×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как старите бургазлии помнят емблематичния Безистен


Как старите бургазлии помнят емблематичния Безистен
Безистенът на ул. "Александровска" за много бургазлии дълго време бе най-близкото подобие на мол, преди изобщо думата да навлезе в българския език
26 Септември 2020, Събота, 08:25 ч.
Автор: Флагман.бг

Красивата сграда, чиито автентичен вид беше запазен и след реставрацията, е построена през 1912 година от архитект Светослав Славов в сътрудничество с неговия знаменит колега Рикардо Тоскани

 

Грамофон с фуния, музиката на Глен Милър и част от позабравеното минало на Бургас. Така тръгнах по следите на тази история, която ме отведе някъде в началото на 60-те на едно от култовите места за града – Безистена.

Красивата сграда, чиито автентичен вид беше запазен и след реставрацията, е построена през 1912 година от архитект Светослав Славов в сътрудничество с неговия знаменит колега Рикардо Тоскани. Дотук обаче свършва познатата част от този сюжет.

Всъщност старите бургазлии може би помнят малките дюкянчета, които се разполагали на първия етаж на Безистена от средата на века. Иззад старите им ролетни щори, които някои скривали от погледа на минувачите, живеел един пъстър и жизнерадостен свят. А сега ще ви представим част от неговите герои.

Ателието на Зина Паскалева се намирало в центъра на Безистена, точно до стълбищната клетка. Днес малката стаичка едва ли ще привлече дори погледа ви, но в миналото там се изработвали огромни плакати, които ден след ден информирали бургазлии какво могат да гледат в кината на града. Много творци минали през ателитието на Зина, но един от най-колоритните сред тях бил художникът Вучков, който починал млад от туберкулоза.

В съзнанието на редовните посетители на работилницата обаче завинаги останали мелодиите на Глен Милър, които той тайно пускал на своя грамофон с фуния. При Зина се събирала и творческата бохема на Бургас. Насядали около масите, нахвърляни с плакати, бои и боза (защото тогава нямало C 200 и на художниците се налагало да използват резливата напитка, за да устоят плакатите на атмосферните условия), оживено разговаряли поети и актьори като Христо Фотев, Георги Райков. Любимите им мезета пък били делфинско филе, раци и чироз, купени от близките хали.

Малко по диагонал на Зинината работилница се падало ателието на художника Данчо, по прякор Баданарски. Той бил висок и силен, талантлив плакатист, чието най-голямо вдъхновение били жените. Макар отредената му стаичка да не стигала да развихри своето въображение, той смело раздавал чар и харизма на непрестанно кръстосващите пасажа дами. Най-силно го привличала жрицата на любовта Мария, която често посещавала счетоводството на „Чистота“, услужливо разположено точно пред погледа на Баданарски.

Пъстрото общество на Безистена се допълвало от дуета „Бай Мит“. Защо и на двамата сръчни елтехници казвали по един и същи начин не зная, но за сметка на това съм сигурна, че те били любимци на хлапетата от махалата.

Още куп колоритни лица надничат от историята на Безистена, който и до днес напомня за славното си минало с красивия орел, разперил криле на фасадата. И макар Зина, Данчо Баданарски и двамата „бай Мит“ да не кръстосват вече тесните му коридори, споменът за тях и неповторимата атмосфера на едно от първите търговски средища в града завинаги ще останат в сърцата на хората, които ги помнят.

Източник: "Старият Бургас"


В категории: Ретро Флагман


16
Коментара по темата
16.
Деси
09.01.2024 23:37:30
0
0
Здравей те

Може ли някой да потвърди пълните имена на майстора който е напратил орела?
Почти съм сигурна кой е, но искам да съм сигурна в името, преди да потвърдя
15.
Kojcho
29.09.2020 19:30:04
0
0
Ми то един град е такъв, каквито са му и хората...
14.
До 13
27.09.2020 12:24:18
2
10
Достатъчно е да се разходиш по централните улици които са почти пусти в сравнение на 76-85 година. А на всеки трети магазин има табела "дава се под наем". Вярно,че се направи доста за града, но младите хора ще се завърнат когато има работни места с нормални доходи. Града толкова изостана по ръст на заплати, добре поне че от добрите години пенсионерите вземат по-високи пенсии и поддържат жизнения стандарт. Заплати и пенсии на едно ниво са.
13.
До Ганчев
26.09.2020 23:15:13
9
1
Ооо прилепе мой ти който летиш, но си си мишка..... Градът изобщо не седи на едно място, напротив расте с бясни темпове. Синът ти явно е решил да започва ново начало в следствие на праволинейното си мислене и бездействие да си промени с 2 см.живота и ежедневието си или си е просто комплексар който одавна е пропаднал и търси ново амплоа за да излезе от тук посока Варна. Не че не си заслужава, но зависи за какво отива там. Другото което е ти явно не си излизал от града от векове. Излез погледни. Ако града стои на едно място другите градове освен София, Пловдив, Варна, и от части Ст. Загора са замръзнали. Не ти просто не си от тая държава мой ти си домашен любимец.
12.
Генчев?
26.09.2020 22:43:41
4
5
Хора,какво става с този град?!?стои на едно място,от 20 години не е мръднал.Историята отива по дяволите,строят се кичозни сгради и се превръща в едно голямо село! После се чудим,защо младите бягат! Синът ми също се махна от тук,отиде във Варна!
11.
Like Father, Like Son
26.09.2020 14:16:51
0
6
Когато бях малък, моят Баща ми каза"
-Йоане, трябва да намериш призванието си в този живот!!!
-Моето е да строя домове на хората!!!....
Ти какво ще правиш???
10.
------
26.09.2020 12:51:14
1
17
Винаги негативно да се изкажете!!!
Помня Безистена, харесваше ми да се разходя в него, да огледам витрините, да си купя нещо, да се скрия от дъжда... наистина нещо различно в града за онези години. Някой се е постарал да го направи, друг да го съхрани. Жалко, че в момента е някак невзрачен..
А, вие, които нареждате само отстрани: Какво направихте и сътворихте в този.. свой живот?
9.
пешев
26.09.2020 11:10:01
17
8
и дойдоха комунистите и всичко рухна
8.
Иван
26.09.2020 10:52:08
2
23
Аз пък помня метъл шопа след 90 те..
7.
Хито
26.09.2020 10:40:01
44
4
Страхотни спомени имам от Безистена,имаше удобни магазини за дребни кражби,а и веднъж ми се пикаеше много и се испиках на стълбището за втория етаж.Прекрасна,емблематична сграда!
6.
Да онли Риъл стар бой от Залива
26.09.2020 10:26:00
3
9
Абе батка, инвеститора прави поръчка, строителя я изпълнява!!!..... Ако искаш розова мазилка и черни плочки у Вас, това ще ти направят хората!!!.....
5.
спомени
26.09.2020 10:24:55
0
24
Навремето Базара беше място, където човек можеше да си купи нещо по-така, а сега тунела се ползва за връка между Мара Гидик и Александровса
4.
Извод
26.09.2020 10:10:04
0
58
И след като му направиха ремонта, стана скучно и бездушно място, а сега едва диша.Ходя из Бургас и със страх се наслаждавам на малкото останали стари сгради, непипнати от глупави и алчни намерения, от прости хора, неразбиращи от култура, естетика, приемственост, за които спомена означава нещо лошо, досадно...Налага ми се да живея в тези полутъмни условия. А в Бургас прииждат още другоземци, нямащи никакво отношение към градът и с мисълта за ядене, спане и сране....и необяснимо самочувствие за превъзходство
3.
хюсеин
26.09.2020 09:56:32
3
13
флагмани брокери на недвижими имоти отдел наем
Е колко са наемите ,направо да го бяхте написали че имам сутиени и гащи за продажба
2.
..................................................
26.09.2020 09:45:13
8
3
За какво върховенство на закона и правото говорим???? След като дори министри не изпълняват решения на съда!Утре осъдени престъпници ще отказват да влязат в затвора щото не им харесва там! КОЧИНА
1.
Риъл Джони стар бой
26.09.2020 09:42:09
4
10
Бях малък и учих в Кирила още!.... Спомням си как след училище ходих да видя моя старик там,.. Правеше ремонта преди доста години, но беше 90те!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори