ в продължение на три десетилетия. Турция подкрепя военните му с няколкостотин милиона долара годишно. През юли тя достави на Азербайджан дронове, различни оръжия и боеприпаси.

С тази въоръжена ескалация в Нагорни Карабах Турция сега демонстрира своята хегемония и в Кавказ. Там тя се сблъсква с интересите на Русия, която има няколко военни бази на територията на Армения. Но Турция не се интересува - тя се противопоставя на Кремъл в Сирия и Либия от няколко години. И в двете страни турското ръководство доста успешно популяризира собствените си интереси, въпреки мнението на Русия. Като се вземе предвид този опит, не може да се изключи, че Анкара няма да се страхува от конфронтация с Кремъл в Нагорни Карабах.

Първата реакция на Москва изглежда само потвърждава, че изчисленията на Ердоган са точни. Руското министерство на отбраната призова страните за прекратяване на огъня. Въпреки че Армения, за разлика от Азербайджан, е член на създадената от Русия Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКБ), Кремъл не се интересува от подкрепата на Ереван. Руските медии съобщават за конфликта, но тази новина не е от най-важните. Освен това Путин изглежда не се интересува от война с Турция. Целта му е да гарантира, че ситуацията в Нагорни Карабах ще остане непроменена. Така той ще може да продължи да доставя оръжие и на двете страни на конфликта.

Ердоган от своя страна разчита на сплашване. Войната в Нагорни Карабах е демонстрация на неговата мощ, адресирана до Гърция и цяла Европа, с която Турция е в конфликт заради газовите находища в Източното Средиземноморие. Анкара за пореден път показва, че смята войната за напълно приемливо средство за насърчаване на собствените си интереси. Освен това турската намеса в Нагорни Карабах също е атака на страната срещу международна общност. В края на краищата Анкара в Кавказ отново залага на сирийските бунтовнически формирования, както направи и в Либия. Според съобщения в медиите вече има около хиляда такива наемници измежду сирийската опозиция в Азербайджан. Казват, че на всеки им се плаща до 2500 долара на месец.

Широката общественост разбра за тях през октомври миналата година. Три дни след турското нашествие в Северна Сирия, т.е. на 12 октомври, 34-годишната Халаф беше убита на магистрала на територия, контролирана от Сирийската национална армия (SNA). Бунтовниците спряха колата й, измъкнаха я от колата за косата и действаха толкова брутално, че буквално й свалиха скалпа. И двата й крака бяха счупени с железни пръти, а лицето й беше обезобразено до неузнаваемост. На всичкото отгоре те я застреляха с около 20 куршума.

Този ден Халаб не беше единствената жертва на СНС, в редиците на която се борят главно радикални ислямисти, които се ползват с подкрепата на Турция. Те също убиха още осем цивилни. Тези екзекуции доведоха до многобройни военни престъпления, записани в съответния доклад на Съвета на ООН по правата на човека. В него се изброява дълъг списък с действия, в които „помощниците“ на Ердоган са обвинени: грабежи, отвличания, изнасилвания, изтезания и насилствено презаселване на жителите.

Към това може да се добави и грабеж и унищожаване на световно културно наследство и религиозни реликви в кюрдския регион Африн, които сирийските ислямисти завзеха по заповед на Анкара през 2018 г. Докладът на ООН от 25 страници говори за „систематични и координирани действия“ от въоръжени групи. Пауло Серджо Пинейро, председател на анкетната комисия на ООН, поиска от Турция да „разследва тези престъпления" миналия вторник. Не може обаче да се очаква Анкара да се вслуша в призива му. Турското външно министерство преди няколко дни отхвърли „всякакви обвинения" като „неоснователни", подчертавайки, че Анкара подкрепя сирийските бунтовници, които „ имат имунитет".

Сега ситуацията в Азербайджан ескалира. Според сирийските медии първите бойци на СНС са пристигнали там преди четири седмици. Още в средата на септември арменският външен министър Зохраб Мнацаканян обвини Турция, че прехвърля „чуждестранни бойци" в съседната й държава. Според него това може да се счита за заплаха от насилие. Е, сега ситуацията се влоши.

Според непотвърдени доклади, публикувани в „Туитър“, в неделя са убити около 20 сирийски бойци. Първите имена на загиналите вече са публикувани от журналист от последния бастион на бойците в северозападната част на Сирия – Идлиб. Всички бази на сирийски бунтовници, „в експлоатация“ от Анкара, се намират в Идлиб.

„Наскоро беше намалено заплащането на бойците в Либия“, добави журналистът, който от съображения за сигурност не разкри името си. „Така че Турция иска да ги принуди да заминат за Азербайджан, където им се обещават повече пари"“.


В категории: Политика


1
Коментара
Флагман.БГ Трус с магнитуд 4,7 разлюля Северна Турция Трус с магнитуд 4,7 разлюля Северна Турция 18/04/2024, Четвъртък 11:40 0
1
Коментара по темата
1.
Turchin
29.09.2020 16:41:05
16
2
Armenia napadna Azerbaycan, ot 30 godini okopira 25% ot teritiriata 'na Azerbaycan. NE kazete i ne davayte glastnost samo 'na armenskite tezi. Zasramete se nay-nay-e, postavyate 'na edna tepsiye stopanina 'na doma i kradeca. Armenia tochno kakto Garciya i Izrael-galante dechitsa 'na Evropa i Amerika. Zashto binayı se hvashtate za türkiye ruacan?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши окончателно съдът Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши окончателно съдът Налично е обосновано предположение, че двамата са извършили престъпленията, в които са обвинени, смята тричленен състав на САС Проучване: 10 основни риска пред България в следващите 10 години Проучване: 10 основни риска пред България в следващите 10 години Интересно е да се отбележи, че в Топ 10 е попаднал само един от смятаните за базови рискове, свързани със социално-икономическото развитие на България Участъкът в Камено отново е Районно управление, началник е главен инспектор Михаил Георгиев Участъкът в Камено отново е Районно управление, началник е главен инспектор Михаил Георгиев Състав от общо 36 полицаи ще се грижат за спокойствието и сигурността в общината Петя Банкова вече е обвиняема и за принуда Петя Банкова вече е обвиняема и за принуда Днес Софийският апелативен съд трябва да реши дали да остави Банкова в ареста окончателно ГЕРБ, ДПС и мошениците от "Харвард" започнаха подмолна война срещу "Синя България" ГЕРБ, ДПС и мошениците от "Харвард" започнаха подмолна война срещу "Синя България" Даваме възможност на българите, за които консервативните ценности са приоритет, да бъдат представлявани в Народното събрание и за нас ПП"Възраждане" не може да е партньор, те са против всичко, което ние подкрепяме Срам за ПП и ДБ - Дани Митов е от тях, дойде в ГЕРБ, за да е мост между партиите, обяви Борисов Срам за ПП и ДБ - Дани Митов е от тях, дойде в ГЕРБ, за да е мост между партиите, обяви Борисов Съдебната реформа и промените в Конституцията били "провал" Във Варна е страшно, изсипа се голям дъжд Във Варна е страшно, изсипа се голям дъжд По първоначални данни няма пострадали, но из града има много наводнени пътни участъци, както и неработещи светофари Главчев държи Митов да стане външен министър, иначе Радев поемал отговорността Главчев държи Митов да стане външен министър, иначе Радев поемал отговорността Служебният премиер обаче бил винаги готов на диалог с президента Къде отиде след сватбата с милионера бившата на Рачков Къде отиде след сватбата с милионера бившата на Рачков Двамата с богаташа са на сватбено пътешествие и съпругът й изобщо не се е скъпил и е избрал да заведе невестата си в един от най-хубавите и скъпарски ризорти Бурята събори дърво върху лек автомобил в бургаския ж.к."Изгрев" Бурята събори дърво върху лек автомобил в бургаския ж.к."Изгрев" Силният вятър нанесе и други поражения в Бургас
Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115% ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран Причината е атаката с дронове срещу Израел Потопът ли започна? Дубай е под водата Потопът ли започна? Дубай е под водата Стотици пътници са блокирани на летището в емирството заради пороите Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти  Полицията разгони протестиращи
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори